Ennen muuttoani lähelläni oli kaikki Prismasta, Lidliin ja Citymarkettiin. Muuton jälkeen kävelymatkan päässä on enää pieni K-market ja S-Market. Olin onnellinen siitä, että lähelläni olisi nyt edes S-Market, koska ne ovat keskimäärin niin paljon halvempia kuin K-ryhmän kaupat. Vielä kuitenkin tuoreessa mielessäni Lidl vs. Prisma ruokakorivertailuni, kävelin muuttoni jälkeen kuitenkin ensimmäisen tuotteen luokse S-Marketissa ja järkytyin. Ruokakermalle oli tullut yhtäkkiä melkein 20% lisää hintaa verrattuna Prismaan!
Olin jo kaupassa, joten ostin ruokakermaa, mutta mieleeni jäi kummittelemaan, että noin suuri hintaeron oli pakko näkyä myös kaikissa muissa tuotteissa. Ensimmäinen ajatukseni olikin heti ”täytyypi vertailla S-Marketin ja Prisman hintoja ja kirjoittaa siitä blogiteksti!”. Ajatuksesta toimeksi ja tässä vertailu siitä, miltä samanlainen ruokakori, jonka esitin Lidl vs. Prisma vertailussani, eroaisi Prisman ja S-Marketin välillä.
S-Market vs. Prisma
Käytän vertailussa siis samaa ruokakoria, mitä käytin Lidl vs. Prisma vertailussani. Ruokakori on suhteellisen tasapainoinen ja hyvä siitä, että toisin kuin ns. ”virallista” ruokakoria, jota media käyttää, tämän ruokakorin lukuja ei optimoida ihan vain sen takia, että kaupat näyttäisivät halvalta jutuissa.
Kuten asiaan kuuluu, Excelit tulille ja vertailemaan hintoja! Ruokakorivertailun tuotteet ja hinnat näyttävät seuraavalta.
Taulukko on helppo lukea. Ensimmäisessä kolumnissa on tuote, toisessa S-Marketin kilo/litrahinta ja kolmannessa Prisman kilohinta kyseiselle tuotteelle.
Taulukossa olen korostanut vihreällä halvempaa vaihtoehtoa siinä sarakkeessa, missä kaupassa kyseinen tuote on ollut halvempi. Korostusta ei löydy niissä parissa tuotteessa, jossa kilohinta on ollut täysin sama kaupasta huolimatta.
Taulukosta selviää aika selkeästi se, kumpi kauppa on ruokakorivertailussa ylivoimainen. Prisma on halvempi kuin S-Market käytännössä jokaisessa tuotteessa. Uskon, että perunankin ero tulee vain siitä, että Prisman hintaa vertasin talven hintaa kun S-Marketin hinnan katsoin kesällä. Prisma on käytännössä siis aina halvempi kuin pienempi S-ryhmän kauppa.
Kuinka paljon enemmän rahaa kulutat savuna ilmaan kun käyt pienissä kaupoissa?
Koska ero on noin järkyttävä niin monen tuotteen kohdalla, en voinut astua S-Marketiin enää hyvillä mielin. Tieto lisäsi tuskaa selvästi. Onnekseni työpaikkani vieressä on Prisma (Malmilla) ja vaikka alue on muuten vähän kuluneen oloinen, tulen tulevaisuudessa aina käyttämään Malmin Prismaa kantapaikkanani ruokaostoksissa.
Pitkällä aikavälillä tämä on yksinkertaisesti vain järkevää ja logistisesti matka on suhteellisen sama, jos käyn kaupassa heti töiden jälkeen. En siis säästä aikaa kummallakaan tavalla, mutta säästän huomattavasti rahaa siinä, että käytän Prismaa. Mutta kuinka paljon? Lasketaan säästö vuodessa kyseisen ruokakorin avulla, koska se todennäköisesti antaa suhteellisen hyvän kuvan yleisesti S-Marketin ja Prisman hintaeroista.
Vuodessa kulutukseni siis voisi näyttää arviolta esim. tältä, jos söisin pelkästään ruokakorissa olevia asioita vuoden ajan. Luonnollisesti kukaan ei syö pelkkää ruokakoria koko vuotta, mutta vertailu antaa hyvän suunnan laskelmia varten, koska keskimäärin kaikki tuotteet (myös vertailun ulkopuolella olevat), ovat S-Marketissa tietyn määrän kalliimpia.
71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Missä X-karkkeja
100 litraa Koffia
Laskin koot sen mukaan, että suomalainen kuluttaa keskimäärin 81 kiloa lihaa vuodessa ja siihen sitten päälle arviot muusta annoksen rakenteesta. Alkoholin kulutus taitaa tässä olla hieman jopa suomalaisen keskiarvon alle. Laskin alkoholin kulutuksen käytännössä n. sixpackilla viikossa.
Miltä erot siis näyttävät S-Marketin ja Prisman välillä? Totuuden hetki.
S-Marketissa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1643,64 euroa.
Prismassa yllä olevat vuoden ostokset maksavat 1420,87 euroa.
Ero on näin pienellä kulutuksella yhden henkilön ruokakorilla 223,33 euroa. Kun miettii, että keskimääräinen ihminen syö hieman tätä enemmän ja tähän päälle tulee kaikki muut ostokset, mitä ruokakaupasta tehdään (kulutustarvikkeet) sekä kerrottuna sillä, kuinka monta päätä perheessä on, kasvaa ero eksponentiaalisesti entisestään.
Neljän hengen perhe kuluttaakin todennäköisesti yli tuhat euroa enemmän S-Market ostoksiin vuodessa, kuin mitä samat ostokset maksaisivat Prismassa. Aivan järjetöntä. Mikäli käyt K-ryhmän pienessä kaupassa, kasvaa ero entisestään, sillä K-ryhmän kaupat ovat S-ryhmänkin pieniä kauppoja kalliimpia.
Mistä tiedän, minkähintaisia oman S-ryhmän kauppani ovat?
Foodie.fi -sivulla (joka siis on S-ryhmän oma sivusto) voi sisäänkirjauduttuaan vertailla kaikkia oman alueensa S-ryhmän kauppojen hintoja helposti. Oletuksena sivu näyttää Kannelmäen Prismat hinnat, mutta oikealta ylhäältä pystyy valita oman Prismansa, S-Marketin tai vaikka Alepan. Osuuskauppojen hinnoittelu on siitä suoraviivaista, että saman osuuskunnan alueen kaupat ovat samanhintaisia kokoluokassaan (eli esim. HOK-Elannon S-marketit ovat samanhintaisi niin Helsingissä kuin Espoossakin). Tämä on loogista, mutta esim. Kauniainen on vähän oma eläimensä, koska vaikka se maantieteellisesti kuuluu loogisesti HOK-Elannon alueensa, kuuluu se ruotsinkielisyytensä takia eri osuuskauppaan (joka on kalliimpi). Jos siis asuu Kauniaisissa, helpoin tapa säästää rahaa ostoksissa on vain ylittää Kauniaisten raja mihin tahansa suuntaan ja olet heti halvemmalla osuuskaupan alueella!
Yhteenveto
Vertailusta huomaa mielestäni jälleen, kuinka pienistä puroista tulee aivan huomaamottmasti jälleen iso virta. Vertailussa täytyy huomata, että oikean maailman koko vuoden ruokakori on huomattavan erilainen ja tämän lisäksi tavallinen ihminen kuluttaa todennäköisesti ainakin 10% enemmän rahaa kauppaan kuin vertailussa laskin, koska oma kulutukseni on tänä vuonna ollut niin matala. Mitä enemmän kulutat, sitä suuremmaksi aukko Prisman ja S-Marketin välillä kasvaa.
Suurperheen vanhemman ei siis ole käytännössä mitään järkeä missään muualla kuin Prismassa tai Lidlissä. Kaikki K-ryhmän kaupat sekä S-ryhmän pienemmät ryhmät tulevat pitkällä aikavälillä huomattavasti kalliimmiksi. Yli tuhat euroa vuodessa kalliimmaksi!
Oletko itse tajunnut, että ero S-Marketin ja Prisman välillä on näin suuri ja välitätkö siitä?
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
Oliko kaikki Prisman hinnat kesältä eli käytännössä vertailtavuutta ei ole, kun ruokakorien vertailussa on muutaman kuukauden väli? Voihan olla, että hinnat eivät ole muuttuneet, mutta tilastokeskuksen elintarvikkeiden kuluttajahintaindeksi kuitenkin antaa toisenlaista tietoa muutoksesta. Samoin sinulla on vertailussa alkoholia ja siinäkin tuo sama indeksi viittaisi kyllä mahdollisen muutoksen suuntaan. Se koskeeko se juuri S-ryhmää juuri indeksissä olevan prosenttiosuuden verran, ei ole itselläni tiedossa. Kuluttajahintaindeksikön kuvaa tuotteiden hintakehitystä (Suomessa).
Tumma makaroni virheällä, vaikka hinta on sama?
Tarkistin vielä hinnat uudelleen tätä kirjoitusta varten ihan itse kaupoista. Prisman hinnat kun voi kätevästi tuplatarkistaa netistä, toisin kuin S-Market pitää käydä ihan paikan päällä tarkastamassa. Tämän takia esim. juuri sesonkituotteet kuten perunat katsoin uudelleen (kesällähän tosiaan saa paljon halvemmalla), koska jotkut tuotteethan tosiaan ovat halvempia kesällä/keväällä/syksyllä.
Eli hintaerojen ei pitäisi selittyä millään kausivaihtelulla tai indekseillä vaan ihan tuolla pienemmän ja isomman kaupan eroilla.
Hyvä kun huomasit tuon typon taulukossa, täytyypi korjata tuo vihreä pois kun ehdin!
Foodiessa on myös S-marketin hinnat. Ovat olleet ainakin ihan oikein oma S-marketin hyllyhintojen kanssa.
Pitääpi tarkistaa noiden kahden S-Marketin hinnat missä käyn itsekin. Tuntuu, että Helsingissä näissä on vähän eroa sijainnista riippuen (ydinkeskustassa vähän kalliimpaa), mutta voi olla, että oikeasti ei ole. Täytyy käydä foodiessa tsekkaamassa myös ne.
Voi myös hyvin olla, että Foodie.fi tunnistaa evästeistä/IP-osoitteestasi alueen, jossa olet, jonka takia se osaa näyttää oikeita hintoja alueellesi.
Hei, Foodie aukeaa aina Prisma Kannelmäen sivuille mutta vaihtamalla kauppaa näet kauppakohtaisesti tuotteiden hinnat ja hyllypaikat ja esim. valikoiman.
Kiitos paljon hyvästä vinkistä! Tuon voisi lisätä kirjoitukseen.
Kiitos vaivasta, tämä selkiytti hintaeroa, joka on tähän asti perustunut mututuntumaan! Autottomana ihmisenä olen alkanut vuokra-asuntoa etsiessäni todella kiinnittämään huomiota lähikauppoihin. On aika tuskastuttavaa pyöräillä 5 km päähän halvemman ruoan perässä. Busseilla kulkiessa taas aikaa menisi helposti vaihtojen kanssa niin paljon, että ruoat lämpiää. Toisekseen bussilippu lisäisi ruokakustannuksia, jos ei muuten käytä bussia. Autottomalle vuora-asujalle paras diili on, jos löytää halvan asunnon Prisman tai Lidlin läheltä. Toiseksi paras on, jos löytää halvan asunnon S-marketin vierestä, jos vaihtoehtona olisi kallis vuokra halvempien kauppojen vierestä. Asumiseen menee kuitenkin helposti moninkertainen määrä rahaa hukkaan vuodessa… Esim jos yksinasuvana löydän 50 e halvemman kuukausivuokran, se säästää vuodessa jo 600 e. Silloin voi hyvillä mielin tehdä ostokset S-marketissa, jos lähin Lidl/Prisma on kaupungin toisella puolen.
erittäin hyvä pointti!
Hienoa, että tästä oli hyötyä! Itselläkin on ollut oikeastaan aina mututuntuma siitä, että pienet kaupat ovat luonnollisesti kalliimpia, mutta ero yllättini itseni suuresti. Kymmennistä senteistä kuitenkin syntyy euroja aika nopeasti – sitä nopeammin, mitä isompi kauppakori on.
Uskon, että tällainen laskuharjoitus helpottaa monelle juuri tuota aika/matkan kulut/kaupan hinta -vertailua, koska harvalla meistä on mahdollisuus päästä kävellen Prisma/Lidl/Citymarket -akselistolla. Sijainti kieltämättä on myös erittäin suuri kuluerä ja kun se vaikuttaa kaikkeen elämässä, kauppojen lisäksi.
Itse asun nykyään myös K-Marketin lähellä, mutta olen käytänössä sulkenut sen pois mielestäni, koska se on huomattavasti lähempänä ja kalliimpi kuin Prisma, jossa yleensä käyn. Houkutus etenkin iltaisin on liian suuri mennä K-Marketiin, joten en halua edes opetella käyttämään sitä 😀
Olen myös huomannut että S-marketin hinnoissa on paikkakunnalla eroa. Itse asun Kauniaisissa, mutta pyrin tekemään ostokset Espoon puolella kun siellä ei tarvitse maksaa Kauniaislisää hinnoissa. Prisma on omakin vertailun mukaan selkeästi halvempi.
Olen itsekin huomannut jotain eroa juuri Helsinki/Espoo/Vantaa/Kauniainen-akselilla S-Markettien hinnoissa. Kauniaislisä on varmasti ihan oikea asia, onhan siellä ihan tilastojenkin valossa ihmisillä enemmän varaa maksaa ruuasta.
S marketeissa on hok-elannon alueella kaikissa samat hinnat, alepoissa on vähän kalliimpaa ja Prismoissa halvempaa. Jos menet eri Osuuskaupan alueelle, hinnat voivat poiketa toisistaan ja tarjoukset on asia erikseen.
Hmm, eli osuuskauppa käytännössä määrittää hintatason. Hyvä tietää! Hämmentävää kyllä tuo, että HOK-Elanto toimii erittäin laajalla alueella Etelä-Suomessa paitsi Kauniaisissa, mikä selittää samalla tuon Kauniaisten S-Marketin ”Kauniaislisän”.
Kauniainen kuuluu VBO:hon mikä on täysin eri osuuskauppa. Otathan asioista selvää.
Ei hätää, kuten yllä sanoin HOK-Elanto ei toimi Kauniaisissa (eli luonnollisesti googlasin, mikä osuuskauppa Kauniaisissa toimii.
Kyllähän se kuluttajalle vähän outoa on, että heti kun lähdet mihin tahansa ilmansuuntaan Kauniaisten rajojen yli, niin hinnat laskevat! Ja juuri tämän takia se niin mielenkiintoista onkin, koska HOK muuten niin laajalti toimii Etelä-Suomessa, mutta ei Kauniaisissa.
Huomannut saman, kun muutettiin kesällä seudulle missä on vain se pieni k ja s market, niin viikon ruokabudjetti on noussut 20e (toki talouteen tuli samalla myös kissa joka täytyy huomioida). Vaihtoehdot vaan ovat aika vähissä, kun sinne lähimpään Prismaan tulisi edestakaista matkaa 50km.
Juurikin näin! Tuo välimatka onkin varmaan juuri se, mikä ihmiset ylipäätänsä ajaa pienempiin kauppoihin. Ja 50km:n välimatkoilla edes absoluuttisesti rahassa ei ole kannattavaa käydä aina Prismassa, koska matkakulut (ellei tee aivan valtavaa määrää ostoksia) ovat jo isommat kuin hintaero pienempien ja isompien kauppojen välillä-
Olen tuskaillut Prisman puuttumista viimeisestä muutostani saakka. Onneksi lähellä on edes Lidl, mutta ison osan ostoksia joudun tekemään S-Marketista. Vaihtoehtoina on useampi K-market ja Cittari, joiden hinnat onkin sitten jo ihan eri tasoa.
Kuljen työmatkat jalan/julkisilla ja lähimpään Prismaan pitäisi mennä autolla. Kompensoin kauppalaskun kasvua hyödyntämällä S-Marketin -30% tarjouksia, joita on varsinkin lihatuotteissa runsaasti. Nykyistä asuntoa etsiessä mietin myös lähimpien kauppojen sijaintia ja olin yllättynyt miten surkeasti ruokakauppoja on tarjolla autottomalle useilla alueilla Helsingissä.
Lidl on onneksi ihan hyvä lohdutus toki riippuen ruokavaliosta, kun Lidlin valikoima on huomattavasti suppeampi kuin muualla. Olen huomannut aivan saman, että oikeastaan aina kun menen kauppaan, löytyy lihahyllyltä paljon valikoimaa pelkästään noista -30% tuotteista. Halpaa ja ekologista, mikäs sen parempaa!
Saman huomasin Helsinkiin muuttaessani, mutta onneksi työpaikkani lähellä Helsingin Malmissa on Prisma sekä Lidl, joten aina työpäivän jälkeen käyn siellä sen sijaan, että kävisin kotini lähellä kaupassa.
Samahan se on City-marketin ja K-markettien välillä, että ei tässä mitään ihmeellistä ole.
Suurimmalla osalla varmaan tosiaan on ihan gut feeling siitä, että isompi on halvempi kuin pienempi. Mutta itseäni ainakin yllätti juuri tuo kuinka PALJON halvempi. Moni pystyy kuitenkin säästämään tuhansiakin euroja vuodessa tulevalla vain aktiivisesti tietoiseksi tästä erosta.
Hintataso kilohintatasolla epäilemättä menee noin, mutta meidän perheen (2 aikuista+3 lasta) useamman vuoden seuranta prisman ja kahdenkin eri s-marketin suhteen ostoksien keskittämisestä on vastakkainen. Vaikka ollaan harkitsevia ja taloudellisia ostajia, meidän ruokaostokset tulevat halvemmaksi lähi s-marketista tehtynä. Oletan syiksi seuraavat: ruokahukkaa tulee vähemmän, tulee ostettua enemmän perustuotteita kun valikoima on rajatumpi.
Kun siirryttiin ajan säästämiseksi käymään pienessä s-marketissa, oletettiin kuukausiruokakulujen kasvavan ja oli todellinen yllätys kun ne laskivat. Seurattiin tilannetta useita kuukausia ja sitten kokeeksi siirryttiin taas prismaan enemmän ja kulut nousivat. Aika samaa ruokaa syödään aina ja kun muutettiiin kauemmas prismasta ja siirryttiin eri s-marketin asiakkaiksi, sama juttu, ruokakulut pienenivät. Eli s-market pääasiallisena kauppana meidän kuukausimenot on pienemmät. Pesuaineet ym ostetaan välillä prismasta mutta arkiostokset s-marketista. Ja kaikki menot lasketaan aina yhteen eli ei jää mitään huomioimatta.
Tuo on hyvä huomio, että pienemmissä kaupoissa tulee ostettua kieltämättä automaattisesti yleisesti vähemmän sekä vähemmän heräteostoksia, joka sitten näkyy suoraan kokonaislaskussa. Kun olette noin tarkkoja laskelmia tehneet, uskon hyvin lopputuloksia. Tarkoittanee kuitenkin sitä, että S-Market tosiaan sopii teille huomattavasti paremmin, koska Prismasta tulee ostettua paljon turhaa. Ja siihen kaiketi hypermarketit usein tähtäävätkin, jolloin ne voivat hintojaan alempana pitää.
Itse menen aina niin tarkan listan kanssa kauppaan, että heräteostoksia tulee ostettua erittäin harvoin (ja silloinkin ne ovat yleensä lähinnä Domino-keksejä, heh).
S-market kun saa päättää, mitä tuotteita pitää. Mm eräskin pienen kylän s market etelä savossa on jättänyt mm extra ja rainbow tuotteita pois ja kalliimmat tilalla. Ei ole autoa, on pakko asioida oman kylän kalliissa kaupassa. Kauppias ei kuuntele toiveita. Jos asuisin Prisman lähellä, en enää käyttäisi s-markettia.
Ketju päättää mitä tuotteita siellä sinunkin S-Marketissa myydään,ei itse kauppa.Valikoimatoiveet voi olla kaupalle pelkkää hävikki tavaraa jota ei kannata ottaa hyllyyn,jos myyntierästä menee yksi myyntiin ja loput päiväysten myötä hävikkiin niin ei kannata.Tietenkin valikoimatoiveita olisi hyvä kuunnella,ei ne kaikko huonoja tietenkään ole😊
S-Marketilla tosiaan on varmaan vähän vähemmän valikoimissa eroa kuin K-Marketeilla, joissa kauppiaat ovat käsittääkseni hieman itsenäisempiä ja heillä on enemmän valtaa valikoimiin. Mielenkiintoista kyllä silti, että Rainbow-tuotteita ei jossain S-Marketissa myydä, ne kun tuntuvat olevan aika perusasia kaikkialla.
Xtraa en itse kaipaa, koska niin montaa Xtra tuotetta kokeilleena, en halua enää niitä kokeilla, koska ne Xtran tuotteet tuntuvat olevan vain kauttaaltaan huonompia kuin vastaavat hieman kalliimmat tuotteet.
Kauppojen omien tuotemerkkien laadusta ja hinnoista on tuoreimmassa Kuluttaja-lehdessä mielenkiintoinen artikkeli. Sen mukaan joissain kauppojen halpis-tuotteiksi mielletyissä tuotteissa oli jopa parempi laatu.
Itseasiassa tuo on erittäin mielenkiintoinen fakta! Ja ei sinänsä edes yllättävää, kun miettii, että moni tuote on tosiaan tehty aivan samoissa tehtaissa kuin ”Oikeatkin” tuotteet. Monesti kuluttajan on erittäin vaikea arvioida laatua oikeastaan mistään, kun ei ole asiantuntija.
Mulla on oma huomio ollut myös se että S-market on kalliimpi kuin prisma, huomasin sen kun käytän säännöllisesti joitain samoja tuotteita. Myös kauppakassin hinnasta sen huomaa varsinkin yksin elävä työtön joka joutuu kotona laskemaan mielessään mihin rahat riittää.
Juurikin näin! Siksi on hyvä tulla tietoiseksi tästä erosta. Olisin halunnut tajuta tämän jo opiskellessa, koska aika usein tuli käytyä juuri Citymarketissa ja K-Marketissa, koska ne olivat lähempänä. Ja aika isoja ostoksia tuli tehtyäkin välillä näistä kaupoista – opintotuella ollessa tässä ei kauheasti järkeä ollut.
Yllättävä tulos. Olen tehnyt samankaltaisen vertailun, jossa oli mukana sattumalta myös Malmin prisma ja Malmin S-market. Tarkoitus oli vertailla kaikkia käyttämiäni tuotteita. Motivaatio kuitenkin loppui kun 50 syötetyn hinnan jälkeen (joista tosin vain 8 tuotteelle oli molemmista kaupoista hinta) muodostui eroksi vain 3%. Pitänee tehdä uusi vertailu. Onneksi kuitit ovat digitaalisessa muodossa.
Huomasin talvella anomalian: Malmin S-marketissa ei kierrä varasto riittävän nopeasti ja laputettuja tuotteita saattoi saada korillisen -60% alennuksella perjantai-iltaisin. Jossain vaiheessa tilanne taisi parantua ja lopetin ilta-alessa ravaamisen. Tämän hetken tilannetta en tiedä.
Mielenkiintoista! Ja itseasiassa olen huomannut tuon saman Malmin S-Marketissa (ja jopa Prismassa) sekä lähempänä olevassa Ogelin S-Marketissa. 30% tuotteita on aivan järjetön läjä oikeastaan mihin tahansa aikaan kun menen.
Kiitos hyvästä vinkistä! 60% tuotteita en ole vielä nähnyt, tosin kaupassa ei kieltämättä tule käytyä yleensä perjantai-iltaisin – täytyy ehdottomasti laittaa muistiin tuo perjantai-ilta, jotta voin käydä oman S-Markettini alennukset käydä katsastamassa.
Noita -60% tarroja ei varmaan erikseen tule näkyviinkään, vaan -30% tuotteista saa -60% alennuksen 2 tuntia ennen kaupan sulkemisaikaa. Käsittääkseni sama käytäntö yleisesti S-ryhmän kaupoissa, vaikka aika alennuksen muutoksen aika vaihteleekin sen mukaan, mihin asti kauppa on auki.
Enpä ollut tuota tajunnut, vaikka illalla usein käynkin kaupassa ja juuri S-ryhmän kaupoissa. Pitääpi katsoa hieman tarkemmin toteutuuko tuo tosiaan kaikissa S-ryhmän kaupoissa, voisi kyllä olettaa.
Mielelläni maksan snadisti enemmän ja teen oman osani sen puolesta, että pikkukauppoja löytyy jatkossakin. Prismat ja Cittarit on hanurista ja Suomi olis aika tylsä maa jos kaikki kävis vaan automarketeissa.
Juurikin näin sen pitäisikin mennä. Lompakolla äänestäminen on kuitenkin tehokkain tapa tässä maailmassa, koska yritykset kuitenkin ymmärtävät parhaiten rahaa.
Jos eksyt Vantaan Jumboon, niin olisi mielenkiintoista kuulla sieltä Cittarin ja Prisman hintaeroista, oma lähikauppa kun tuo on. Yleensä tulee tehtyä niin, että ensin Cittarista tulee haettua alennustuotteita ja sen jälkeen Prismasta loput, jotka eivät sattuneet Cittarissa olemaan alennuksessa. Samalla tulee myös aina tehtyä pientä hintavertailua ja kyllähän se oma mututuntuma on se, että Cittari on usein se kalliimpi vaihtoehto normaalihintaisten tuotteiden kohdalla.
Hyvä ehdotus! Voisin kyllä tehdä vielä Citymarket vs. Prisma vertailun, koska K-Marketeissa tulee itse niin harvoin enää nykyään käytyä, että en tarkalleen tiedä niiden hintatasoa, vaikka kalliimpia ovatkin.
Mahtavan vertailun olet tehnyt, kiitos! Löysin sivustosi kolme päivää sitten ja olen täysin koukussa. Itse työskentelen matalapalkkaisilla alalla työaikojen ja lasten vuoksi. Nyt olen muutaman kuukauden ajan tehnyt keikkoja hoitoalalla ja huomannut penninvenyttäjänä tilisaldon mukavasti kasvaneen. Nordnetin superit ovat olleet kohteenani pari vuotta, mutta nyt voisin rohkaistua (ensin täytyy tehdä taustatyöt) ja suunnata noita ylijäämiä osakkeisiin jollain aikavälillä.
Kauppavertailusta innostuneena suuntaisin tänään Lidliin. Vaikkakaan sieltä en aivan kaikkia teinimme käyttämiä gluteenittomia tuotteita saanut, olen positiivisesti yllättynyt. Penninvenyttäjäksi olen tässä vuosien saatossa oppinut ja ässän -60% ilta-alet kuuluvat viikko-ohjelmaani.
Seuraavat pari yötä menee lasten unta valvoessa keikkahommissa, joten ehdin hyvin kahlata blogiasi läpi!
Kiitos paljon! Hienoa, että blogista on löytynyt luettavaa ja opittavaa – lämmittää mieltä valtavasti! Nordnetin Superrahastot ovat varsin hyvä sijoituskohde, ehkä seuraavaksi muihin passiivisiin rahastoihin ja ETF:iin ja sitten osakkeisiin olisi hyvä lähtökohta?
Erikoisruokavaliot ovat kieltämättä haastavia välillä Lidlissä, mutta onneksi etenkin Suomen Lidli on kyllä kunnioitettavasti laajentanut valikoimaa kaikenlaisille erityisruokavalioille.
Oletko laskenut mukaan muutkin menot?
Suomessa on vain vähän Prismoja ja eniten S-marketeja. Autollisena tai miksei autottomanakin säästöä ehkä syntyy ruoassa, mutta paljonko menee bensiiniin tai bussilippuihin jos Prismaan on omassa tapauksessa jopa kolminkertainen matka. Entä mitä on säästö ajallisesti S-marketissa kun ei tarvitse loputtomia kilometrejä ajella, eikä tarvitse maratonkävelyä Prisman läpi, vaan voi napata vartissa tuotteet sinkkuna marketista?
Itse käyn mielelläni S-marketissa, koska vaikka en säästä rahaa, säästän aikaa ja hermoja.
Luonnollisesti vaikea laskea jokaisen ihmisen muuttuvia menoja. Itselläni kaupat ovat lähimmäisjärjestyksessä K-Market, S-Market ja Prisma, ja käyn aina Prismassa, koska säästöt ovat sen verran selviä ja kun kuljen kauppaan aina julkisilla, ei siihen sinällään kuulu rahaa. Mutta toivon, että nämä laskelmat auttavat itse kutakin päättämään siitä, mikä itselle on taloudellisesti ja ajallisesti järkevin päätös.
Kiitos kommentista, tein poikkeuksen ja koska bussikorttini on rajaton, niin kävinkin Prismassa viikonloppuna viikko sitten. S-Marketin ohi kurvailin bussissa ja jäin pois Hatanpään koulun pysäkiltä. Sieltä kävellen 15 minuuttia Prismaan, mistä sain samalla liikuntaa. Kauppa oli tosiaankin halvempi, ja nyt kun sain vielä paluussakin liikuntaa, kahden kauppakassin kanssa kotiin tullessa oli hiki.
Koska muutenkin yritän kävellä 60 minuuttia päivässä vähintään, en kokenut tätä ylivoimaisena, vaikka kauppareissuun menikin hieman enemmän aikaa. Nyt menen Koivistonkylän Prismaan kylmälaukun kera suoraan työpaikalta bussilla mikä säästää aikaa verrattuna siihen että matkustaisin ensin 45 minuuttia kotiin, ja sieltä sitten taas kaupoille (yleensä S-Marketiin). Nyt voisin käydä Prismassa.
Toivottavasti siitä tulee tapa, koska säästö on suuri ja paremmat valikoimat kuin Lidlissä.
Teen tätä samaa aivan samasta syystä! Hyötyliikunta on aina hyväksi ja kun sen saa yhdistettyä vielä rahalliseen hyöytyyn, niin siinähän saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla – mikäs sen parempaa.
Mielenkiintoista vertailua ja pohdintaa!
Yleisesti pätee että S-market on selvästi Prismaa kalliimpi. Ruoan hinta kuitenkin vaihtelee lähes päivittäin ja osa tuotteista on halvempia toisessa kaupassa kuin toisessa.
Itse olen ottanut tavaksi suunnitella omia ruokaostoksia entistä tarkemmin ja usein myös verrata mistä lähialueen kaupasta ne saisi halvimmalla. Aikaisemmin käytin tähän foodieta ja k-ruokaa, mutta muutama kuukausi sitten löysin ruoanhinta.fi sivun jolla vertailu onnistuu nyt todella helposti.
Kiitos paljon! Yksittäisissä tuotteissa heiluntaa tuntuu tapahtuvan, mutta isossa linjassa suunta on selkeä – oikeastaan kaikissa kauppavertailuissa.
Itse en näe tarvetta näille vertailusivuille, koska kuten keskustelussakin on ilmennyt, esim. HOK-elannon kaikissa kaupoissa on samat hinnat. Ja noh, K-market kalliimpi kuin Lidl ja Prisma. Ja jos kaiken saa Lidlistä, niin sitten Lidl. Säästyy aikaa ja vaivaa kun tietää noi yleiset linjat, ellei sitten tosiaan ala tarjoushaukkailemaan jokaista ostosta, mikä sekin varmasti sopii monelle.
Eipä ole kaikissa hokin Prismoissa ainakaan samoja hintoja. Itse käyn Keravan ja Jumbon Prismoissa ja Keravalla hinnat korkeammat. Ihan perustuotteissa.
MIelenkiintoista, onkohan HOK sen verran iso alue ja sisältää eri talousalueita, että sen takia eroaa. Keksimäärin hinnat tuntuvat olevan alueosuuskaupoissa samoja. Pitäisi varmaan kysellä S-ryhmältä.
Tästäkin vertailusta puuttui S-ryhmän häpeäpilkku ALEPA. Se on sellainen joka häpeämättä ottaa vanhuksilta ja liikuntavammaisilta joka tuotteesta korkeimman hinnan, koska heillä on rajalliset mahdollisuudet käydä ostoksilla esim Prismassa. Jos S-ryhmä vähääkään ajattelisi ed. mainittuja ryhmiä niin se kompensoisi Alepan hintoja Prisman tuloksesta. Lopputuloksena voisikin olla että S-ryhmän tulos paranisi kun vanhuksetkin saisivat kohtuuhintaisia elintarvikkeita lähikaupasta
Kiitos erinomaisesta kommentista! Voisin itseasiassa ottaa tämän vuoden vertailuuni kaksi eri kulmaa, isot kaupat ja erikseen vielä pienet kaupat. Mielenkiintoista nähdä, millaisiksi erot silloin muuttuvat.