Ruokakorivertailu 2022 – Lidl vs. Prisma vs. Citymarket

Ruokakorivertailu on taas täällä! Olen tehnyt jo viisi vuotta vuosittain ruokakorivertailun, joka on muuttunut ajan saatossa erittäin seuratuksi sen eroavaisuuden ja tarkkuuden takia verrattuna valtamediaan.

Omavaraisuushaasteen ruokakorivertailu onkin nyt jo vuosittainen perinne, joka tapahtuu aina samoihin aikoihin vuodessa sekä kehittyy ja paranee vuosi vuodelta lukijoiden kommenttien mukaan. Tämän vuoden ruokakorivertailusta erityisen mielenkiintoisen tekee kovana laukkaava inflaatio sekä sen vaikutus ruokakoriin ja kauppojen hintavaltijuuteen.

Tässä vertailussa vertailen Suomen halvimpia ruokakauppoja, jotka ovat siis Prisma, Citymarket ja Lidl.

Tässä vertailussa on vain nämä kolme kauppaa, koska isot kaupat ovat aina edullisempia kuin pienet. Samalla Lidl on ainoa varteenotettava vertailukohta isoille kaupoille ja Lidlin vertaaminen S-Markettiin olisi lähinnä epäreilua. Prisma on muita S-ryhmän kauppoja halvempi ja Citymarket on muita Keskon kauppoja halvempi. Lidl taas on Lidl ja onkin voittanut hintavertailun halvimpana kauppana joka vuosi!

Tämän vuoden vertailu on tehty viime vuotuisen tapaan Helsingin Malmin K-Citymarketissa, Malmin Prismassa sekä Malmin Lidlissä 23.11.2022, jotta hintoihin ei vaikuta maantieteellinen sijainti. Eroa viime vuoden vertailuun on vain muutama viikko, joten sesonkien ei pitäisi vaikuttaa hintavertailuun. En ole myöskään laskenut alennuksia mukaan vaan kauppojen listahinnat.

Tuttuun tapaan ruokakorivertailussa tänä vuonna on myös inflaatiovertailu viime vuoteen. Ja kun tein vertailua, meinasin lentää selälleni, kun tajusin, kuinka paljon inflaatio oli oikeasti vaikuttanut ruuan hintoihin! Toivon, että tämä auttaa myös sinua arvioimaan paremmin, kuinka paljon inflaatio omassa ruokakorissasi näkyy, jos et ole aiemmin sitä pystynyt mittaamaan.

Omavaraisuushaasteen ruokakorivertailu 2022

Aloitin ruokakorivertailuperinteen, koska tajusin, että valtavirtamedioiden korit näyttävät usein erittäin samanlaisilta ja joskus tuntuu, että ruokakaupat saattavat pitää tiettyjä tuotteita halpoina ihan vain sen takia, että ne ovat valtavirtamedian ruokakoreissa. Tämä on helppo tapa näyttää hyvältä iltapäivälehtien ruokakorivertailuissa ja tuo hyvää julkisuutta yhtiölle kuin yhtiölle.

Yksityisellä bloggarilla ei ole tätä haastetta, vaikka ruokakorivertailuni ovatkin äärettömän luettuja. S-ryhmä ei onneksi yhdestä bloggarista viitsi välittää.

Blogini ruokakorivertailu on myös siitä erilainen, etten vertaile aina täysin samoja tuotteita, vaan vertailen samankaltaisia tuotteita kilohinnaltaan. Arjessa kilohinta on kuitenkin se ainut, mikä merkitsee, koska käymme jatkuvasti kaupassa ostamassa usein samoja tuotteita.

Samalla etsin vertailuun aina sen oikeasti halvimman vaihtoehdon, jotta vertailusta tulee aito. Esimerkiksi lihaa ostaessa saat lihaa halvemmalla, jos ostat sitä kilon kuin 400 gramman pakkauksessa. Toisaalta tiesitkö, että esimerkiksi tummaa makaronia saat kilohinnaltaan halvemmin 400 gramman pakkauksessa kuin 1000 gramman pakkauksessa? Isot pakkaukset eivät ole aina suoraan halvempia kilohinnaltaan vaan tässä on tuotekohtaisia eroja. Tämän takia kilo- ja litrahinnalla pääsee kaikista lähemmäksi totuutta.

Muutama yleishuomio vielä vertailusta ja tuotteista, joita vertailen. Koska vertaan aina kauppojen halvimpia tuotteita, tuotteet eivät ole aina aivan samoja. Näitä halpoja tuotteita ovat K-ryhmällä Pirkka tai K-menu tuotteet, S-ryhmällä Kotimaista tai Rainbow-tuotteet ja Lidlillä mikä ikinä sattuukaan olemaan halvin tuote.

Vertailussa ei myöskään ole otettu huomioon K-Plussaa, S-Bonusta tai Lidl-Plus juttuja, koska ne keskimäärin tasaavat toisensa pois. Olen kirjoittanut myös syväanalyysin kauppojen bonusohjelmista ja siitä miten ne vertautuvat toisiinsa ja siitä kirjoituksen löydät täältä.

Muutama ohje taulukon lukemiseen. Vihreä väri paljastaa kyseisen tuotesarjan halvimman kaupan. Tasapelin tilanteessa kaikki saman hinnan kaupat saavat vihreän värin. Suluista taas löydät tuotteen hintamuutoksen prosenteissa edelliseen vuoteen verrattuna, ja kuten huomaat, tänä vuonna etenkin tämä hinnanmuutoskohta on äärimmäisen mielenkiintoinen ja vähän pelottavakin.

Seuraavassa siis Omavaraisuushaasteen ruokakorivertailu vuosimallia 2022!

Ensimmäisessä sarakkeessa on siis tuote (mahdollisimman vertailukelpoiset, toisessa Citymarketin, kolmannessa Prisman kilohinta ja neljännessä Lidlin kilo/litra/kappalehinta kyseiselle tuotteelle.

Vertailu oli tänä vuonna mielenkiintoisempi kuin koskaan ja muutosta tuotteiden hinnoissa oli myös ennätyspaljon. Myös se, mikä kauppa oli halvin missäkin tuotteessa muuttui kauppojen välillä enemmän kuin koskaan. Myös tasapelejä tuotteiden hinnassa oli enemmän kuin koskaan. Tuntuu, että hintapaineessa kaupat ovat selvästi katsoneet toistensa hintoja ja vetäneet rajan samaan kohtaa kuin kilpailijansa. Tämä erityisen totta Lidlin ja Prisman välisessä hintakilpailussa.

Lidlillä on halvin tuote 12/17 tuotteesta (yhtä paljon kuin viime vuonna) 
Prismalla on halvin tuote 12/17 tuotteesta (viisi enemmän kuin viime vuonna)
Citymarketilla on halvin tuote 3/17 tuotteesta (yksi enemmän kuin viime vuonna)

Inflaation ollessa se suurin näkyvin peikko, olivat myös hinnanmuutokset huomattavia. Tässä isoimmat nostot.

Kaupasta riippuen n. 80% tuotteiden hinta nousi vähintään 10%. Parhaimmillaan 58%. Suhteessa eniten onkin noussut Myllyn Paras vaalean makaronin hinta, joka nousi Citymarketissa 58% viime vuodesta, Lidlissä 55,5% viime vuodesta ja Prismassa 40% viime vuodesta. Erittäin mielenkiintoista tässä oli se, että eri hinnannousut johtivat siihen, että kaikkien kauppojen hinnat nousivat eri verran, mutta loppuhinta päättyi vuonna 2022 samaan kilohintaan 0,98€/kg.

Myös salami pakastepizzan hintaa on ollut mielenkiintoista seurata kaikki nämä vuodet. Siinä missä Lidl ja Prisma nostivat salamipizzan hintaa yli 20%, Citymarket selvisi vaivaisella 2,4%:n korotuksella. Tästä huolimatta Citymarket on edelleen kyseisessä tuotteessa huomattavasti kalliimpi.

Surkuhupaisaa omalla tavallaan on myös se, että oluen hinta ei ole juuri muuttunut edes inflaation jyllätessä 8%:n paikkeilla. Vaikka itsekin alkoholia jonkun verran kulutan, mieluummin näkisin, että kaupat nostaisivat alkoholijuomien katetta ja vähentäisivät omaa katettaan sellaisista ruokatarvikkeista, mitkä ovat hieman terveellisempiä.

Mielenkiintoista oli myös nähdä, että tietyissä tuotekategorioissa nähtiin joissain kaupoissa myös hinnanlaskua. Yleisesti halventunut oli jääsalaatti ja toisaalta Lidl on onnistunut laskemaan nyt rasvattoman raejuuston hintaa jo kaksi vuotta perätysten. Olisi äärettömän mielenkiintoista nähdä, miten tämä muutos on saatu aikaiseksi.

Mutta entä mikä on halvin kauppa? Lidl on voittanut vertailut joka vuosi, mutta onko vihdoin valta vaihtunut vai jatkaako Lidl kukkulan kuninkaana? Katsotaan vuoden ruokaostoskoria.

Kuinka paljon rahaa kuluu Lidlissä, Prismassa ja Citymarketissa vuonna 2022?

Yksittäisten tuotteiden vertailu on mielenkiintoista, mutta ruokakorista puhuttaessa tärkeintä on kokonaiskulutus. Kuinka paljon yhden henkilön kulutus on, jos käy pelkästään yhdessä vertailussa olevista kaupoista?

Seuraavassa avaankin, miltä vuoden 2022 ruokakori ja kulutus voisi näyttää yhdelle henkilölle, jos se rakennettaisiin pelkästään ruokakorivertailun aineksista. Kukaan ei syö vain samaa 17 ruokaa-ainesta koko vuotta (etenkään niitä, jotka ovat tässä vertailussa), mutta tämä antaa erinomaisen kuvan siitä, millaisia hintaeroja kaupoissa käymisellä pitkällä aikavälillä oikeasti on.

Seuraavassa siis miltä yhden henkilön vuoden ruokakori näyttäisi vertailun tuotteilla ja mikä kyseisen korin hinta olisi kauppakohtaisesti.

71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Tummaa makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Ässä Mix-karkkeja
100 litraa kolmosolutta
52 litraa rasvatonta maitoa
52kpl ruukkujääsalaattia

Miltä vuosikulutus siis näyttäisi K-Citymarketin, Prisman sekä Lidlin välillä yllä olevalla kokonaisuudella?

Citymarketissa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1896,98 euroa (viime vuonna 1681,84 euroa). Nousua viime vuoteen siis 12,79%.

Prismassa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1740,68 euroa (viime vuonna 1483,23 euroa). Nousua viime vuoteen siis 17,35%.

Lidlissä yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1775,99 euroa (viime vuonna 1475,58 euroa). Nousua viime vuoteen siis 20,36%.

Tänään onkin aika historiallinen päivä – kuningas on kaadettu ja vuoden 2022 hintavertailun voittajaksi selviytyi Prisma – yllättävän selvälläkin erolla kakkoseen Lidliin! Lidl oli ollut halvin kauppa tähän mennessä, mutta kuten näemme, Lidlin hinnat ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin Prisman vuoden aikana.

Trendi on sinänsä sama kuin ennen, että Citymarket on edelleen kalliimpi kuin Lidl ja Prisma, mutta inflaatio on tuonut aivan oman lisämausteensa tähän. Vaikka Citymarket on edelleen kallein, on sen hinnat nousseet kaikista vähiten. Toiseksi eniten hinnat ovat nousseet Prismassa ja eniten Lidlissä.

Viime vuonna koko vuoden ruokakorin ero oli 13 euroa Lidlin hyväksi, sitä ennen 20 euroa. Näyttää siis siltä, että Prisma on onnistunut haastavissa olosuhteissa huomattavasti Lidliä paremmin kustannustenhallinnassa, joka on monella tasolla yllättävää, koska Lidl on tunnettu etenkin äärimmäisen hyvänä kustannusten hallitsijana.

Merkittävää on kuitenkin ylipäätänsä se, että ruokakorien hinnat ovat nousseet merkittävästi. Jos yhdellä henkilöllä vuodessa kuluu tänä vuonna yli 300 euroa enemmän ruokaan kuin viime vuonna, nelihenkisellä perheellä ero on jo yli 1200 euroa viime vuoteen. Tämä on järkyttävä ero ja näkyy ihmisten kulutustottumuksissa väistämättä.

Samalla se entisestään mielestäni korostaa tietoisuutta hinnoista ja ruokakorivertailun tärkeyttä. Inflaatio on muuttanut pelikenttää huomattavasti ja hintatietoisuus ruokakoria rakentaessa on tänään tärkeämpää kuin pitkään aikaan. Toivon, että tästä vertailusta oli hyötyä myös omien kaupankäyntien suunnitteluun.

Yhteenveto – inflaatio laukkaa kovempaa kuin 30 vuoteen ja se tuntuu kuluttajan kukkarossa

Kun tein tällä viikolla jalkatyötä paikallisessa Lidlissä hintavertailun eteen, oli fiilis erittäin jännittynyt. En rehellisesti odottanut näin isoja hinnannousuja ja toisaalta mietin, mitä Lidlin työntekijät ajattelevat hyypiöstä, joka pyörii puoli tuntia kaupassa ottamassa vain kuvia hinnoista.

Ylivoimaisesti suurin uutinen on mielestäni se, että Lidl jäi kilpailussa kakkoseksi. Lidl on kuitenkin ollut hintakilpailujen voittaja universaalisti lähes koko Suomessa olemassaolonsa ajan ja muutos toiseen suuntaan on huomattava.

Toinen merkittävä tekijä on inflaatio ja se kuinka paljon tiettyjen ruoka-aineiden hinnat ovat nousseet. Ruuan hinta on noussut suhteessa lähes tuplat siitä, mitä inflaatio keskimäärin on ollut, mikä on huono asia kuluttajan kannalta, koska ruoka on se yksi asia, jota me kaikki tarvitsemme elämäntilanteesta huolimatta.

Inflaatio laukkaa tällä hetkellä erittäin rajuna ja vaikka se alkaakin näyttää hiljentymisen merkkejä, mielenkiintoista on nähdä, miten palkankorotuskierrokset ensi vuoden alussa inflaatioon vaikuttavat. Joko inflaatiosta tulee itseään ruokkiva sykli tai sitten inflaatio laskee pian totutulle 2-3%:n tasolle. Uskon edelleen jälkimmäiseen, mutta ensi vuonna olemme tästä viisaampia.

Monesti ruokakorivertailussa tulee myös puheeksi kauppojen erilaiset bonussysteemit, ja olen myös niistä kirjoittanut bonussysteemivertailun. Nykyäänhän myös Lidliltä löytyy alennusapplikaatio, vaikka Lidlissä ei sinällään Plus- tai bonuspisteiden kaltaisia pisteitä pysty keräämään. Bonussysteemeissä on eroja ja niissä voittaja vaihtelee riippuen omasta kulutuskäyttäytymisestään ja kulutettujen eurojen määrästä kuukaudessa.

Tuttuun tapaan tämän viikon lauantaina blogissa myös hintavertailu S-Marketin ja K-Supermarketin hintojen välillä, joka sekin oli äärimmäisen mielenkiintoinen tehdä kiitos nousseiden inflaatiolukujen. Toivottavasti koit ruokakorivertailun hyödylliseksi myös tänä vuonna ja se tarjosi jälleen silmiä avaavia lukuja ruokakauppamaailmasta.

Ja nyt kun olen päässyt vauhtiin, ensi viikko blogissa on täynnä isoja julkistuksia, joten pysy kanavalla!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

18 kommenttia artikkeliin ”Ruokakorivertailu 2022 – Lidl vs. Prisma vs. Citymarket”

 1. Kiitos taas vertailusta, vaikka olisi ehkä ollut terveellisempää jättää lukematta, kun kouraisi niin sydänalasta nähdä, miten paljon hinnat ovat oikeasti nousseet. Ehkä pitäisi laittaa vain pää pensaaseen ja odotella parempia aikoja.

  Meillä on Lidl ja Prisma suunnilleen saman matkan päässä, niin on tullut mietittyä, pitäisikö käydä enemmän Lidlissä, vaikka Prisma onkin vakikauppamme. Mutta ei tarvitse näköjään miettiä enää sitäkään ja Prismassa käynti jatkukoon. Toki välillä voi käydä Lidlissä jotain täsmäiskuja tekemässä esim. pähkinäosastolla.

  Vastaa
  • Jep, merkittävintä tuossa on ehdottomasti tuo hintojen nousu, joka kyllä itsenikin yllätti täysin. Odotin ehkä 10-15% nousua, mutta joidenkin tuotteiden hinnannousu järkytti aika merkittävästi. Prisman kulunhallinta yllätti myös, hyvin pärjännyt hintataistelussa Lidliä vastaan.

   Vastaa
 2. Harvempi perhe tai yksinäinen ostaa tuon ”ruokakorin”mukaan ostoksiaan.
  Vihannekset ja juurekset kun saa edullisesti myös K-kaupasta.
  Sipsejä ei tarvitse monikaan yhtään.
  Valmistamalla ruuan itse tulee myös jäteroskaa vähemmän.

  Vastaa
  • Suomessa on kuitenkin miljoonia kotitalouksia, niin eipä ruokakorivertailua pysty tekemään koskaan kaikkien ruokakoriin soveltuvaksi, eikä se ole tarkoituskaan. Tarkoitus onkin kiinnittää huomiota niin kauppakohtaisiin eroihin kuin myös inflaatioon. Citymarkethan pärjää suurimmassa osassa kasviksia edelleen hyvin, mutta esim. perunassa hintaero on kasvanut entisestään. Se trendi on mielestäni pysynyt edelleen samana, että jos syö erittäin paljon kasviksia, ei Citymarket tule niin kalliiksi kuin sekaruokavaliolla.

   Vastaa
 3. Kiitokset vertailusta. Täällä vannoutunut Lidl-fani jatkaa kuitenkin Lidl:ssä. Ostoskori melko suppea, ja ei oikein vastaa meidän kulutusta. Meillä iso perhe, ja eritoten Lidl:n viikottaiset tarjoukset esim. kotimaisen lihan/kanan osalta ovat kovaa luokkaa. Luomu kananmunat myös kohtuuhintaisia. Selvää säästöä, kun syödään sitä, mitä Lidl:ssä alennuksessa 🙂 Joo, välillä täytyy käydä muuallakin.

  Vastaa
  • Itsekin pitkään Lidlissä käyneenä olen edelleen sitä mieltä, että Lidl on arvokas osa ruokakauppasysteemiä Suomessa, koska on kuitenkin pakottanut kilpailua lisää markkinoille, mikä on erittäin tärkeää. Toivonkin, että Lidl pystyy edelleen S-ryhmän kanssa hyvin kilpailemaan myös jatkossa ja tämä vuosi oli vain poikkeus.

   Vastaa
 4. Prisma on nykyisin minua lähempänä, joten en saa enää Lidlin ”bonusta” täyteen kuukaudessa, mutta käytän hyödyllisimmät kupongit. K-menu ja Pirkka ovat jossain tuotteissa olleet välillä halvimpia, mutta hinnat liikkuvat nyt niin nopeasti, ettei tahdo pysyä kärryillä.

  Vastaa
  • Hinnat tosiaan muuttuvat nopeammin kuin koskaan ylös ja alaspäin, joten sinänsä mielenkiintoista nähdä ensi vuonna, onko hinnat liikkuneet mihin suuntaan. Toki huomattavaa on siinä, että hintatrendit kauppoineen ovat pysyneet suhteellisen samana Lidliä lukuun ottamatta.

   Vastaa
 5. Itse harrastan tarjousten metsästystä, joten tämän takia tulee aika paljon käytyä Citymarketissa ja Lidlissä. Usein suunnittelen myös joissakin määrin syömiset tarjousten mukaan ja ostan pakkaseen/varastoon silloin kun löytyy halvalla.
  Tänään pitääkin muistaa käydä Citymarketissa hamstraamassa lisää Pirkan Costa Rica-kahvia varastoon. 😂

  Vastaa
  • Tämä toimii erittäin hyvin ja on oikeastaan ihan fiksu tapa pitää oma ruokavalio monipuolisena. Kun ostaa sitä mikä on tarjouksessa, niin keskimäärin varianssia ruokavalioon tulee automaattisesti kauheasti asiaa miettimättä 😀

   Vastaa
 6. Viljan hinta oli viime keväänä korkeimmillaan yli tuplat entiseen, joten ei mikään ihme että makaronin tapaisen tuotteen hinta on noussut. Lidlin juusto lienee halvennettu vaihtamalla valmistajaa ja laskemalla laatua.

  Se mitä eniten ihmettelen, on salaatin hinta. Sitä ei Lidlikään taida tuoda kaukomailta? Joko kauppa on tinkinyt valtavasta katteesta, tai kasvihuonepuoli ei ole onnistunut pitämään puolia neuvotteluissa. Voi olla, että salaattikasvihuoneessa ei ole lämpö ja valot päällä ensi talvena.

  Vastaa
  • Joo, suomalaista salaattia ovat tosiaan nuo kaikki. Ihmettelin myös itse tuota hinnan pysymistä ennallaan. Toisaalta sama pätee kaljaan, koska viljan hinnan nousun pitäisi kyllä näkyä siinäkin. Tuntuu erittäin epämääräiseltä, että kaljan hinta ei ole tästä huolimatta juuri noussut.

   Vastaa
 7. Vertailun tuloksessa ainut minua ihmetyttävä asia on nykyiset Prisman ja Lidlin kartellihinnat. Todella monessa tuotteessa Lidl ei tuo nykyään mitään uutta, hinnat ovat sentilleen samat. Ihan kuin hinnat olisi sovittu samaksi jossain pomojen saunaillassa 😀

  Vastaa
  • Tämä itse asiassa pisti itselläkin silmään! Tasapelejä oli tänä vuonna ennätysmäärä ja mielestäni ne ovat vain lisääntyneet ajan myötä. Tosin, aika perinteinen tilanne oligopolimarkkinatilanteessa. Varmaan sopimisen sijaan katsotaan mitä kilpailija tekee ja sitten kopioidaan. Mutta tosiaan vähä pseudokilpailuhan tuo on, kun hinnoissa niin paljon samaa.

   Vastaa
 8. Onko jokin syy, miksi rasvaton maito on merkitty ainoastaan prismassa halvimmaksi? Taulukossa näyttäisi, että lidlissä prikulleen sama litrahinta.

  Vastaa

Jätä kommentti