Sijoitusstrategiaan lisää ajallista hajauttamista

Sijoitusstrategiani on elänyt viime aikoina jonkun verran. Viimeisimpänä tein erillisen sijoitusstrategian pörssiromahdusta varten (joksi nykyistä kurssikorjausta ei strategia vielä laske).

Vähän sen jälkeen tein itselleni spekulointisalkun Nordnettiin, jonne olen kiinnittänyt tasan 5% sijoitusomaisuudestani. Tämä salkku elää omaa elämäänsä, ei tuota osinkoja ja sen tarkoitus onkin pitää minut vain poissa spekuloimasta isommilla panoksilla.

Nykyinen sijoitusstrategiani

Pienistä sijoituksista saa paremman ajallisen hajautuksen

Jos et ole tuttu tämänhetkisen sijoitusstrategiani kanssa, se on yksinkertainen.

Minulla on koko ajan päivittyvä lista laadukkaita yhtiöitä, jotka maksavat hyvää osinkoa (lähtökohtaisesti osinkotuottoprosentti yli 3%). Laadukkaista yrityksistä olen rajannut listaltani pois käytännön syistä:

1) Tupakkateollisuuden
2) Yritykset, joiden pääkonttorimaalla ei ole automaattinen verosopimus Suomen kanssa (haluan, että osingot verotetaan automaattisesti oikein, eikä se vaadi minulta ylimääräistä työtä)

Koko yrityslistan voit nähdä sijoitukseni-välilehdeltä.

Olen jakanut yhtiöt tällä hetkellä kolmeen eri osaseen, ja jaankin vuorotellen jokaisen osan yhtiöt joka kolmas kuukausi paremmuusjärjestykseen kolmella tunnusluvulla: P/B ja  P/E-arvolla sekä osinkotuotto%:lla.

Annan yhtiöille sijaluvut numeroiden mukaan ja sijoitan aina parhaat kokonaispisteet saaneisiin yrityksiin (tasatilanteessa suurin osinko% voittaa). Näistä yrityksistä valitsen aina kolme parasta, joihin sijoitan kerran kuukaudessa. Esimerkki vertailusta löytyy täältä.

Sijoitan aina n. 1300-1400 euroa kerralla yhteen osakkeeseen. Ajallisen hajautuksen vuoksi olen valinnut aina yhden osakkeen per kuukausi. Olen kuitenkin huomannut, että etenkin volatiileilla markkinoilla kerran kuukaudessa sijoittaminen on liian harvoin, etenkin jos se keskittyy vain yhteen osakkeeseen. Samalla saatan menettää hyviä ostopaikkoja, koska joku toimiala ei ole vertailussani juuri sillä hetkellä kun tietyn toimialan arvostustasot laskevat väliaikaisen markkinahäiriön takia.

Valmistuttuani olen myös huomannut, että säästöprosenttini sekä tuloni ovat kasvaneet odotettua enemmän. Jos sijoitan kuukaudessa 1400 euroa, tekee se vuodessa yhteensä 16 800 euroa. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin mitä saan tällä hetkellä säästöön vuodessa.

Haluan, että käteiskassani kasvaa mahdollista pörssiromahdusta varten, mutta en halua, että se kasvaa liian isoksi. Näinpä olen päättänyt päivittää sijoitusstrategiaani hieman. Teinkin sijoitusstrategiaani kaksi merkittävää muutosta.

Nykyinen sijoitusstrategiani 2.0.

Mikä siis muuttuu päivitetyssä sijoitusstrategiassani? Kaksi tärkeää asiaa.

Ensinnäkin, pyrin entistä parempaan ajalliseen hajauttamiseen. Tarkoitus onkin jatkossa sen sijaan, että sijoitan 1300-1400 euroa kerran kuukaudessa osakkeisiin, sijoittaa 1000-1100 euroa kaksi kertaa kuukaudessa.

Tämä pitää Dansken palvelussa kaupankäyntikulut edelleen siedettävänä, sillä näin kaupankäyntikulut osakekaupoille liikkuisivat n. 0,7-0,8%:ssa – niin ulkomailla kuin kotimaassa. Ei hyvä kaupankäyntikulu, mutta ei missään nimessä siitä huonoimmastakaan päästä suorissa osakesijoituksissa.

Toisena yhdistän toimialalistojani. Tällä hetkellä vertailussani oli 3 eri listaa, jotka vuorottelivat. Nyt pyrin siihen, että käytännössä toimialat vaihtelevat vain joka toinen kuukausi.

Tällä hetkellä kolme listaani näyttävät toimialajakaumiltaan tältä.

1. Finanssiala, terveydenhuolto ja vaate sekä luksus.
2. Teleoperaattorit, ruoka, juoma, elintarvikkeet sekä kaupan alan ja muut
3. Tietotekniikka ja raskas teollisuus

Jatkossa jäljelle jää enää kaksi listaa, joiden vuorolla vaihtelen kolmen kuukauden erissä.

1. Tietotekniikka, raskas teollisuus, finanssiala sekä vaatteet ja asusteet
2. Teleoperaattorit, ruoka, juoma, elintarvikkeet sekä kaupan alan, terveydenhuolto ja muut toimialat

Tärkeintä strategiamuutoksessa on se, että minulla on joka kuukausi aina suuri määrä yhtiöitä, joista valita. Tällä hetkellä tuntuu välillä, että jossain toisessa listassa olevassa yrityksessä olisi ostopaikka, mutta strategiani ei anna siihen koskea. Nyt kun molemmissa listoissa on n. 25 yritystä, löytyy tarpeeksit monta potentiaalista ostosta kuukaudessa.

Strategia tulee käyttöön ensi vuoden alussa kun viimeistelen tämän vuoden todennäköisesti enää yhdellä lisäostolla.

Oletko itse tehnyt muutoksia sijoitusstrategiaasi viime aikoina? Olisi myös mielenkiintoista tietää, millaisia kaupankäyntikuluja lukijat maksavat suorista osakesijoituksistaan milläkin välittäjällä. Käsittääkseni 1% kuluja pidetään hyvänä, mutta omaan korvaan tämä kuulostaa kalliilta suorissa osakesijoituksissa. Jopa nuo Dansken kulut vaikuttavat omalla tavallaan isoilta, mutta parempaa ei automaattisen veroilmoittelun parissa saa käsittääkseni tällä hetkellä Suomessa.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Sijoitusstrategiaan lisää ajallista hajauttamista”

 1. Oma osakesallkuni on ollut Nordnetin Private Bankingin piirissä kohta 2-vuotta. Kaupankäytipalkkio 0,08%, minimi Suomessa 5€ ja muissa ulkomaalaisissa pörsseissä 8€.

  Olen ollut tyytyväinen hintatasoon ja viimeaikoina tehdessä isompia muutoksia salkussa, toimeksiantoni ovat olleet 10 000 euron luokkaa, mutta kulut ovat silti pysyneet tuossa 8 eurossa tai ihan hivenen päälle =D. Erityiskiitos täytyy antaa Nordnetille siintä etteivät he ole alentaneet asiakkuuttani, vaikka salkkuni on ollut suurimman osan ajasta alle vaaditun 200K€:n rajan.

  Tälläkin hintatasolla pidän järkevänä minimitoimeksiantona jotain yli 1000 euroa per kauppa. Toisaalta olisi kiva jos nuo euromääräiset minimihinnat olisivat tuostakin vielä huomattavasti alemmat ja pääsisi tekemään useammin kauppaa ja hajauttamaan ajallisesti paremmin. Mutta ehkä liian halvat hinnat saattaisivat altistaa turhalle kaupankäynnille ja hätiköidyille ratkaisuille…

  Vastaa
  • En muistanutkaan, että Nordnetillä on Private Banking raja noin matala! Tuo on kyllä jännä, että kaupankäyntipalkki on 0,08%, mutta minimi silti noin järjettömän korkea, koska se johtaa juuri tuohon, että saa aika isoilla summilla tehdä kertaostoksia, jotta menisi yli tuon minimin 😀 Noi minimit taitaa olla aika samaa tasoa Danskessa.

   Veikkaanpa, että minimihinnat varmaan tulevat tässä ajan kuluessa alaspäin kuten kaikki muutkin sijoituspalveluiden välimaksut. Tuntuu kuitenkin, että ihmiset ovat erittäin tyytyväisiä 1%:n kuluihin, joita OP ja Nordea tarjoavat, vaikka pitkällä aikavälillä nämä kyllä tuntuvat merkittävästi sijoitusten tuotoissa.

   Vastaa
   • Korjaan vielä hieman lausuntoani: En ole hintatasoon tyytyväinen, mutta 8€ ulkomaalaiset toimeksiannot ovat sitä luokkaa, että olen tähän hintatasoon tyytynyt. Enkä lähtenyt hankaloittamaan prosesseja ulkomaalaisten palveluntarjoajien palveluilla, jolloin tulisi enemmän paperitöitä verottajan kanssa ja muuta säätöä. Olen avannut asiakkuuden myös Lynxiin, mutta en ole sitä käyttänyt pitkiin aikoihin (siellä taisi minimitoimeksianto olla 5€?) …ja joo toivotaan että hinnat laskisivat! Erityisesti Nordnetin normaali 15€ minimihinta ulkomaalaisissa pörsseissä on melko posketon!

    Vastaa
    • Samasta syystä pysyttelen itsekin kotimaisissa. Tämä muutama kymppi extraa maksan ihan mielelläni siitä ajasta, mikä menisi veroilmoitusten täyttelemiseen esim. Lynxillä. Ja joo kun avasin spekulointisalkkuani Nordnetiin ja ostin ensimmäiset osakkeet Jenkkilästä, meinasin saada sydänkohtauksen Jenkkipörssimaksusta…

     Vastaa

Jätä kommentti