Tämäkin päivä piti nähdä – yksi Helsingin pörssin laadukkaimmista yhtiöistä eli terveysteknologiayhtiö Revenio – antoi negatiivisen tulosvaroituksen tiistai-iltana 1.8.2023. Revenio on ollut salkussani vuodesta 2020 lähtien, kun ostin sitä koronadipistä ja tulosvaroituksen hetkellä se olikin pääsalkustani n. 9%.
Ironisinta tässä oli se, että olin juuri tunti ennen tulosvaroitusta aloittanut kirjoittamaan tekstiä Helsingin pörssin top5 laadukkaimmista yhtiöistä ja Revenio oli short-listallani, että se olisi tekstiin päässyt mukaan. Tulosvaroitus kuitenkin loi ison särön tähän laatuun.
Tänään katson syvemmälle Revenion tulosvaroitukseen, yhtiön liiketoimintaan sekä arvostukseen sekä kerron teinkö itse mitään toimia Revenion tulosvaroituksen myötä sijoituksiini!
Revenion tulosvaroitus ja ohjeistus
Revenion alkuperäinen ohjeistus siis kuului seuraavasti vuodelle 2023:
Revenio-konsernin valuuttakurssioikaistun liikevaihdon arvioidaan kasvavan vahvasti
edellisvuodesta ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla ilman kertaluontoisia eriä.
Revenio-kielellä tämä tarkoittaa yli 10% kasvua sekä kannattavuuden olevan 25-30 liikevoittoprosenttia. Uusi ohjeistus kuului negatiivisen tulosvaroituksen kautta:
Revenio-konsernin valuuttakurssioikaistun liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan 1–5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla ilman kertaluontoisia eriä.
Käytännössä siis liikevaihdon kasvu on vähintään 50% hitaampaa – ellei enemmänkin. Kannattavuus suhteessa liikevaihtoon pysynee samana, mutta koska liikevaihto on merkittävästi alempana tulee se vaikuttamaan myös absoluuttiseen liikevoittoon negatiivisesti. Tämä olikin ihan aito tuplanegari, jossa molempia – liikevaihto- ja liikevoittoarvioita – korjattiin merkittävästi alaspäin.
Ja taisipa kyseessä olla vielä modernin Revenion historian ensimmäinen negatiivinen tulosvaroitus.
Mitä negatiivinen tulosvaroitus siis tarkoittaa käytännössä? Pelottavinta on, että yhtiö ohjeisti etenkin valuuttakurssioikaistua liikevaihdon kasvua noin matalaksi, sillä olen koko vuoden seurannut dollarin ja euron suhdetta ja viime vuonna Revenio sai huomattavasti vetoapua vahvalta dollarilta – nyt kuitenkin suhde on muuttunut toiseen suuntaan. Ilman valuuttaoikaisua Revenion liikevaihto saattaa siis jopa laskea! Niin merkittävä markkina Yhdysvallat on ja niin merkittävä valuutta dollari on Reveniolle.
Revenion arvostustaso ennen ja jälkeen tulosvaroituksen
Kasvuyhtiönä arvioidaan Reveniota ennen kaikkea kahdella mittarilla: P/E-luvulla sekä P/S-luvulla. Viime vuoden tuloksella ja liikevaihdolla katsottuna yhtiön luvut olivat seuraavat ennen tulosvaroitusta olleella kurssitasolla.
P/E 2022: 54
P/S 2022: 12,9
Viime vuoden luvut ovat erinomainen vertailukohta juuri sen takia, että yhtiö ohjeistaa käytännössä nollakasvua niin liikevaihtoon kuin voittoon absoluuttisissa luvuissa (valuuttavastatuulen takia). Maksaisitko P/E 54:ää ja P/S 13:sta yhtiöstä, joka ei käytännössä kasva laisinkaan?
Niin, en minäkään, sillä nämä ovat lukuja, mitä maksetaan perinteisesti yhtiöistä, jotka kasvavat 20-30% vuositahtia – tai jopa kovempaa. Esim. toisen Helsingin pörssin laatuyhtiön Kempowerin P/S-luku on itse asiassa nykyhinnalla 22, samalla kun se kasvaa kirjaimellisesti sata kertaa nopeammin kuin Revenio. P/E-luku on toki Kempowerilla pilvissä Revenioon verrattuna viime vuoden numeroilla.
Mutta tulosvaroitus tuli ja meni ja samalla yhtiön kurssi luonnollisesti myös dyykkasi alaspäin. Joten tärkein kysymys ei löydykään peruutuspeilistä, vaan nykyhetkestä. Onko Revenion osake nyt ostohinnoissa vai onko hinnoittelu edelleen liian korkea? Lasken alla olevat arvostustasot 23 euron kurssilla, koska kurssi todennäköisesti elää suuntaan ja toiseensa vielä tämän viikon aikana.
Kurssilaskun jälkeen Revenion luvut tämän vuoden päivitetyille ennusteille näyttävät seuraavilta.
P/E: 38,8
P/S: 9,2
Miltä arvostuskertoimet siis näyttävät nyt kurssilaskun jälkeen? Maksaisitko P/E 39:ää ja P/S 9,2:ta yhtiöstä, joka ei käytännössä kasva laisinkaan? Minä en – vieläkään! Mutta tässä onkin se vaikein osa sijoittamista ja myös Revenion casea.
Kuinka pitkäaikainen vastatuuli on kyseessä ja voiko Revenion asema laatuyhtiönä perustella vielä merkittävästi korkeamman arvostustason? Katsotaan, mitä toimitusjohtaja Jouni Toijala sanoi kommenteissaan tulosvaroituksesta.
Olemme jo nähneet merkkejä optikkoliikkeiden varovaisuudesta investoinneissa. Ennakoimme tämän vaikuttavan tuotteidemme kysyntään ja sitä kautta liikevaihtomme kehitykseen loppuvuoden 2023 aikana. Ennakoimme samoista syistä myös yleistä markkinan hidastumista, emmekä tällä hetkellä näe selkeitä merkkejä markkinaolosuhteiden paranemisesta toisella vuosipuoliskolla.
Selkeää on siis se, että tämä vuosi on menetetty kasvun osalta – jonka takia myös tulosvaroitus nyt annettiin. Oma silmäni kuitenkin osuu ennen kaikkea tähän lauseeseen. ”Olemme jo nähneet merkkejä optikkoliikkeiden varovaisuudesta investoinneissa.” ja ”Ennakoimme samoista syistä myös yleistä markkinan hidastumista”.
Jos optikkoliikkeet alkavat nyt olemaan varovaisia, omaan silmääni ongelmat eivät välttämättä ole vain puolta vuotta, vaan voivat hyvin jatkua koko ensi vuodenkin yleisen markkinan hidastumisen myötä.
Korkojen nousun myötä on ollut koko ajan selkeää, että koko globaali talous ajautuu taantumaan, kuten olen kirjoittanut kohta jo puolentoista vuoden ajan – vaikeinta oli vain ennustaa milloin tämä oikeasti tapahtuu – ja kuinka raju lasku on. Itse olin liian optimistinen ennusteissani siitä, kuinka nopeasti talous jäähtyy.
Nyt näyttää vihdoin siltä, että koronnousut alkavatkin puremaan niin inflaatioon ja talouskasvuun, joten epävarmuus lisääntyy monella alalla – kuten ollaan nähty tulosvaroitusten ja tulospettymysten määrässä koko Helsingin pörssissä. Revenion tulosvaroitus on kuitenkin kirsikka kakun päälle, sillä yhtiö on onnistunut liiketoiminnassaan hyvin lyhytaikaisista suhdannehaasteista huolimatta.
Revenion tulosvaroituksen sanoituksen voikin tulkita kahdella tapaa: joko taantuma tulee olemaan pehmeä, mutta pitkä. Tai sitten yhtiö on kasvanut jo sen kokoiseksi, että pelkkä epävarmuus markkinoilla aiheuttaa selkeää kasvun hyytymistä, ja TJ Toijala kertookin tulosvaroituksessa myös, että: Näköpiirissä on edelleen makrotalouden kehitykseen liittyviä epävarmuustekijöitä, kuten inflaatio ja korkea korkotaso, joiden ennakoimme vaikuttavan asiakkaidemme ostokäyttäytymiseen päämarkkinoillamme.
Tulkitsi tätä miten halusi, en näe, että taantuma tulee olemaan vain puolen vuoden haaste Reveniolle. Revenio on kasvanut jo pitkään kovaa tahtia ja eksponentiaalinen kasvu muuttuu sitä haastavammaksi, mitä suuremmaksi yhtiö kasvaa. Reveniolla on rajattu markkina eikä varmaa uutta hittituotetta monesta potentiaalisesta hittituotteesta huolimatta. Numeroista ja rivien välistä luenkin, että tämä ei ole lyhytaikainen dippi, jonka jälkeen palataan 10-20%:n kasvun maailmaan, vaan haasteita tulee olemaan pitempään kuin sijoittajat ehkä haluaisivat.
Miten toimin Revenion omistajana tulosvaroituksen myötä?
Defensiivinen kasvu. Se on ajava voima omassa sijoittamisessani. Koska itselläni ei ole aikaa käyttää 8 tuntia päivässä pörssin seuraamiseen eikä taitoja makrotalouden tarkkaan ennustamiseen, haluan omistaa yhtiöitä, jotka pärjäävät suhdanteessa kuin suhdanteessa – talousarmageddonia toki lukuun ottamatta, koska niistä harva yhtiö selviää hetkellisesti ehjin nahoin.
Revenio edustikin pitkään defensiivistä kasvua parhaimmillaan, koska sen patentti suojasi sitä sen tuotteen ykkösmarkkinalla ja yhtiö voitti markkinaosuutta myös muissa tuotteissa. Myös USA:n myynti veti hyvää tahtia, joten kaikki näytti hyvältä – ja olipa Reveniossa myös Kiina-optio, joka toki vie vuosia ennen kuin se alkaa toteutua kasvutuloksessa. Nyt kuitenkaan ei ole talousarmageddon vaan epävarmuutta investoinneista.
Tulosvaroituksen jälkeen Reveniossa ei olekaan enää kasvukomponenttia, vaikka defensiivisyys jääkin jäljelle. Ja kun kasvuyhtiö komponentti katoaa sijoituksesta tulevan taantuman myötä, en koe että yhtiön osakkeen arvostus ja selkeä ”laatupreemio”, jota Revenio on kantanut viimeiset viisi vuotta pörssissä on enää perusteltu. Voi olla, että Revenion laatupreemio tulee pörssissä pysymään tästä kuprusta huolimatta, mutta mielestäni se ei ole enää yhtä oikeutettu.
Kuten kirjoitan Viisas sijoittaja -kirjassani, en koskaan kuitenkaan tee päätöksiä tulosvaroituksen tai minkään muun uutisen myötä, vaan nukun yön yli aina ennen päätöksiä.
Aloinkin kirjoittamaan analyyttistä osaa tästä tekstistä jo tulosvaroitusiltana, jonka jälkeen jätin loput kirjoitettavaksi yön yli. Mihin siis päädyin yön yli nukuttuani ja analyysin ”selvin päin” tehneenä? Totesin, että Helsingin pörssin ollessa muutenkin halpa, ei Revenion omistaminen ollut tässä kohtaa enää perusteltua. Yhtiön tarinaan kuului omassa sijoitusteesissäni se, että yhtiö pystyy kasvamaan myös vaikeina aikoina – kuten näytti korona-aikana, jotka näin jälkeenpäin katsottuna eivät olleetkaan vaikeita vaan Revenio kasvoi jopa etupeltoon sinä aikana.
Tätä luopumispäätöstä tuki myös se, että olen miettinyt jo hetken Revenion roolia salkussani, koska viimeiset pari osavuositulosta ovat olleet lieviä pettymyksiä itselleni. Tämä olikin itselleni jälleen kerran muistutus siitä, että kun epäilys liiketoiminnasta hiipii puseroon ja jos en halua osaketta ostaa lisää, vaikka osake laskee – olisi Reveniosta pitänyt hankkiutua eroon jo aikaisemmin. Tämä on jotain, minkä kanssa olen paininut paljon sijoittajana. Pystyn toimimaan ostoupuolella, kun yhtiön osake laskee mielestäni perusteettomasti, mutta luopuminen heikkouksien ilmestyessä on vaikeampaa.
Yhtiön arvostus ei ole enää missään nimessä eeppisen korkea ja ymmärrän hyvin, jos joku kokee Revenion tässä kohtaa ostokohteena, sillä yhtiön vaikeudet ovat mitä todennäköisemmin väliaikaisia. Se kuinka pitkä aika tämä väliaikainen on, on se suurin mysteeri. Vaihtoehtoisia hyviä sijoituksia on kuitenkin nykykurssitasoilla Helsingin pörssi täynnä, jos katsoo 2-3 vuotta eteenpäin, joten Revenio ei ole uniikissa tilanteessa. Tuntuukin, että yleistä sijoituskeskustelua seuranneena, Revenioon uskoa edelleen riittää.
Itselleni suurin ongelma on vain se, että ongelmat tulivat yllätyksinä, vaikka koronnoususta syntyvä taantuma oli kuitenkin vain ajan kysymys – ei mikään shokeeraava finanssikriisi. Tämä kertoo siitä, että yhtiön liiketoiminnan kasvu ei ole yhtä defensiivistä kuin olin olettanut sen olevan ja vahvasta markkina-asemastaan huolimatta se on vahvemmin markkinavoimien heiteltävissä kuin aidosti vahvat yhtiöt.
Miten siis toimin: myin kaikki Reveniot 22,56€ osakehintaan eli sain käteistä salkkuuni 17 766 € euroa lisää ja tein n. 15% eli 2 500 euron tappion Revenio-sijoituksellani (+toki osingot mitä vuosien varrella tuli). Tämä lisäsi käteiskassaani huomattavasti ja pyrin laittamaan käteisen töihin osaltaan toivottavasti jo elokuun aikana, jos löydän jotain mielenkiintoista ostettavaa seurantalistaltani.
Revenion osakehan heiluu paljon vielä tämän ja tulevien päivien aikoina, mutta koska en näe sijoituksessa tulevaisuuden potentiaalia, paras vaihtoehto oli vetää napanuora kerralla irti eikä arpoa, milloin olisi optimi aika myydä.
Aika näyttää ovatko tekemäni liikkeet oikeita, mutta en usko luusereiden pitämiseen salkussa – etenkin jos negatiiviset asiat tulevat täysin puskista, joten nukun yöni nyt huomattavasti rauhallisimmin mielin kuin Reveniot salkussani. Sääli sinänsä. Joskus kuitenkin pitää tehdä isoja liikkeitä salkussa, kun uusi tieto ja sijoitusstrategia sinne suuntaan ohjaa.
————————————–
Jos syvempi sukellus sijoittamisen maailmaan ja ajatuksiini kiinnostaa, voit tilata huippuarvostelut saaneen sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi erittäin edulliseen 29 euron hintaan!
Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Revenio oli pettymys. Oma näkemykseni on, että optikkoliikkeiden ketjuuntuminen tulee jatkumaan, mikä lisää kilpailua ja epävarmuutta markkinoilla entisestään. Isoilla ketjuilla on neuvotteluylivoimaa. Tulossa on takuuvarmasti isoja kilpailijoita, joilla riittää tk-panostuksia.
En ole tutustunut Revenion silmänpainemittariin ja siihen, miten se palvelee optikkoliikkeen omaa markkinointia. Toinen avoin kysymys ja mahdollisuus olisi oma jakelutien avaaminen. Esim. Synlabin markkinat kasvavat koko ajan huolimatta siitä, että samoja tutkimuksia myydään myös yksityisillä lääkäriasemilla.
Kilpailukenttä tosiaan Revenion osalta on erittäin haastava arvioitava. Patentit umpeutuvat osalta tältä vuodelta, mutta kysymys on juuri se, että kuinka paljon asiakasmarkkina muuttuu ja kuinka paljon muut yhtiöt haluavat astua (kuitenkin aika pieneen) markkinaan.
Hyvää settiä! Ja tarkoitan sekä yrityksen analyysiä että miten navigoit nämä tilanteet.
Kiitos paljon! Hyvän muistutuksen tästäkin kyllä sai, kun niin pitkään oli tätä arponut. Mutta tulosvaroitus oli tarvittava herätys.
Voit ostaa Inteliä Revenion tilalle. Sopivissa hinnoissa nyt 🙂
Siruvalmistajat kyllä itsellä koko ajan tähtäimessä, mutta Intelin kilpailukyky on vähän kyseenalainen, niin en siihen nykytilanteessa uskalla koskea, vaikka valtiolta saakin tukea.
Revenion tuotteet ovat käsittääkseni tarkoitettu enemmänkin optiikkoliikkeisiin. iCare silmänpainemittarit ovat nopea ja helppo tapa mitata silmänpaine, mutta se heittää helposti tonometrin tuloksista. Käsittääkseni iCare silmänpohjakuvalaitteetkin ottavat vain kapeat kuvat silmänpohjasta.
Kyllä noista rahaa firmalle tulee, mutta eivät ne silmiä pelasta ja lääkäreillä on sitten järeämmät laitteet.
Nm. glaukoomapotilas
P.S. En itse ole erityisemmin innostunut Reveniosta.
Jep, Revenion tuotteet ovat erittäin hyviä ja itselläkin kokemusta niistä juuri optikkoliikkeissä. Silmälasien markkina itselle kuitenkin sen verran vieras, että vaikea sanoa, miten se taantumassa käyttäytyy.
Ja tämä totta, että lääkäreillä tosiaan järeämmät laitteet ja Revenio onkin miettinyt pitkään myös sille markkinalle tunkeutumista käsitykseni mukaan yritysostojen avulla. Olin odottanut seuraavaa yritysostoa jo tälle vuodelle, mutta jostain syystä sitä ei vielä ollut tullut.
Revenio sai koronasta reippaasti nostetta, tapahtui tämä sitten fiksun suunnittelun tai hyvän tuurin myötä. Heidän turvallinen silmäpainemittarinsahan, päinvastoin kuin kilpaijansa, ei hyödynnä ilmapuhkuteknologiaa, jonka on arveltiin lisäävään virusten leviämistä. Samaa turvaa tarjottiin kotimittauksiin tarkoitetuilla HOME-tuotteilla.
Nyt kun korona on voitettu(?) on selvää että kilpailijat ovat taas aktivoituneet ja Revenio on uuden edessä.
Onko tässä taas esimerkki siitä kuinka sijoittajan pitää ihan tosissaan paneutua yrityksiin, jonka pienomistajaksi ryhtyy?
Jep apua tuli kyllä tästä, mutta en tiedä kuinka paljon loppupeleissä. Itse tulkitsin sen niin, että tämä nyt on myös positiivinen ajuri jo valmiiksi markkinoiden parhaaseen tuotteeseen – patentit kuitenkin suojaavat tuota ykköstuotetta jo itsessään. Uskon, että johto olisi sanonut tulosvaroituksessa jotain siitä, jos kyse olisi kilpailutilanteesta.
Nyt kuitenkin mielestäni vaikuttaa siltä, että koko markkina on yksinkertaisesti jäähtynyt ja uusia ostoksia ei enää tehdä. Voi olla, että investointeja tehtiin alalla etupainoitteisesti, mutta toisaalta on myös mahdollista, että saturaatiopiste on saavutettu tai, että tämä on vain hetken hengähdys ja markkina jatkaa kasvuaan ensi vuonna.