Sijoittamisen aloittaminen kannattaa nyt eikä joskus tulevaisuudessa

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa juuri nyt. Unohda hypet uutisissa sijoittamisesta ja rikastumisesta viime vuosina. Nyt kun uutiset ja blogit ovat hieman hiljentyneet, on oikeasti aika aloittaa sijoittaminen. Pörssissä on ollut villit viimeiset 30 päivää kun pörssi on muistuttanut enemmän vuoristorataa kuin maantietä.

Miksi pörssi on ollut hermostunut viime aikoina?

On yksi tekijä, joka selittää miksi pörssit ovat heiluneet viime aikoina niin kovaa – osakemarkkinat vihaavat epävarmuutta ja epävarmuus näkyy poikkeuksetta kurssilaskuna. Kun joku epävarmuus poistuu, nähdään taas ”helpotusralli”, jossa nähdään uskomattomia numeroita. Yksi tällainen outous nähtiin noin kuukausi sitten viime vuoden lopussa 26.12.2018 kun Yhdysvaltain Dow Jones indeksi nousi yhtenä päivänä 4,99%.

Lähes 5% heilunta on paljon yksittäiselle osakkeelle ja indeksille se on valtava heilahdus. Absoluuttisena arvona historian suurin. Mielenkiintoista kuitenkin on, että tänään kaikki tuntuu koko romahduksen unohtuneen, vaikka sijoitusmaailma tuntui olevan lopussa vain kuukausi sitten. Ihmisen muisti on lyhyt ja huono.

Tällä hetkellä epävarmuus on korkeampaa kuin koskaan maailmassa. On terrorismia, maahanmuuttoa, Suomessa eduskuntavaalit, on ilmastonmuutoksen pelko ja sitten on Donald Trump. Vaikea uskoa, mutta yksi ihminen twiitteineen voi aiheuttaa täyden vuoristoradan Yhdysvaltain pörssiin, josta muu maailma sitten nauttii jälkeenpäin. Kauppasota Kiinan kanssa aiheutti koko vuoden 2018 lopun epävarmuutta kaikkialle ja voimme olla varmoja, että epävarmuus tulee jatkumaan koko vuoden 2019 läpi kun vuorotellen tulee uutisia siitä, että kauppasota on loppumassa ja sitten taas alkamassa uudellen, lähdetään matkalle Kiinaan ja ei lähdetäkään. Kaupan päälle Brexit ja Italian sekoilut Euroopassa.

Koska kuva kertoo kuitenkin aina enemmän kuin 1000 sanaa, seuraavassa Vix-indeksi viimeisen kolmen kuukauden ajalta. Vix-indeksi kuvaa sitä kuinka paljon heiluntaa osakemarkkinoilla odotetaan olevan. Käytännössä Vix-nousee aina kun pörssi laskee kovaa tahtia ja markkinat ovat peloissaan jatkuvasta laskusta. Kaikkien aikojen huiput Vix-teki vuoden 1987 mustana maanantaina kun Dow Jones-indeksi laski yhtenä päivänä yli 22%! Jos viime kuukausien heilunta on ollut omasta mielestä rajua, voi miettiä, kestäisikö oma maha tällaista romahdusta.

sijoittamisen aloittaminen
Lähde: Yahoo Charts

Yllä oleva kuvassa emme näe mustan maanantain kaltaista volatiliteettia, mutta erittäin rajua silti. Maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffetin sanoin pitää olla ahne kun muut ovat peloissaan. Vaikka nyt volatiliteetti näyttää laskeneen, on nyt aivan yhtä hyvä hetki aloittaa sijoittaminen kuin heilunnan ollessa huipussaan. Yleensä paras aika kuitenkin on sijoittaa juuri tuossa kohtaa kun Vixin piikki näkyy. Tällöin ihmiset ovat kauhuissaan ja paniikissa ja näin oli myös tällä kertaa. Kun Vix laskee, pörssi nousee.

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa nyt

Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä kunhan tiedät perusteet. Sijoittamisen aloittaminen onkin aivan sama kuin laihduttamisen aloittaminen. Aloittaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta kun pääset vauhtiin, huomaat, että tämähän on helppoa ja kivaa!

Pörssikurssit ovat lasketelleet huippuluvuistaan, joten tiettyjä yhtiöitä saa myös suhteellisen halvalla, jos haluat välttämättä ostaa yhden tai muutaman yrityksen osakkeita. Oma suosikkini on Nordea, jolla sijoittamisen aloittaminen olisi helppoa, mutta oma painoni Nordean osakkeissa on aivan liian korkea.

Älä mieti kuinka monta osaketta kannattaa ostaa, vaan tutustu halvimpiin ja parhaisiin indeksirahastoihin, ja saat pienen osuuden kaikkia yrityksiä pörssistä. Vanha sanonta kuuluukin, että miksi ostaa neula heinäsuovasta kun voit ostaa koko heinäsuovan! Indeksirahastot ratkaisevat ongelmasi sen suhteen mihin sijoittaa 2019 vuonna.

Mikäli kuitenkin aivan välttämättä haluat aloittaa sijoittamisen kuitenkin yksittäisiin osakkeisiin, voit tutustua esim. omaan nopeaan osakeanalyysiini niistä osakkeista, mitä aion itse ostaa tulevien vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Vertailun löydät täältä.

Sijoittaminen vaatii hermoja ja tervettä järkeä – ei ydinfyysikkoa

Koska voimme odottaa paljon volatiliteettia pörssiin myös tänä vuonna, uskon, että lyhyellä aikavälillä sijoittamisen aloittaminen tulee vaatimaan hermoja. Kun indeksit pystyvät heilumaan yli 5% päivässä, voi rahasto- tai osakesalkkusi heilua huomattaviakin summia päivittäin. Älä kuitenkaan myy silloin kun sijoituksesi ovat tappiolla, vaan osta lisää. Pidemmällä aikavälillä kärsivällisyytesi palkitaan ja kaikki indeksit kääntyvät aikanaan voitolle.

On hyvä laittaa asiat perspektiiviin esimerkin avulla. Omasta osakesalkustani suli 13 000 euroa kolmessa viikossa vuoden 2018 lopussa. Tämä ei kuitenkaan aiheuttanut minussa paniikkia vaan jatkoin ostoksiani tavalliseen tapaan. Sulamisen jälkeen kurssit nousivatkin ja yhtenä päivänä salkkuni nousi taas 2000 euroa yhdessä päivässä. Ja tämä vain keskikokoisella osakesalkullani, jonka keräsin opiskelujen ohella.

Mieti millaisia lukuja nähtiin ihmisten salkuissa, joilla on satoja tuhansia tai jopa miljoonia euroja salkussa! Siinä puhutaan numeroista, jotka vastaavat vuosipalkkaani. Viikkoheilahtelut saattavat olla suurempia kuin henkilön koko vuoden palkka! Siinä olisi tavoitetta salkun koolle.

Ylellä kirjoitettiin myös muutama viikko sitten siitä, kuinka sijoittaminen ei välttämättä sittenkään ole kaikille, koska vähätuloisilla ei välttämättä ole varaa sijoittaa. Tämä on ymmärtämättömyyttä. Sijoittaminen on nykyään helpompaa ja halvempaa kuin koskaan aikaisemmin, jonka takia siitä myös puhutaan paljon enemmän kuin ennen vanhaan. Voin myös luvata, vain sijoittamalla voi vaurastua, olivat tulosi kuinka pienet tahansa – raha ei tee töitä puolestasi pankkitilillä tai tyynysi alla.

Avaa siis arvo-osuustili Nordnettiin (josta löytyy kaikki halvimmat rahastot ja kuukausisäästämisen voi aloittaa vain parilla kymmennellä eurolla) ja aloita sijoittaminen nyt äläkä huomenna!

Jätä kommentti