Moni on varmasti joskus miettinyt, olisiko mahdollista antaa sijoituksia joululahjaksi, koska ei halua antaa mitään aineellista lahjaa tai kokee sen vain kaikin tavoin paremmaksi joululahjaksi. Tämä on kuitenkin osoittautunut yllättävän monimutkaiseksi, mutta kyllä keinot tämänlaiseen joululahjaan ovat kuitenkin olemassa. Miten sijoitusten antaminen joululahjana sitten oikein lopulta onnistuu? Keräsimme tähän kaikki tärkeät seikat mitä tällaisessa joululahjassa täytyy muistaa ja ottaa huomioon.
Sijoittamisessa vaikeinta sanotaan olevan aloittaminen
Niin kuin monessa muussakin asiassa, myös sijoittamisessa aloittamisen sanotaan olevan se vaikein asia. Ensiksi on tehtävä kaikenlaisia käytännön järjestelyjä ja myös valittava sijoituskohde. Aloittaessa on siis usein jännitystä ja mietteliäisyytä ilmoilla. Kun ensimmäisestä kerrasta on päässyt yli, on olo mitä mahtavin. Jos sijoittamisesta tulee näin hyvä olo, on se siis ehdottomasti todella hyvä vaihtoehto aineettomaksi joululahjaksi. Tätä ei kuitenkaan ole tehty kovin helpoksi toteuttaa. Kun samalla erilaisia arpoja voi ostaa ja antaa joululahjaksi tuosta noin vaan, joista harvemmin edes mitään voittaa, vaan siihen laitetut rahat katoavat kuin tuhka tuuleen, niin ei sijoitustusten antaminen lahjaksi onnistukkaan aivan yhtä helposti. Syypää tähän löytyy sääntelystä, joka ei valitettavasti helposti taivu siihen, etät toiselle ihmiselle voisi helposti antaa osakkeita tai osuuksia rahastoista lahjaksi.
Koko homma tyssää ensinnä siihen, että lahjan saajalta todennäköisesti puuttuvat kaikki sijoittamiseen vaadittavat välineet, joista täytyy aina henkilökohtaisesti tehdä pankin kanssa sopimus. Kuitenkin mikäli lahjan saajan kaikki tarvittavat välineet ovat kunnossa, on sijoituslahjassa todella paljon järkeä. Sijoittamisen ohella on myös mukava kokeilla muita keinoja, joilla tienata hieman ylimääräistä. Nimittäin netissä toimivat erilaiset kaikki kasinot ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia. Kyseisiltä pelisivuilta voit kotiuttaa itsellesi suuriakin summia. Kokeneet sijoittajat tietävät kertoa, että fiksuinta on antaa lahjaksi omassa osakesalkussa jo tovin viihtyneitä ja kasvaneita osakkeita, joiden arvo on jo valmiiksi kehittynyt ja noussut ostohetkestä. Näin voidaan säästää paljon veroissa, kun joskus osakkeiden myynnin aika koittaa.
Lahjoituksen käytännön hoitaminen riippuu pankista. Jotkut tarjoavat verkosta ladattavia lahjakirjoja, toiset vaativat käynnin konttorissa. Ihan helpolla ja ilmaiseksi ei tällaisen lahjan kanssa siis pääse. Vinkki onkin valitettavasti hyödyllinen yleensä vain pitkään sijoittaneille osakeharrastajille.
Kenelle sijoituksia sitten kannattaa antaa joululahjaksi?
Kenelle tällaisen lahjan antaminen on sitten kaikista helpoimmaksi tehtyä ja hyödyllisintä? Miten onnistuu tällaisen lahjan antaminen esimerkiksi puolisolle tai ystävälle? Jos homma on itselle tuttua, yksinkertaisinta on rakentaa lahja, joka koostuu jonkinlaisesta symbolisesta eleestä ja liittää sen kyytipojaksi lupaus avustuksesta ja vinkeistä sekä vähän rahaa homman käynnistämiseksi. Kun lahjansaaja on omine verkkopankkitunnuksineen itse mukana tarvittavien tilien avaamisessa, homma sujuu hetkessä. Näin toimien lahjansaaja pääsee myös vaikuttamaan siihen, mikä ensimmäinen sijoitus on. Kokemukseni mukaan fiksu valinta on yleensä sellainen, joka itseä kiinnostaa, vaikka se ei olisi kaikkein sijoitusoppien mukainen.
On kuitenkin olemassa yksi ryhmä, jolle sijoitusten antaminen lahjaksi on tehty suhteellisen helpoksi, ja se on omat alaikäiset lapset. Tähän kuitenkin tarvitaan huoltajien suostumus, mutta kun se on kunnossa, sijoittamiseen tarvittavan tilin voi avata lapsen puolesta ja tehdä sitä kautta myös sijoituksia. Tässä vaiheessa vaikeinta on tietenkin sijoituskohteen valinta. Mikäli sinulla itselläsi ei ole yhtään kokemusta sijoittamisesta, sijoituslahjan antaminen kuulostaa ihan varmasti hirveän monimutkaiselta. Ei hätää. Lahjaidea on hyvä ensi vuonnakin. Aloita itse ensin, niin saat lahjan antamisen onnistumaan ensi vuonna.