Spinnova listautumisanti-analyysi

Spinnovan listautumisanti on ehkä yksi kuumimpia IPO:ja tänä kesänä, vaikka IPO:ja on ollut lähes ennätys paljon ja harva oli Spinnovasta edes kuullut ennen kuin se listautumissuunnitelmistaan kertoi. Syy siihen, miksi Spinnova on nyt niin hypetetty löytyy sen liiketoiminnasta, joka liittyy vaateteollisuuteen. Ennen kuin mennään tarkemmin Spinnovan liiketoimintaideaan, käydään perustiedot annista läpi.

Spinnovan listautumisanti alkoi perjantaina 11.6.2021 ja siihen voi osallistua 18.6.2021 kello 16 mennessä, jolloin on ensimmäinen hetki, kun listautumisanti voidaan keskeyttää ja todennäköisesti myös keskeytetään. Viimeistään anti keskeytetään 22.6.2021.

Kaupankäynti Spinnovan osakkeella alkaa arviolta 24.6.2021. Spinnova listautuu First North-listalle. Listautumisen pääjärjestäjänä toimii Carnegie.

Spinnovan liiketoiminta

Spinnovaa ymmärtääksemme, pohditaan ensiksi muotiteollisuutta. Tiesitkö, että muotiteollisuus on maailman toiseksi suurin saastuttaja – heti öljyntuotannon jälkeen.  Pelkkä muotiteollisuuden kankaantuotanto synnyttää vuodessa 1,2 miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä. Jos miettii, kuinka paljon tämä on, se on enemmän kuin esim. kansainvälisen lentoliikenteen ja laivaliikenteen päästöt yhteenlaskettuna.

Tämän lisäksi polyesterin tuotantoon käytetään 70 miljoonaa tynnyriä öljyä joka vuosi, koska polyesteri on muovipohjaista kangasta – ja kuten hyvin tiedät, sitä on monessa meidänkin vaatteissa. Polyesteri on myös suuri mikromuovin lähde, jonka on todettu aiheuttavan niin ympäristölle, eläimille kuin ihmisillekin haittaa.

Ongelma muotiteollisuudessa – ja etenkin pikamuodissa – on se, että vaatteita ei pystytä tällä hetkellä kierrättää millään tasolla maailmassa järkevästi ja muovikangaspohjaiset vaatteet eivät luonnollisesti maadu vuosissadassakaan. Tällä hetkellä vaatteiden kierrätys onkin tehotonta ja paljon vaatteista vain poltetaan.

Ongelma on globaali ja aito. Ja juuri tätä Spinnova pyrkii omalta osaltaan ratkaisemaan.

Spinnova on suhteellisen tuore yritys ja se perustettiin 2014. Kuten niin monella muullakin start-up vaiheen firmalla, myös Spinnovalla on teknologian takana kuitenkin yli kymmenen vuoden tutkimus- ja kehitystyö. Spinnovan kuitu on 100% kierrätettävää, nopeasti biohajoavaa, se ei sisällä mikromuoveja ja sitä voidaan valmistaa ilman liuottamista tai muita vahingollisia kemikaaleja tai vahingollisia lisäaineita. Biohajoava onkin tämän vuosikymmenen muotisana, koska jos muistat, myös juuri listautunut Bioretecin patentit koskivat pitkälti ekologisia materiaaleja. On hieno nähdä, että Suomessa oikeasti ollaan tutkimuksen osalta tässä aallonharjalla.

Spinnova listautuu nyt, koska saatuaan päätökseen tutkimus- ja kehitystyön päävaiheen Spinnova on nyt aloittamassa sen tuotteiden maailmanlaajuista kaupallistamisvaihetta. Spinnova pyrkiikin kaupallistavansa teknologia-alustansa, joka mahdollistaa patentoidun kuidun valmistamisen useista eri raaka-aineista ilman, että taustalla olevaa teknologiaa tarvitsee muokata. Pilottituotantolaitos Spinnovalla on pyörinyt 2 vuotta Jyväskylässä ja siellä teknologia on todettu toimivaksi. Nyt kuitenkin pyritään saamaan ensimmäinen iso tuotantolaitos kasaan.

Vaikka Spinnova vasta aloittaa matkaansa, on sillä tässä vaiheessa jo yhteistyökumppaneita isoista nimistä. Brändiyhteistyötä Spinnovalta löytyy niin Adidaksen, H&M:n, VF Corporationin sekä Marimekon kanssa. Spinnovan teknologialla valmistettua puukuitukangasta onkin kokeiltu käytännössä jo Bergansin reppuihin sekä Marimekon vaatteisiin.

Käytännön puolelta Spinnovalla on yhteisyritys maailman suurimman brasilialaisen selluloosatoimittaja Suzanon kanssa puupohjaisen kuidun tuottamiseksi ja KT Tradingin (ECCO) kanssa nahkapohjaista kuitua varten. Tehtailla tuotteet tuottaa suomalainen Valmet. Suzano rakentaa Spinnovan tehtaan kylkeen samalla myös mikrosellua valmistavan laitoksen.

Lähde: Spinnovan IPO-esitys

Spinnovan tuotantoteknologia mahdollistaakin kuidun valmistamisen useista raaka-aineista, kuten puu- ja nahkajätteestä sekä muista uusiutuvista raaka-aineista, kuten maatalous-, elintarvike- ja juomateollisuuden jätteistä.

Koska Spinnovalla ei ole vielä aktiivista liiketoimintaa tai isompaa tehdasta, tulee yrityksen arvo ennen kaikkea sen immateriaalioikeuksista. Suomalainen ajattelu on kehittynyt tässä selkeästi ja omien sanojensa mukaan yrityksen toimitusjohtajalle oli alusta asti selvää, että yhdellä patenttihakemuksella ei selviä globaalilla markkinalla. Tällä hetkellä yrityksellä onkin jo yli 30 patenttia ja hakemus on tehty yli 50 uudelle patentille.

Pelkän kankaan valmistamisen lisäksi Spinnovan liiketoiminta- ja ansaintamalli on mielenkiintoinen. Spinnovalla onkin kolme eri tapaa tienata rahaa.

1) Teknologian myynti eli Spinnova myy ja lisensoi omaa teknologiaansa. Kun Spinnova ja sen partneri toimittaa teknologian ja tuotantokoneet, kerää Spinnova toistuvan teknologiamaksun perustuen yhteisyrityksen kassavirtaan.

2) Kuitumyynti (yhteisyritys Suzanon kanssa). Woodspin yhteisyritys on puoliksi omistettu Suzanon kanssa ja myös tulot tästä kuitymyynnistä jaetaan puoliksi Suzanon kanssa.  

3) Kangasmyynti. Spinnova saa myös tuloja ja tuottoja kankaan myynnistä yhteistyöyrityksille. 

Spinnova on siis hyvin hajauttanut rahavirtansa ja se ei pelkästään tee kangasta ja myy sitä vaateyrityksille.

Koska muotiteollisuus on niin valtava bisnes, että saastuttaja, Spinnovalla on myös kilpailua. Spinnovan kuidunvalmistusteknologia eroaakin muista kilpailijoista ja käytössä olevista kuiduista siinä, että selluloosaa ei liuoteta ennen tekstiilikuiduksi muovaamista. Selluloosa ainoastaan jauhetaan erittäin pieneksi, mikrofibrilloiduksi selluksi. Raaka-aineena Spinnovan tekstiilille voi olla puuta tai muuta selluloosapitoista, kuten olkea tai jätepuuvillaa. Olennaista Spinnovan teknologialle onkin energiatehokas kuidun jauhaminen ja kuivaaminen, koska energia muodostaa suuren osan prosessin kustannuksista – ja tämän teknologian siis toimittaa suomalainen Valmet.

Spinnovan taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Spinnovan osakkeen listautusmishinta: 7,61€/osake
Spinnovan markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 390 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: 254 000 euroa
Liiketulos 2020: – 5,6 miljoonaa euroa
P/E-luku: Negatiivinen

Osinkotuotto 2021: n. 0%

Nykyiset luvut eivät Spinnovasta kauheasti kerro. Liikevaihto liikkuu sadoissa tuhansissa ja tappio miljoonissa euroissa – kuten kaikilla tämän kehitysvaiheen yrityksillä. Osinkoa on turha odotella seuraavaan kymmeneen vuoteen. Markkina-arvoksi on annin jäljiltä tulossa erittäin hulppeat 400 miljoonaa euroa, mutta onko tämä ylilyönti vain järkevä arvostus miettien megatrendejä alalla?

Lähde: Spinnovan lPO-esitys

Kaikki onkin kiinni siitä, miten Spinnova maalaa tulevaisuuttaan. Miltä siis näyttää Spinnovan taloudelliset tavoitteet ja kuinka realistisia ne ovat?

Käytännössä Spinnovalla (vähän samalla tavalla kuin Bioretecillä), menee viitisen vuotta siihen, että yritys pystyy edes pääsemään liikevoiton puolelle. Tämä on luonnollista mille tahansa tässä kohtaa olevassa yritykselle.

Pitkällä aikavälillä – eli lähes kymmenen vuoden päähän tarkoitus on nostaa liikevoitto jopa 200 miljoonaan euroon yli miljardin euron liikevaihdolla.

Numerot saattavat kuulostaa erittäin isoilta, mutta on hyvä muistaa, että tekstiili- ja muotibisnes on yksi isoimmista bisneksistä koko maailmassa. Pelkästään Spinnovan markkinan ennustetaan olevan n. 50 miljardia vuoteen 2030 mennessä. Milljardin liikevaihdolla Spinnovan markkinaosuus olisi tästä siis n. 2% – käytännössä siis erittäin vähän. Arvioiden mukaan potentiaali onkin niin suuri, että myös kasvuvaraa on erittäin paljon.

Koska tavoitteet ovat noin pitkälle maalattuja, ei luonnollisesti yritykseen strategiaan tässä kohtaa kuulu osingot perinteisen kasvuyrityksen tapaan. Pitkällä aikavälillä yritys ei kuitenkaan sulje osinkoa pois, mutta siihen menee yli vuosikymmen, ennen kuin saatamme Spinnovalta sellaisen nähdä.

Spinnovan osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Yhtiön toimitusjohtaja on Janne Poranen, joka on ollut kehittämässä Spinnovan teknologiaa. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja on Nightingalenkin pörssiin hallituksen puheenjohtajana vienyt Timo Soininen.

Nightingale oli aidosti liian kallis anti, joten sinällään ei ole yllätys, että sama henkilö häärii myös Spinnovan hallituksessa – osaaminen ja asiantuntemus haastavien yritysten viemisestä pörssiin hänellä kun on.

Osakkeen merkintähinnaksi tulee 7,61 euroa osakkeelta. Annilla pyritään keräämään 100 miljoonan euron bruttovarat. Liikkeelle lasketaankin alustavasti enintään 13 140 605 uutta osaketta Spinnovan osalta. Instituutioanti tästä on n. 95 miljoonaa euroa ja yleisöanti meille yksityissijoittajille on n. 5 miljoonaa euroa eli yleisöantikin tässä on suhteellisen mukava.

Annin ankkurisijoittajina toimivat Aktian tytäryhtiöiden hallinnoimat rahastot, WIP Asset Managementin hallinnoimat varat, tietyt DnB Fund Managementin hallinnoimat rahastot, Ilmarinen, Pareto Asset Managementin hallinnoimat rahastot ja Sp-Rahastoyhtiön hallinnoimat rahastot sekä Adidas. Ankkurisijoittajat ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita instituutioannissa 58 miljoonalla eurolla, joten suurin osa annista menee näille ankkurisijoittajille suoraan.

Erittäin huomionarvoista on, että Adidas, joka tekee brändiyhteistyötä Spinnovan kanssa, sijoittaa myös annissa 3 miljoonaa euroa Spinnovaan. Adidaksen kokoiselle firmalle tämä ei ole iso sijoitus, mutta nostaa Spinnovan profiilia aivan valtavasti.

Spinnova on myös nimennyt tarkasti, miten ajattelee annista saatavat noin 100 miljoonaa euroa kuluttaa.

1. 60 miljoonaa euroa on tarkoitus käyttää puupohjaisen kuidun tuotannon laajentamiseen selluyhtiö Suzanon kanssa olevan yhteisyrityksen kautta.

2. 40 miljoonaa euroa muihin liiketoiminnan kehittämistarkoituksiin, annin kuluihin jne.

Minimimerkintä yksityissijoittajalle on 100 osaketta eli 761 euroa.

Positiivista annissa on myös se, että kukaan nykyinen omistaja ei myy osakkeitaan eli tässä annissa kerätään vain kokonaan uutta rahaa, joka menee täysin yrityksen bisneksen rakentamiseen. Tarkoitus olisi myös, että Spinnova pystyy elämään nyt kerätyllä rahoituksella seuraavan 5 vuoden ajan, kunnes se muuttuu kannattavaksi liiketoiminnassa – eli tällä hetkellä ei ole näkyvissä lisäantia jossain kohtaa Spinnovan matkaa. Toisaalta tämä ei olisi suuri yllätys, kun Spinnova entisestään lisää panostusta tuotantoon.

Myös kaikki perinteiset luovutusrajoitukset koskevat tätä antia, eli kukaan iso omistaja ei pysty myymään puoleen vuoteen osakkeitaan pörssilistautumisen jälkeen.

Yksityissijoittaja voi osallistua Spinnovan osakeantiin perinteisesti Nordnetin sivuilla. Pystyt ostamaan annista osakkeita kaikkien pankkien arvo-osuustileille niiden pankkitunnuksilla.

Osallistunko minä Spinnovan osakeantiin?

Osallistun. Merkitsin Spinnovan osakkeita itseasiassa tavallista antia huomattavasti enemmän. Yleensä olen merkannut pelkästään minimimäärän osakkeita annissa, mutta nyt tein poikkeuksen – Spinnova toimii erittäin kovan megatrendin ääressä, sillä on äärimmäisen laadukkaat ankkurit sekä yhteistyökumppanit sekä erittäin laaja patenttisalkku.

Merkitsinkin Spinnovan osakkeita yhteensä 700 kappaletta eli 5 327 eurolla. Saa nähdä saanko kaiken, vai tuleeko tästä selkeä ylilyönti.

Valuaatio Spinnovalla on kyllä erittäin korkea, mutta jos miettii esim. Nightingalea, joka liikkui samoissa numeroissa, on Spinnovan tarina kaikin puolin omiin silmiini uskottavampi.

Spinnova toimii niin ison megatrendin keskiössä, että omiin silmiini korkea valuaatio on oikeutettu melkein pelkästään tämän takia. Samaa luksusta ei ollut Nightingalella, jonka anti toisaalta paljon Spinnovaa muistutti.

Ankkurisijoittajien suuri sitoutuminen kertoo myös siitä, että iso raha kaipaa koko ajan ESG-sijoituskohteita ja mitä vastuullisempi ja maailmanpelastullisempi firma on – sitä enemmän myös iso raha nykyään sinne hakeutuu. Tästä kertoo esim. se, että moni yrityksen ankkurisijoittajista on juuri Norjasta.

Tätä trendiä vastaan on turha taistella, koska se on tulevaisuus ja uskon, että tämä anti tullaan ylimerkitsemään vaikka valuaatio erittäin korkea onkin.

Uskon, että anti olisi ollut erittäin suosittu muutenkin, mutta Adidaksen mukaan tulo yhdeksi institutionaaliseksi sijoittajaksi käytännössä varmisti sen, että Spinnova tule olemaan erittäin korkean profiilin listautuminen – tällaista kun näkee Suomessa erittäin harvoin ja on hienoa nähdä, että Suomesta tulee näin innovatiivisia ja ison maailman haastavia.

Spinnova on vähän kuin Bioretec eli sitä voisi hyvin ottaa pitempään salkkuun, mutta todennäköisesti pyrin myymään antiosakkeeni ensimmäisten päivien aikana, jos kurssi reaktio on positiivinen – ihan vain, koska se ei kuulu tällä hetkellä ainakaan pääsijoitusstraetgiaani.

Yhteenveto Spinnovan listautumisannista

Spinnovan anti näyttää pinnalta annilta, jollaisia näkee vain kun IPO-markkina käy liiankin kuumalla. Jos kuitenkin mietitään globaalissa skaalassa, ei Spinnovan anti ole mitenkään erityinen.

Spinnovalla on erittäin laaja patenttisuoja, se toimii tulevaisuuden alalla ja jos kaikki on yhtä hyvin kuin Spinnova esittää, voi olla hyvin mahdollista, että se tavoittaa kaikki asetetut tavoitteensa.

Mielestäni, jos edes korona ei onnistunut kadottamaan vastuullisen sijoittamisen tärkeyttä, ei vastuullisuus megatrendiä pysty enää pysäyttämään vaan iso raha tulee hakeutumaan sinne koko ajan aggressiivisemmin.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

18 kommenttia artikkeliin ”Spinnova listautumisanti-analyysi”

 1. Kiitos tästäkin analyysistä. On kyllä mielenkiintoinen ja hienoa että Suomesta tulee tällaista. Itseä kiinnostaisi kuulla enemmän itse kankaasta, miltä se tuntuu ja kuinka kestävää se on verrattuna verrokkeihin. Esittelywebinaarissa tämä jäi vähän auki ja jäi sellainen kuva että heillä ei oikein ollut mitään sanottavaa tuohon. Tosin olihan tuota kangasta kehunut jo useat vaatebrändit ja sen luonnontuntuisuutta.. Ehkä tämä ei ole ongelma.

  Vastaa
 2. Ymmärsin webcastista että Spinnova nimenomaan ei valmista kangasta itse, vaan ainoastaan kuidun. Kankaan myynti on yksi heidän päästrategia, mutta he tilaavat kankaan valmistuksen omasta kuidusta. Heidän ydin kaiketi onkin tuo kuidun kehrääminen ja siihen liittyvä teknologia.

  Vastaa
 3. Juurikin näin, miten Lilli asian kuvasi. Spinnova ostaa yhteisyritykseltä (Woodspin) valmiin kankaan (joka valmistettu Spinnovan teknologialla) ja myy sitä yhteistyökumppaneille, jotka sitä haluavat. Spinnova tosiaan ei valmista kuin kuidun itse.

  Mitä netistä olen lukenut, niin itse materiaalia kohti kokemukset ovat positiivisia, mutta löytyy myös negatiivisia näkemyksiä siitä, että kangas muistuttaa liikaa paperia.

  Vastaa
 4. Mitä olet mieltä spinnovan kilpailijoista? Kyseessä on todella lupaava toimiala mutta kukaan ei vielä tiedä mitkä teknologiat voittavat ja voitot ovat vuosien päässä. Spinnovan kohdalla mainostetaan ettei prosessissa tarvitse käyttää ”luonnolle haitallisia kemikaaleja”. Ymmärtääkseni esim lyocellin valmistus on myös varsin ympäristöystävällistä ja ainakin toistaiseksi spinnovaa halvempaa. Tuntuu että spinnova pyrkii käyttämään tässä mielikuvamarkkinointia (kemikaalit = paha).

  Vastaa
  • Toisiaan kilpailijoita on suhteellisen paljon tällä kehittyvällä alalla, mutta markkinnan koon takia kilpailukenttää on suhteellisen vaikea hahmottaa. Kokonaisuudessaan kangasmarkkina on sen verran valtava, että kaikki rippuu siitä miten positioituu markkinoilla ja mitkä ovat ne oikeat suorat kilpailijat. Uskon kuitenkin, että monelle tuo Spinnovan luonnonmukaisuus on oikeasti myyntivaltti tulevaisuudessa. En osaa arvioida, mikä on oikeasti paras tuote markkinoilla tällä hetkellä, mutta uskon, että Spinnova palan tästä valtavasta markkinasta pystyy saavuttamaan.

   Vastaa
 5. Meinaan itsekin osallistua Spinnovan antiin, mutta vasta torstaina/perjantaina, jotta korot juoksevat mahdollisimman vähän aikaa, kun osallistun Superluotolla. 🙂 Todennäköisesti osakkeita ei hirveästi tule, joten joutuu myymään pois jos kurssi nousee ensimmäisen päivän aikana.

  Vastaa
 6. Mites nyt kun instituutioantia jatkettiin. Tarkoittaako se väistämättä sitä, että sitä ei ylimerkitty vai jatkoivatko
  muuten vain? Vai oliko edes tarkoitus keskeytyä tänään. Mietein vain, että onkohan paine kurssissa sitten alaspäin, jos instituutioantia ei ylimerkitty

  Vastaa
  • Jep, yleensä tuo instituutioanti jatkuu pitempään kuin yleisöanti. Ehkä pitäisi tosiaan tekstissäkin tarkentaa, että yleensä yleisöanti on tuo mikä keskeytetään aiemmin ja vain tietyissä tilanteissa (aivan överissä ylimerkinnässä), instuutioanti keskeytetään, koska institutionaaliset sijoittajat ovat keskimäärin yrityksille arvokkaampia kuin yksityissijoittajat.

   Vastaa
 7. Eikös tuon instituutioannin ollut tarkoituskin jatkua, kuten myös puuilossakin instikka-anti jatkuu ja henkilöstö- ja yleisöanti keskeytettiin. Joten ei syytä huoleen 🙂 Eiköhän tähän paperiin kiinnostusta löydy! 😀

  Vastaa
 8. Spinnovan anti keskeytettiin. Eikö se tarkoita ylimerkintää? Itse merkitsin 1000 osaketta. Saanee tietää paljonko saa, kun istituutioanti päättyy?

  Vastaa
 9. 50 kappaletta tuli itselle osakkeita minimimerkinnällä, ja nyt näyttäisi tuotto olevan +25 %. 100e luokkaa siis. Mutta ilmeisesti prosentteina tosi hyvä tulos. Seuraava kysymysmerkki onkin sitten se, että pidänkö ikuisesti, kuten minulla yleensä tapana on, vai myynkö pois. Mikäs on muiden tilanne?

  Vastaa

Jätä kommentti