Sijoitusteni puolivuosikatsaus – sijoitussalkkuni johtaa vertailuindeksiä 43%-yksiköllä!

Moni lukija on kysellyt etenkin kurssilaskun myötä, että päivittäisin salkkuani useammin, mutta edelleen – mitä vähemmän sijoituksiani seuraan, sitä parempi. Mitä vähemmän seuraan osakkeiden hintakehitystä (en siis liiketoiminnan kehitystä), sitä vähemmän teen tyhmiä päätöksiä pelkästään lyhytaikaisten kurssimuutosten takia.

Käynkin sijoitusteni menestyksen aina puolen vuoden välein läpi tämän kirjoituksen tapaan. Syy tälle pitkälle aikavälille johtuu siitä, että spekulointisijoituksia lukuunottamatta (jotka saavat olla maksimissaan 5% sijoitetusta pääomastani), salkkuni ei juuri omistusten osalta muutu, vaan se sisältää aina samat osakkeet. Tavoitteeni onkin lisätä pääsalkkuni osakkeita aina vähintään kerran kuukaudessa.

Sijoitusstrategiastani voit lukea lisää täältä.

Esittelen ensin salkkujen sisällön, salkussa olevien osakkeiden vuoden kehityksen ja sen jälkeen, miten olen pärjännyt indeksiä vastaan sijoitusstrategiallani. En laske asuntojani mukaan vertailuun indeksiä vastaan, koska en uudelleenarvota asuntojani kuin kerran parissa vuodessa, vaikka ne kasvukeskuksissa sijaitsevatkin.

Katsotaan siis, miten sijoitukseni ovat kehittyneet viimeisen puolen vuoden aikana. Tekstin tiedot ovat päivältä 1.7.2022.

Ykkössalkku ensimmäinen puoli vuotta 2022

Ykkössalkussani on selkeästi isoin osuus osakesijoituksistani. Tällä hetkellä ykkösosakesalkussani onkin kahdeksaa eri yritystä ja salkun koko on n. 215 000 euroa. Seuraavassa näiden salkun kahdeksan osakkeen tuotto viimeisen vuoden ajalta. Järjestys on painojärjestys osakesalkussani alkaen isoimmasta ja päättyen pienimpään.

Oman työpaikkani emoyhtiön osake (brittiläinen vakuutusalan yhtiö, joka ei ole pörssissä) +29,20 %

Talenom -15,56 % + osingot

Revenio -24,15 % + osingot

Medpace -30,19 %

Aallon Group -15,78 % + osingot

Digital Realty Trust -24,85 %, + osingot

Helen of Troy -32,23 %

Nämä ovat kyseisten osakkeiden tuotot tältä vuodelta, eivät omat tuottoni näiden osakkeiden osalta vuoden aikana, koska olen joitain osakkeita ostanut lisää tänä vuonna (etenkin Medpacea olen ostanut moneen kertaan laskevaan kurssiin tänä vuonna).

Ensimmäinen puolivuosikas ei todennäköisesti ollut lähes kenenkään sijoitussalkulle erinomainen, joten olen tyytyväinen kehitykseen yleisesti. Kaikki muut sijoitukseni salkkuni osakkeista ovat alkuvuoden rymylaskusta huolimatta voitolla vuosien 2020 ja 2021 hurlumhei-menosta johtuen paitsi Helen of Troy, joka on myös salkkuni pieni sijoitus.

Selkeä salkun tähti ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli oman työpaikkani osake, joka taas on salkkuni isoin omistus ja johon sijoitin juuri vuoden alussa hieman yli 50 000 euroa, ja josta voit lukea tarkemmin täällä. Kuten saatat muistaa, olen siis vakuutustieteen ja riskienhallinnan KTM ja olen opiskeluajoista lähtien ollut vakuutusalalla töissä. Vakuutusbisnes on alan defensiivisyyden takia sopiva toimiala salkkuuni, koska pidän erityisesti defensiivisistä aloista niiden ennustettavuuden takia. Tämähän näkyy myös salkkuni koostumuksessa, sillä yli puolet salkustani on defensiivisillä aloilla (työpaikka, Aallon Group, Talenom sekä Digital Realty Trust).

Koska työpaikkani emoyhtiön osake on listaamaton, arvotetaan se uudelleen vain 1-2 kertaa vuodessa Morgan Stanleyn toimesta. Tämä tekee sijoittamisesta sinänsä huomattavasti helpompaa, koska arvostus kuvaa paljon realistisemmin yhtiön liiketoiminnan arvostusta kuin koko ajan elävät pörssikurssit. Vakuutusala ei myöskään ole niin seksikäs, että hypearvostukset osuisivat siihen.

Viime aikoina olenkin pohtinut etenkin sijoituskirjaani kirjoittaessani, että varmaan aika moni meistä tekisi huomattavasti parempia sijoituspäätöksiä, jos emme näkisi pörssikursseja kuin kerran vuoteen.

Minulta on myös kyselty, mihin sijoittaisin vakuutusalalla, jos sijoituspainoni ei olisi kyseisellä alalla valmiiksi niin korkea. Sijoitusmielessä, mielestäni kaksi vakuutusyhtiötä ovat erityisen laadukkaita: Suomesta luonnollisesti monille tuttu Sampo, ja Yhdysvalloista taas The Progressive Corporation, joka on mielestäni ollut jo pitkään yksi maailman laadukkaimpia vakuutusyhtiöitä ja joka sekin kolkuttelee maailmantilanteesta huolimattaa ATH-lukemia.

Luusereita salkussani olivatkin sitten taas kaikki muut yhtiöt. Talenom ja Aallon Group alkavat olla hinnoissa, jossa ne päätyvät ostolistalleni.

Medpacea aloitin lisäämään salkkuuni hieman liian aikaisin ja teinkin ensimmäisiä ostoksia 168 dollarin osakekohtaiseen hintaan, kun osake liikkuu nyt noin 150 dollarissa. Osan ostoksista onnistuin kuitenkin tekemään huomattavasti alle nykyisen tason, joten odotan innolla Q2-tuloksia ja viitoituksia siitä, mihin suuntaan liiketoiminta on menossa.

Digital Realty Trust on myös jälleen ostohinnoissa, mutta Helen of Troysta tarvitsen lisää tietoa, miten inflaatio ja kasvaneet varastot vaikuttavat yhtiön liiketoimintaan.

Suurin floppi vuoden alussa oli, että en tajunnut kuinka paljon saan mätkyjä (n. 11 000 euroa toiminimeni blogitulojen takia), joten kulutin ruutini liian aikaisin tammi-maaliskuun kurssilaskuissa. Nyt pystyn sijoittamaan kerran kuussa n. 1500 euroa ja pyrin korjaamaan käteiskassani nopeasti taas hyvälle tasolle säästäväisen elämän jatkamisella sekä toivottavasti myös tulojen nousulla ensi vuonna.

Kokonaisuudessaan ykkössalkkuni tuottikin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla – 8,24 %. 

Osakkeiden painotus ykkössalkussani näyttääkin tällä hetkellä seuraavalta.

Kakkossalkku 2022

Kakkossalkkuni tarkoitus on antaa minun spekuloida osakemarkkinoilla pienillä määrillä rahaa. Olen antanut itselleni luvan sijoittaa 5% nettovarallisuudestani spekuloiviin sijoituksiin ohi virallisen sijoitusstrategiani, sillä se on kokemukseni mukaan paras tapa saada pidettyä itseni kiinni oikeassa sijoitusstrategiassani.

Koska olin kiireinen koko vuoden ensimmäisen puoliskon ja pörssi eli lähinnä mollivoitoista elämää, en juuri tehnyt spekulointisalkussa mitään. Osallistuin yhteen osakeantiin, mutta siinäpä se. Spekulointisalkullani ei ollutkaan juuri painoa alkuvuoden sijoitusmenestykseen ja tällä hetkellä se onkin käytännössä tyhjä.

Kakkossalkkuni tuottikin tappiota alkuvuonna 2022 -17,37%, mutta kaikista sijoituksistani sen painoarvo on ollut alle 0,5%, joten sen merkitys ei juuri näy kokonaistuotossani (ks. koko spekulointisalkun idea).

Kakkossalkkuani voit seurata myös Sharevillessä täältä nimimerkillä Omavaraisuushaaste, jolloin pystyt seuraamaan myös kauppojani reaaliajassa . Jakauma kakkossalkussa on tällä hetkellä 100% käteistä.

Sijoitusteni kehitys vs indeksit 2020-H1 2022

Entä miten sijoitusteni (eli ykkös- ja kakkossalkkuni yhdessä painotettuna) selviytyivät indeksejä vastaan nyt ja sijoitusstrategiani alusta lähtien?


Salkkujen luvut on painotettu ja laskettu TWR-tuottona. Sijoitukseni tuottivatkin alkuvuonna 2022 yhteensä -8,23%.

Lähtökohta on siis 1.1.2020 ja kaikki indeksit ovat lähteneet arvosta 1, jotka merkkaavat indeksien sekä sijoitusteni lähtökohtaa 1.1.2020.

Tulokset ovat kuitenkin selkeitä. Päävertailuindeksini on graafin lila-viiva eli edellä mainittu MSCI ACWI IMI INDEX:n, joka kuvaa koko maailman pienten, keskisuurten ja isojen yritysten osakkeiden kehitystä. Salkussani kun löytyy toimijoita vähän ympäri maailman, kaikista eri kokoluokista, on kyseinen indeksi järkevin vertailukohta omalle salkulleni.

Olen asettanut sijoituksilleni kaksi tavoitetta.

1) Voita päävertailuindeksi pitkällä aikavälillä
2) Tuota vähintään 9,5%-vuodessa kymmenen vuoden ajan (CAGR)

Lasken vuosituoton (CAGR) aina vuoden lopussa, mutta tällä hetkellä se on edelleen tavoitteessa. Tärkeintä onkin huomata kehitys indeksejä vastaan. Siinä, missä osakesijoitukseni laskivat merkittävästi, indeksit laskivat huomattavasti tätäkin merkittävämmin.

Menossa sijoitusmarkkinoilla onkin nyt ns. paluu keskiarvoon hetki. Äärimmäisen hyviä pörssivuosia seuraa aina huomattavasti keskimääräistä huonommat sijoitusvuodet. Menestyvälle sijoittajalle huomattavasti tärkeämpää onkin olla menettämättä voittoja näinä huonoina aikoina, kuin voittaa indeksi hyvinä aikoina. Kuten sanonta kuuluu – slow and steady wins the race. Tämä näkyy etenkin teknologiaindeksi Nasdaqin kehityksessä, joka johti sijoituksiani vielä vuoden lopussa, mutta on tullu tänä vuonna hurjaa vauhtia alas (-29,72%).

Sijoitukseni vuoden 2020 alusta ovatkin tuottaneet yhteensä 49,74%.

Katsotaan vielä kuinka paljon johdan jokaista vertailuindeksiäni:

MSCI ACWI-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 43%-yksikköä.
OMX Helsingi GI-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 34%-yksikköä.
Nasdaq-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 25%-yksikköä.

Ero on huima, kun miettii, että se on saavutettu kahden ja puolen vuoden aikana. Toki kaksi ja puoli vuotta on vielä huono mittari oikeasti pitkälle aikavälille enkä jää nyt piehtaroimaan johdossani. Makrotaloudellinen tilanne on erittäin mielenkiintoinen juuri nyt ja vahvat yritykset erottuvat heikoista nyt erittäin hyvin.

Jäänkin äärimmäisellä mielenkiinnolla seuramaan salkkuni yritysten osavuosituloksia heinä-elokuussa ja miten ne näkevät liiketoimintansa tulevaisuuden ja teen kuukausiostoksia näihin perustuen.

Yhteenveto – otan torjuntavoiton ja laskevan pörssin ilomielin vastaan

Defensiivinen salkkuni on kestänyt hyvin niin kurssinousut kuin laskutkin ja nyt kaksi ja puoli vuotta jälkeenpäin voin sanoa, että sijoitusstrategiassani on selkeästi mennyt jotain oikein. En edelleenkään ole hyvä ajoittamaan ostoja ja myyntejä, joten kuukausittainen osakkeiden osto markkinatilanteesta riippumatta on edelleen se ohjenuora, mitä jatkossakin noudatan. Tähän mennessä se on tuottanut kiistattomia tuloksia ja toivottavasti tulee näin myös jatkossa tekemään.

Otan myös ilolla pörssilaskun vastaan, koska nyt yksinkertaisesti saan hyviä liiketoimintoja halvemmalla kuin koskaan 2020-luvulla. Pitkällä aikavälillä hyvien yhtiöiden löytäminen on helpompaa, kun arvostustasot ovat matalalla ja uskonkin, että nykyinen salkkuni rakenne tulee pysymään pitkään samankaltaisena kuin nyt.

Etsin myös tällä hetkellä semiaktiivisesti ohjelmistoyritystä salkkuuni, mutta oikeasti laadukkaiden ohjelmistoyritysten arvostustaso (ilman poliittisia riskejä), on vieläkin omaan makuuni turhan korkealla. Pyrin kuitenkin tällaisen lisäämään salkkuuni viimeistään ensi vuoden puolella.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

4 kommenttia artikkeliin ”Sijoitusteni puolivuosikatsaus – sijoitussalkkuni johtaa vertailuindeksiä 43%-yksiköllä!”

    • Heh, meinasin kirjoittaa tekstiin tämän myös auki, kun tiesin, että se varmasti monella tulee mieleen, joten laskin sen myös auki. Tuotto olisi n. 1%-yksikön korkeammalla kuin Nasdaq eli tavoitteissa oltaisiin siitä huolimatta, toki huomattavasti alempana. Mietin kyllä pitäisikö jatkossa keskittyä vain pörssilistattuihin yhtiöihin, mutta katsotaan mitä teen kokovuosikatsauksessa.

      Vastaa
    • Kirjoittelin asiasta tosiaan tuossa tekstissä, missä kerroin työpaikan osakkeiden ostamisesta. Eli kerran vuodessa voi ostaa / myydä. Tämän lisäksi osakkeet joutuu myymään, jos vaihtaa työpaikkaa, koska vain työntekijät voivat osakkeita omistaa. Eli aika perinteinen listaamattoman yrityksen järjestely.

      Vastaa

Jätä kommentti