Sijoituskirja-arvostelu: Tähtäimessä osakkeet – kuinka kääntää tappiotkin voitoksi

Suomeksi kirjoitettuja sijoituskirjoja ei ole aivan kauheasti vielä julkaistu, mutta tuntuu, että niitäkin tulee koko ajan vähän lisää. Sainkin vähän yli kuukausi sitten arvostelukappaleen uusimmasta suomalaisesta sijoituskirjasta – Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet – kuinka kääntää tappiotkin voitoiksi. Tänään vuorossa onkin arvostelu kyseisestä kirjasta.

Ennen kuin aloitan arvostelun, pakko sanoa, että yllä oleva kuva ei tee oikeutta kirjan kovakantiselle ulkoasulle. Kiiltävän kultaiset tikkataulun ympyrät tekevät mielestäni tästä kirjan kannesta yhden hienoimmista, mitä olen nähnyt suomalaisessa sijoituskirjallisuudessa. Koska puhelimeni on kuitenkin niin antiikkinen ei valokuva kirjasta olisi kuitenkaan tehnyt yhtään sen enempää oikeutta kirjan hienolle kannelle. Toivoisin, että sijoituskirjat olisivat muutenkin enemmän luovempia kuten Tähtäimessä Osakkeet-kansi tai Viisas Sijoittaja-kirjassani kannet ovat.

Kuka, mitä, missä?

Kirjan kirjoittaja Heikki Keskiväli ei ollut kirjan kirjoitushetkellä valmiiksi tunnettu sijoittajapiireissä toisin kuin lähes kaikki muut sijoitus- sekä talouskirjoja taiteilevat henkilöt Suomessa. Alma Talentin sekä kirjailijan itsensä mukaan Heikki Keskiväli on Aalto-yliopistosta valmistunut, Stanfordin, Madisonin ja Berkeleyn yliopistoissa sekä IMD:ssä kouluttautunut 30-vuotias energiatekniikan diplomi-insinööri. Keskiväli on toiminut Fortumin toimitusjohtajan avustajana kahden vuoden ajan, jota edeltävät viisi vuotta aurinkovoima-, strategia- ja integraatiotöissä.

Ennen kaikkea Heikki on kuitenkin aviomies ja alle vuoden ikäisen tyttären tuore isä, joka haluaa varmistaa jälkipolvien edellytykset selvitä elämän perustaidoista, erityisesti talouden saralla.

Onkin harvinaista saada sijoituskirja tällä profiililla, sillä suuri osa suomalaisista sijoituskirjallisuudesta on joko sijoitusammattilaisten tai sellaisen henkilöiden tekemiä, joille kirja on käytännössä vain jatke heidän nykyiseen uraansa. Mielestäni onkin oikeasti virkistävää vaihtelua saada kirjaa muustakin näkökulmasta kuin sijoitusalan ammattilaisilta – sijoituskirjoja kun ei suomeksi ole koskaan liikaa.

Tähtäimessä osakkeet-kirjan on tarkoitus tiivistää 70 sijoitusmaailmaa käsittelevää kirjaa yksien kansien väliin, jotka Keskiväli luki ennen kuin alkoi kirjaa kirjoittamaan. Tämä näkyy selkeästi kirjan rakenteessa, aiheissa sekä esimerkeissä. Kirjailijan lukuinto, iso taustamateriaali ja niiden näkyvyys tekstin laadussa on ehdottomasti yksi kirjan isoimpia vahvuuksia.

Nykyään Heikki on kuitenkin erittäin tunnettu etenkin sijoitustwitterin puolella ja tekee erittäin hyvää työtä etenkin pitkien twiittiketjujen voimalla, joissa esittelee erilaisia yrityksiä ja sijoituskonsepteja. Kirja olikin erinomainen lähtölaukaus Heikin uralle.

Tähtäimessä osakkeet -arvostelu

Itsekin kirjoittamista harrastavana, täytyy ensin sanoa se, mikä ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Lähes 400 sivua kovakantisessa kirjassa tiukkaa sijoitusasiaa on aivan järkyttävän hieno suoritus jo itsessään. Kirja on käytännössä yhtä iso kuin esim. kaksi Jukka Oksaharjun kirjaa yhdistettynä. Ja mielestäni sisältää myös huomattavasti enemmän asiaa.

Tähtäimessä osakkeet on tiukka paketti puhdasta asiaa nelisensataa sivua. Sivumäärää on kuitenkaan turha pelätä, sillä mikään kappaleista ei veny liian pitkiksi ja osa kappaleista, jotka allekirjoittanut eniten kiinnostivat, tuntuivat välillä jopa hieman liian lyhyiltä. Populaarikulttuurireferenssejä löytyy asiareferaattien lisäksi, joten kirjaa lukiessa voi olla kuin Captain America The Avengersissä – ”I understood that reference!”.

Kirjassa käydään läpi käytännössä kaikki perusasiat, mitä sijoittamisesta tarvitsee tietää – sijoittajatyypeistä, P/E:n merkitykseen ja muuhun arvomääritykseen – aina verotukseen asti. Laatuyhtiöihin ja niiden tunnistamiseen kulutetaan aikaa. Ehkä etenkin maailman pörssien tilasta johtuen olisin halunnut kuulla kirjassa entistä enemmän näkemyksiä erittäin korkean kasvun yrityksiin. Ne kun tuntuvat olevan pop juuri nyt markkinoilla ja arvosijoittaminen sellaisenaan on ollut alamaissa jo lähes vuosikymmenen.

Kirjassa käsitellään myös tunteiden merkityksestä sijoittamiseen, vaikkakin vain pinnallisesti. Guruilu ja numeroiden tuijottelu ja täydellinen analysointi kun ei auta sijoittamisessa mitään, mikäli tunteita ei saa pidettyä kurissa. Tunnepuoli oli jotain, mitä pyrin ottamaan erityisen paljon huomioon omassa sijoituskirjassani, koska sitä ei oltu koskettu lähes laisinkaan suomalaisessa sijoituskirjallisuudessa.

Historiaa rakastavana arvostin myös kappaletta, jossa käydään läpi historian pörssiromahduksia ja kuplia Alankomaiden tulppaanimaniasta finanssikriisiin.

Kirjassa näkyykin äärimmäisen hienosti myös se, että kirjan kirjoittaja on äärimmäisen lukenut ja sivistynyt ja viitteitä sekä sitaatteja sataa sieltä täältä kirjassa koko ajan – muualtakin kuin sijoituskirjallisuudesta. Tämä on myös merkki siitä, että kirja on kirjoitettu rakkaudella ja antaumuksella jokaista lukijaa varten. Kirjoittaja on aidosti halunnut tehdä kirjan, joka käsittelee kaikkea, mitä sijoittamisessa nyt vastaan voi tulla.

Kirja on hyvä, mutta ei täydellinen, joten myös muutama rakentava kritiikki on paikallaan.

Välillä kirjaa lukiessa mielessä kävi, että onko kirjoittaja päättänyt tietoisesti, kenelle hän kirjaa kirjoittaa. Koska kirja on niin laaja pakkaus, vaikutti se välillä yrittävän miellyttää vähän kaikenlaisia lukijoita, joka tietyissä kohdissa hajottaa muuten ehjää kokonaisuutta.

Kirjan ollessa niin laaja ja ei keskittynyt tiettyyn yhteen aiheeseen, on selkeää, että todennäköisesti lähes jokainen lukija löytää joitain kappaleita, mikä ei juuri tarjoa lisätietoa tai joka ei vain kiinnosta juuri tällä hetkellä. Tämä laajuus onkin ennen kaikkea kaksiteräinen miekka.

Kirjassa oli myös erinomainen, mutta mielestäni aivan liian lyhyt kappale aiheesta kuolevat toimialat. Koen itse, että koska maailma muuttuu niin kovaa tahtia, on yritysten liiketoimintojen hyvyys polarisoitumassa huomattavasti kovempaa tahtia kuin ennen. Äärimmäisen tärkeää onnistuneelle osakepoiminnalle onkin oikeiden toimialojen tunnistaminen ja väärien välttäminen.

Lopuksi, kirjassa esitellään myös sijoittajan omat tuotot taulukoissa, jonka koin hieman tarpeettomaksi, koska kyse ei mielestäni ole siitä, miten kirjoittaja on menestynyt sijoittamisessa, vaan mitä hän on oppinut matkan varrella. En koe tämän omien sijoitusten-kohdan lisäävän kirjaan oikeastaan mitään muuta kuin sivuja – suurin osa lukijoista todennäköisesti ohittaa nämä sivut, lukuja enempää tuijottelematta. Fyysisessä kirjassa nämä luvut myös vanhenevat armottoman nopeasti.

Yhteenveto

Tärkeintä mielestäni jokaisessa kirjassa on ennen kaikkea se, kenelle kirja sopii. Kirja kun on aina subjektiivinen kokemus.

Itse kirjaa lukiessa huomasin, että alan olemaan jo aika syvällä sijoitusmaailmassa, koska kirja ei juuri mitään uutta allekirjoittaneelle tarjonnut. Myös esimerkit ja anekdootit ovat todennäköisesti tuttuja lukijoille, jotka ovat sijoitusmaailmaan perehtyneet, joten en voi kirjaa suositella kenellekään, joka on jo pitkän aikaa suoriin osakkeisiin sijoittanut ja aiheesta kirjoja sekä blogeja lukenut.

Kenelle kirja sitten sopii? Kirja sopii täydellisesti sijoittamisesta ja taloudesta jo vähän tietävälle ja asiasta aidosti kiinnostuneelle ihmiselle. Tämä on juuri sellainen kirja, mitä olisin itse tarvinnut sijoitusurani alkuun 18-vuotiaana ja jonka sisäistämällä olisin todennäköisesti onnistunut tekemään hieman parempia sijoituspäätöksiä urani alussa. Uudelle sijoittajalle kirja onkin arvokas ja siihen voi palata aina uudelleen.

En kuitenkaan lähtisi lukemaan tätä kirjaan aivan ensimmäisenä sijoituskirjana, jos on täysin ummikko ja esimerkiksi sijoittamisen terminologia ei ole hallussa. Kirja on osaltaan raskasta luettavaa ja jos ei ole aitoa paloa asian opetteluun, voi kirja välillä puuduttaa. Tunnusluvuista kun ei paraskaan kirjailija pysty keveitä tekemään. Jos kuitenkin sijoittaminen aidosti kiinnostaa, tämä kirja on ehdottomasti laitettava lukulistalle. Voit tilata Tähtäimessä osakkeet Adlibriksestä täältä*.

Arvosana: 3,5/5

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

3 kommenttia artikkeliin ”Sijoituskirja-arvostelu: Tähtäimessä osakkeet – kuinka kääntää tappiotkin voitoksi”

  1. Missä määrin näissä kirjoissa käsitellään sijoituksilla tehtäviä tappioita? Se ei kuitenkaan ole aivan vähäpätöinen riski, jos niitä rahoja joskus tarvitsee. Itse olen sijoittanut vuosien ja vuosien saatossa pieniä summia, joita en koskaan luullut tarvitsevani. Olen kuitenkin joutunut myymään tappiolla laman aikaan, kun jouduin työttömäksi, ja tarvitsin rahaa elämiseen ja sairauden hoitamiseen. Älä sijoita rahaa, jota et ole valmis menettämään , tai tarvitset sitä joskus. Tälläista rahaa vain harvalla keskiverto ihmisellä on.

    Vastaa
    • Vuosien ja vuosikymmenten saatossa olen joutunut toteuttamaan periaatteetta: päittäin voitot ja tappiot. Sijoitan lähinnä ylimääräisiä varojani, joiden perään en haikaile, jos sijoitus osoittautuu tappiolliseksi. Niitäkin on koettu mm. Talvivaara ja Nokia ja kauan sitten Sanoma. Salkkuun pyrin noukkimaan lähinnä kunnon osingon maksajia. Salkkua joutuu siivoamaan, etteivät tappiot kasva kohtuuttomiksi. Ikävä kyllä, silloin saattaa joutua luopumaan positiivisista arvostuseristä.

      Vastaa
    • Kauko: Tuo on itseasiassa erittäin hyvä kysymys! Usein sijoituskirjoissa puhutaan sijoittamisen riskeistä sivulauseissa ja siten, että riskejä oikeasti on, mutta itse sijoitustappioita kauheasti ei käsitellä. Täytyy kuitenkin sanoa, että tässä kyseisessä kirjoituksessa käsiteltiin ihan henkilökohtaisiakin sijoitustappioita.

      Muutenkin erittäin aiheellinen kysymys, koska kirjoitan omaa ensimmäistä sijoituskirjaani juuri sijoitusvirheisiin liittyen ja siihen, mitä käy kun rahaa menettää. Ja koska sijoittamisessa käy usein juuri tuo, että huono työllisyystilanne osuu yleensä usein samaan syssyyn juuri pörssiromahduksen kanssa, joka on aina erittäin ikävä tilanne. Kiitos hyvästä kommentista, joka laittoi ajattelemaan!

      Täti sijoittaja: Juurikin näin. Ylä- ja alamäkiä sattuu aina mukaan, mutta tärkeintä on juuri se, että sijoittaa rahaa, mitä ei tarvi. Tosin kuten ylläolevassakin kommentissa näkee, usein sellaistakin rahaa saattaa tarvita, mitä joskus luuli ettei tarvitse. Sijoittaminen ei luonnollisesti koskaan ole riskitöntä, mutta yleensä aina kannattaa pitkällä aikavälillä.

      Vastaa

Jätä kommentti