S-Market vs. K-Supermarket hintavertailu 2022

Toissapäivänä vertailin ruokakorivertailussa isoimpien kauppojen eli Citymarketin, Prisman sekä Lidlin hintoja sekä sitä, miten inflaatio on rankaissut kuluttajaa. Tämän vuoden ruokakorivertailut ovatkin erityisen mielenkiintoisia juuri sen takia, että näytän vertailussa myös, miten inflaatio on vaikuttanut kuluttajan ruokakoriin viime vuoteen verrattuna yksittäisissä tuotteissa, että myös vuosikulutuksessa.

Tuttuun tapaan lukijoiden toiveesta, seuraavana vuorossa on pienempien kauppojen vertailu. Tänä vuonna tilanteessa on kuitenkin pieni muutos, sillä en pystynyt tekemään vertailua Alepan ja K-Marketin välillä, joten tässä kirjoituksessa vertailen vain paikallisia S-Marketia ja K-Supermarketia.

Alkuun pari tärkeää pointtia vertailun sisällöstä.

1) Mitä isompi kauppa, sen halvempaa ruoka ja muut ostokset siellä ovat. Tämän takia tiedämme, että Lidl on molempia tässä vertailussa olevia kauppoja huomattavasti edullisempi, vaikka onkin kokoluokaltaan usein samankokoinen. 

2) Vertailuun on otettu maantieteelliseltä sijainniltaan mahdollisimman samanlaiset kaupat, jotta maantieteellinen sijainti ei muuta hintaeroja. Tässä vertailussa mukana ovatkin K-Supermarket Jakomäki sekä S-Market Jakomäki.

3) Vertaan aina kauppojen halvimpia tuotteita, joten tuotteet eivät ole aina aivan samoja. Näitä halpoja tuotteita ovat K-ryhmällä Pirkka tai K-menu tuotteet, S-ryhmällä Kotimaista tai Rainbow -tuotteet, kuten esim. vertailussa olevat Pirkka ja Rainbow oluet. Pyrin löytämään vertailuun samankaltaisen halvimman tuotteen.

4) Koska viime vuonna vertailussa oli S-Market ja K-Supermarket suhteellisen keskustasta Helsinkiä, saattaa tämä vaikuttaa joihinkin hintoihin. Otan tämän analyysissä huomioon.

5) Tuttuun tapaan näet taulukossa vihreällä halvemman hinnan sekä hinnan vieressä hinnan kehityksen viime vuoden samasta ajasta. Teen vertailut aina samaan aikaan vuodesta, jotta sesonkierot ovat mahdollisimman pieniä hinnassa. 

Ennen kuin menemme itse vertailuun, muista lukea myös edellinen ruokakorivertailu-kirjoitukseni, jos haluat verrata pienempien kauppojen hintatasoa samojen ketjujen isompiin liikkeisiin, sekä Lidlin hintatasoon.

S-Market vs. K-Supermarket 2022

Mennään suoraan itse vertailuun ja taulukkoon.

Vertailen siis tuotteiden kilo/litrahintaa, koska se on ainoa merkityksellinen mittari hinnassa. Kaikki tuotteet ovat Suomesta tai ulkomailta samanaikaisesti, joten en vertaa ulkomaalaisia tuotteita suomalaisiin tai toisinpäin, koska näissä hintaeroja on selkeästi.

Trendi on kaikille ruokakorivertailuja joskus nähneenä tuttu. S-Market on suurimmassa osassa halvin käytännössä täysin trendinomaisesti (vihreä sarake). Poikkeuksena ovat banaani sekä rasvaton raejuusto. Myös parissa tuotteessa tuli tasapeli.

Mielenkiintoista on myös pari tuotetta, jossa hinta on tullut alaspäin tai ei ole liikkunut laisinkaan. S-Marketissa Oluen hinta on itse asiassa laskenut! Tuntuu täysin absurdilta nykymaailman aikana – melkein mieluummin hinnan alennuksen olisi voinut kohdistaa muihin tuotteisiin – olut, kun ei ehkä ole ihan samanlainen välttämättömyysruokatarvike kuin moni muu.

Mielenkiintoista oli myös se, että liha- ja viljatuotteet ovat nousseet prosentuaalisesti hinnoissa eniten. Tämä on universaali ilmiö kaikissa suomalaisissa kaupoissa tällä hetkellä. Toisaalta kasvikset eivät ole nousseet hinnoissa niin paljoa. Mielenkiintoista oli myös, että esim. perunan hinta ei ole muuttunut mihinkään K-Supermarketissa, mutta noussut samalle tasolle S-Marketissa. Nämä erot tulevat todennäköisesti siitä, miten kaupat ovat sattuneet löytämään toimittajat nykyisessä erittäin haastavassa tilanteessa.

Katsotaan seuraavaksi, kuinka iso ero tämä on arvioidulla yhden henkilön vuosikulutuksella. Otetaan siis esiin sama yhden henkilön vuoden ruokakori, joka oli käytössä myös isompien kauppojen vertailussa, joka siis sisälsi seuraavat tuotteet.

71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Tummaa makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Ässä Mix-karkkeja
100 litraa kolmosolutta
52 litraa rasvatonta maitoa
52kpl jääsalaattia

S-Marketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 1834,18 euroa (viime vuonna 1634,67 euroa). Vuodessa ruokakorin hinta S-Marketissa on siis noussut 12,2%

K-Supermarketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 2045,47 euroa (viime vuonna 1788,58 euroa). Vuodessa ruokakorin hinta K-Supermarketissa on siis noussut 14,4%.

Eroa S-Marketin K-Supermarketin välillä onkin hieman yli 200 euroa vuodessa, jos kyse on yhden henkilön suhteellisen konservatiivisista ostoksista. Neljän hengen perheellä ero kasvaisikin jo 800 euroon ja mitä enemmän ostat, sitä isommaksi ero muuttuu! Sillä valinnalla, mihin kauppaan astut on siis erittäin iso merkitys myös vuosikulutuksen osalta.

S-Marketin ja K-Supermarketin ero on rehellisesti sanottuna huomattavasti isompi, sillä kuten inflaatioluvuista näkee, ero on kasvanut viime vuodesta! Viime vuonna S-Marketin ja K-Supermarketin ero tässä hintavertailussa oli hieman yli 150 euroa, nyt inflaation myötä, K-Supermarketin hinnat ovat nousseet entisestään enemmän kuin S-Marketin.

Tämä on ilmiö, jota en odottanut näkeväni, kun vertailua tein enkä osaa keksiä sille mitään järkevää selitystä etenkin kun tietyissä K-Supermarketin tuotteissa hinta oli laskenut merkittävästi. Muissa tuotteissa hinnan nousu oli siis sitäkin kovempi.

S-Market vs. K-Supermarket 2022 vertailun yhteenveto

Usein kuuluu argumenttia Keskon tai S-ryhmän kauppojen puolesta siinä, että jompikumpi bonusohjelma on parempi. Tästä johtuen olenkin tehnyt vertailun myös ryhmien bonusjärjestelmistä. Lopputuloksenahan vertailussa oli, että sen ryhmän bonusohjelma on parempi, mikä itselle sopii paremmin – ja se taas riippuu paljon kotitalouden henkilömäärästä ja ostosten määrästä.

On kuitenkin selvää, että S-ryhmän kaupat ovat trendinomaisesti halvempia ja suurin herätys tässä vertailussa itselleni oli se, että ero on kasvanut entisestään isommaksi S-ryhmän eduksi. Tämä muuttaa ainakin hiukan omaa ostoskäyttäytymistäni, sillä olen viime aikoina hieman enemmän käynyt paikallisessa K-Marketissa sekä K-Supermarketissa, vaikka S-Marketkin on – ja itse asiassa vielä lähempänä! Puhumattakaan siitä heräteostosten määrästä, joita etenkin K-Supermarket Mustassa Pekassa tulee esim. itse tehtyä.

Toisaalta yllättävää oli myös se, että ruokakorin hinta on noussut yli inflaatiotason (joka Suomessa on noin 8%). Ruuassa harmittavinta on se, että kyseessä on välttämättömyystarvike, jota me kaikki tarvitsemme aivan tulotasosta riippuen. Positiivista on toki se, että keskimäärin näyttää siltä, että kasvisten hinnat eivät ole nousseet aivan yhtä paljon kuin punaisen lihan tai viljatuotteiden.

Miltä vertailu näyttää sinun silmiisi ja löytyikö numeroista sinulle yllätyksiä siitä, mitä olet itse seurannut hintojen kehitystä kaupoissa tänä erittäin poikkeuksellisena vuotena?

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

18 kommenttia artikkeliin ”S-Market vs. K-Supermarket hintavertailu 2022”

 1. Inex joutunut nostamaan perunan sisäänostohintaa kahdella sentillä, joten ulosmyyntihintaa pitää nostaa kahdellakymmenellä sentillä?

  Pikkukaupoissa on tosiaan selvästi huomannut tietyissä tuoteryhmissä tuollaisia +30 % hinnannousuja. Toivottavasti muissa tuoteryhmissä hinnannostot valuvat myös kaupasta eteenpäin paremmin kuin perunalla, eivätkä perustu vaan siihen, että inflaatio on kova joten kauppa katsoo voivansa nostaa hintoja sen mukaisesti.

  Vastaa
  • Samaa huomannut ja pohtinut. Tässä kohtaa oikeastaan minkä tahansa tuotteen hinnannousua voisi perustella inflaatiolla ja kuluttajahan on tässä aika puhtaasti kaupan armoilla, että nostavatko he hintoja vai ei, jos niitä ei tarvitse. Toivon todellakin, että vain niiden tuotteiden hinnat nousevat, joiden tarvitsee – ja että hinnannousut valuvat myös hyödyksi ruokaketjun kaikille – etenkin tuottajille. Ylellähän oli jo juttua siitä, että naudan lihan myynti on laskenut 10% hinnan nousun vuoksi ja tuottajilla on jo hieman asian kanssa ongelmia.

   Vastaa
 2. Hintavertailupakkaa sekoittaa kauppiaan omat kanta-asiakasalennukset. Minulle on jo aika usein tarjottu määrätyin tuoterajoituksin 10% alennusta, mikäli yhteishinta ylittää 35 euroa. Muutaman kerran raja on ollut 50 euroa ja kerran 100 euroa. Nyt listatut tuotteet eivät ole rajoituksen alaisia ellei kyseessä ole nipputarjouksia tai plussa-alennuksia. Rajan kerryttämiseen tuotteet kuitenkin kelpaavat. Joten paljonkohan raja kapenee jos viidesti vuodessa loppuhinnasta saa 5-10 pinnaa pois? Toisaalta kilpailijan tuplabonukset ja maksutapaetu tuo omat mausteet

  Vastaa
  • Joo erityiset alue, kauppa ja ketjukohtaiset tarjoukset tekevät vertailusta suhteellisen haastavaa. S-Markethan olisi vielä 10%:nkin alennuksella juuri ja juuri K-Supermarketia edullisempi nykyhinnoilla eli sinänsä S-ryhmä on selkeästi Keskoa edullisempi. Toisaalta, paljon riippuu myös ruokavaliosta – mitä kasvispainotteisempi ruokavalio, sitä pienempi ero Keskolla ja S-ryhmällä on, vilja ja lihatuotteissa erot taas usein ovat S-ryhmän eduksi.

   Vastaa
 3. Moi, kiinnostaisi myös tietää onko kaupoilla eroja siinä, että mitä niiden myymistä tuotteista jää tuottajalle käteen? Jos toinen on tuottajan kannalta parempi vaihtoehto, se vaikuttaisi huomattavasti ainakin omiin ostopäätöksiini.

  Vastaa
  • Itse asiassa täysin sama itselläni! Voisin tutkia, onko tästä mahdollista julkista dataa jostain, vai onko kyse liikesalaisuuksista, joita sitten pitää kaivaa. Mutta otan ehdottomasti työlistalle, koska mielenkiintoinen kysymys kaiken puolin.

   Vastaa
  • Tismalleen samat ajatukset. Kaksi sukulaista luopunut maatalouden tuottamisesta muutaman vuoden sisään, koska työtä ei arvosteta ja eläinten pitäminen muuttunut eettiseksi ongelmaksi yhteiskunnan silmissä: ilmastonmuutos, eläinten hyvinvointi, paine kasvattaa tilaa isommaksi, lainojen ottaminen tätä varten jne.

   Jos voisin maksaa suoraan suomalaisille maatilalle, maksaisin ilomielin. Kohta meillä ei taida olla enää omia tuottajia, kun trendi on tämä.

   Vastaa
 4. Eli aika lailla sama hintaero kuin Prisman ja Cittarin kanssa, 10%.

  Sitten vain lopputulokseen, että Prisma on halvin kauppa. EI Lidl eikä satunnaisia tarjouksia antava Cittari.

  Vastaa
 5. Hyvä kirjoitus!
  Meillä 5 hlön perhe, kolme alle 10v lasta. 90% ostoista S-Marketista ja näyttää menevän nykyisin noin 1100 euroa per kk eli 13 000 euroa per vuosi! Ja muiden kauppojen ostot vielä päälle. Katsotaan myös kohtuullisen tarkasti mitä ostetaan. Ei ole halpaa ei.

  Vastaa
  • Kiitos! Isoissa perheissä kyllä tämä ruuan hinnannousu näkyy ehdottomasti merkittävästi! Ja käy aika tarkkaan myös noihin laskuihini, kun miettii että lapset kuluttavat etenkin kasvavassa iässä todennäköisesti vähän enemmän – teininä varmaan sitäkin enemmän.

   Vastaa
 6. Tähän vertailuun olisi pitänyt ottaa myös Lidl samalta seudulta. lähimpään Lidliin S-Marketista matkaa näköjään 530 m. Olisi vasta sitten kunnon vertailu!

  Vastaa
  • Tosiaan ensimmäisestä lauseesta löytyy vertailu Lidlinkin hintoihin, joten vertailu sinänsä helppoa. Täytynee toki lisätä myös tuo Lidl-sarake ensi vuoden vertailuihin. Kauppojen läheisyys riippuu täysin paikkakunnasta, joten sinänsä ei ole kaikille Suomen kaupungille ja kunnille sopivaa vertailukokonaisuutta.

   Vastaa

Jätä kommentti