Seuraava pörssiromahdus on nurkan takana?

Olisin taloudellisesti riippumaton jo tänään, jos saisin euron aina kun luen otsikon, blogikirjoituksen tai artikkelin, jossa joku sanoo, että pörssiromahdus on tulossa. Olen rehellisesti sanoen kyllästynyt tähän manaamiseen ja pörssiromahduksen odotteluun. On selkeää, että kukaan ei osaa sitä ennustaa, koska tilanne maailman taloudessa ja osakemarkkinoilla on ennennäkemätön.

Minulla on kuitenkin vahva tunne siitä, että pörssiromahdusta (lyhyttä korjausliikettä lukuunottamatta) ei tulla näkemään edes ensi vuoden puolella. Miksikö? Koska emme täytä mitään pörssikuplan kriteereitä. Kelataan 3 viimeisintä kuplaa esim. Suomen osakemarkkinoilla, niin ymmärrät mitä haen.

90-luvun alun lama, kupla ja sen puhkeaminenpörssiromahdus

90-luvun lama oli Suomen jatkuvan järjettömän talouskasvun välttämätön seuraus. Monta asiaa tapahtui samaa aikaa, valuuttalainoja ylikäytettiin ja ihmisten itsevarmuus nousi liian korkeaksi riskinotossa. Neuvostoliitto hajosi ja maailmassa alkoi uusi aika. Pörssiromahduksen laukaisi samaan aikaan liian korkea riskinotto, sekä ulkoinen sytytin.

Suomi kävi hetken niin pohjalla kun kansakunta voi käydä itsemurha-asteen haastaessa Japanin. Vaikka itsemurha-aste on Suomessa laskenut näistä ajoista huomattavasti, kuvittelee silti moni edelleen väärin, että Suomessa olisi maailman korkeimpia itsemurha-asteita. Ei ole enää.

IT-kupla ja sen puhkeaminen

Koska ihminen ei opi historiasta mitään 9 vuotta myöhemmin posautettiin seuraava kupla nimeltään IT-kupla. Toisin kuin 90-luvun lamassa, ei IT-kuplan puhkeamisessa ollut yhtä paljon makrotaloudellisia syitä. Jossain kohtaan vain huomattiin, että ei ole järkeä maksaa miljardeja yrityksistä, jotka eivät ole koskaan tehnyt voittoa, eivätkä tule koskaan tekemään! IT-kuplassa moni pystyi rikastumaan ilman, että osasi tehdä bisnestä, rahaa, tai edes luoda mitään oikeasti hyödyllistä. Kunhan vain osasit myydä osuutesi ennen kuin kupla puhkesi.

IT-kuplassa on kuten kaikissa romahduksissa takana ennen kaikkea ihmisen käytös. Kun kaikki kurssit nousevat, ei suunta voi olla kuin ylöspäin. Loogista eikö? Ei oikeastaan. IT-kupla on paras esimerkki ihmisten ylimalkaisesta itsevarmuudesta. Näin nuorena, joka ei ymmärtänyt maailmasta mitään kun IT-kupla oli kuumimillaan, on käsittämätöntä ajatella, että jotain tällaista tapahtui niin laajalla mittakaavalla, mutta noh – historiasta harvemmin opitaan.

2007-vuoden finanssikriisi ja pörssiromahdus

Tämän kaikki tietävätkin jo. Avainsanat: liika riskin- ja velanotto sekä sijoittaminen asioihin, joita ei ymmärretä. Eli oikeastaan täysin samat asiat kuin aikaisemmissa.

1. Sijoittaminen asioihin, joita ei ymmärretä (valuuttalainat, IT-yritykset, finanssikriisissä konstruktoidut asuntolainainstrumentit)
2. Liika riskin- ja velanotto (Paljon velkaa, osakkeista ylihinnan maksaminen ja finanssikriisissä liian suuri yksityisen velan määrä)

Vaikka jokaisesta romahduksesta löytyy tietysti nyansseja, joita ei blogikirjoituksessa ehdi käsitellä, on hyvä huomata kuinka samanlaisia kriisit perimmältään ovat yksinkertaistettuna. Näkyykö tällaisia merkkejä siis nyt?

Seuraavan pörssiromahduksen anatomia

On oikeastan ihan samanlainen kuin ennenkin. Eli kaikki lähtee siitä, että sijoitetaan asioihin, joita ei ymmärretä. Kiitos internetin, indeksisijoittaminen on kasvanut valtavasti, joka joidenkin mukaan selittää jatkuvaa pörssikasvua. Indeksisijoittaminen on yksinkertaista ja helppoa kenelle tahansa, ja asioista ei tarvi ymmärtää kuin sen, että laitat rahasi hyvin hajautettuna eri osakkeisiin.

Nykyään keskustelu pyöriikin pörssiromahduksen ympärillä lähinnä lainojen määrässä. Seurataan valtion lainoja, yritysten lainatasoja ja kotitalouksien lainoja. Maailma on nyt entistä obsessoitunut velkaan, koska viimeinen kriisi oli velasta johtuva. Fakta kuitenkin on, että niin kauan kuin velkamääriä tuijotetaan samanlaisella suurennuslasilla, voidaan olla aika varmoja, että seuraava pörssiromahdus ei synny liiasta velasta.

Mikä siis on arvaukseni siitä, milloin ja mistä seuraava romahdus johtuu? Veikkaan, että seuraava romahdus tulee aikaisintaan vuonna 2020 ja se johtuu pohjimmiltaan samoista asioista, joista aikaisemmatkin kriisit ovat johtuneet. Laukaisin kriisille tulee kuitenkin jostain niin puskasta, että kukaan ei pysty sitä arvaamaan. Koska jos voisi, voitaisiin kriisiltä välttyä. Aika yksinkertaista.

6 kommenttia artikkeliin ”Seuraava pörssiromahdus on nurkan takana?”

  1. Tällä hetkellä, jos pitäisi arvata romahduksen syytä katsoisin itään eli Kiinan suuntaan. Siellä on rehoittava epävirallinen lainajärjestelmä ja järjetön asuntokupla. Toki oligarkiassa on helpompi tehdä vastatoimia.

    Itse pitäisin melko todennäköisenä, että seuraavan 3-5 vuoden aikana tulee jonkinlainen romahdus. On vaikea kuvitella, että nykyiset hintatasot ovat kestäviä suhteessa tehokkuuden kasvuun ja väestönkasvuun. Toisaalta EKP.n, FED:n ja Kiinan keskuspankin harjoittama helikopterirahan jakaminen sekoittaa kaikkia edes osviittaa antavia taloustieteen teorioita. Väestön vanheneminen ja keskipalkan lasku (mediaanipalkka ja matalapalkka-alat) ja toimeilaisuus Euroopassa ainakin tulee johtamaan merkittävästi pienempään inflaatioon ja talouskasvupotentiaaliin. Jossain vaiheessa tulee jonkinlainen shokki järjestelmään, joka vetää hanat kiinni. En osaa ottaa kantaa milloin ja miten se tapahtuu, joten omat rahat pysyvät markkinoilla. Toki jonkin verran siirrän sijoituksia osakkeista esim. kiinteistöihin ja tulevaisuuden aloille kuten robotiikkaan jne. Toisaalta romahdus on aina mahdollisuus 🙂

    Vastaa
    • Kiina on kyllä sinänsä täysin mahdollinen vaihtoehto, koska sen talous ei ole kaiketi n. 20 vuoteen romahtanut. Täysin samaa mieltä myös siitä, että perus kansantaloustieteen teoriat eivät oikein sovi nykyhetkeen, kun rahaa printtaillaan kaikilla isoimmilla talousalueilla edelleen. Ja tätä on jatkunut jo vaikka kuinka monta vuotta. Itsekään en yritä edes ajoittaa myyntejä vaan ratsastan markkinoiden ylä- ja alamäet. Ehkä jos romahdus tulee, koetan saada vähän sijoituslainaa Nordnetilta tai muualta – jos hermo kestää.

      Vastaa
  2. Eiko korkea arvostustaso huoleta??

    Esim. MMM on noussut 5v aikana 150% kun tulos noussut vain parikymmenta prosenttia. PE jo 26.

    Eiko ole mitaan kuplaa? Ensi vuoden kevaalla posahtaa.

    Vastaa
    • On totta, että tietyt osakkeet ovat yliarvostettuja. Mutta pelkkä prosentin tuijottaminen on hieman hämäävää, koska korjausliike on syntynyt romahduksesta. En uskaltaisi noihin isoimpiin IT-firmoihin koskea, mutta ongelmaha on se, että rahalla ei ole muuta paikkaa minne mennä. Pelkkä kupla ei ole syy, koska yritykset tekevät oikeasti rahaa tälläkin hetkellä (jopa korkea PE-arvoiset firmat). On myös hyvä huomata, että tuona viitenä vuotena mainitsemasi MMM on kasvattanut osinkoaan yli 100%! Tämä jo pelkästään oikeuttaa suuren osan kurssinkasvusta.

      Toivotaan, että posahtaa! Mutta en millään usko, vaikka itse haluaisinkin.

      Vastaa

Jätä kommentti