Taloudellinen riippumattomuus on nyt muotia (mutta silti sitä ei ymmärretä)

P.Ohatan päästyä monessa mediassa esille, on jopa iltaroskalehdissä ollut uutisia hänestä sekä muista ihme janttereista, jotka pyrkivät aikaisin eläkkeelle sijoittamisella. Keskusteluja on käyty ruokapöydissä, työpaikkojen kahvihuonessa sekä tietenkin netissä. P.Ohatta kirjoitti hyvän avauksen kaikista ennakkoluuloista ja asioista, joita tavallinen ihminen, joka ei sijoittamisesta välttämättä kauheasti tiedä, voisi miettiä uutisen luettuaan. Jos joku ei ole sitä vielä lukenut, kannattaa. Teksti on erittäin hyvä tiivistys kaikista ennakkoluuloista sekä vääristä luuloista, mitä sijoittamiseen liittyy.

Kyllä kansa tietää

Kuten Internetissä yleensä, myös kommenttipalsta on erittäin viihdyttävää luettavaa (etenkin kun jotkut reagoivat ihan kuin eivät olisi koko tekstiä lukeneetkaan). Kävin itsekin lyhyen keskustelun kirjoituksen kommenteissa sijoittamisesta ja sijoitusten ajoittamisesta. Sitten lopetin keskustelun, koska tajusin, että puhuin seinälle. Varmaan aika yleinen ilmiö netissä. P. Ohatan tekstihän löytyy täältä.

Tekstin kommentit ja keskustelu, jonka kävin, oli mielestäni erittäin silmiä avaava. Argumentteja tuli kokeneilta kehäketuilta, jotka kertoivat kuinka harmittaa kun sijoittaa juuri silloin kun kurssit ovat korkeimmillaan ja kuinka tällainen taloudellinen riippumattomuus ajattelu haihattelu on juuri sellaista, mitä ilmenee vain juuri ennen kuplan puhkeamista. Vaikka P. Ohatan tekstissä ja sadoissa muissa sijotusblogien teksteissä puhutaan juuri ajoittamisen vaikeudesta ja siitä, ettei edes yritetä ajoittaa, koska se on käytännössä mahdotonta, tuntuvat ihmiset jotenkin olettavan, että kun kurssit romahtavat puoleen nykyhinnoista, ovat kaikkien sijoitukset pakkasella yhtä paljon.

Tietämättömyys, ymmärtämättömyys sekä välinpitämättömyys oli mielestäni monessa kommentissa erittäin vahva. Vaikka P. Ohatta selitti jokaisen asian mielestäni erittäin hyvin auki. Itseäni jäi mietityttämään, miksi ihmiset ovat niin paksupäisiä. Eivätkö he halua ymmärtää? Eikö heillä ole työkaluja ymmärtää? Tuntuu, että monelle ei-blogistille P.Ohatan strategia ja elämäntapa on masokistista itsensä kiduttamista, joka päättyy siihen, että hän menettää kaikki rahansa (koska hei IT-kupla, finanssikriisi ja 90-luvun lama). Oli siellä pari ihan kannustavaakin ja inspiroitunutta kommenttia, mutta itseäni kiinnostaa enemmän aina se, miksi ihmiset eivät halua ymmärtää.

Osaako joku valaista mistä tällainen johtuu?

6 kommenttia artikkeliin ”Taloudellinen riippumattomuus on nyt muotia (mutta silti sitä ei ymmärretä)”

  1. Kaikki eivät tajua hyvän päälle. Itse kirjoitin juuri blogissani ystävästäni joka ei ymmärrä oman pääoman kasvattamista mitenkään positiivisesti. Hän näkee esim sijoitusasunnon kulut hänen omina kuluinaan (=sijoitusasunto on negatiivinen juttu) eikä ymmärrä tai halua ymmärtää että vuokralainen maksaa koko ajan hänen sijoituslainaansa pois.

    Vastaa
  2. Ongelma on myös siinä että aiheesta kirjoittavat toimittajat eivät itsekkään ymmärrä taloudellisen riippumattomuuden yksinkertaista, toimivaa ja hienoa filosofiaa. Tällöin siintä on myös erittäin vaikea kirjoittaa hyvää artikkelia. Jutuista tulee erittäin pintapuolisia/vääristyneitä ja jos miettii itseään sellaisen henkilön paikalle joka ei asiaan ole perehtynyt ja katsoo vaikka Ylen aamu-tv:n haastattelun Pohatasta, niin eipä siintä helposti saa sellaista ”AHAA-VAU-elämystä” ja meikäläiset on tällöin helppo lokeroida likasissa vaatteissa käyskenteleviksi pihtareiksi jotka eivät nauti elämästä, vaikka todellisuus on juuri päinvastoin.

    Vastaa

Jätä kommentti