Sijoittusstrategiaani kuuluu se, että sijoitan kerran kuussa strategiani mukaisesti yrityksiin. Tähän mennessä olen kuitenkin rajannut seuraavat yritykset pois sijoitusteni listalla.
1) Ase-, kaivos- ja uhkapeliteollisuuden
2) Tupakka-, huume- sekä alkoholiteollisuuden
3) Yritykset, joiden pääkonttorimaalla ei ole automaattinen verosopimus Suomen kanssa (haluan, että osingot verotetaan automaattisesti oikein, eikä se vaadi minulta ylimääräistä työtä)
Muutosten aika ei ole ohi
Viime aikoina olen pohtinut suhdettani yleiseen hyvään ja siihen kuinka sitä haluaisin toteuttaa sijoittamisessa. Teinkin muutaman muutoksen alkuperäisen sijoitusstrategiani osalta. Uudet sijoitusrajoitukseni näyttävätkin tältä. Jatkossa en sijoita seuraaviin yrityksiin.
1) Tupakkateollisuuteen
2) Yrityksiin, joiden pääkonttorimaalla ei ole automaattinen verosopimus Suomen kanssa
Jäljelle siis jää enää tupakkateollisuus ns. ”syntiosakkeista”. Tämä oikeastaan ihan siitä syystä, että tupakointi on varmaan ainoita asioista maailmassa, jota en ymmärrä millään tasolla. Uskon myös, että alan riskit kasvavat nyt kun tupakkaverotusta kiristetään ympäriinsä, ihmiset vähentävät tupakointiaan ja kannabis on kasvattanut entisestään suosiota. Osa siis henkilökohtaisista syistä ja osa ihan käytännön syistä.
Toisena pysyy pääkonttorimaat, joilla ei ole automaattista verosopimusta Suomen kanssa. Hain kesän alussa osinkojani takaisin Saksan veroviranomaiselta, ja vaikka se oli suhteellisen helppoa, on se aivan turhaa työtä ja järkevistä verosopimusmaista löytyy tarpeeksi hyviä firmoja (vaikka hyviä jälleenvakuutusyhtiöitä onkin vaikea löytyy Saksan ja Sveitsin ulkopuolelta).
Näin sain listalleni lisää laatuyhtiöitä, joista ensimmäisenä seurantaan tuli:
United Tehcnologies
Boeing
Heineken
Raytheon
Constellation Brands
Lockheed Martin
Lista kasvanee kun tutustun yrityksiin entistä enemmän.
Mikä sai minut muuttamaan mieleni?
Oikeastaan syy muutokseen oli yksinkertainen. Aina sanotaan, että yksilö voi vaikuttaa asioihin. Osakesijoittamisessa olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että se mihin sijoitan, ei vaikuta maailmaan negatiivisesti tai positiivisesti. Paitsi sijoitusteni arvoon. Omaisuuteni on suhteessa maailmaan täysin olematon. En halua sulkea esim. Boengin ja United Technologiesin kaltaisten laatuyritysten sijoitusmahdollisuuksia pois vain sen takia, että ne tekevät myös asioita sotateollisuuden tarpeisiin.
Toisena eettisyys on vaikea perustella, koska yritysten eettisyys on usein erittäin vaihtelevaa ja käsite on kaikinpuolin niin monimutkainen. Joku voi väittää, että Supercellkin on epäeettinen, koska liiketoiminta perustuu lasten peliriippuvuuteen ja vanhempien luottokortteihin. Todellisuushan ei ole näin yksinkertainen, mutta tämä on yksi tapa katsoa asiaan. Sijoittaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa, jos ei ajattele liian syvälle etiikkaa ja moraalia, koska kysymys on niin filosofisista asioista, että kaivo on pohjaton.
Saattaa olla, että mikäli omaisuuteni on joskus monia miljoonia (mikä sekin on epätodenäköistä), voin miettiä rajauksia uudelleen. Jos hallinnnoisin vaikka Norjan öljyrahastoa, voisin vanhat rajaukseni pitää, koska pystyisin vaikuttamaan maailmaan aidosti omistuksillani. Tällä hetkellä voin kuitenkin keskittyä siihen, että löydän parhaat mahdolliset sijoitukset ilman keinotekoisia rajoituksia. Kuten siis kirjoitin muutama kuukausi sitten, myin nyt sieluni vain muutaman potentiaalisen prosentin tähden. Olenhan vain pieni ihminen.
Itse ostin Altriaa sillä kessu maistuu joskus itsellenikin :=)
Eihhh. Rahan ja terveyden roskaan heittämistä 🙁
United Technologies, Boeing, Raytheon ja Lockheed Martin ovat myös omalla seurantalistallani. Boeing tai LMT ovat tuottaneet todella hyvin Trumpin virkakauden alettua.
Boeingin meno on kyllä yllättänyt minut täysin. Varmaan lentoliikenteen lisääntymisellä globaalisti entisestään on ollut siinä suuri merkitys. United Technologies on aina kiinnostanut, mutta tuntuu että se on tällä hetkellä hieman yliarvostettu, koska kasvua ei ole näkyvissä. Lockheed Martin varmaan tällä hetkellä listani ykkönen.
Locheed on USAn valtion hovihankkija asekaupoissa, mutta jokaisessa toimijassa oli hyvät/huonot puolet. Seekingalphassa oli näistä hyvin artikkeleita. UTX sai muistaakseni. osinkoaristokraatin tittelin tänä vuonna. Katso vielä GD eli general dynamics, joka tekee USA:n sukellusveneet. GD:llä oli muistaakseni pisin osingonkorotushistoria.
General Dynamics onkin täysin uusi tuttavuus. Kuulostaa mielenkiintoiselta, kiitos vinkistä!
Miten muuten noin käytännössä tuo saksasta rahan hakeminen onnistuu. Lomakke siihen vaaditaan, mutta miten todistit, että olet maksanut veroa? Eli itse olisin hakemassa takaisin osinkoja saksasta, mutta tuo todistuspuoli hieman askarruttaa, sillä välittäjältä ei saanut todistusta asiasta – tai saisi, jos maksaisi maltaita – joten aloin miettimään, mikä riittää todistukseksi osingosta.
Sijoittajatursaalta löytyy tähän hyvät step-by-step ohjeet: https://sijoittajatursas.com/2017/12/15/nain-hain-ja-haet-sinakin-palautukset-saksan-osinkoverosta/ Eli verottajalta voi pyytää todistuksen verotuksesta ja väittäjän todistus siitä, että olet saanut osinkoja in the first place riittää. Tämän ei tarvi siis olla mikään virallinen ote joka maksaa, vaan vaikka print screen osingoistasi, joita olet saanut välittäjän palvelustasi.