Sijoitukseni tuottivat tappiota 5,3 % vuonna 2023

Vuoden alku on aina lempiaikaani vuodessa, koska on aika katsoa teksti kerrallaan, mitä edellisenä vuonna tulikaan saavutettua.

Aloitetaankin vuoden 2023 avaaminen sijoitusteni tuotolla, koska se on varmasti se mielenkiintoisin kaikille. Tässä kirjoituksessa katsonkin kaikkia osakesalkkuni sijoituksia ja miten ne ovat menestyneet sekä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Avaan myös salkkuni euroissa sekä prosenteissa, joten näet tarkalleen, mihin sijoitan ja millä painolla sekä euromäärällä -sekä miten sijoitukseni ovat menestyneet kaikkia tärkeimpiä indeksejä vastaan. Raportoin sijoitustuotoista vain puolen vuoden välein, koska haluan kannustaa kaikkia sijoittajia pitkäjänteisyyteen.

Katsotaankin, miten sijoitukseni ovat menestyneet koko vuoden 2023 aikana sekä seurannan aloituksen alusta. Kirjoituksen tiedot ovat päivältä 1.1.2024.

Pääsalkku vuosi 2023

Pääsalkussani on nimensä mukaisesti selkeästi isoin osuus osakesijoituksistani ja se on tällä hetkellä kokonaisarvoltaan 308 718 euroa. Salkussa on tällä hetkellä kuutta yritystä, koska pyrin pitämään osakesalkkuni aina alle kymmenessä osakkeessa, jotta minulla on aikaa seurata niiden liiketoimintaa. Ilman järkevää keskitystä myös ylituoton saaminen indekseihin verrattuna muuttuu verrattain vaikeaksi.

Seuraavassa salkun osakkeiden tuotto vuoden 2023 aikana.

Talenom -31,87 % + osingot

Medpace  +47,17 %

Qt Group + 50,17 %

Kesko -13,78% + osingot

Kempower +44,50%

Howden (työpaikkani emoyhtiön osake, listaamaton osake) +-0 %

Ylläolevat luvut ovat siis kyseisten osakkeiden vuoden 2023 tuottoja. Omassa salkussani todellinen tuotto osakkeilla on hieman erilainen, koska Kempower ja Kesko tulivat salkkuuni kesken vuoden.

Samalla tavalla olen lisännyt myös jo omistamiani osakkeita läpi vuoden laskeviin kursseihin, joten tuotot ovat olleet hieman vaihtelevia – avaan kokonaistuoton pian.

Tämä vuosi olikin pitkälti toisinto vuodesta 2021 Yhdysvalloissa, mutta sillä erolla, että Helsingin pörssi ei nauttinut tästä yhtä laajasti ja Yhdysvalloissakin vain tietyt osakkeet tuottivat erittäin lujaa. Qt Group ja Medpace olivat sankarini vuonna 2023 aivan kuten vuonna 2021 ja pelastivat salkkuni täydeltä katastrofilta. Etenkin Medpacen ostaminen moneen otteeseen nouseviin ja välillä laskeviin kursseihin on varmasti parhaita päätöksiä, mitä olen koskaan tehnyt.

Vuoden luusereita olivat Talenom, jota aloin ostamaan laskeviin kursseihin aivan liian aikaisin, aliarvioiden pörssin irrationaalisuuden jälleen kerran. Toisena surkimuksena vuonna oli Revenio, jonka myin negatiivisen tulosvaroituksen myötä salkussani ja laitoin rahat muihin sijoituksiin.

Howden taas ei muuttanut arvoaan, koska osakkeen uudelleen arvostus investointipankin toimesta tehdään vasta ensi vuoden alussa. Kirjoitan vakuutusmarkkinasta sijoituksena laajemminkin myöhemmin tänä vuonna, mutta kuten todettu Arthur J. Gallagher on kooltaan ja kasvultaan paras verrokki pörssilistatuista meklaritaloista. Gallagher on tuottanut historiassa hieman paremmin, koska listaamattomat yhtiöt arvotetaan usein vähän alemmas kuin pörssiyhtiöt, sen takia, että osakkeet eivät ole yhtä likvidejä (niitä voi ostaa ja myydä vain kerran vuodessa). Olen suhteellisen luottavainen seuraavan arvostuksen nostavan arvostusta entisestään, koska kansainvälisellä meklarimarkkinalla on mennyt hyvin, mikä näkyy myös keskiarvodatassa.

Koen, että työpaikkani on laadultaan, asiantuntevuudeltaan ja draiviltaan varmasti parhaita työpaikkoja koko alalla globaalisti, joten jos keskiarvomeklarilla on mennyt näin hyvin, uskon, että meillä menee vielä paremmin. Tästä kuitenkin lisää vuoden 2024 puolivuosikatsauksessa, kun uusi arvostus voimaan tulee Morgan Stanleyn/Goldman Sachsin arvioivamana. Sitä ennen voin vain antaa täyden panokseni töissä tämän arvon kasvattamiselle.

Osakkeiden painotus ykkössalkussani näyttääkin tällä hetkellä seuraavalta.

Kuten näkyy, salkku on siis erittäin keskittynyt ja tulee olemaan sellainen käytännössä koko sijoitusurani ajan. Ja noh, vaikka vaihtaisin indeksirahastoihin sijoittamiseen, tulisin silloin omistamaan vain 2-3 rahastoa aivan maksimissaan.

Spekulointisalkku 2023

Spekulointisalkkuni tarkoitus taas antaa minun spekuloida osakemarkkinoilla pienillä määrillä rahaa. Olen antanut itselleni luvan sijoittaa 5% nettovarallisuudestani spekuloiviin sijoituksiin ohi virallisen sijoitusstrategiani, sillä se on kokemukseni mukaan paras tapa saada pidettyä itseni kiinni oikeassa sijoitusstrategiassani sekä välttää kaikista tyhmimpiä tunnepitoisia virheitä, joita sijoittamisessa voi tulla.

Suurimman osan vuodesta spekulointisalkkuni oli tyhjä, koska pääsalkkuni mukaisia ostoja löytyi erittäin paljon etenkin Helsingin pörssin lasketellessa kuukaudesta toiseen. Aivan vuoden loppupuolella päätin kuitenkin aktivoida salkun uudelleen, kun PayPalin osake oli laskenut jo niin irrationaalisen matalalle tasolle, että turvamarginaalia tuntui olevan enemmän kuin tarpeeksi.

Myin Paypalit eilen noin 600 euron voitolla ja nyt spekulointisalkun raha on varattu itse asiassa seuraavan asunnon käsirahaa varten, joten en usko, että siellä kauheasti asioita tänä vuonna tapahtuu, ellei löydy jotain aidosti mielenkiintoisia tilanteita, missä näen potentiaalia spekulointisalkulle.

Spekulointisalkun tuotto sen alusta lähtien kuvaa hyvin sitä, että suurin osa 2020-luvusta on ollut suuririskisten sijoitusten voittokulkua.

Kakkossalkkuani voit seurata myös Sharevillessä täältä nimimerkillä Omavaraisuushaaste, jolloin pystyt seuraamaan myös kauppojani reaaliajassa. Kommentoin Sharevillessä kauppojani aina reaaliajassa lyhyine perusteluineen.

Sijoitusteni kehitys vs indeksit 2020-2023

Entä miten sijoitusteni (eli osakesalkkuni yhdessä painotettuna niiden pääomalla) selviytyivät indeksejä vastaan nyt ja sijoitusstrategiani alusta lähtien? Kuvaaja alla kertoo todellisuuden.


Lähtökohta on siis 1.1.2020 ja kaikki indeksit ovat lähteneet arvosta 1, jotka merkkaavat indeksien sekä sijoitusteni lähtökohtaa 1.1.2020. 1,2 siis tarkoittaa esim. että indeksi on tuottanut 20% lähtöpisteestä lähtien. Salkkujen luvut on painotettu ja laskettu TWR-tuottona. Vihreä viiva on minun salkkuni. 

Olen asettanut sijoituksilleni kaksi tavoitetta.

1) Voita päävertailuindeksi pitkällä aikavälillä (MSCI ACWI) 
2) Tuota vähintään 9,5%-vuodessa kymmenen vuoden ajan (CAGR)

Sijoitukseni tuottivatkin vuoden 2023 aikana yhteensä – 5,3%.

Sijoitukseni seurannan eli vuoden 2020 alusta ovat tuottaneet yhteensä +44,70%. 

Vertaan salkkuani moneen maailman indeksiin samaan aikaan, koska en halua voittaa indeksiä, vain jos indeksi on surkea. Tämän takia vertailuindekseistä löytyy paljon erilaisia indeksejä ja tarkoituksena on, että voitan ne kaikki. Haluankin katsoa mahdollisimman rehellisesti ja brutaalisti sijoitukseni menestymistä ja nähdä, pystynkö sijoittajana menestymään. Jos menestystä ei tule, vaihdan vähitellen indeksisijoittamiseen, koska tuntuisi hölmöltä sijoittaa osakkeisiin ja käyttää niihin paljon aikaa, jos sillä ei saa tuloksia.

MSCI ACWI-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 14%-yksikköä.
OMX Helsinki GI-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 24%-yksikköä.

Nasdaq-indeksi: Sijoitukseni on häviöllä indeksille n. 23%-yksikköä.
S&P500-indeksi: Sijoitukseni ovat häviöllä indeksille n. 3%-yksikköä

Vertailu etenkin tällä hetkellä korostaa äärimmäisen hyvin sitä, miksi hyvällä sijoittajalla ei koskaan kannata olla vain yhtä vertailuindeksiä. Jos vertaa omia sijoituksiaan vain Helsingin pörssiin tai maailma-indeksiin, voi olla tyytyväinen omiin sijoituksiinsa vähän turhaankin, koska on ”voittanut indeksin”. Todellisuudessa indeksit eivät ole menestyneet erityisen hyvin 2020-luvulla.

Kuten kuvaajista näkyy hyvin, etenkin Nasdaq on erittäin volatiili. Se meni ylös, tuli kovaa alas ja nyt taas vuosi 2023 oli Nasdaqin ja teknologiayhtiöiden uusintavoitto. Sama pätee S&P500:aan, joka tuli nyt uutena vertailuun ja jolle olen myös hävinnyt. Ero myös Nasdaq-indeksiin on liian merkittävä, että voin olla tyytyväinen.

Mutta entä vuosituottoni osakkeista, joka oli toinen tavoitteeni? Olenko tavoitteessa? Tällä hetkellä salkkuni vuosituotto on 9,7%, joka on tyydyttävä ja vain vähän korkeampi kuin tavoitetaso 9,5%. Se on siis juuri ja juuri tavoitetasossa, mikä olisi muuten hyvä, mutta viime vuosi oli oikeasti aika hyvä pörssivuosi – jos osasi olla vain oikeassa paikassa – eli missä tahansa Yhdysvalloissa. Oma Suomipainoni yhdessä kahden suuren sijoitusvirheen kanssa tuhosi salkkuni tuoton tältä vuodelta. Ja kuten näkee, salkkuni ei käytännössä ole tuottanut mitään viimeiseen puoleentoista vuoteen, mikä on aidosti surkea tulos, vaikka kokonaistuotto tyydyttävä onkin.

Avaan virheitäni tarkemmin myöhemmässä kirjoituksessa, jossa myös kerron tapani taklata ne, ja mitä virheet tarkoittavat käytännössä tulevaisuuden suunnitelmilleni.

Yhteenveto – ongelmia paratiisissa?

Tämä pörssivuosi oli rehellisesti sanoen epäonnistuminen. Kaikissa aikaisemmissa puolivuosikatsauksissa olen ollut positiivinen, koska onnistumisia on tullut enemmän kuin epäonnistumisia, mutta vuoden 2023 toinen puolikas oli sijoitusten osalta turhan vaikea. Olen toki luottavainen tulevaisuuteen ja erittäin tyytyväinen salkkuni nykyiseen rakenteeseen. Pyrinkin vain pysymään strategiassa, vaikka viime vuosi iso epäonnistuminen olikin – ja jos se ei riitä, teen johtopäätökset.

Edelleen menestyminen sijoittamisessa ei ole 2010-luvusta lähtien vaatinut ihmeitä. Kaikki maailman indeksit on voittanut jo vuosikymmenen sillä, että olisi ostanut yhdysvaltalaisia teknologiajättejä sokkona vuorotellen lisää salkkuunsa kerran kuukaudessa. Tämä ajassa pysyvä fakta saa minut aina mietteliääksi, että jos tämä on käytännössä ollut voittava strategia viimeiset 15 vuotta, kuinka monimutkaista sijoittamisesta kannattaa tehdä? Näihin yhtiöihin sijoittajalla ei ole ollut mitään klassista etua informaatioedusta mihinkään muuhunkaan. Kaikilla on yrityksistä sama tieto ja ne ovat eniten seuratuimmat yhtiöt – ja silti ne ovat huomattavasti paremmin menestyneitä kuin keskimääräyhtiöt!

Loppuuko jättien menestys koskaan? Historia sanoo kyllä. Mutta se voi jatkua pitempään kuin kukaan uskoo- ja itse edelleen näillä arvostustasoilla istun sivussa näistä yhtiöistä ja ihmettelen maailman menoa.

Tavallisesti kieltäydyn antamaan suoria sijoitussuosituksia läheisilleni, mutta olen suostunut tekemään kaksi poikkeusta viimeisten vuosien aikana. Hallinnoin oman salkkujen lisäksi kahta muuta salkkua. Isoveljeni osakesalkkua sekä avovaimoni rahastosalkkua, josta olen kirjoittanut aiemminkin.

Miten nämä tuottivat?

Isoveljeni osakesalkku tuotti +46,7% samalla, kun avovaimoni rahastosalkku tuotti +24,18%. Isoveljeni salkku sisältää pitkälti samoja osakkeita kuin omani, sillä erolla, että siellä on vain huomattavasti isompi USA-paino ja yksi jättitekno. Kun katsoo näitä vuosituottoja ja näiden salkkujen kokonaistuottoja (jotka ovat myös korkeammat kuin oman salkkuni kokonaistuotot), laittaa tämä monella tavalla pohtimaan asioita.

Mutta kuten sanotaan, pimeintä on usein juuri ennen päivänkoittoa, joten katson luottavaisena tulevaisuuteen nykyisen salkkurakenteeni kanssa. Toivotaankin, että tästä vuodesta tulee sijoitusten ja maailman näkökulmasta hieno vuosi – koko 2020-luku kun on ollut erittäin omituinen.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

27 kommenttia artikkeliin ”Sijoitukseni tuottivat tappiota 5,3 % vuonna 2023”

 1. Kiitos avoimesta asian käsittelystä. Jää kuitenkin ”irralleen” maailman tapahtumista. Otatko maailmanpolitiikan tapahtumia huomioon sijoituspäätöksissä? Esim. Ukrainan tilanne voi vaikuttaa suuntaan tai toiseen…

  Vastaa
  • Joo oleellinen kysymys! Käytännössä Venäjä-riskiä olen välttänyt koko sijoitusurani. Kiina-riskistä olen kirjoittanut ja sitäkin vältän niin paljon kuin mahdollista omistuksissani
   https://www.omavaraisuushaaste.com/kiinaan-sijoittaminen/

   Ja tämän takia vältän ennen kaikkea toimialoja ja yhtiöitä, joilta tätä geopoliittista riskiä paljon löytyy. Maailmaa sen verran mahdoton ennustaa, että mieluummin pidän nämä riskit vain minimissä, niin niitä ei tarvitse liikaa miettiä.

   Mitä tulee muihin eskalaatioihin ja asioihin, mitä maailmassa tapahtuu, niin keskimäärin läpi pörssihistorian, hyvät yritykset ovat selvinneet kaikista tapahtumista finanssikriisistä toiseen maailmansotaan, joten kaikista vastoinkäymisistä huolimatta etenkin pitkällä aikavälillä, hyvä yritys on usein hyvä sijoitus. Toivottavasti tämä antoi vähän kontekstia lisää!

   Vastaa
    • Näinhän se on ollut, kuten Morgan Housel tuossa Same as Ever-kirjassa nosti esiin tuon vanhan tarinan Buffettista ja Snickersistä. Jotkut asiat eivät koskaan muutu ja mieluusti on sellaisten mukana, jotka pystyvät toki myös kasvamaan samalla kun pysyvät ajassa mukana.

     Vastaa
 2. Kiitos jälleen kerran mielenkiintoisesta postauksesta. Näköjään Helsingin pörssissäkin listattuna ollut Amer Sports on listautumassa USA:n pörssiin. Ajattelitko tehdä tästä listautumisesta kirjoituksen, vaikka ei Suomen pörssiin takaisin tulekaan? Mielenkiintoinen tapaus ainakin omasta mielestäni.

  Vastaa
  • Itse asiassa hauska idea! Vaikka vähän pahan mielen teksti varmaan on, kun pakko verrata hintaa millä Amer on ostettu pörssistä siihen, millä se nyt listataan ja siellä on pääomasijoittajat tehnyt suomalaisella firmalla aika kivat rahat, mitkä olisi voinut jäädä Helsingin pörssiin. Mutta joo otan listalle ja teen tästä IPO-analyysin, jos suinkin ehdin ja dokumentit ovat julkisesti saatavilla. Kiitos ehdotuksesta!

   Vastaa
 3. Kirjoitit aiemmin tänä vuonna siitä, kannattaako sijoittaminen aloittaa osakkeilla vai rahastoilla. Teksti käsitteli sitä, kuinka osakesijoittaminen voi olla kehittävää, opettavaista ja auttaa kasvua ihmisenä.

  Minulle kuitenkin jäi kirjoituksesta mieleen yksi lause, joka mielestäni jyräsi koko muun tekstin alleen. ”Pitkällä aikavälillä rahastosijoittaminen on huomattavasti vähemmän aikaa ja vaivaa vaativaa – ja sen lisäksi siitä saadut tuotot ovat lähes poikkeuksetta parempia kuin osakesijoittamisesta”. Antaa kyllä ajateltavaa.

  Vastaa
  • Juurikin näin! Tämä on itse asiassa mielenkiintoinen pohdinnan aihe juuri siksi, koska itsellä ne asiat, mitä on olen oppinut osakesijoittamisesta yrityksistä, ovat auttaneet minua ihan suoraan työelämässä eteenpäin – ja samalla myös parempaan palkkaan. Kaikki osakesijoittamisesta saadut rahalliset hyödyt eivät siis näy sijoitustuotoissa, jonka takia osakesijoittamisen kannattavuuden mittaaminen puhtaasti rahallisesti on vaikeaa. Tuotot olisivat ollut parempia, mutta en usko, että puhtaana indeksisijoittajana olisin niin hyväpalkkainen tänään kuin nyt olen eli sijoitettavaa pääomaa olisi vähemmän.

   On toki myös hyvä muistaa, että vaikka osakesijoittamisessa yleensä häviää indekseille ja se vie enemmän aikaa, on osakesijoittaminen itsestäni edelleen erittäin nautinnollinen harrastus – ja se on arvokasta sinänsä. Elämässä kuitenkin tulee muutoksia ja tulee varmasti itsellenikin joskus aika, kun täytyy priorisoida harrastuksia ja muuta elämää brutaalistikin, jolloin osakesijoittamiseen käytetty aika voi vähentyä – ja silloin luonnollista olisi ainakin osaltaan vaihtaa indeksirahastoihin päin.

   Vastaa
 4. Pystytkö myymään Howden Groupin osakkeita vapaasti vaikka ensi viikolla? Löytyykö niille ostaja merkitsemääsi hintaan? Pystytkö muuttamaan ne rahaksi? Jos et, niin mielestäni puhut palturia osakesalkkusi koosta. Jos ei ole ostajaa, arvo on nolla.

  Vastaa
  • Tähän tosiaan tekstissäkin löytyy vastaus eli osakkeita voi ostaa ja myydä vapaasti kerran vuodessa tuohon joka vuosi päivitettyyn hintaan. Tämä ajankohta on yleensä vuoden alussa, mutta tällä hetkellä olen aina ollut ostolinjalla kuten todennäköisesti myös tänä vuonna, jos rahaa riittää. Ja tosiaan, tähän on rakennettu konsernin sisällä mekanismit, jotta ostajat ja myyjät kohtaavat toisensa. Sama kysymys itse asiassa toistuu usein, kun olen muille kollegoillenikin ehdottanut työnantajan osakkeen ostamista, mikä aina vähän jännittävää on.

   Jos taas vaihdan työnantajaa, kaikki osakkeet myydään automaattisesti kyseisellä joka vuosi päivitetyllä hinnalla, koska vain työntekijät saavat omistaa osakkeita parin ankkuri-institutionaalisten sijoittajan lisäksi.

   Vastaa
   • Aika kova riski, jos ostajajoukko on noin rajoitettu ja kaupankäyntikin noin rajoitettua.
    Mistä ostamasi osakkeet ilmestyvät? Ostatko muilta työntekijöiltä vai lisääkö yhtiö osakkeiden määrää? Jos jälkimmäinen, omistuksesi dilutoituu.

    Käyttääkö yhtiö työntekijöille myymistään osakkeista saamansa rahat toimintansa pyörittämiseen vai saatteko bonuksia tms…?
    Minusta tuo on järjetön riski, koska tykkään enemmän, että rahaa tulee yhtöltä omistajille eikä päinvastoin. Voihan tuo systeemi toimiakkin, mutta kauhukuvia tulee mieleen. Ponzi-pyramidi, vääristelty kirjanpito ym…ja sitten koko kyhäelmä rysähtää kasaan.
    Toivottavasti tiedät mitä teet, mutta pidän harhaanjohtavana laskea omaisuudeksi euron tarkkuudella, jotain minkä arvo ei ole selvä.

    Vastaa
    • Jep tosiaan muilta tulee ja ei dilutoida. Kyseessä kuitenkin yli 2 miljardia liikevaihtoa ja hyvää voittoa tekevä yritys, joka on ollut olemassa jo 25 vuotta, niin aika kaukana Ponzista. Ja tosiaan nuo kysymykset ovat samoja, joita itsekin kysyin ennen kuin sijoitin, eli mielestäni erittäin aiheellisia tarkennuksia.

     Ymmärrän, että tuo herättää kysymyksiä, mutta haluan olla avoin, koska oudompaa olisi jos joku päivä nettovarallisuuteeni vain ilmestyisi satojatuhansia lisää tyhjästä, kun yhtiö listautuisi pörssiin tai myisin omistuksia.

     Ja henkilökohtaisesti olen henkilöstöomistuksen suuri fani, ja mielestäni sen pitäisi olla paljon yleisempää – motivoi tekemään töitä ihan eri tavalla. Tosiaan uutta rahoitusta ei tule työntekijöiltä ja osakkeita ei printatata lisää, vaan jos rahoitusta tarvii, se tulee insitutionaalisilta ja lainamarkkinoilta aivan samalla tavalla kuin muillakin listaamattomilta ja listatuilla yhtiöiltä.

     Vastaa
 5. Ensi alkuun kiitos erinomaisesta kirjasta. Sain juuri luettua ja pitkän linjan sijoittajakin saa siitä uusia näkökulmia ja innostusta aiheeseen. Pidän sitä tällä hetkellä yhtenä parhaista alan kirjoista Suomessa.

  Ehdottaisin blogitekstiaiheeksi indeksisijoittamisen mahdollisia ongelmia.

  Kuten yllä olevassa tekstissä tulee esille, indeksisijoittamiseen siirtyminen saattaa olla se helpoin ja tuottavin ratkaisu, koska osakepoiminta ei vain yleensä toimi meillä taviksilla. Mutta indeksisijoittaminen ei ole oikotie onneen, vaan siihen liittyy muitakin ongelmia kuin normaalit osakemarkkinoiden ilmiöt kurssivaihteluineen jne. Teksti voisi käsitellä systeemisiä ongelmia, mittakaavan laajuutta, indeksien paisumista indeksisijoittamisen vuoksi, mustien joutsenten vaikutusta jne.

  Väitän, että jossain vaiheessa tulee eteen jotain ongelmaa, jonka takia indeksijoittaminen ei toimikaan niin autuaasti kuin nyt. Mitä ja milloin se on – en osaa itsekään siihen vastata. Ehkäpä pohdiskeleva teksti avaa omiakin ajatuksia?

  Vastaa
  • Kiitos paljon, aivan mahtavaa kuulla, että toimi myös pitempiaikaisella sijoittajalla, kun tasapainottelin paljon sen kanssa, että kirja toimisi niin aloittelijoille, mutta tarjoaisi myös kokeneemmille sijoittajille jotain uutta.

   Ja erittäin hyvä ehdotus, itse asiassa yksi drafti tällaisesta tekstistä onkin mulla jo olemassa otsikolla ”Mitä jos kaikki sijoittaisivat indeksirahastoihin”, mutta tosiaan aihe on niin laaja, että melkein yksi blogiteksti on liian pieni formaatti sen käsittelemiseen. Mutta hyviä kulmia, jotka otan huomioon kun tekstin aiheeseen vihdoin pääsen.

   Vastaa
   • Lueskelin tovi sitten 1970 luvulla MIT:ssä kehitetystä World3 simulaatiosta, joka ennustaa että resurssei nloppuminen, saastuminen jne aiheuttaa lähes pysyvän talouskasvun loppumisen ~2040 luvulla. Ilmeisesti tuo malli on ennustanut hämmästyttävän tarkasti taloutta viimeiset 50 vuotta – ja se ennustaa että pian talouskasvu voi loppua.

    Jos tuo skenaario käy toteen, niin sittenhän indeksit eivät enää tekisi historiallista tuottoa – pelottava ajatus.

    Vastaa
 6. Eunl on tuottanut samassa ajassa 44%. Qqq taasen 87%. Jos et pysty voittamaan indeksiä, miksi käyttää kaikki vapaa-aika salkun analysointiin? Salkkusi riski on lisäksi huomattavasti korkeampi kuin eunl tai qqq. Säästyneen ajan voisi käyttää vaikka lisätulojen tienaamiseen.

  Vastaa
  • Tämäpä juuri ja näinhän myös kirjassanikin kirjoitan – indeksien voittaminen on ihan äärimmäisen vaikeata. Toki kuten ylläkin käydyissä keskusteluissa todettiin, osakesijoittaminen toki antaa paljon muutakin kuin vain tuottoja tai ainakin näin tehnyt itselleni. Osakesijoittaminen on oikeastaan ollut se ainoa syy, miksi juuri palkkakehitys on ollut niin hyvää. Pohdin noita rahastosijoittamisen ja osakesijoittamisen hyötyjä/haittoja ihan erillisessä tekstissäkin tuossa kaksi kuukautta takaperin: https://www.omavaraisuushaaste.com/kannattaako-sijoittaminen-aloittaa-osakkeilla-vai-rahastoilla/

   Mutta tosiaan, viiden eli tämän vuoden jälkeen katson checkpointia, että mikä on lopputulema ja arvioin indeksirahastosijoittamisen ja osakesijoittamisen järkevyyttä omalla kohdallani tarkemmin ja voi olla, että aikanaan valun enemmän indeksisijoittajaksi, ihan oman tilanteen mukaan.

   Vastaa
 7. Kiitos erinomaisesta kirjasta ja mielenkiintoisesta postauksesta! Jos olisit indeksirahastosijoittaja, sijoittaisitko vain USA ja Suomi indeksirahastoihin, vaikka Suomi onkin performoinut viime aikoina niin heikosti?

  Vastaa
 8. Onko tuo kempower tuottanut jo +44,5%. Muistelin että lähdit mukaan vasta, kun osake notkahti kunnolla, eikä osake ole ainakaan vielä noussut. Mitä muuten ajattelet tällä hetkellä kempowerista ja sen potentiaalista?

  Vastaa
  • Tosiaan, kuten tekstissäkin luki, niin nuo numerot ovat kyseisten osakkeiden vuosituottoja. Todelliset tuotot itselle kaikissa erilaisia, koska ostoja ja myyntejä on tapahtunut läpi vuoden – ja sen tarkan tuoton laskeminen per osake on turhan työlästä. Esim. juuri Kempower on noin -5% omassa salkussa, mutta Kesko taas on +10% omassa salkussa tällä hetkellä, vaikka niiden kokonaistuotto viime vuonna oli toisinpäin.

   Vastaa
   • Haha, joo juurikin näin. Ja tosiaan tekstissä sen aina mainitsen, mutta varmaan maininta vähän epäselvä, kun kaksi kertaa samaa kysytty 😀 Tekstissähän sanotaan:

    ”Ylläolevat luvut ovat siis kyseisten osakkeiden vuoden 2023 tuottoja. Omassa salkussani todellinen tuotto osakkeilla on hieman erilainen, koska Kempower ja Kesko tulivat salkkuuni kesken vuoden.”

    Vastaa

Jätä kommentti