Säästäminen kannattaa aina – näin pääset alkuun

Suurin osa meistä säästää rahaa säännöllisesti aina omien mahdollisuuksien mukaan. Säästöjä kerätään yleensä joko jotain tiettyä kohdetta varten tai sitten sen kuuluisan“pahan päivän varalle”. Säästämisen aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta säästökeinoja löytyy monia ja jokainen voi etsiä juuri itselleen sopivimman. Tässä muutamia vinkkejä joilla säästämisen alkuun pääsee helposti kuka vaan.

Säännöllinen säästäminen on avain menestykseen

Säästäminen on pitkäaikaista toimintaa. Monilla meistä kärsivällisyys ei tahdo riittää systemaattiseen säästämiseen, sillä palkkiota eli kohtuullisia säästöjä ei ole luvassa aivan hetkessä. Tämä saattaa johtaa siihen, että into säästämiseen hiipuu ja rahaa ei tule enää laitettua sivuun. Tämän vuoksi säästämisessä tärkeintä on sen säännöllisyys. Se on tärkeämpää kuin kerralla säästöön laitettu summa. Pienestäkin säästösummasta kasvaa iso potti, kunhan pienen summan laittaa talteen säännöllisesti. Tässä muutama esimerkki havainnoillistamaan tätä asiaa paremmin;

  • Jos laitat kerran kuukaudessa säästöön 70 euroa kerralla, olet laittanut vuodessa säästöön 840 euroa.
  • Jos laitat kerran puolessa vuodessa säästöön 300 euroa kerralla, olet laittanut vuodessa säästöön 600 euroa.

Säännöllinen säästäminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi rahan laittamista kerran kuussa yhteen tai useampaan säästö kohteeseen. Monessa verkkopankissa on mahdollista tehdä toistuva automaattinen maksu, jonka avulla rahat siirtyvät säästöön ilman että itse teet asian eteen mitään. Tämä on hyvä ajastaa tapahtuvaksi heti palkka- tai muun tulopäivän jälkeen, jotta rahat eivät ehdi kulua muihin menoihin.

Säästäminen pienistä tuloista onnistuu myös

Yleinen harhakuva on, että säästäminen onnistuisi vain siinä tapauksessa, jos rahaa jää reilusti yli kuukaudessa pakollisten menojen jälkeen. Pienituloisen säästäminen ei kuitenkaan vaadi paljoa. Säästöön laitettava summa voi olla hyvinkin pieni. Edellä mainittu säännöllinen säästäminen on summaa tärkeämpää. Jos laitat tuloistasi joka kuukausi 10 euroa säästöön, olet säästänyt vuodessa 120 euroa enemmän kuin jos et olisi laittanut mitään säästöön. Yksi mahdollisuus pieneen lisätienestiin ovat erilaiset nettipelit.

Esimerkiksi tämä sivusto tarjoilee pelaajille paljon erilaisia vaihtoehtoja nettipelaamiselle ja mikä parasta vielä sellaiset pelipaikat, joista voitot saa kotiutettua ennätys nopeasti. Näihin peleihin ei kuitenkaan kannattaa luottaa kaikkea säästämistä, vaan antaa sen mahdollisesti tukea jo hyvin alkanutta säästämistä. Älä siis pelaa säästöjäsi vaan pelaa maltilla ja hyvän onnen sattuessa kohdalle, voit saada kerrytettyä säästöpottia entuudestaan. Tästä pienestäkin summasta kasvaa jossain vaiheessa suurempi summa ja onhan se mukava tietää, että on myös se pieni määrä säästössä, mikäli joku oikein paha tilanne iskee tai jos vain haluat ostaa jotain tiettyä ja tarpeellista. 

Säästäminen säästötileille

Kuukaudessa käteen jäävät varat talletetaan usein käyttötililtä erilliselle säästötilille. Näin säästöön tarkoitettuja rahoja ei tule vahingossa käytettyä. Erilaisilla säästötileillä on usein myös parempi talletuskorko kuin normaalilla käyttötilillä. Säästötilit ovatkin Suomessa hyvin suosittuja. Monet vanhemmat avaavatkin lapsilleen säästötilejä ja rahastoja näiden ollessa pieniä, jolloin säästöt ehtivät kasvattaa korkoa jälkikasvun varttuessa. Pankit tarjoavat monenlaisia säästötilejä. Joiltain rahaa voi nostaa aina tarpeen vaatiessa ja joiltain vasta tietyn määräajan jälkeen. 

Vinkkejä säästämiseen arjessa

Jotta rahaa voi tallettaa säästötilille kasvamaan korkoa, on sitä jostakin myös saatava. Yksinkertaisinta tämä on säästämällä omista menoista. Esimerkiksi vähentämällä ulkona syömistä ja ostamalla kierrätettyjä vaatteita voi säästää jo kymmeniä euroja kuukaudessa. Suurimpia menoeriä kuukaudessa on useimmilla meistä asuminen ja ruokaostokset. Esimerkiksi ruokamenoissa voi säästää myös pienelläkin vaivannäöllä.

Kuukaudessa iso osa tuloista voi mennä myös lainojen lyhentämiseen. Jos lyhennät useampaa kuin yhtä lainaa kuukaudessa, sinun kannattaa kokeilla yhdistää lainasi. Lyhennyksiin uppoava summa voi pienentyä huomattavasti yhdistämisen seurauksena. Voit yhdistää hyvin monenlaisia lainoja asuntolainaa lukuunottamatta. Pieneltäkin tuntuvat kiristykset menoissa voivat tuoda vuodessa jo tuntuvia säästöjä. Kärsivällisyys siis palkitaan

Jätä kommentti