Omavaraisuushaasteen jo klassikoksi muodostunut ruokakorivertailu on täällä taas! Tämä on jo kuudes vuosi, kun ruokakorivertailua teen ja tuttuun tapaan tässä ensimmäisessä osassa vertailen Lidliä, Prismaa ja Citymarketia. Seuraavassa, torstaina julkaistavassa osassa vuorossa onkin pienemmät kaupat.
Teen vertailut aina joka vuosi samaan aikaan, jotta esimerkiksi kasvisten sesongit eivät vaikuta hinta-eroihin merkittävästi.
Vertailen aina näitä kolmea kauppaa omassa tekstissään, sillä isot kaupat ovat aina edullisempia kuin pienemmät kaupat. Lidl on kooltaan usein samankokoinen kuin S-Market tai K-Supermarket, mutta hinnaltaan Prismaan ja Citymarkettiin vertailtava.
Kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina, vuoden 2023 vertailu on tehty Helsingin Malmin Novan K-Citymarketissa, Malmin Prismassa sekä Malmin Lidlissä, jossa kaikki kaupat ovat muutaman sadan metrin päässä toisistaan, jotta hintavertailuun ei vaikuttaisi myöskään maantieteellinen sijainti merkittävästi. Hinnat ovat marraskuulta. En ole myöskään laskenut erilaisia kampanjoita tai alennuksia mukaan vaan vertailu tehdään kauppojen listahinnalla.
Ruokakorivertailusta löytyy myös ruuan hinnan kehitysvertailu kaikkien kauppojen kohdalta, jotta näet, miten ruuan hinta on kehittynyt tänä vuonna, kun inflaatio on myllännyt, mutta rauhoittunut merkittävästi. Toivon, että teksti ei auta pelkästään vertailemaan kauppoja, vaan myös sitä todellisuutta, miten inflaatio on vaikuttanut oman ruokakorin hintaan menneenä vuonna ja tulevaisuudessa.
Omavaraisuushaasteen ruokakorivertailu 2023
Ruokakorivertailu sai alunperin alkunsa siitä, että tajusin kauppojen aidosti seuraavan valtamedian tekemiä ruokakorivertailua – ja usein ne pitivät jopa teennäisesti tiettyjen tuotteiden hintoja edullisina, jotta näyttäisivät ruokakorivertailuissa hyvältä. Yhdellä ainoalla bloggarilla ei kuitenkaan ole tällaista voimaa, vaikka vertailut ovatkin yleensä koko blogini vuoden luetuimmat tekstini, jonka takia uskon, että yksityisen ihmisen tekemät vertailut ovat jopa parempia kuin valtamedian vertailut.
Etsin vertailussa myös aina sen halvimman vaihtoehdon ja nostan esiin joka vuosi tuotteita, joista löytyy mitä mielenkiintoisempia esimerkkejä siitä, milloin mikäkin asia on kilohinnaltaan halvin. Lempiesimerkkini tästä on, että jos ostaa tummaa makaronia, saat kilohinnaltaan halvemmalla makaronia 400 gramman kuin 1 000 gramman pakkauksella, vaikka isoja pakkauksia usein pidetään ns. ”säästöpakkauksina”.
Huomioitavaa on myös siinä, että tuotteet eivät ole aina vertailussa samoja, vaan jokaisen kauppabrändin omat merkit. K-ryhmällä Pirkka tai K-menu tuotteet, S-ryhmällä Kotimaista tai Rainbow-tuotteet ja Lidlillä mikä ikinä sattuukaan olemaan halvin tuote.
Vertailussa ei myöskään ole otettu huomioon K-Plussaa, S-Bonusta tai Lidl-Plus juttuja, koska ne keskimäärin tasaavat toisensa pois. Jos sinua kiinnostaa vertailu kauppojen bonusohjelmien paremmuudesta, eipä hätää, olen vertaillut ja analysoinut myös ne! Bonusohjelma vertailun löydätkin täältä.
Muutama ohje vielä vertailun lukemiseen. Vihreä väri paljastaa halvimman kaupan per tuote. Tasapelin tilanteessa kaikki saman hinnan kaupat saavat vihreän värin. Suluista taas löydät tuotteen hintamuutoksen prosenteissa edelliseen vuoteen verrattuna.
Nyt on siis aika. Alta löydätkin Omavaraisuushaasteen ruokakorivertailun vuosimallia 2023!
Ensimmäisessä sarakkeesta löydät siis vertailukelpoiset tuotteet ja toisessa Citymarketin kilohinnat, kolmannessa Prisman sekä neljännessä Lidlin kilo/litra/kappalehinta kyseiselle tuotteelle. Näet tosiaan hinnanmuutokset prosenteissa viime vuodesta hinnan perässä.
Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet äärimmäisen mielenkiintoisia ruokakorivertailun tekemisessä, koska inflaatio on muuttanut ruuan hintaa merkittävästi. Tänä vuonna inflaation lisäksi oli nähtävissä myös deflaation ilmentymää, sillä yllättävän monen tuotteen hinta oli laskenut.
Lidlillä on halvin tuote 13/17 tuotteesta (yksi enemmän kuin viime vuonna)
Prismalla on halvin tuote 11/17 tuotteesta (yksi vähemmän kuin viime vuonna)
Citymarketilla on halvin tuote 2/17 tuotteesta (yksi vähemmän kuin viime vuonna)
Tässä isoimmat nostot vertailun tuloksista ja hintamuutoksista.
Siinä, missä viime vuonna hinnat olivat erittäin suuressa nousussa läpi eri tuotekategorioiden, tänä vuonna muutokset olivat huomattavasti maltillisempia ja enemmän yksittäisiin kauppoihin keskittyneitä.
Suhteellisesti hinta nousi kaikista eniten Lidlin Salamipizzoissa – jo toista vuotta putkeen! Muistan, kun omina opiskelijavuosinani, kaikista luotettavin krapulan taltuttaja oli juuri tämä Lidlin Salamipizza, koska se oli aivan äärimmäisen halpa. Nyt hinta on noussut kovaa jo pari vuotta, mutta hinta on edelleen halvempi kuin kilpailijoilla.
Toisaalta karkkipussien hinnat liikkuivat aika mielenkiintoisesti. Siinä, missä karkkipussien hinnat laskivat Prismassa ja Lidlissä, ne nousivat merkittävästi Citymarketissa. Tämä on aika harvinaista, että hinnanmuutokset ovat noin rajuja eri suuntiin, eri kaupoissa – en ole koskaan aikaisemmin nähnyt tällaista.
Jos taas katsotaan terveellisempiä tuotteita, punasipulin ja paprikan hinnat liikkuivat eri suuntiin aika villistikin. Myös banaanin hintakehityksessä oli pieniä eroja kauppakohtaisesti kaikkien kuitenkin päätyen suunnilleen samaan tulokseen.
Vertailun ulkopuolella, huomasin myös mielenkiintoisen tuotteen hintatasot, jota itse ostan kaupasta usein. Kyseessä on siis Heinzin perus ketsuppi. Heinzin ketsuppia myydään neljässä eri paketissa: pienessä, tavallisessa, jättipakkauksessa sekä design-pakkauksessa, joka on tavallisen kokoinen.
Mitä luulet missä järjestyksessä hinta menee kalliimmasta halvimpaan? Järjestys on seuraavaa: Design, pieni, jätti ja tavallinen. Olin erittäin hämmentynyt tämän huomatessani, koska olisin voinut vannoa, että isoin pakkaus oli aikanaan kilohinnaltaan halvin. Joko olin katsonut väärin tai sitten hintoja on ovelasti muutettu. Joka tapauksessa, hyvä esimerkki siitä, kuinka vaikeaksi ruokaostostenkin tekeminen on pahimmillaan tehty.
Yksittäiset tuotteet ovat yksittäisiä, joten mikä on vuoden 2023 halvin kauppa? Katsotaan se seuraavaksi, rakentaen koko vuoden ruokaostokset edellä mainituista tuotteista.
Kuinka paljon rahaa kuluu Lidlissä, Prismassa ja Citymarketissa vuonna 2023?
Ruokaostoksissa tärkeintä on kokonaiskulutus. Kuinka paljon yhden henkilön kulutus on, jos käy pelkästään yhdessä vertailussa olevista kaupoista?
Seuraavassa avaan, miltä kauppalasku vuodessa näyttäisi, jos ruokaostokset rakennettaisiin pelkästään ruokakorivertailun aineksista. Kukaan ei syö vain samaa 17 ruokaa-ainesta koko vuotta ja toivottavasti ei myöskään pelkästään näitä ruoka-aineksia, mutta vertailu onkin parhaimmillaan silloin, kun valitut tuotteet ovat satunnaisia erilaisista ruoka-aineista.
Seuraavassa siis miltä yhden henkilön vuoden ruokakori näyttäisi vertailun tuotteilla ja mikä kyseisen korin hinta olisi kauppakohtaisesti.
71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Tummaa makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Ässä Mix-karkkeja
100 litraa kolmosolutta
52 litraa rasvatonta maitoa
52kpl ruukkujääsalaattia
Miltä vuosikulutus siis näyttäisi K-Citymarketin, Prisman sekä Lidlin välillä yllä olevalla kokonaisuudella?
Citymarketissa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 2045,38 euroa (viime vuonna 1896,98 euroa). Nousua viime vuoteen siis 7,8%.
Prismassa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1832,62 euroa (viime vuonna 1740,68 euroa). Nousua viime vuoteen siis 5,2%.
Lidlissä yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1815,09 euroa (viime vuonna 1775,99 euroa). Nousua viime vuoteen siis 2,2%.
Viime vuosi oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa koskaan hintavertailussa Prisma oli onnistunut menemään Lidlin ohi. Tänä vuonna Lidl kuitenkin onnistui juuri ja juuri ottamaan voittopaikkansa takaisin ja vuoden 2023 hintavertailun voittajaksi selviytyikin Lidl!
Yleinen ruokakauppojen trendi on sinällään samanlainen kuin aiemmin, että Prisma ja Lidl kilpailevat erittäin rinta rinnan halpuudesta ja samalla Citymarket liikkuu aivan omissa luvuissaan. Citymarketissa käydessä pystyykin siis iso perhe kuluttamaan helposti yli tuhat euroa enemmän vuodessa kuin esimerkiksi Prismassa käydessä.
Viime vuotta lukuun ottamatta vuoden ruokakorien hintaerot ovat liikkuneet Prisman ja Lidlin välillä 10 ja 20 euron välillä ja tämä vuosi ei tuo poikkeusta, Lidl oli vain n. 17 euroa halvempi.
Mielenkiintoista olikin, että jo valmiiksi kallein kauppa – eli Citymarket – nosti myös hintojaan menneenä vuonna eniten. Prisma selvisi inflaatiotason nostolla ja Lidl itse asiassa nosti tänä vuonna hintojaan vähemmän kuin inflaation verran. Tämä on ymmärrettävää, sillä viime vuonna Lidlin hinnat nousivat kerralla jopa 20%, mikä oli enemmän kuin millään muulla kauppaketjulla Suomessa. Muutenkin viime vuonna kaikki kaupat nostivat hintojaan kaksinumeroisia prosentteja, joten inflaatio on selkeästi taltutettu.
Lopuksi täytyy kuitenkin sanoa, että Lidl muuttelee sen verran usein tarjontaansa, että jouduin muuttamaan myös vertailtavia tuotteita hieman tähän vertailuun, jotta kaikista kaupoista saa samaiset tuotteet ja ne ovat vertailtavissa. Tätä ei ole tarvinnut tehdä aikaisempina vuosina, mutta tänä vuonna jouduin vaihtaa kaksi tuotetta suunnilleen vastaaviin, jotta ne kaikista kaupoista identtisinä löytyivät. Toivon, että tästä vertailusta oli hyötyä myös omien kaupankäyntien suunnitteluun.
Yhteenveto – kovin inflaatio selätetty, mitä seuraavaksi?
Toivon, että tästä vertailusta oli sinulle oman kaupankäynnin suunnitteluun.
Pahin ruuan hintojen inflaatio on nyt takana ja mielenkiintoista tuleekin olemaan se, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Uskon itse ensi vuonna inflaation talttuvan lähes täysin, mutta en usko merkittäviin hinnanalennuksiin tai deflaatioon. Enemmän todennäköisesti kyseessä on paluu normaaliin ja siihen, että kauppakassin hinta kasvaa sen 2-4% vuodessa kellon lailla ilman merkittävää lamaa tai taantumaa.
Näyttää myös siltä, että kilpailuasetelma on viime vuoden muutoksen jälkeen taas normalisoitunut. Lidlillä oli selviä ongelmia mukautua räjähtäneeseen inflaatioon ja Prisma hoiti inflaation hoidon paljon tyylikkäämmin, koska sen hinnat nousivat viime vuonna huomattavasti Lidliä vähemmän. Nyt Lidl on kuitenkin saanut hommat kuntoon ja jälleen Suomen halvin ruokakauppa.
Myös ensi vuonna vertailu tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen, kun S-ryhmä lakkauttaa yhden halpabrändinsä Rainbow:n käytön ja ottaa tilalle Coopin tuotteita. Mielenkiintoista on nähdä, millainen hintavaikutus tällä S-ryhmän koriin tulee ensi vuonna olemaan.
Kuten todettu, torstaina blogitekstivuorossa on myös hintavertailu S-Marketin ja K-Supermarketin hintojen välillä. Toivottavasti koit ruokakorivertailun hyödylliseksi myös tänä vuonna!
————————————–
Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 24,9€:n hintaan vain rajoitetun ajan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23!
Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.
Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Moi Esa!
Sori pieni nillitys, mutta taulukossa näyttää olevan punaisen paprikan kohdalla virhe. Hinnan mukaan prismassa kalleinta, mutta olet sen kuitenkin maalannut virheäksi? Muutoin suuret kiitokset taas tästä vertailusta! Jatkan siis prismassa asiointia. Heidän nettikaupan kautta tilausta tehdessä saa tuotteet kätevästi sortattua kilohinnan mukaan halvimpaan, tämä on ihan ässä työkalu. Kannattaa kokeilla.
Täytyypi korjata Excel ja kuva kun kerkeän, kiitos korjauksesta!
Olisi kiinnostavaa tehdä vertailu halvimmista tuotteista. K-kaupastakin saa nykyään oman merkin alta jauhelihaa(sikanauta) hieman päälle 6e kilohintaan. Opiskelijana saa tuosta vielä 5% bonuksen. Lidlissä muistaakseni halvin oli myös samaa luokkaa. Oon itse käyttänyt k-kauppaa ja käyttänyt viimeisen 12kk aikana 1380€ sinne. Toki tämä ei ole verrattavissa sinun lukemiin. Ehkä olisin päässyt tätäkin halvemmalla s-kaupassa tai lidlissä
on myös tullu virhe, että lukee ”n/n” prosenttia ruispaloissa
N/N tosiaan tarkoittaa sellaista tuotetta, jonka jouduin vaihtamaan viime vuoden vertailusta, jonka takia prosenttimäärää ei ole tarjolla.
Erinomainen yhteenveto. Kiitos!
Kiitos paljon!
S-Bonus systeemi peittoaa kuitenkin Lidl-Plussan, joten taitaa kääntyä se huomioiden kilpa niukasti Prisman eduksi.
S-bonus-systeemi on parempi, ja samaa bonustiliä voi käyttää koko kotitalous tai vaikka useampi kotitalous jolloin bonusprosentista tulee selvästi suurempi. Myös valikoima Prismassa on parempi koska kauppa on suurempi.
Olin ennen vankasti Lidlin kannattaja. Vielä muutama vuosi sitten viikon ostokset Lidlistä olivat jopa kymppejä halvemmat kuin Prismassa. Nykyään mututuntuma – jota tämä vertailukin tukee – on se, että hinnoissa ei ole mitään eroa, joten olen lopettanut Lidlissä asioinnin lähes kokonaan
Joo näitä ei missään nimessä ole helpoin vertailla, ja jos kaiken kuluttamisen keskittää s-ryhmään bensasta lähtien, tulenee halvemmaksi. Mutta toki niin Lidlillä kuin K:lla löytyy alennukset, jotka S-ryhmältä puuttuvat. Kokonaiskuva riippuukin lopulta aina kuluttajasta itsestään.
Suorassa vertailussa todennäköisesti näin. Mutta toisaalta jokainen kuluttaja kuluttaa niin eri tavalla, että kulutustottumuksista riippuen kokonaiskulutus muodostuu. Kuitenkin loppupeleissä itsekin käytän Prismaa käytännössä 99% ostoksistani.
Moi,
voikohan eri Prismojen/Citymarketien välillä olla eroja? Eli voikohan esim. Kaaren Prisma olla kalliimpi kuin esim. Malmin Citymarket?
Varsinkin cittareissa on eroja, mutta erot ovat pienentyneet takavuosista. Eroa tulee hintojen lisäksi myös valikoimasta, cittareissa on erilaisia painotuksia ja joissakin kaupoissa on tarjontaa myös ns. normaalivalikoiman ulkopuolelta.
Suurempi merkitys on kuitenkin sillä, minä päivänä satut käymään siellä citymarketissa. Alennustuotteet voivat olla merkittävän edullisia, tai toisinaan / aika usein samaa tasoa kuin muiden kauppojen normaalihinnat.
Joo juurikin näin. S-ryhmässä usein samankokoinen osuuskunnan sisällä hinnat kuitenkin ovat keskimäärin samat (esim HOK-Elanto). Mutta tosiaan mitä olen katsonut esimerkiksi Triplan Prisma on kalliimpi kuin Malmi tietyissä tuotteissa, vaikka molemmat HOK-Elannon kauppoja. Eli suurin osa tuotteista samanhintaisia, mutta eroja myös kaupunkien sisällä on.