S-Bonus vs. K-Plussa – kauppojen bonusjärjestelmät vertailussa

Kannattaako S-etukortti vai K-Plussa-kortti? Tätä pohtii käytännössä jokainen suomalainen, koska meillä ei ole kauheasti vaihtoehtoja. Meillä on S-ryhmä, K-ryhmä sekä Lidl, monella paikkakunnalla ei ole edes kolmea, vaan vain kaksi tai pahimmassa tapauksessa vain yksi vaihtoehto.

Käytännössä duopolistunut kauppojen kilpailutilanne on johtanut siihen, että vastaus ensimmäiseen kysymykseen on suhteellisen yksinkertainen, jos miettii täysin taloudellisessa mielessä, kannattaa omata niin S-kortti ja K-plussa-kortti (sekä Lidl app). Vastaus on yksinkertaisesti – kannattaa, koska molemmista saa rahanarvoisia etuja. Mutta mikä ero S-bonuksella ja K-plussalla oikeasti on ja kumpi on parempi? Tänään siis vertailussa kauppojen bonusjärjestelmät!

S-bonus

S-bonuskortti maksaa ihmiselle 100 euroa, mutta pelkän kortin lisäksi, sillä saa omistajuuden S-ryhmän osuuskuntaan. Tämä johtaa esim. siihen, että samalla hinnalla saa ainakin vielä ilmaiset peruspankkipalvelut S-ryhmältä (jota itse käytän hyväkseni armottomasti)- S-osuuksia (eli vähän kuin osinkoja kerran vuodessa) riippuen alueestasi sekä S-bonuskortin, jolla voi sitten maksaa sekä kerätä S-bonuksia.

Kokonaisuudessaan S-asiakasomistajuus voikin olla paljon enemmän arkeasi halventavaa kuin pelkkää etukortin viilaamista silloin, kun ostat asioita.

Lähde: S-ryhmä

S-etukortin hyödyt ovatkin selvät ja kuten aina, mitä enemmän kulutat, sitä ”paremmaksi” kortti muuttuu. Bonusta kertyy niin suhteessa kuin absoluuttisesti, sitä enemmän mitä kulutat. Tarkempiin numeroihin menen myöhemmin tässä kirjoituksen vertailussa.

S-etukortilla on myös se hyvä lisä, S-ryhmän Suomen toimipaikoissa tekemistäsi ostoksista kertyy Bonuksen päälle 0,5 % maksutapaetua sekä S-Tililtä (debit) että luotolla (credit) maksaessasi, jos käytät S-pankin tiliä maksamiseen näissä kaupoissa. Tästä syystä esim. itselläni on ilmainen käyttötili S-pankissa, jota käytämme tyttöystäväni kanssa yhdessä taloustilinä. Siirrämme molemmat 200 euroa kuukaudessa tilille, jota käytämme sitten talouden ostoksiin (ruoka, vessapaperit, taloustarvikkeet jne.). Jopa meidän vähäisellä kulutuksella pääsee ihan ok bonus-määriin – pari euroa kuukaudessa.

S-etukortti yhdistettynä S-mobiiliin on henkilökohtainen lempparini, koska kortin saa yhdistettyä S-mobiiliin ja kaikki kuitit saa sinne sähköisenä. Kaiken turhan paperin vihaajana, tämä on mahtavaa, digitaaliseen palveluun saa kaikki kuitit sekä takuukuitit, mikä tekee elämästä paljon helpompaa.

Ja lopuksi pitää mainita, S-ryhmällä ei ole erityistä opiskelijaetua, toisin kuin K-ryhmällä.

K-Plussa

K-plussa-kortti on K-kaupan oma kortti, joka toimii pitkälti samalla tavalla kuin S-etukortti. Mitä enemmän ostat, sen enemmän saat bonuksia. K-Plussa-kortti maksaa yleensä 8,4€, mutta K-ryhmällä on usein tarjouksia, jolloin kortin saa ilmaiseksi. Käytännössä normihintakin kuitenkin on niin halpa, että jos K-marketeissa käy, maksaa kortti itsensä vuodessa takaisin. Alla oleva taulukko avaa tarkemmin, miten K-plussa kertyy.

Lähde: K-ryhmä

Ja kuten huomaat alta, toisin kuin S-ryhmällä, K-kaupassa saa lisäplussaa siitä, että maksat kaupan omalla kortilla. Tästä on otettu mallia hieman ulkomailta esim. Costco-kaupasta. Tämä etuus on kuitenkin voimassa vain tämän vuoden loppuun asti ja en usko, että tarjousta jatketaan, koska ideana on vain saada asiakkaita K-ryhmän luottokortin käyttäjiksi.

Tämän lisäksi K-ryhmällä onkin opiskelijaetu, joka on sisäänrakennettu K-plussa-korttiin. Jos sinulla on Opiskelijan K-Plussa ja ostat ruokaa yli 75 eurolla K-ruokakaupoista, saat 10-kertaisesti Plussaa. Ruokaostosten lisäksi kerrytät 10x pisteitä esimerkiksi hygienia- ja kosmetiikkatuotteista. Tarkan listauksen löydät täältä.

Kymmenkertaiset pisteet konkretisoituvat opiskelijalle 5 euron erissä ja ne voi käyttää aina maksuna K-kaupoissa.

K-plussa vs. S-bonus – kumpi on oikeasti parempi

Mutta itse vertailuun, miten K-ryhmän plussatasot vertautuvat S-ryhmän vastaavaan?

Verrataan kuluttajia, jotka kuluttavat 200, 600, 1000, 2000 sekä 5000 euroa kuukaudessa ostoksiin per kauppa. Onko kaikille sama järjestelmä parempi vai vaihtuuko järjestelmän paremmuus kulutuksen myötä? Yksinkertaistuksen vuoksi kyseessä on siis, että käytät kaiken rahan ruokakauppoihin, ellei erikseen mainittu.

200€/kk

S-bonuskertymä: 3€/kk
K-Plussakertymä: 5€, mutta siihen tarvitaan viiden kuukauden ostokset eli 1000 euroa kuluja

500€/kk

S-bonuskertymä: 21€/kk
K-Plussakertymä: 7,5€/kk

1000€/kk

S-bonuskertymä: 50€/kk
K-Plussakertymä: 27,50€/kk

1500€/kk (500 euroa tankkauskuluja)

S-bonuskertymä: 100€/kk
K-Plussakertymä: 75€/kk

3000€/kk (1000 euroa tankkauskuluja)

S-bonuskertymä: 150€/kk
K-Plussakertymä: 82,5€/kk

Vertailu antaa aika karun kuvan. Sen lisäksi, että K-ryhmä on kalliimpi, on sen plusjärjestelmä vähän kuluttavalle huono – ja tämän lisäksi se on myös huonompi erittäin paljon kuluttavalle!

Plussakortti onkin parhaimillaan alennuksenantajana (jolloin K-ryhmän kaupassa käynti on halvempaa kuin S-ryhmän kaupoissa), mutta alkaa pystyä kilpailemaan reilusti S-bonuksen kanssa vasta, kun kulutustaso nousee erittäin korkeaksi. Vasta 3000 euron kulutuksessa, K-ryhmä alkaa saamaan S-bonusta kiinni.

Tuomio onkin selkeä, S-bonus on parempi kuin K-plussa, niin kauan kun keskität kaiken kaupankäynnin vain toisen ryhmän kauppoihin ja ETENKIN silloin kun et keskitä. S-bonus kun tarjoaa myös vähän kuluttavalle järkeviä bonuksia ja esim. omalla matalalla kulutuksellani, S-bonus on huomattavasti parempi vaihtoehto. Täytyy kuitenkin muistaa bonusjärjestelmien lisäksi kauppojen yleinen hintataso (S-ryhmän kaupat halvempia) sekä se, että K-Plussa-kortilla pystyy joskus saamaan erittäin hyviä alennuksia.

Yhteenveto

Loppuun on hyvä huomauttaa, että on tiettyjä tuotteita, joista mitään bonusta ei kerry. Näitä ovat alkoholi, nikotiinituotteet, uhkapeli, pullopantit jne. asiat, joiden pystyt olettavankin olevan bonusjärjestelmien ulkopuolella.

Kaikki tämä kertoo siitä, että S-bonusjärjestelmä on ennen kaikkea yksinkertaisempi kuin K-ryhmä himmeli ja aivan peruskuluttajalle myös parempi. K-ryhmällä on selkeästi tarkoituksena tarjota etuja tietyille ryhmille, kun S-ryhmä taas tarjoaa yleistä etua kaikille. S-bonus onkin kaikkiaan helpompi ymmärtää.

Kaiken kaikkiaan näyttää siis siltä, että keskituloiselle tavalliselle kuluttajalle S-bonus on kannattavampi ja parempi systeemi monellakin eri tasolla. Pitää myös muistaa, että kolmannella kilpailijalla Lidlillä on alussa mainittu Lidl app, joka on ilmainen ja josta tosin ei saa pluspisteitä, mutta saa käytännössä alennuksia ja muita rahanarvoisia etuja.

Ja kaikki tämähän tehdään sen takia, että kaupat pystyvät keräämään enemmän dataa kuluttajista, jotta voivat optimoida hintoja, valikoimaansa sekä markkinointia paremmin kuluttajien mieltymyksen mukaan. Käytännössä maksatkin alennuksista datallasi, joka tänä päivänä on kaiken liiketoiminnan ytimessä. Ja mielestäni varsin ok vaihtokauppa.

Ja jos haluat, että selvitän ja vertailen jotain lisää bonusjärjestelmiin liittyen, jota en osannut ottaa kirjoituksessa huomioon, kerro kommenteissa!

Onko sinulla kaikki bonuskortit, vain osa vai ei yhtään ja miksi?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

41 kommenttia artikkeliin ”S-Bonus vs. K-Plussa – kauppojen bonusjärjestelmät vertailussa”

 1. Omistan molemmat, mutta perus ruokaostokset tehdään s-kaupassa, jonne meneekin kahden ihmisen taloudessa se vajaat 400€, jonka lisäksi hyödynnetään s-ryhmän ilta-aleja sekä tuplabonuspäiviä. Kyllä niitä bonuksia ihan mukavasti kertyy näinkin pienessä taloudessa 🙂

  K-kaupoista ostamme silloin tällöin esim. Tarjoustuotteita, jotka ovat oikeasti hyviä tarjouksia,, muutamia Pirkan tuotteita, jotka olemme kokeneet hyväksi tai kosmetiikkaa (shampoot, ym) tarjouksien aikana. Mutta yleisesti tuo s-ryhmään keskittäminen on toiminut erittäin hyvin. Ja vaikka Prismoissa ei ole varsinaisesti alennusmyyntejä, lähiprismassani on usein poistuvia tuotteita (-50%), kausiruokaa naurettavan halvalla (esim. Hedelmiä 20-50snt/kilo silloin tällöin) sekä suuria eriä tuotteita, jotka ovat menossa pian vanhaksi (-20-80%). Eli jos osaa vähän katsoa, pystyy s-kaupoissakin säästämään bonusten ja normaalien halvempien hintojen lisäksi! 😁👍

  Vastaa
  • Juurikin näin. S-ryhmän kaupat olivat hintavertailussanikin selvästi halvempia suurimmassa osaa tuotteista kuin K-Marketin kaupat. Tuoreissa vihanneksissa ja hedelmissä K-marketit pystyvät tosin usein laittamaan kampoihin S-ryhmälle. Lidl kuitenkin keskimäärin se halvin kaikista on ollut joka vuosi.

   S-ryhmällä tosiaan on kiva se, että jotkut alet muuttuvat -50% kellonajasta riippuen (kaiketi yleensä kello 21:n jälkeen kaupasta riippuen), jolloin ihan järkeviä aleja saa.

   Vastaa
  • Ikävä kokemus s-etukortista. Isälläni oli s-kortti saldo 145 euroa+ 100 euroa eli 245 euroa. Isäni kuoltua kävin s-pankissa sanomassa tiliä irti, ei onnistunut puuttui joitain vaadittavia papereita. Asia unohtui vuosiksi ja nyt kävin kaikkien vaadittavien papereiden kanssa, tilin saldo oli 8 euroa ja osuusmaksu 100 euroa oli 0 euroa. Minä olin saanut painetun ohjeen perikunnan tarvittavista toimenpiteistä, mutta niistä puuttui täysin nämä tiedot, että tili muuttuisi maksulliseksi ja että osuuspääoma täytyy nostaa tietyn ajan kuluessa, nyt siirsin summan perikunnan op-tilille siitä meni 6 euroa, joten yhteensä 245 eurosta jäi vain 2 euroa perikunnalle. Jouduin odottamaan s-pankissa 1,5 tuntia, jotta sain tämän tehtyä. Sanoin virkailijalle, ettei olisi kannattanut jonottaa. Tähän vastaus jollen olisi tätä tehnyt tili olisi mennyt nollille ja sen jälkeen olisi tullut lasku perikunnalle se olisi ollut ainoa tiedote minkä olisimme saaneet.

   Vastaa
   • Suomessa tosiaan koko perintölainsäädäntö on niin eriskummallinen sekä koukeroinen, että vaikka tarina on valitettava, ei se sinänsä yllätä. Pankit sinällään noudattavat vain lakia (joka on aivan ylitarkka finanssialalla ja etenkin perikuntatilanteissa), joten samanlaisia tilanteita on varmaan aika paljon valitettavaa kyllä.

    Vastaa
 2. Kyllä S-ryhmässä saa bonuksen pullopanteista oston yhteydessä. Pitää vain ottaa palautusrahat käteisenä erikseen, ei hyvityksenä muiden ostosten yhteydessä.

  Vastaa
  • Ihan totta, olisi pitänyt tarkentaa tuota. Itse vaikka tiedän tuon, en jaksa säätöä tehdä, kun haluan vain linjastosta päästä eteenpäin, heh. Mutta jos tosiaan käteistä tykkää kantaa, niin silloin tuon säädön voi tehdä!

   Vastaa
 3. S-ryhmän henkilökuntaedut ovat ihan lyömättömät. Taloudellisesti oikein ihanteellinen ratkaisu on S-ryhmän henksuale ja ahkera keskittäminen. Perheenjäseneni nauttii työsuhde-etua, ja sitä kyllä vingutetaan koko tuttavapiirin voimin.
  Erityisen kannattavaa kodinkoneiden (10%) kohdalla, sillä nämä ovat sen verran hintavia että alennukset ovat jo huomattavia. Sokoksessa ja Emotionissa hyödynnetään isommat alennuskampanjat, koska silloin henksualen saa normaalien alennusten lisäksi. Silloin ostetaan varastoon kaikki kosmetiikat ja hygieniatuotteet 😀

  Vastaa
  • Näiden isoimpien suomalaisten ryhmien työntekijäedut ovat kyllä välillä aika uskomattomat (esim. vähän sama OP-ryhmällä, jossa asuntolainaetu on aivan tajuton). Mutta mikäs siinä, kyllähän kaikki hyöty noista kannattaa ehdottomasti irti ottaa!

   Vastaa
  • Mitä henkilökuntaedut liittyy tähän juttuun? Sitä paitsi 10% alennusta kodinkoneesta on yhtä tyhjän kanssa, etenkin kun kodinkone ostetaan ehkä vaikka joka kymmenes vuosi,paljon isompia alennuksia on normaaleissa tarjouksissa.

   Vastaa
 4. Kiitos tästä kirjoituksesta. Tosiaan moni joutuu miettimään, että onko S-ryhmän tai K-ryhmän bonuksia parempi kerätä. S-ryhmää ystäväni täällä Riihimäellä ainakin suosivat koska monesta paikasta näitä etuja saa. Etenkin itselleni on yllätys ollut, että myös apteekista saa S-bonuksia.

  Vastaa
 5. Paskaahan nuo kaikki ovat. Miksi paskaa?
  Arvaatko kuinka paljon bonus-järjestelmän ylläpito maksaa voin sanoa, että paljon ja tämän maksaa kuluttaja. Toinen syy on vähän ostava maksaa paljon kuluttavan bonukset eli koko bonus systeemi on suuri vedätys jossa yritetään sitouttaa ostamaan yhdestä kaupasta mutta mitään kauppa ei oikeasti tarjoa vastineeksi sitoutumisesta muuta kuin ylimääräisen kerätyn rahan palautuksen paljon kuluttavalle.

  Bonus on ilmaista rahaa on kaupan suuri valhe.

  Vastaa
  • Tottahan tuo on, mutta eipä sille kuluttajan nykyään enää mitään voi Suomessa (nykyään kun Lidlissäkin on alennusohjelma :D) ja kaupan ala on niin äärimmäisen keskittynyt. Joten pitää pystyä vain luovimaan näiden verkossa sen mukaan, mikä itselle on järkevintä ja toivottavasti vertailu tähän auttaa.

   Vastaa
  • Mikä siinä bonus- järjestelmässä mika maksaa paljon? Tietokoneet hoitaa automaattisesti kaiken. Olet itse keksinyt ton jutun ja jos et ole, perustele miksi muka maksaa paljon.

   Vastaa
 6. K-plussakorttini näyttää aina vain (koko kevään ja kesän) 5€ hyödynnettävää. Ostelen K-kaupoista epäsäännöllisen epäsäännöllisesti. Nollautuvatko ostosten summat joka kk, kuten S-ryhmässä.
  Näihin keskusteluihin liittyen, olen myös siirtynyt Lidlin asiakkaaksi. Ostosten hinta vaikuttaa päätökseen. Toki valikomia ei ole kovin laaja. Ostellaan ne muut sitten muualta.
  Törmäsin juuri outoon ilmiöön K-marketissa. Sinapinsiemenet on poistettu valikoimista, huonon menekin vuoksi. Muita erikois pippuri ym. sekoituksia useamman tuottajan tarjoamina kyllä löytyy. Sinapinsiemenillä tuskin on säilyvyysongelmia kuten tuore/pakastetuoteilla. Luulisi maustevalikoiman laajuuden olevan vähän hyllytilaa vievää. No, tässä taas syy vaihtaa ostopaikkaa.

  Vastaa
  • Joo käsittääkseni K-ryhmän laskin toimii samalla tavalla kuin S-ryhmässä, että numerot nollaantuvat joka kuukausi. Tästä johtuen myös K-kaupan bonukset tulevat kuukausiostosten tasosta. Lidl tosiaan on erinomainen, mutta kaikkea sieltä ei tietysti koskaan saa, ellei kyse ole iha perusostoksista. Itsekin käytin Lidliä niin kauan kuin se oli järkevän matkan päässä, nyt lähin Lidl on turhan kaukana.

   Vastaa
 7. Kiitos vertailusta. Haluaisin kuitenkin päivittää tilannetta, sillä S-ryhmältä K-ryhmän asiakkaaksi siirtymistä ennen ajattelin myös S-ryhmän tarjoavan enemmän rahaa takaisin bonuksina.

  Nyt olen kuitenkin saanut oppia toista. S-ryhmällä ei saa bonuksia maksaessa Apple Watchilla, joten koska en kanna kortteja mukanani kaupassa, ryhdyin käymään toisinaan myös K-kaupassa. Lopulta siirryin tekemään kaikki ostokset K-kaupassa, sillä valikoima on hurjasti parempi, paikallisempi ja etenkin pientuottajia suosivampi. Suurin syy oli kuitenkin kotiinkuljetusmahdollisuus jota S-kauppa ei alueellamme tarjoa.

  Näin siis opin käytännön kokemuksen myötä, että n. 300-400€ kulutuksella kuukausittain kerrytämme plussaa enemmän kuin taulukossa lukee, sillä palkintopisteet nostavat kertymää huomattavasti.

  Ehdotankin, että teet päivityksen samassa yhteydessä tähän laskelmaan palkintopisteet huomioiden, kun ja jos aiot tehdä opiskelijaplussasta vertailun.

  Vastaa
 8. Onpa mielenkiintoista, että bonuksia ei saa maksatavasta eroten. Tämä onkin itselleni täysin uusi (olen sen verran old school, että käytän edelleen fyysisiä kortteja :D). S-ryhmä toki on selvästi jäljessä tuossa kauppakassitoimituksessa, mutta varmasti tulee mukaan myös pienemmillä paikkakunnilla kilpailuun mukaan tämän ja ensi vuoden aikana.

  Täytyypi selvittää myös ensi kirjoitusta varten nuo maksutapojen erot, koska en tiedä saako S-kaupasta esim. bonusta, jos maksaa esim. lounaskortilla, K-ryhmältä tätä saa. Kiitos hyvästä täydennyksestä!

  Vastaa
 9. Hei,

  Miten tuo verotus S-etukortin bonusten kohdalla? Jos yksityishenkilö kerryttää bonusta sillä ja ottaa bonukset (eli ne rahat) pelkästään omaan käyttöön sekä maksaa bonusta antavat ostokset itse, niin iskeekö verottaja? Jos iskee, niin miten?

  Vastaa
  • Ei iske koska kyse on vain ylimääräisen palautuksesta eli tuo korotusosa on jo hinnassa ja saat vain sen korotetun osan takaisin jolla kauppa yrittää sitouttaa sinua kaupan asiakkaaksi. (Korotusosa= Tuotteiden hintoja nostetaan jotta se ylimääräinen voidaan palauttaa.)

   Vastaa
   • Meidän perhe kerryttää S-bonuksia ja etuja vuodessa vajaat 1.000 euroa. Tuo on ainakin omasta mielestäni raha, jonka kannattaa ottaa. Asioisin muutenkin S-ryhmässä, joten saan käytännössä palkkiota siitä, että kerrytän dataa S-ryhmälle sen 1.000 euroa vuosittain. Sen lisäksi on tullut vähäisiä määriä K-ryhmän palautuksia.

    Vastaa
 10. Laskelma tulisi tarkistaa 3000 eur osalta. K-plussan palkintopisteet loppuvat 1500 euron kohdalle ja sen yli menevästä toisesta 1500 eurosta saa vain 0,5% eli 7,5 euroa.

  Näin 3000 euron Plussa-ostoksien kertymä onkin vain 82,5 EUR. Joten 1500 euron kohdalla K-plussaan ei kannata enää keskittää vaan ostaa loput kuukauden ostoksista vaikka sieltä S-ryhmästä.

  Vastaa
 11. Mainitsit, että K-ryhmästä saisi ”lisäplussaa käyttämällä kaupan omaa korttia”, jollaista etua ei olisi S-ryhmässä. En tiedä onko samasta asiasta kysymys, mutta ainakin vertailussa voisi senkin ottaa huomioon, että maksamalla ja käyttämällä ostoksiin S-ryhmän korttia, saa lisäetua eli bonusta ostoksista 0,5 % prosenttia.

  Vastaa
  • Jep, tämä tosiaan otettu huomioon ks. tekstin kohta: ”S-etukortilla on myös se hyvä lisä, S-ryhmän Suomen toimipaikoissa tekemistäsi ostoksista kertyy Bonuksen päälle 0,5 % maksutapaetua sekä S-Tililtä (debit) että luotolla (credit) maksaessasi, jos käytät S-pankin tiliä maksamiseen näissä kaupoissa.”

   Vastaa
 12. Kiitos hyvästä vertailusta. Suurin piirtein nuo kannattavuuden vaakakupit oli jo tiedossa mutta numerot vahvistaa. Meille S-bonus on parhaimmillaan ostokertymän ollessa vaihdellen 700-1000 /kk.

  Vastaa

Jätä kommentti