S-ryhmä vs. Kesko hintavertailu 2021

Viime viikolla hintavertailussa olivat kaikkien kauppaketjujen isoimmat kaupat eli Citymarket, Prisma sekä Lidl. Viime ja tämän vuoden lukijakommenttien perusteella vertailuun kuitenkin haluttiin myös pienempiä kauppoja, joten tässä kirjoituksessa vertailenkin Keskon ja S-ryhmän pienempiä kauppoja keskenään, jotta eri kauppojen hintaeroista saa entistä kattavamman näkemyksen.

Alkuun pari tärkeää pointtia vertailun lainalaisuuksista.

1) Mitä isompi kauppa, sen halvempaa ruoka ja muut ostokset siellä ovat – tämän takia voidaan olettaa, että Lidl on käytännössä kaikkia tässä vertailussa olevia kauppoja huomattavasti edullisempi, eikä ole siksi tässä vertailussa mukana.

2) Vertailuun on otettu maantieteelliseltä sijainniltaan mahdollisimman samanlaiset kaupat, jotta maantieteellinen sijainti ei muuta hintaeroja.

3) Koska vertaan aina kauppojen halvimpia tuotteita, tuotteet eivät ole aina aivan samoja. Näitä halpoja tuotteita ovat K-ryhmällä Pirkka tai K-menu tuotteet, S-ryhmällä Kotimaista tai Rainbow tuotteet, kuten esim. vertailussa olevat Pirkka ja Rainbow oluet.

4) Tuttuun tapaan näet taulukossa vihreällä halvemman hinnan.

Tänään siis vertailussa ensin S-Market vastaan K-Supermarket, jonka jälkeen vertaillaan Alepan ja K-Marketin hintatasoja. Muista lukea edellinen ruokakorivertailu-kirjoitukseni, jos haluat verrata pienempien kauppojen hintatasoa saman ketjun isompiin liikkeisiin sekä Lidlin hintatasoon.

S-Market vs. K-Supermarket

S-Market, joka valikoitui vertailuun, on S-Market Bulevardi ja se kisaa yhdessä K-Supermarket Kaisaniemen kanssa hintavertailussa. Koska olet toivottavasti tuttu jo ruokakorivertailuni kanssa, mennäänkin suoraan itse taulukkoon. Mittaan siis kilo/litrahintaa, koska se on ainoa merkityksellinen mittari hinnassa. Kaikki tuotteet ovat Suomesta tai ulkomailta samanaikaisesti, joten et vertaa ulkomaalaisia tuotteita suomalaisiin tai toisinpäin.

Trendi on kuvaajassa enemmän kuin selkeä. S-Market dominoi K-Supermarkettia hinnassa lähes jokaisessa tuotekategoriassa ja vain parissa tuotteessa K-Supermarket pystyy haastamaan S-Marketia hintansa puolesta. Kun ero on näin selkeä, on hyvä tutkia, mitä tämä tarkoittaa pitkällä aikavälillä. Otetaan siis esiin sama yhden henkilön vuoden ruokakori, kuin isompien kauppojen vertailussa, joka siis sisälsi seuraavat tuotteet.

71kg Naudanlihaa
20 litraa Ruokakermaa
39kg Kauraleipää
81 kg Perunaa
20 kg Tummaa makaronia
8kg Keittokinkkua
3kg Salamipizzaa
5kg Keijua
10 kg Sipsiä
15kg Paprikaa
5kg Punasipulia
10kg Raejuustoa
20kg Banaania
4kg Ässä Mix-karkkeja
100 litraa kolmosolutta
52 litraa rasvatonta maitoa
52kpl jääsalaattia

S-Marketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 1634,67 euroa.

K-Supermarketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 1788,58 euroa

Eroa S-Marketin K-Supermarketin välillä onkin yli 150 euroa vuodessa, jos kyse on yhden henkilön suhteellisen konservatiivisista ostoksista. Neljän hengen perheellä ero kasvaakin jo 600 euroon ja mitä enemmän ostat, sitä isommaksi ero muuttuu. S-Marketin ja K-Supermarketin ero on rehellisesti sanottuna huomattavasti isompi kuin oletin, kun miettii, että Prisman ja Citymarketin ero ei ollut yhtä massiivinen. Mutta miltä näyttää hintaero ja kauppakassien ero vielä pienempien kauppojen osalta?

Alepa vs. K-Market

Samalla tavalla vertaillaan Alepaa ja K-Markettia, jotka ovat molempien kauppaketjujen pienempiä liikkeitä. Tähän vertailuun osuivat K-Market Pohjoinen Rautatienkatu sekä Helsinginkadun Alepa. Katsotaan miltä tämä vertailu näyttää.

Kuten huomataan, trendi on sama. S-ryhmän Alepa ottaa selkeän voiton suurimmassa osassa tuotteissa, mutta vaihtelua on jo enemmän kuin S-Marketin ja K-Supermarketin välillä. K-Market pystyy haastamaan tietyissä tuotteissa jo Alepan jo huomattavasti pienemmillä kilohinnoilla. Entä miten tämä ero sitten näkyy samaisessa vuoden kokoisessa ruokakassissa yhdelle henkilölle kuin S-Marketin ja K-Supermarketin vertailussa?

Alepan vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 1804,63 euroa.

K-Marketin vuoden ruokakorin hinnaksi yhdelle henkilölle tulee 2058,64 euroa.

Alepan ja K-Marketin ero taas kasvaa yli 250 euroon! Jos S-Marketin ja K-Supermarketin erot olivat huomattavat, Alepan tilanteessa erot olivat huomattavat, K-Marketin ja Alepan erot vievät aivan eri stratosfääreihin hintaerot. Tämä on erityisen tärkeää etenkin siksi, että pienemmissä kaupoissa käyvät keskimäärin juuri kaupunkieläjät, sinkut, opiskelijat sekä sellaiset kauempana kaupungista asuvat, joilla ei ole kuin yksi tai kaksi lähikauppaa.

Hintavertailun yhteenveto

Trendinomaisesti voidaan huomata, että S-ryhmän kaupat ovat kokoluokasta huolimatta halvempia suurimassa osassa tuotteita Keskon samankokoisia kauppoja vastaan. Pätee niin isoihin, keskisuuriin kuin myös pieniin kauppoihin. Bonusohjelmat ovat molemmilla suhteellisen samanlaisia, mutta Keskolla on vielä etuna se, että joskus K-Plussa kortilla pystyy saamaan alennuksia. On mielestäni kuitenkin suhteellisen selvää, että mitä isommasta määrästä ostoksia puhutaan, sitä suurempi ero Keskon ja S-ryhmän kaupoilla hinnassa on – alennusten kanssa tai ei.

On myös erittäin hyvä huomata, että erot eivät ole yhtä isot Citymarketilla ja Prismalla kuin pienemmillä kaupoilla, joka oli jotain, mitä en olisi osannut itse ennustaa. Saa minut pohtimaan etenkin yhtä vuotta opiskelijavuosinani, kun kävin pelkästään pienessä lähi K-Marketissa vaikka Lidl olisi ollut myös lähellä. Saatoin hyvinkin polttaa monta sataa euroa vuodessa kankkulan kaivoon sinä vuotena, joka oli opiskelijalle aivan valtava raha!

Erot S-ryhmän ja Keskon kauppojen välillä on monella varmasti ollut näppituntumalla tiedossa, mutta kova data on aina parempaa päätöksenteolle kuin pelkkä mututuntuma, jonka takia toivonkin, että tästä oli hyötyä selkeyttämään kauppojen eroa! Aika hyvinhän Keskon kaupat kilpailevat erikoisuuksilla ja persoonallisuudella kuin hinnalla, joka osaltaan selittää tätä eroa entisestään. S-ryhmä kilpailee lähinnä Lidlin kanssa hinnan kanssa.

Nyt kun ruokakorivertailut ovat takanapäin tältä vuodelta, tiedän ainakin missä teen viimeiset jouluruokaostokseni! Ellen tarvitse mitään supererikoista suosin erityisesti S-ryhmän kauppoja sekä Lidliä erityistuotteissa. Todennäköisesti tulen myös poikkeamaan K-Supermarketissa hakemassa jotain erityistä, mitä ei muualta välttämättä saa. Hinnoista huolimatta tulen todennäköisesti kiertämään ihan jokaisen kaupan!

Miltä vertailu näyttää sinun silmiisi ja olivatko erot pienempiä tai isompia kuin ajattelit?

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

7 kommenttia artikkeliin ”S-ryhmä vs. Kesko hintavertailu 2021”

 1. Kiitos kun teit pienempien kauppojen hintavertailun, monella paikkakunnalla ei ole kaikkia vaihtoehtoja joten nyt voi vertailla isoja ja pieniä kauppoja sen mukaan mutä läheltä löytyy! Olisi ollut hyvä jos olisit laittanut vielä kaikkien kauppojen vuoden ruokakorin hinnat kerralla näkyviin helppoa vertailua varten, laitankin nuo hinnat tähän kommenttiin ja analysoin niitä vähän.

  Citymarket: 1681,84 euroa
  Prisma: 1483,23 euroa 
  Lidl: 1475,58 euroa
  S-Market: 1634,67 euroa.
  K-Supermarket: 1788,58 euroa
  Alepa: 1804,63 euroa.
  K-Market: 2058,64 euroa.

  Kuten kuvasta näkyy, K-ketju on todella paljon kalliimpi, siinä määrin että on halvempaa käydä S-marketissa kuin Citymarketissa ja Alepan ja Supermarketinkin hinnat ovat prosentin sisällä toisistaan.

  Ja Lidl tietysti pesee kaikki pieni-ja keskikokoiset kaupat mennen tullen. Porin keskustassa, jossa asun, kävelymatkan päässä on Lidl, Citymarket, Supermarket ja S-market; nyt tiedän, että käymässä Lidlissä säästän kahden hengen ruokaostoksissa yli 300€ verrattuna S-markettiin ja yli 600€ verrattuna Supermarketiin. Kävelymatka on hieman pidempi mutta vuositasolla säästö on niin suuri että en mitenkään voi perustella S-, saati sitten Supermarketissa käymistä

  Ja kun tekstissä mietit paljonko rahaa poltit käymällä K-marketissa Lidlin sijaan, ehkä mieltäsi lämmittää että tämän testin mukaan ruokalaskusi oli tuon vuoden ajan noin 33% suurempi tuon päätöksen seurauksena 😉

  Vastaa
  • Kiitos, että viitsit koostaa nämä yhteen! Olisi tosiaan ollut ihan hyvä koostaa nuo Lidl, Prisma ja Citymarket myös tähän tekstiin, mutta ajattelin pitää nuo tekstit omina kokonaisuuksinaan. Kiva, että tämä on tässä ylimpänä kommenttina, niin muutkin tämän yhteenvedon hyvin näkee.

   K-Marketin ja Prisman erot alkavat ehdottomasti olla jo sillä tasolla, että korkeamallakin bensan hinnalla jopa vähän pitemmät matkavat voivat olla perusteltavissa. Tämä on itsessään mielenkiintoinen tieto varmasti kaikille, joilla on hieman pidemmät matkat kauppoihin! 33% on kyllä paljon, huh.

   Vastaa
 2. Koska teet vertailua myös muista asiakaskokemukseen vaikuttavista tekijöistä?
  Kiinnostaisi absoluuttisen Dacia vs Audi hintavertailujen lisäksi esim valikoima, asiakaspalvelu, tuotetoiveiden vasteaika ja paikallisten tuottajien esillepano

  Vastaa
  • Kaupoissa on valtavasti laadullisia eroja, mutta en silti ehkä menisi niin pitkälle kuin vertaisin ruokakauppojen eroja noin rajusti kuin Audi ja Daciaa 😀

   Paljon viime kirjoituksessa oli hyvää keskustelua esim. siitä, että K-kaupoissa tulee tehtyä enemmän heräteostoksia kuin Lidlissä. Joillekin valikoima voi siis olla hyvä juttu, toisille ei-niin-tärkeä. Joillekin jopa haitta, kun tulee tehtyä enemmän ostoksia, mitä ei tarvitse! Joillekin taas Lidlin eksoottisempa valikoima on tärkeämpi kuin vaikka K-Marketin paikalliset tuottajat. Lista erilaisista näkemyksistä on loputon.

   Laadulliset kriteerit ovatkin täysin subjektiivisia, koska arvostamme eri asioita. Talousblogina kuitenkin hintojen vertailu on luonnollista, koska niiden totuus on universaali ja trendi pätee läpi Suomen. Jokainen lukija voikin toivottavasti käyttää tätä tietoa sekä omaa subjektiivista arvomaailmansa kauppansa valitsemisessa, siten varmasti tulee aina paras lopputulos.

   Vastaa
 3. K-puolelle on viime aikoina alkanut tulla hyviä henkilökohtaisia tarjouksia sekä ”ilmaisia änpäreitä” esim. Ilmainen suklaalevy tmv. Muuten haen sieltä vain tietyt tuotteet.

  Vastaa

Jätä kommentti