S-Market vs. K-Supermarket hintavertailu 2023

Maanantaina ruokakorivertailussa olivat isoimmat ja halvimmat kaupat eli Prisma, Citymarket sekä Lidl.

Tänään vuorossa onkin pienempien kauppojen vertailu eli S-Market ja K-Supermarket. Sen lisäksi vertailussa näkyy samalla myös Lidlin hinnat, sillä moni lukija pyysi viime vuonna Lidlin hintoja S-Marketin ja K-Supermarket vertailun viereen. Paikkakunnasta riippuen Lidl saattaa olla joko supermarkettien tai sitten hypermarkettien lähellä.

Alkuun pari tärkeää pointtia vertailun sisällöstä.

1) Mitä isompi kauppa, sen halvempaa ruoka ja muut ostokset siellä ovat. Tämän takia tiedämme, että Lidl on molempia tässä vertailussa olevia kauppoja huomattavasti edullisempi, vaikka onkin kokoluokaltaan usein samankokoinen – kuten kohta näet.

2) Vertailuun on otettu maantieteelliseltä sijainniltaan mahdollisimman samanlaiset kaupat, jotta maantieteellinen sijainti ei muuta hintaeroja. Tässä vertailussa mukana ovatkin Helsingin kaksi kauppaa: K-Supermarket Jakomäki sekä S-Market Jakomäki, jotka toimivat vertailussa myös viime vuonna. 

3) Vertaan aina kauppojen halvimpia tuotteita, joten tuotteet eivät ole aina aivan samoja. Näitä halpoja tuotteita ovat K-ryhmällä Pirkka tai K-menu tuotteet, S-ryhmällä Kotimaista tai Rainbow -tuotteet, kuten vertailussa olevat Pirkka ja Rainbow oluet. Pyrin löytämään vertailuun samankaltaisen halvimman tuotteen.

4) Tuttuun tapaan näet taulukossa vihreällä halvemman hinnan sekä hinnan vieressä hinnan kehityksen viime vuoden samasta ajasta suluissa.

Ja kuten maanantaina todettu, teen ruokakorivertailut aina samaan aikaan joka vuosi, jotta esimerkiksi vihanneksissa hintaerot eivät ole merkittävästi erilaisia, vaan ne ovat aidosti vertailukelpoisia toisiinsa. Mennäänkin suoraan itse asiaan eli S-Marketin ja K-Supermarketin hintavertailuun vuosimallia 2023!

S-Market vs. K-Supermarket 2023

Mennään suoraan itse vertailuun ja taulukkoon.

Vertailen siis tuotteiden kilo/litrahintaa, koska se on ainoa merkityksellinen mittari hinnassa. Kaikki tuotteet ovat Suomesta tai ulkomailta samanaikaisesti, joten en vertaa ulkomaalaisia tuotteita suomalaisiin tai toisinpäin, koska näissä hintaeroja on selkeästi – olutta lukuun ottamatta.

Trendi on kaikille ruokakorivertailuja joskus nähneenä tuttu. S-Market on suurimmassa osassa halvin käytännössä täysin trendinomaisesti, kun vertaillaan vain S-Marketia ja K-Supermarketia. Poikkeuksena on rasvaton raejuusto ja muutamassa tuotteessa tuli tasapeli.

Jos kuitenkin katsot, näet, että Lidl oli käytännössä selvästi halvempi kuin kumpikaan kaupoista lähes kaikissa tuotteissa – jonka takia hintoja verratessa, sen kunnon verrokki onkin Prisma ja Citymarket – jotka molemmat se onnistui tänä vuonna jopa voittamaan!

Viime vuonna liha – ja viljatuotteet nousivat hinnoiltaan eniten. Tänä vuonna viljatuotteet jatkoivat vielä nousuaan, mutta lihan hinnassa nähtiin jo selvää piikkiä alaspäin. Tämä on oikeastaan aika mielenkiintoinen ilmiö.

Tuotteet, joissa hinta nousi eniten tänä vuonna olivat pitkälti samoja kuin isoissa kaupoissa. Peruna ja jostain syystä myös karkit jatkavat hinnoissa nousuaan niin S-ryhmällä kuin Keskolla. Lidl kuitenkin onnistui samaisten tuotteiden hintoja laskemaan.

Katsotaankin seuraavaksi, kuinka iso näiden kauppojen ero olisi, jos näistä rakentaa yhden henkilön vuoden kauppakassin. Ja kyllä, tiedän, että kukaan ei syö pelkästään näitä 17 ainesta, mutta se antaa äärimmäisen hyvän kuvan siitä, miten hintaerot lopulta näkyvät koko talouden kulutuksessa.

71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Tummaa makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Ässä Mix-karkkeja
100 litraa kolmosolutta
52 litraa rasvatonta maitoa
52kpl jääsalaattia

S-Marketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 1883,39 euroa (viime vuonna 1834,18 euroa). Vuodessa ruokakorin hinta S-Marketissa on siis noussut 2,68 %

K-Supermarketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 2000,22 euroa (viime vuonna 2045,47 euroa). Vuodessa ruokakorin hinta K-Supermarketissa on siis laskenut 2,22 %.

Vaikka S-Market luonnollisesti voitti K-Supermarketin kuudetta vuotta putkeen, on huomattavaa, että ensimmäistä kertaa koskaan kuusivuotisen vertailun historiassa jonkun kaupan kokonais ruokakorin hinta itse asiassa laski! Suurin syy tähän on merkittävästi laskenut naudan lihan hinta, joka luonnollisesti pääproteiinin lähteenä vertailussa vaikuttaa numeroihin paljon.

Sen lisäksi, että K-Supermarketin hinnat eivät tänä vuonna enää nousseet kuin paikoin merkittävästi, S-Market onnistui hintahallinnassaan vieläkin paremmin. Kokonaiskorien hinnat eivät nousseet edes S-Marketissa merkittävästi, vaikka yksittäisiä suuria hinnankorotuksia asioihin, kuten perunaan ja olueen, tuli selvästi inflaatiota korkeammalle.

Erot ovatkin sellaisia, että yhden ihmisen talous ei välttämättä tähän kaadu, mutta isommilla perheillä, ero kuitenkin on sen n. 120 euroa per henkilö. Mitä enemmän ruokittavia suita perheessä, sitä kalliimmaksi K-Supermarket tulee verrattuna S-Marketiin tai etenkään Lidliin.

S-Market vs. K-Supermarket 2023 vertailun yhteenveto

Näitä kauppoja on myös mahdoton vertailla puhtaasti pelkkiä hintoja katsoen, joten olen vertaillut omassa tekstissäni myös kauppojen bonusjärjestelmiä.

Viime vuonna S-Market kasvatti eroaan merkittävästi K-Supermarkettiin inflaation iskiessä kovaa päälle, mutta tänä vuonna ero taas kaveni hieman. Olisi ollut mielestäni suhteellisen turmiollista, jos ero olisi jatkanut kasvuaan.

Mielenkiintoista oli myös se, että molempien kauppojen ostokset eivät nousseet yhtä paljon kuin inflaatio on noussut menneenä vuotena. Keskikokoisissa kaupoissa hinnankorotukset ovatkin todennäköisesti tehty jonkin verran etupeltoon.

Miltä kauppojen ruokakorien hintakehitys näyttää sinun silmiisi?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 24,9€:n hintaan vain rajoitetun ajan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23!

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”S-Market vs. K-Supermarket hintavertailu 2023”

  1. Jos lidlistä saa missä-äksiä alle 2 e/kg, menen saman tien ostamaan tuon 4 kg…
    Eli olisikohan taulukkoon lipsahtanut pussihinta?

    Hintojen nousun yhteydessä mielestäni S-kaupan ja Prisman hintojen ero on kasvanut aiemmasta. Näkyyköhän tätä näissä tekemissäsi vertailuissa?

    Vastaa

Jätä kommentti