Sijoitusteni puolivuosikatsaus 2024 – pitkän ajan vuosituotto 12,00 %!

Ensimmäinen puoli vuotta 2024 on jo takana päin! Vuosi on ollut erittäin vauhdikas, joten aika on itsestä tuntunut huomattavasti lyhyemmältä.

Tänään käynkin läpi sijoitusteni puolivuosikatsauksen sekä sen, miten sijoitukseni ovat kehittyneet.

Miksi seuraan sijoituksiani vain puolen vuoden välein? Syy tälle pitkältä tuntuvalle aikavälille johtuu siitä, että pyrin kannustamaan niin itseäni kuin kaikkia muitakin sijoittajia pitkäjänteiseen sijoittamiseen, joka keskittyy ajalliseen hajauttamiseen ja hötkyilyn välttämiseen. Oli kyse nousu- tai laskumarkkinoista.

Esittelen tässä kirjoituksessa ensin osakesalkkujeni sisällön, salkussa olevien osakkeiden kehityksen vuoden alusta lähtien ja sen jälkeen, miten olen pärjännyt indeksiä vastaan sijoitusstrategiallani pitkällä aikavälillä. Avaan myös salkkuni joka kirjoituksessa täysin euroissa sekä prosenteissa, joten näet tarkalleen, mihin sijoitan ja millä painolla sekä euromäärällä.

Katsotaan siis, miten sijoitukseni ovat kehittyneet viimeisen puolen vuoden aikana. Tekstin tiedot ovat päivältä 1.7.2024.

Pääsalkku ensimmäinen puoli vuotta 2024

Pääsalkussani on nimensä mukaisesti selkeästi isoin osuus osakesijoituksistani ja on tällä hetkellä kokonaisarvoltaan 339 917 euroa. Salkussa on tällä hetkellä vain seitsemää eri yritystä ja pyrinkin pitämään salkkuni koko ajan alle 10 osakkeessa, jotta ehdin kaikkia sijoituksiani seurata kunnolla.

Seuraavassa salkun osakkeiden tuotto vuoden alusta lähtien.

Medpace  +35,99 %

Talenom -21,07 % + osingot

Qt Group +20,42 %

Kempower -27,63 %

Take-Two Interactive -2,24 %

Kesko -9,5 % + osingot

Howden Group Holdings (työpaikkani emoyhtiön osake, listaamaton) +21,95 %

 

Ylläolevat luvut ovat siis kyseisten osakkeiden vuoden alun tuottoja (ns. YTD-tuottoja) ja oman salkkuni tuotot per osake voivat hieman vaihdella tästä riippuen, millä hinnoilla olen kuluvan vuoden aikana osakkeita lisäillyt. Vuoden alusta suurin osa lisäyksistäni on ollut pitkälti vain salkkuni pienimpiin omistuksiin eli Kempoweriin, Take-Two Interactiveen ja Keskoon.

Ensimmäinen puoli vuotta tänä vuonna on ollut pitkälti samanlainen viime vuosina pörsseissä – Yhdysvaltalaiset teknoyhtiöt ovat olleet liekeissä ja itse olen lähinnä katsonut hölmönä sivusta. Elämme siitä mielenkiintoista aikaa, että aivan uskomattomia sijoitusylituottoja on pystynyt tekemään vain sijoittamalla maailman isoimpiin yhtiöihin – jo pitkään!

Tämä on kaltaiselleni osakesijoittajalle erittäin tuskallista, sillä suurin osa tutkimustyöstä tuntuu turhalta ison aallon nostaessa pitkälti vain isoja Jenkkiteknoja.

Omassa salkussani sen sijaan oli tuttuja trendejä myös viime vuodelta. Medpace jatkoi voittamistaan ja on tuottanut itselleni jo lähes 60 000 euroa tuottoja, mikä on merkittävä määrä koko nettovarallisuudestanikin. Sama pätee listaamattomaan Howden Group Holdingsiin, jonka osake arvotettiin Morgan Stanleyn toimesta jälleen vuoden alussa ja seurasi edelleen pörssilistatun Arthur J. Gallagher-verrokin kaltaista kehitystä.

Nämä osakkeet ovat selvästi isoin osa salkustani, kuten kohta näet, joten ensimmäinen sijoitusvuosi oli epäonnistumisista huolimatta isossa kuvassa onnistunut. Myös Qt Group on noussut salkkuni kolmanneksi isoimmaksi ja se tuotti jälleen hyvin. Olen Qt:sta ostanut lähes poikkeuksetta isoista dipeistä ja tähän mennessä se on ollut aika pomminvarma strategia.

Vuoden alun luusereina jatkoivat Talenom ja Kempower. Kuten kirjoitin vuoden alussa ja syväanalyysissäni, Talenomilta en tänä vuonna odota yhtään mitään ja kurssi on kehittynyt oletetusti (tai no jopa vähän huonommin kuin oletin). Viime vuonna totesin, että Talenomin täytyy ensi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla osoittaa strategiansa olevan toimiva ulkomailla tai muuten osake lähtee myyntiin. Jos tämä onnistuu, sijoitus todennäköisesti on onnistunut ja kurssi reagoi ensi vuonna äärimmäisen positiivisesti. Jos ei, on kyseessä erittäin iso sijoitusvirhe – euromääräisesti koko sijoitusurani isoin. Q2-Q3 2025 siis on totuuden hetki itselleni monella tapaa, mutta siihen on vielä vuosi aikaa.

Kempower taas sen sijaan ei ole kauheasti isoja tilauksia esitellyt, mutta ei ole antanut negatiivista tulosvaroitusta. Odotan kyllä, että yhtiö negatiivisen tulosvaroituksen edelleen antaa ja kurssi romahtaa uudet 20% alaspäin. Riippuen siitä, mikä viesti on, että todennäköisesti tulen Kempoweria tästä tiputuksesta vielä ostamaan lisää. Mutta nykytasoilla en Kempoweria lisää, sillä salkkuni pienimmät omistukset Take-Two Interactive sekä Kesko ovat sijoituksia, joissa horisontti on selvästi ensi vuodelle ja siitä eteenpäin. Tällä hetkellä näen, että molemmat yhtiöiden hinnoittelu ei yhtiöiden laatua vielä kunnolla vastaa, joten olen ostolinjalla näissä kahdessa kuukaudesta toiseen, kuten olet kuukausikatsauksistani varmasti huomannut.

Salkkuni voikin jakaa oikeastaan kahteen osaan. Isoimmat omistukset ovat voittajia, jotka ovat jatkaneet voittamistaan käytännössä viisi vuotta putkeen, kuten nykyään tuntuu olevan koko ajan enemmän tapana pörssissä.

Ja salkun toinen puolisko on lyllertäjäyhtiöitä, joiden pitäisi alkaa voittamaan ensi vuodesta eteenpäin analyysini perusteella. Tämän takia olenkin tyytyväinen salkkuni rakenteeseen ja tulen jatkossa lisäämään tulevaisuuden (ennustamiani) voittajia myös koko toisen puoliskon tänä vuonna.

Osakkeiden painotus ykkössalkussani näyttääkin tällä hetkellä seuraavalta.


Huomattavinta kuvaajassa on salkkuni keskittyneisyys monesta osakkeesta huolimatta. Jos en olisi vähentänyt Medpace-painoani hurjan kurssinousun jälkeen pari kuukautta takaperin, Howden sekä Medpace olisivat yhdessä yli 75% salkustani! Tämä syntyy kahdesta syystä. Kun voittajat jatkavat voittamista ja muuttuvat ns. multibaggereiksi, uusi 100% tuotto tulee koko ajan helpommin. Tämän lisäksi, olen koko ajan lisännyt nouseviin kursseihin myös näitä voittavia osakkeita (viimeistä vuotta lukuun ottamatta), joten osakkeiden paino on noussut koko ajan isommaksi salkussani kahta eri reittiä.

Tämä on mielestäni hyvä muistutus siitä, että yleensä nostetaan esiin hurjia tuottoprosentteja. Mutta se mielestäni kertoo usein siitä, että sijoittaja ei ole uskaltanut ostaa nouseviin kursseihin – ja on todennäköisesti menettänyt selviä ostopaikkoja. Absoluuttinen tuotto on – ei hienot prosentit verkkopankissa – ovat ne, jotka itseäni kiinnostavat.

Salkun korkeapainoisuus kuitenkin johtaa siihen, että nyt aivan tarkoituksellisesti lisään salkun pienimpiä omistuksia, että ajan kanssa salkun keskittyneisyys vähenisi. Medpacea kuitenkin lisään isolla kädellä, jos kurssi näyttää yhtään heikkenemisen merkkejä esimerkiksi seuraavassa osavuosituloksessa. Ja jos taas molemmat Medpace ja Howden jatkavat voittamistaan, edes nykyisellä palkallani ei paikata sitä tahtia salkussa, millä yhtiöiden osuus salkussa kasvaa. Mielenkiintoista tulevaisuudessakin on nähdä, mihin suuntaan painot muuttuvat.

Yleisön pyynnöstä myös pörssiosakeomistusteni keskihinta.

Talenom: Ostosten keskihinta 6,12 €/osake
Medpace: Ostosten keskihinta 127 dollaria/osake
Qt Group: Ostosten keskihinta 43,93 €/osake
Kempower: Ostosten keskihinta 24,20 €/osake
Kesko: Ostosten keskihinta 16,1 €/osake
Take-Two Interactive: Ostosten keskihinta 154,20 dollaria/osake

Spekulointisalkku 2024 H1

Spekulointisalkkuni tarkoitus on antaa minun spekuloida osakemarkkinoilla pienillä määrillä rahaa. Olen antanut itselleni luvan sijoittaa 5% nettovarallisuudestani spekuloiviin sijoituksiin ohi virallisen sijoitusstrategiani, sillä se on kokemukseni mukaan paras tapa saada pidettyä itseni kiinni oikeassa sijoitusstrategiassani.

Tällä hetkellä spekulointisalkkuni on täysin tyhjä. Spekulointisalkku aktivoituneekin heti, kun aikaa ja rahaa taas on. Tällä hetkellä keskityn kuitenkin kerran kuukaudessa ostoksiin pääsalkkuni ja sijoitusstrategiani mukaisesti sekä käteiskassan kasvattamiseen tulevaa asuntokauppaa varten.

Kakkossalkkuani voit seurata myös Sharevillessä täältä nimimerkillä Omavaraisuushaaste, jolloin pystyt seuraamaan myös kauppojani reaaliajassa. Jakauma kakkossalkussa on tällä hetkellä 100% käteistä, koska joudun säästämään kaiken ylimääräisen käteisen vuoden 2025 alussa osuville asuntokaupoille ja koska en ole ehtinyt pörssiä aktiivisesti seurata vuoden ensimmäisenä puolikkaana muun elämän viedessä voiton.

Sijoitusteni kehitys vs indeksit 2020-H1 2024

Entä miten sijoitusteni (eli osakesalkkuni yhdessä painotettuna) selviytyivät indeksejä vastaan nyt ja sijoitusstrategiani alusta lähtien?


Lähtökohta on siis 1.1.2020 ja kaikki indeksit ovat lähteneet arvosta 1, jotka merkkaavat indeksien sekä sijoitusteni lähtökohtaa 1.1.2020. 1,2 siis tarkoittaa esim. että indeksi on tuottanut 20% lähtöpisteestä lähtien. Salkkujen luvut on painotettu ja laskettu TWR-tuottona

Olen asettanut sijoituksilleni kaksi tavoitetta.

1) Voita päävertailuindeksi pitkällä aikavälillä
2) Tuota vähintään 9,5%-vuodessa kymmenen vuoden ajan (CAGR)

Sijoitukseni tuottivatkin vuoden 2024 ensimmäisellä puolikkaalla yhteensä hyvät +15,97 %. Sijoitukseni vuoden 2020 alusta ovat tuottaneet yhteensä +76 %. 

Miten salkkuni siis suoriutui verrattuna indekseihin ja miten tavoitteeni on onnistunut tähän mennessä? Katsotaan, miten indeksit ovat tuottaneet vuoden 2020 alusta.

MSCI ACWI-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 47%-yksikköä.

OMX Helsinki GI-indeksi: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 54%-yksikköä.

Nasdaq-indeksi: Sijoitukseni on häviöllä indeksille n. 22%-yksikköä.

S&P500: Sijoitukseni johtavat indeksiä n. 8%-yksikköä.

Kirjoitin aiemmin vertailuindeksien tärkeydestä. Jos vertaa omia sijoituksiaan vain Helsingin pörssiin, voi olla tyytyväinen omiin sijoituksiin vähän turhaankin, koska on ”voittanut indeksin”. Todellisuudessa Helsingin pörssi on ollut suoraan sanottuna surkea koko 2020-luvun – yllä olevat luvut kuvaavat tätä hyvin.

Nasdaq-teknologiaindeksi taas on pessyt sijoitukseni erittäin selvästi. Ero on isompi kuin koskaan pitkälti kiitos IT-megajättien keuliessa eteenpäin vuoden alussa jälleen kovaa tahtia. Oletan, että olemme supersyklissä kiitos tekoälyhypen ja en usko yhtiöiden heikentyvän, mutta arvostustasojen vähän rauhoittuvan vuoden sisään. En ole tyytyväinen siihen, että olen Nasdaqia näin paljon jäljessä vain muutamassa vuodessa, vaikka muita indeksejä johdankin.

Entä olenko vuosituotto tavoitteessani? Tällä hetkellä salkkuni vuosituotto on +12% vuodessa, johon olen ok tyytyväinen etenkin, kun miettii, että uskon, että salkkuni on erittäin hyvin positioitunut ensi vuotta varten ja siellä pitäisi olla paljon hyviä sijoitusaihioita tulevaa vuotta varten. Tämän lisäksi tuotto on 9,5%-tuottotavoitetta edelleen tukevasti edellä, mikä on hyvä asia Eri asia sitten on, realisoituvatko odotukseni ja sijoitukseni ensi vuotta varten. MIssään kohtaan en voi jäädä laakereilleni lepäämään täysin, vaikka pitkäjänteisiä positioita pitkälti yritänkin rakentaa.

Yhteenveto – winners keep winning

Vanha sanonta pitää paikkansa 2020-luvulla kovemmin kuin koskaan: menneisyyden voittajat ovat olleet voittajia nyt jo tulevaisuudessa pitkäänkin. Mikään ei tunnu tällä hetkellä pysäyttävän hyvässä momentumissa olevien osakkeiden nousua ja samalla ne, jotka ovat laskevassa momentumissa laskevat, laskevat ja laskevat – kuten ihan perinteiseen putoava puukko teoriaan kuuluu.

Koenkin, että koko 2020-luku on ollut aika vaikeaa aikaa olla osakepoimija. Hyvät yhtiöt tuntuvat olevan kroonisesti yliarvostettuja, mutta silti niiden osakkeet tuntuvat vain nousevan. Voittajien ostaminen nouseviin kursseihin on ollut lähes koko ajan hyvä strategia. Ja kun momentum on sakannut, on kannattanut melkein aina päästää kokonaan irti samalla sekunnilla.

Nämä ilmiöt näin vahvoina eivät ole mielestäni normaaleja pörssissä ja mielenkiintoista onkin nähdä, onko pörssimaailma oikeasti muuttunut pysyvästi tällaiseksi, vai lakkaako musiikki soimasta jossain kohtaa ja osakepoimijalle tulee taas hyvät paikat.

Jatkan joka tapauksessa tuttuun tyyliini joka kuukausittaisia sijoituksiani ja pyrin olemaan siellä, missä sijoittajat haluavat olla vuoden tai kahden päästä. Toiminut tähän mennessä hyvin, mutta ei erinomaisesti, joten tarkoituksena on vain parantaa osumatarkkuutta jatkossa.

10 kommenttia artikkeliin ”Sijoitusteni puolivuosikatsaus 2024 – pitkän ajan vuosituotto 12,00 %!”

  • Kiitos!

   After transaction costs and after taxes if I have sold something e.g. in Medpace case. For the whole bunch that I havent sold yet taxes are kind of hard to calculate (since I have no idea what the eventual taxation percentage will be to these investments). Of course I’m trying to optimize them, but we’ll see how well that succeeds when I’m eventually selling the biggest positions.

   Vastaa
 1. Ihan ok, mutta itse olen heittänyt joka vuosi n. 20000€ OPn maailma-/amerikkaindeksirahastoon vuodesta 2016. Annualisoitu tuotto on n. 18%. Harkinnassa on realisoida vuokra-asunnot Stadin kantakaupungissa , lopettaa uusien suorien osakesijoitusten teko ja jättää osakesalkkuun vain lypsylehmät, joiden osinkotuotto yli 5%. Sijoitusvolyymi on noin 100000€ vuodessa.

  Vastaa
  • Indeksirahastot ehdottomasti se way-to-go juuri tuon takia! Jos olisi itse tajunnut saman sijoitusuran alussa niin olisi kyllä parempi tilanne 😀 Mutta kuulostaa erittäin hyvältä tilanteelta, onnea!

   Vastaa
 2. Onnittelut Esa huippusuorituksesta! Samoin onnittelut myös tästä aiemmasta milestonesta, eli puolimiljonääryidestä!

  En tiedä tuottaako kirjoitukseni mitään erityistä lisäarvoa kenellekään, mutta ajattelin silti raapustaa jotain. Koen tahtomattani harmitusta ehkä vähän alemmuuttakin, kun oma sijoitusmenestys ei vedä vertoja tällaisille huippusuorituksille. Ehkä kirjoitukseni voisi olla tsempit meille heikommin suoriutuville, että kyllä se varallisuus karttuu meilläkin vaikka vauhti ei ole noin kova.

  Minulla sijoituspääoman tuotto oli 1H:lla 5,2%. Siis sentään plussalla jo, toisin kuin tässä eräänä vuonna oli asianlaita. Mutta itse pääoman määrää sain kasvatettua 11,7%. Sitkeä ja pyyteetön säästämisellä aikaansaatu pääoman lisäys on myös keino muiden joukossa. Aina ei ole pakko osua kovaan tuottoon, vaan voi sen pääoman säästääkin tällainen lahjattomampi. Pidempään se tietenkin ottaa tavoitteisiin päästä, mutta kyllä sinne pääsee ja eipähän ole sitten suuret verovelatkaan sisällä salkussa haitoilla.

  Passiivisissa tuloissa, eli keskeisimmässä tavoitteistani olen saanut netto-osingot hilattua jo 72%:iin vuotuisesta rahan tarpeestani. Sieltä se hetki tulee, jolloin voi nurkan takana piilossa kertaalleen henkseleitä paukauttaa ja vähän hymyn karetta päästää.

  Tietenkään suoritusten ei tarvitse olla tällaisia aina – kehittyminen ei ole kiellettyä. Erään huippukirjailijan huippuarvostelut saanut kirja on yöpöydällä motivaattorina ja samalta kirjailijalta 10.10.2024 ilmestyvälle uudelle opukselle on myös tila jo varattuna pöydän reunalta.

  Vilpittömät kiitokset sinulle Esa vielä menestyksekkäästä työstä meidän tavispiensijoittajien innoittajana!

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja ehdottomasti kaikki tarinat ovat aivan yhtä tärkeitä, kiitos siitä. Itsellä viime aikoina mennyt hyvin, mutta toki paljon epäonnistumisiakin tässä matkalla on ollut, joten kirjoittaisin ihan samalla tavalla olisi epäonnistumisia tai onnistumisia. Molempia kuitenkin kaikille meille tulee matkalla.

   72% on jo aika huikea luku passiivisina tuloina ja kuulostaa siltä, että tavoite täyttyy vääjäämättä vain parissa vuodessa, onnea!

   Vastaa
 3. Raha tulee rahan luo, näin kapitalismi toimii. Toisaalta käärinliinoissa ei ole taskuja. Raha on renkinä hyvä, mutta isäntänä huono. Mukava homma, että pärjää, mutta ei se lopulta elämän merkitykseksi riitä.

  Rahapodissa tuumasivatkin, että n. 20 min homma laittaa kuukausisijoitukset indekseihin vetämään, ja tämän jälkeen voi sijoittamisen unohtaa 40 vuodeksi. On sitten varaa ostaa hoitokotipaikka jostain yksityisestä vanhainkodista tulevaisuudessa >80 v:nä, jos niitäkään nyt enää on silloin pystyssä, kun kaikki ovat työttömiä dosentteja. Mutta jotainhan muuta kuin ryyppäämistä ja röökaamista se on suomalaisenkin hyvä harrastaa 🙂

  Vastaa
  • Näin se juuri on. Aika huomattava ero tässä vaurastumisen kertymisessä jo nyt verrattuna matkan alkuun.

   Ja myös Rahapodi täysin oikeassa. Itsekin puhun juuri tuon automatisoidun indeksirahastosijoittamisen puolesta niin blogissani kuin kaikille kavereillenikin, koska se on helppoa ja kuka vain pystyy siihen. Ja lopulta tosiaan pystyy tarjoamaan kenelle vain hyvän taloudellisen suojan eläkepäiville tai vaikka vähän aikaisemminkin, riippuen siitä mitä haluaa tehdä elämällään-

   Vastaa
 4. Teknot kannattaa myydä ajoissa pois jos haluaa että niistä jää käteen edes jotakin. Korkokäyrän kääntyminen ennustaa suurta 2000 luvun alun teknokuplan kaltaista taantumaa USA:ssa 6-18kk kuluttua. Kurssit voi jäädä nykykursseja matalammiksi jopa vuosikymmeneksi. Kurssit on täynnä ilmaa ja niissä on reippaasti varaa tulla alaspäin. Inflaatio on sitkeämpää mitä luullaan ja korot pysyy korkealla vielä pitkään koska markkinoille on pumpattu rahaa triljoonakaupalla eikä ne sieltä hetkessä katoa.

  Vastaa
  • Tästä on tosiaan puhuttu jo pitkään, mutta vaikea sanoa millä aikavälillä tämä oikeasti tapahtuu Etenkin teknojen osalta pitää sanoa se, että yksi merkittävä ero 2000-luvun kuplaan on se, että nyt yhtiöt ovat maailman kannattavampia yhtiöitä. IT-kuplassa taas harva yhtiö edes teki rahaa. Sinänsä arvostustasot ovat kyllä korkeita, mutta eivät selkeissä kuplahinnoissa. Ja tosiaan, mitä pitempään inflaatio jyrää eteenpäin, niin todennäköisesti myös tulokset ja osakkeet pitävät pintansa, koska inflaatiohan valuu erittäin usein myös yhtiöiden liikevaihtoon ja tuloksiin tällaisissa bisneksissä. Monesti osakkeet ovatkin yksi parhaista inflaatiosuojista.

   Vastaa

Jätä kommentti