Spekulointisalkun täysromahdus hyvä muistutus ajallisen hajauttamisen tärkeydestä

Hienostihan se alkoi. Spekulointiurani siis.

Vähän aikaa sitten kirjoitin siitä, kuinka aloitin spekulointisalkun oikean osakesalkkuni viereen. Ja näin muutama kuukausi myöhemmin on hyvä katsoa salkkua ja katsoa, mitä sen avaamisesta voin jälleen oppia. Ja oppi on sellainen, josta kirjoitin epäsuorasti jo viime viikolla.

Spekulointisalkun avaus – mitä tein väärin?

Vielä en spekulointitaidoillani pääse legendojen joukkoon

Ajallinen hajautus. Ajallinen hajautus. Ajallinen hajautus. Ajallinen hajautus. Ajallinen hajautus. Ajallinen hajautus. Ajallinen hajautus. Pahoittelen. Piti vain kirjoittaa itseään varten, että varmasti muistan!

Kun avasin salkun, suurin virheeni olikin, että sijoitin Facebookiin ja JD.comiin samana päivänä. Sillä ei sinänsä ole väliä, vaikka yritysten maantieteellinen jakauma ja liiketoimintajakaumakin on hyvää, koska markkinat liikkuvat kuitenkin yksikköinä useimmiten, kun vahvoja liikkeitä ylös tai alas tulee.

Minä vain satuin avaamaan spekulointisalkkuni viikko ennen kuin hermostuneisuus alkoi markkinoilla. Ja lopputulos on rumaa. Käytännössä tein siis vain yhden virheen, joka kuitenkin maksoi järjettömästi ja se oli – unohdin ajallisen hajautuksen.

Syitä tähän oli muutama.

1. Tililläni oleva yli 10 000 euron puskurirahasto tuntui liian isolta. Halusin sijoittaa rahat jo johonkin.

2. Pelkäsin jääväni pois Facebookin kurssinoususta ja ostin sitä käytännössä puolen vuoden huipuista juuri ennen kurssien korjausliikettä. En odottanut JD.comin kanssa ja ostinkin sitä samaan aikaan – koska minusta ”tuntui”, että kurssit lähtisivät taas nousuun. Se siitä kuudennesta aistista.

3. Nordnetin kaupankäyntikulut Yhdysvalloissa ovat aivan törkeät ihmiselle, joka ei omista isoa salkkua tai käy kauppaa siellä paljoa. Jouduin maksaa molemmista ostoista yhteensä 60 dollari kaupankäyntikuluja?! Jos olisin jakanut ostokset vaikka kahteen osaan viikon välein, olisin maksanut lähes 100 euroa pelkistä osakkeen ostoista. Noh, näin jälkikäteen katsottuna sekin olisi tullut halvemmaksi kuin kurssiromahdus, mutta kristallipallo puuttuu minultakin. Onneksi kaupankäyntikulut voi sentään vähentää verotuksessa.

Kun yhdistää olosuhteet ja omat inhimilliset virheeni, tulos on seuraava.

Miltä spekulointisalkku näyttää nyt ja miten tästä eteenpäin?

Seuraavassa spekulointisalkun sisältö sekä elämää sen avaamisesta lähtien.

(Huom. Nordnetjatko ei enää toimi, joten kuvat eivät enää saatavilla).

Kuvista näkee, että aika nopeasti avaamisen jälkeen koko markkina lähti heilumaan ja kovaan laskuun. Ja salkkuni luonnollisesti vielä kovempaan laskuun. Trendi on ollutkin niin sanotusti laskeva. On selkeää, että koska sijoitukset ovat spekulatiivisia, on myös niiden muutokset ylös sekä alas kovempia kuin indeksin. Mielenkiintoista tuleekin olemaan se, että kun kurssit nousevat takaisin, pystyvätkö salkkuni osakkeeni kuromaan eron indeksiin kiinni.

Mutta nyt kun olen oppinut virheistäni ja tehnyt paljon tappioita spekulointiosakkeillani, muutanko jotain spekulointisalkussani? En. Syy tähän on yksinkertainen. Sijoitin Facebookiin vuoden tähtäimellä ja JD.comiin kahden vuoden tähtäimellä. Pysyn suunnitelmassani ja unohdan melun, jota veren väri markkinoilla aiheuttaa.

Valehtelisin jos väittäisin, että huono ajoitukseni ei v-tuttaisi, mutta v-tutuksessa on se hyvä asia, että se opettaa. Olen varma, että samanlaista virhettä en tee enää toiste. Toisaalta 2 vuoden päästä voi olla, että spekulointini onkin ollut nerokasta ja valitsemani osakkeet ovat 100% plussalla. Kristallipallo on aivan yhtä sumea tuleviin viikkoihin kuin menneisiinkin viikkoihin. Siksi kutsunkin tätä spekulointisalkuksi ja kyseessä on vain 5% sijoitetusta pääomastani. Ja toisaalta, voisihan minulla on rahat myös esim. Bitcoinissa

Ahdistaako punainen salkussa teitä? Toivottavasti myös sinä uskallat pysyä strategiassasi, vaikka markkinat hermoilevatkin!

Muista seurata salkkuani Sharevillessä sekä blogiani niin Facebookissa, että Twitterissä, jotta pysyt up-to-date salkkuni viime liikkeistä sekä blogin viimeisimmistä teksteistä. 

2 kommenttia artikkeliin ”Spekulointisalkun täysromahdus hyvä muistutus ajallisen hajauttamisen tärkeydestä”

 1. Jos yhtään lohduttaa, niin et ole ainut jolla JD.com ja Facebook piiputtaa salkussa punaista. Facebookia ostin spekulointimielessä ”hyvänä pikavoiton paikkana”, olin täysin vakuuttunut kurssin nousevan nopeasti ylös. JD.comia olen sen sijaan tankannut useampaan kertaan kurssin pudotessa, ja nyt sitä taitaa olla vähän liikaakin salkussa.

  Uskon molempien nousevan nykyisestä kurssistaan ja pidän toistaiseksi kiinni papereista. Kuitenkin kummankin yrityksen kohdalla pidän suurimpana uhkana tällä hetkellä valitettavasti toimitusjohtajaa. Jos tahti ei muutu, niin jossain kohtaa taitaa olla paras niin sanotusti ottaa rahat ja juosta.

  Terveisin
  Penny & Dime
  https://pennydime.blog

  Vastaa
  • Molemmat osakkeet ovat kieltämättä hyvä muistutus siitä, ettei varmoja nakkeja ja helppoja rahaa juuri markkinoilla ole! Ostin JD:tä kuitenkin itse vasta kun se oli laskenut lähes 50%. Ja silti syöksy jatkui ja jatkui, vaikka yritys kasvaa tasaisesti.

   Itse lähdin JD:n kanssa kahden vuoden tähtäimellä ja FB:n vuoden tähtäimellä. Jos korjausliikettä ei tapahdu näissä ajoissa, myyn osakkeet suosiolla pois salkusta ja vaihdan spekulointikohteita.

   Vastaa

Jätä kommentti