Suurin osa meistä aliarvoi koronaviruksen vaikutukset talouteen

Kun mietin koronavirusta silloin kun se oli lähinnä Kiinan Wuhanin vaiva, aliarvoin sen riskit – kuten osakemarkkinoiden viime viikkojen reaktiosta päätellen aliarvioi käytännössä koko muu maailmakin. Nyt vain muutama viikko myöhemmin tuntuu, että koko maailma on pysähtynyt hetkeksi. Ja näinhän on ihan oikeasti käynytkin lähes kaikissa länsimaissa.

Mitä enemmän mietin, tutkin ja erilaisia asioita ja päätöksiä, mitä eri paikoissa ympäri maailmaa tehtiin, tuntui minusta pian, että 30%:n lasku osakekursseissa saattoi olla vasta alkua -ja ylireagoinnin sijaan alireagointi. Olemme monella tapaa ainutkertaisessa tilanteessa maailmantalouden historiassa. Koskaan toisen maailmansodan jälkeen taloutta ei ole laitettu kiinni valtioiden käskystä.

Tänään otankin tavallista laajemman näkemyksen, sitä miten korona vaikuttaa eri talouden osiin ja miksi tuntuu, että aika moni ihminen ei ota koronan vaikutusta talouteen ja elämään vieläkään oikein tosissaan. Kirjoituksessa tulee olemaan kolme eri näkökulmaa talouteen ja miten korona vaikuttaa:

1) Maailmantalouteen
2) Oman osakesalkkuni yrityksiin

3) Suomen talouteen
4) Omaan talouteeni 

Koko maailma on nykyään linkitetty toisiinsa – tätä muutosta emme voi ottaa takaisin

Viime vuosikymmeninä globalisaatio on tehnyt sekä pienten että suurten yritysten arjesta entistä monimutkaisempaa. Valmistajat ovat siirtäneet tuotantoa edullisemmasta paikasta toiseen uudelleen, uudelleen ja uudelleen – aina halvemman hinnan ja työvoiman perässä.

Tämä on johtanut monimutkaisiin maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin, joita vain harva enää hallitsee tai ymmärtää täysin. Viimeaikaiset suuntaukset kohti alueellisempaa lähestymistapaa (etenkin Yhdysvaltain toimesta) kertovat halusta hankkia tuotteita lähempää sekä tarpeesta parantaa näkyvyyttä ja nopeutta toimitusketjussa kilpailuedun saavuttamiseksi.

Koko maailma on nykyään linkitetty toisiinsa kiitos globalismin. Ja jo vuonna 2018 maailman talousfoorumi WEF:n vuosittainen riskiraportti varoittikin, että toimitusketjuihin vaikuttavat riskit ovat korkealla tasolla vuonna 2018. Raportin mukaan vuonna 2018 meneillään ollut talouden elpyminen saattaa peittää alleen uuden globaalin kriisin – joka ei ollut mitenkään virukseen liittyväinen.

Logistiikkariskin lisäksi koronavirus aiheuttaa myös aivan uudenlaisia häiriötä talouteen, joita ei esim. edes finanssikriisi tai 90-luvun lama pystynyt aiheuttamaan.

Miten kaikki nämä riskit sitten näkyvät käytännössä ja miten koronavirus on edesauttanut niiden toteutumisessa? Asiaa on helpointa havainnollistaa oman osakesalkkuni yrityksillä, koska se on kuitenkin ”defensiivinen” eli teoriassa rakennettu juuri tällaisia tilanteita varten. Mutta kuten kohta näet, oikeastaan jokainen salkkuni osake yhtä lukuunottamatta kärsii merkittävästi koronasta – olivat ne kuinka ”defensiiviä” teoriassa tahansa – koronan vaikutuksilta onkin lähes mahdoton karata tässä.

Talenom ja Aallon Group ovat molemmat tilitoimistoja, jotka toimivat Suomessa – eli defensiivimmistä defensiivimpiä suomalaisia yrityksiä. Näillä yrityksillä koronaviruksen aiheuttama uhka tulee ennen kaikkea asiakaskunnasta.

Tilitoimistojen bisnes on edelleen ennallaan eikä korona vaikuta niihin. Se, mihin koron kuitenkin vaikuttaa on näiden yritysten asiakkaat. Mikäli korona aiheuttaa pienyrittäjien konkurssiaallon Suomessa, tulee tämä näkymään suoraan tilitoimistojen laskutuksessa – ja näin myös tuloksessa. Myös uusien asiakkaiden hankkiminen on huomattavasti hankalampaa kun asiakkaita ei pysty näkemään kasvotusten.

Revenio tekee terveysteknologiaa, joka ei ole sinällään liitännäinen koronaan – mitä nyt kilpailijan laite levitti koronaa, Revenion oma laite ei onneksi. Tämän lisäksi Reveniolla sattuu olemaan tehdas ja yhden osan päätoiminnot missään muuallakaan kuin Pohjois-Italiassa!

Inderesin haastattelussa viikon takaa toimitusjohtaja Hildén kommentoi, että toimitukset eivät ole hidastuneet, mutta pystyn näkemään, että koko Italian ollessa täydessä kaaoksessa, on viime päivinä varmasti jotain häiriöitä näkynyt.

Medpace testaa siis lääkeyritysten erilaisia lääkealkioita. Tästä voisi kuvitella, että koronan myötä bisnes on entistä kuumemmassa vauhdissa. Ongelma kuitenkin on, että Medpacen työ vaatii paikallaoloa, eikä kaikkea testausta voi tehdä etänä.

On siis suhteellisen varmaa, että Medpace on vähentänyt testivolyymiaan. Toinen negatiivinen vaikutus on mahdollinen talouden hidastaminen, joka johtaa suoraan lääkestart-uppien rahoituksen vähenemiseen, joka näkyy suoraan Medpacen tuloksessa.

Restaurant Brands International ja McDonald’s piti olla ne kaksi osaketta, jotka ottavat vastaan seuraavan pörssiromahduksen sekä laman ja eivät laske laisinkaan. Noh, viimeisen kuukauden aikana nämä kaksi osaketta ovat olleet salkkuni surkimukset molemmat laskien yli 40%! Niin Suomessa kuin Jenkeissä ravintoloiden sisällä syöminen on kielletty ja koko ravintola-ala ottaa koronan myötä historiallisen paljon iskua.

McDonald’s tulee asiasta selviämään kuten aina, mutta Restaurant Brands Internationalilla on huomattava määrä velkaa, joten olen jopa hieman huolissani siitä, joudutaanko osinkoa nyt leikkaamaan – seuraan asiaa tarkalla silmällä, mutta voi myös olla, että mikäli koronasta päästään eroon nopeammin kuin oletamme, on tässä nyt vuosikymmenen ostopaikat molemmissa näissä yrityksissä.

Kiina-osakkeeni ovat pitkälti online-kauppapaikkoja, jotka ovat kärsineet huomattavan vähän kriisin aikana. Kiina on ollut tehokas koronan torjunnassa ja shokki näyttää jäävän siellä lyhyeksi. Tässäkin oletukseni oli aivan väärä, koska oletin, että seuraava kriisi tulee Kiinasta (no, okei korona tuli oikeastaan Kiinasta) ja Kiina tulee dippaamaan, mutta kävikin niin, että kriisi tuli Kiinasta, mutta se vaikutti Kiinaan vähemmän kuin muuhun maailmaan! Ironista.

Digital Realty Trust, joka vuokraa ja hoitaa palvelinkeskuksia (eli niitä, missä käytännössä koko Internet tiedostoineen nykyään toimii) on ollut salkkuni ainut osake, jossa ei ole pörssikurssi liikkunut juurikaan kuin ylöspäin ja jossa riskit koronan osalta ovat edelleen pienimpiä. Jos ei muuta, saattaa olla, että korona kasvattaa entisestään palvelinkeskusten tarvetta, mikäli etätyö alkaa yleistymään entisestään.

Moni on saattanutkin töissä jo kohdata sitä, että yrityksen palvelimet ja tietoliikenneyhteydet eivät ole kestäneet kertakuormitusta siitä, että koko yritys on siirtynyt yhtäkkiä tekemään etätöitä. Digital Realty Trust onkin ainut, joka on näkemykseni täysin immuuni koronalle eikä sillä ole edes epäsuoria riskejä, jotka suoraan koronaan liittyvät.

Myös koko Suomen talous on nykyään globaali ja äärimmäisen herkkä palvelualat lamauttavalle shokille

Osakesijoitukseni kertovat jo hyvin kuvaa siitä, miten kaikki liittyy kaikkeen – myös defensiivisillä aloilla, jotka toimivat vain Suomessa. Kun miettii pelkästään listaa asioista, jotka ovat täysin lamaantuneet muutamiksi viikoiksi poikkeustilan myötä, niitä ovat mm.

– Ravintolat
– Tapahtumajärjestäjät, messut, häät jne.
– Baarit, klubit, yöelämä
– Elokuvateatterit
– Monet yksityisyrittäjät (personal trainerit, puhujat, kouluttajat, bloggaajat jne.)
– Teatterit, oopperat jne.
– Koko matkailuala (matkatoimistot, lentoyhtiöt, risteily-yhtiöt jne.)
– Hotellit

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka ja paljon, mutta tästä saa hyvän kuvan. Käytän itse käytännössä kaikkia ylläolevia palveluita. Ja montaa näist palveluista pystyn edes käyttämään tulevien viikkojen aikana? En yhtäkään, koska lähes kaikki on kiinni. Kyseessä on ennennäkemätön tilanne juuri siksi, että kulutus pysähtyy käytännössä seinään ja pienetkin rahavirrat loppuvat, koska kaikki suljetaan tai perutaan. Ja mikä pahinta, suurinta osaa näistä asioista ei pystytä korvaamaan kuin valtion toimesta.

Kun tämä kertaantuu Suomessa yli viidellä miljoonalla ihmisellä ja maailmassa miljardilla ihmisellä, puhutaan aivan valtavasta määrästä euroja, jotka eivät mene taloudessa kiertoon ja talous hidastuu maailmassa ennennäkemättömällä tavalla hetkessä. Shokki tulee olemaan äkkinäisempi ja rajumpi kuin finanssikriisin aikaan – osuihan finanssikriisiaika kuitenkin lähes vuoden pituudelle.

On myös hyvä muistaa, että lähes 70% Suomen talouden bruttokansantuotteesta syntyy palveluista. Nyt erittäin moni palvelualanbisnes pakotetaan käytännössä pakkosulkemaan ovensa ja palvelunsa. Shokki tulee olemaan siis bruttokansantuotteelle ja Suomen kansantaloudelle järkyttävä ja hankala edes ymmärtää, vaikka numerot olisivat tiedossa.

Katsotaan vielä Suomen bruttokansantuotteen kehitystä menneinä vuosina, jotka olivat ”hyviä”.

Lähde: Tilastokeskus

Suomella ei ole mennyt hyvin sitten finanssikriisin. Eurokriisi vei myös Suomen talouden polvilleen ja talous oli jo valmiiksi hidastumassa viime vuonna. Laitetaan jo heikkenevään talouskasvuun kertasokki koronasta niin pääsemme tänä vuonna rajusti miinukselle.

Tämä johtaa työllisyyden kasvuun, bkt:n merkittävään laskuun (toivottavasti kuitenkin pienempään kuin 2009) ja Suomen valtion taloudellisen tilanteen heikkenemiseen (eli valtavaan lisävelan ottamiseen).

Suomen kansantalouden vene on vuotanut jo pitkän aikaa ja korona oli viimeinen asia, jota tarvitsimme, jos haluamme hyvinvointiyhteiskunnan pitää kasassa.

Työpaikkani ei ole vaarassa, mutta yrittäjän tuloni ovat

Koronavirus ei olisi voinut iskeä itselleni huonompaan aikaan maksimointivuoteni kannalta. Tavoitteeni oli saada tänä vuonna ainakin 17 000 euroa kevytyrittäjänä blogiyhteistöiden ja muiden tulojen avulla. Tämä lähti hienosti  käyntiin helmikuussa kun pääsin tekemään yhteistyötä niin OP kevytyrittäjä kuin Eximian kanssa ja näytti siltä, että blogitulotavoite 17 000 euroa tämän vuoden aikana saattaisi hyvinkin onnistua.

Sitten tuli korona ja laittoi myös vaikuttajayhteistyömahdollisuudet jäihin. Saatat ihmetellä, miten korona voi vaikuttaa blogiyhteistöihin, koska kaikki tämä on kuitenkin täysin digitaalista. Syynä on se, että kun uutiset ja koko media huutaa koronaa, ei yritysten ole periaatteessa edes järkevää mainostaa itseään. Poikkeuksena syöpäiset pikavippimainokset, jotka hyväksikäyttävät ihmisten ahdinkoa.

Ja jos tämän investointi-innokuuden laskun näkee näin ruohonjuuritasolla kuin pienyrittäjänä, voit vain kuvitella, minkälaisiin kerrannaisvaikutuksiin tämä johtaa, kun kaikki yritykset ympäri maailman käyttäytyvät samalla tavalla.

Pahimmin sijoitusblogistimaailmassa tästä varmaan ottivat takkiin hyvää työtä naisten sijoittamiseen eteen tehneet Mimmit Sijoittaa, joiden konsepti perustuu tapahtumien järjestämiseen. Korona todistaa kaikella tällä sitä, kuinka musta joutsen se oli, vaikka kyseinen tauti on ollut tiedossamme jo kuukausia.

Tämän lisäksi taloudellisesti epävarmoina aikoina yritykset usein leikkaavat erittäin epäloogisesti ensimmäisinä juuri markkinointikustannuksistaan. Minulla on edelleen yli 20 yritystä kontaktoitavani ja näyttää siltä, että joudun odottamaan kesään-syksyyn, että minun kannattaa yrityksiä alkaa kontaktoimaan uudestaan vasta kun asiat ovat rauhottuneet.

Näinä hetkinä olenkin onnellinen siitä, että minulla on tasainen palkkatyö vakavaraisessa yrityksessä ja voin kuluttaa aikani miettien sitä, miten saisin maksimoitua sijoitukseni laskeviin pörsseihin, kuin sitä, mistä saan seuraavan kuukauden rahani lainojen maksuun.

Tuntuu myös, että työtilanteeni on hieman rauhoittunut, mikä on oikeastaan ihan mukavaa vaihtelua – tiedän, että kun koronasta päästään eroon, asiat lähtevät varmasti kerralla täysillä käyntiin.

Aivan eri tilanne on esim. omalla äidilläni, joka sattuu toimimaan matkailualalla, johon korona luonnollisesti iski järkyttävästi. Ei tilanne, mihin haluaa joutua muutama vuosi ennen eläkevuosiaan.

Tämä on myös yksi syitä siihen, miksi en ole yrittäjä – ainakaan ennen kuin taloudellinen riippumattomuus on huomattavasti lähempänä. Yrittäjänä pystyy tienaamaan huomattavasti enemmän, mutta siinä on myös aina korkeammat riskit. Tällä hetkellä erittäin moni yrittäjä onkin monen vaikean päätöksen edessä ja toivonkin jaksamista kaikille, jotka tästä hankalasta tilanteesta kärsivät.

Yhteenveto

Uskon, että asiat tulevat menemään pahemmaksi, ennen kuin ne menevät paremmaksi. Maailma tulee selviämään myös tästä ja ihmiset sekä keskuspankit kyllä keksivät tavan nostaa talous uudelleen jaloilleen, vaikka talousoppikirjojen opit pian loppuvatkin kesken.

Eräs kaverini kyseli minulta jo näkemystä siihen, syntyykö vihdoin uusi talouden uusi maailmanjärjestys (esim. kryptovaluuttojen avulla), mutta oma näkemykseni on, että vielä ollaan erittäin kaukana siitä.

Koronaviruksen aiheuttama shokki ei ole isossa kuvassa finanssikriisin kokoinen, mutta koska se tuli niin yhtäkkiä ja samanaikaisesti ympäri maailman, on sen vaikutukset huomattavasti rajumpia kuin kenenkään laskennat pystyi olettamaan.

Nämä ovat hetkiä, jolloin tarvitaan kaikkia meistä. Puhun paljon rahan säästämisestä ja turhan kuluttamisen välttämisestä. Olen edelleen sitä mieltä, että turhaa kuluttamista kannattaa välttää, mutta nyt on aika tukea lähiyrittäjää, jos oma taloudellinen tilanne antaa jousten ja on jotain, mitä häneltä tarvitset.

Kaikesta tästä karmeudesta pitää kuitenkin löytää jotain nihilististä huumoria ja paljon memejä.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

 

4 kommenttia artikkeliin ”Suurin osa meistä aliarvoi koronaviruksen vaikutukset talouteen”

  1. Mielenkiintoista pohdintaa! Ehkä tällaisena omana pseudoanalyysinä voisin nostaa esille kysymyksen siitä, mitkä sektorit palautuvat normaalitilaan ja mitkä puolestaan kuolevat pois. Esimerkkinä voidaan nostaa esille vaikkapa Suomessakin jo jonkin aikaa porskuttanut fitness-ala. Kun ihmiset ovat koronan vuoksi pakotettuja harjoittelemaan kotona tai ulkona, moni voi varmaan alkaa miettimään elämänvalintojaan uudestaan, ja lopettaa aikaisemman harrastuksensa. Tällaisella trendillä olisi valtavat vaikutukset kuntosaliyhtiöihin, lisäravinnealaan, ns. hyvinvointibisnekseen ja valmentajiin…

    Entäpä sitten elokuvateatterit tai risteily-yhtiöt? Tuleeko ihmisille oikeasti ikävä tolkuttoman kallista ja vanhentunutta elokuvateatterikokemusta, kun käytännössä kaikilla on nykyään kotona suhteellisen laadukas kuvaruutu viihdehetkiä varten. Selviävätkö risteily-yritykset koronan aiheuttamista imago-ongelmista karanteenien ja sairastumisten suhteen?

    Tässä ikävässä tilanteessa voittajia ovat yhtiöt, joiden liiketoiminta on ajasta ja paikasta riippumatonta. Viihteen suoratoistopalvelut ovat ilmoittaneet ennätysluvuista ja käsittääkseni esim. Microsoftin pilvipalveluiden käyttöaste on noussut yli 700%!

    Pahoittelen hieman tajunnanvirtaista ajatusketjua, mutta mielestäni liian vähälle huomiolle tässä koronakriisissä on mielestäni jäänyt nimenomaan se, että kokonaiset toimialat saattavat lakata olemasta tai vähintäänkin supistua merkittävästi aikaisemmasta tämän tilanteen myötä. Saattaa olla iso virhe ostaa merkittävästi halventunutta osaketta uskottelemalla itselleen että tilanne palautuu entiselleen ja sen yli, koska näin ei välttämättä tapahdu.

    Vastaa
    • Kiitos hyvästä kommentista! Paljon on ollut tosiaan puhetta V-käyräisestä korjaantumisesta, johon en itsekään usko juuri noilla tietyillä aloilla, jotka kärsivät tästä valtavasti ja joilla on jo valmiiksi huono taloudellinen tilanne. Vahvat yhtiöt tulevat selviämään tästäkin voittajina, mutta kilpailu tulee kyllä vähenemään joka kriisialalla. Menestyjille tämä on kuitenkin ennen kaikkea mahdollisuus pitkällä aikavälillä.

      Ja tuo nostamasi Microsoft-esimerkki on kuvaava. Tuntuu, että he, joilla meni tosi hyvin, menee entistä paremmin nyt (etenkin it ja pilvi), vaikka monet muut toimialat ovat käytännössä kuolemassa! Uskonkin edelleen siihen, että pitkällä aikavälillä tietyt toimialat ovat yksinkertaisesti parempia niin sijoittajille kuin ihan työntekijällekin.

      Maailma ei tule olemaan entisensä tämän jälkeen, vaikka tuntuu, että narratiivi on edelleen sellainen, että puolen vuoden päästä kaikki on ennallaan. Tuntuu jotenkin siltä, että koko maailma kieltäisi todellisuuden edelleen.

      Vastaa
  2. Näinhän se on. Jos olisi varaa osakepoimintaan, ostaisin varmaan Mäkkäriä salkkuun kun nyt sitä halvalla saisi. Ekana osakeostona napsin muutaman kymmentä EPR:ää, koska firman taseet ovat hyvinkin mallillaan, vaikka osake otti -60% hittiä kokemustarjontaan keskittymisen vuoksi. Osingon (nyt 18%) mahdollinen tiputuskaan ei niin haittaa, koska kyseessä on side hustle ja pitkän aikavälin harraste. Indeksirahastoihin tankkaamista öljy-/energiakärki edellä on poikkeusohjelman oman stratsin ytimessä juuri nyt.

    Mitä muuten itse suosisit juuri yt koronapaniikin aikana, mikäli ostelisit indeksirahastoja, aktiivisia tai ETF:iä juuri nyt? Mulla on peruskattaus (ex-)Supereita, Handelsbankeinin indeksirahastoja ja Seligsonia, plus vähän muita aktiivisia mausteina. Riskinsietokyky on hyvä, vaikka kummoisia pääomia ei juuri olekaan. Kuten edellä mainitsin, öljyriippuvaisia rahastoja lähinnä tankkailen tässä väliaikaisesti (mm. BGF Energy, Indeksfondet Norge jne). Suunnitelmissa palaaminen normiohjelmaan kun markkinat vähän toipuvat (erit. öljyn kysyntä) ja pahin öljysota laantuu.

    Vastaa
    • REIT:t ovat kyllä tällä hetkellä erittäin mielenkiintoisia (tosin samaan aikaan suuririskisiä) kohteita, kun käytännössä lähes kaikkien muiden REIT:ien kurssi on puoliintunut tai yli paitsi palvelinkeskus REIT:ien. Itsekin vähän katselin jo terveydenalan kiinteistöfirmoja, mutta en yhtään järkevää ostokandidaattia ole sieltä löytänyt tähän tilanteeseen, vaikka halpaa onkin.

      Uskon myös, että Mäkkäri on ainoita ravintolayhtiöitä, jotka tästä pystyvät selviämään ilman suurempia vahinkoja – salkkuni pääravintolayritys QSR tulee ottamaan turhan paljon iskua tästä, joten luovun siitä.

      En ole niin aktiivinen sijoittaja, että pystyisin sanomaan, mitä nyt kannattaisi ostaa noista erikoisemmista tuotteista. Avasin viime viikkoina vihdoin myös tyttöystävälleni tilin Nordnettiin romahduksen myötä ja aloitin hänelle rahastosijoittamisen, tosin hänelle mukaan tuli vain noita perus halpoja rahastoja kuten Handelsbanken USA:ta, mutta sitä sinulla tosiaan varmasti onkin jo salkussa.

      Vastaa

Jätä kommentti