Oletko sinäkin matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen- testi

Kesä lämmittää ja on aika vaihtaa hieman kevyempään aiheeseen ainaisesta säästämisestä, tienaamisesta ja sijoittamisesta. Koska alan itse olemaan jo ihan kesälomafiiliksissä (toinen osa kesälomastani alkaa huomenna), tämänpäiväiseen kirjoitukseen olen valmistellut testin kaikille lukijoilleni. Testi on vakava, mutta leikkimielinen.

Ainaisen omista kokemuksistani puhumisen sijaan, olisi mukava nähdä millaisia elämäntapoja rahaan liittyen lukijoillani on ja tämän testin myötä opinkin toivottavasti lisää kaikista blogini lukijoista!

Testi on yksinkertainen. Jos vastaus kysymykseen tai väitteeseen on ”totta”, saat yhden pisteen. Jos vastaus kysymykseen tai väitteeseen on ”epätosi”, et saa pistettä. Parissa kysymyksessä voit saada yli 1 pisteen (erikseen mainittu). Pidä kirjaa päässäsi (tai paperilla) pisteiden määrästä ja vastaa lopun äänestyksessä, monta pistettä sait! Let’s mennään.

1. Seuraatko kulutustasi kuukausitasolla?

Testiaika!

Ensimmäinen askel oman talouden kuntoon laittamisessa on oman kulutuksen seuraaminen. Vain omaa kulutusta seuramaalla pystyy olemaan rehellinen itselleen kulutuksesta ja näin löytämään omasta kulutuksestaan kaiken turhan asian. Samalla vähennät kulutustasi aivan alitajuntaisesti, koska alat tulemaan tietoiseksi siitä, mihin rahaa käytät. Toimii.

2. Oletko käynnistänyt taloutesi uudelleen viimeisen kahden vuoden sisään?

Kirjoitin aikanaan kirjoituksen siitä, miten pystyt käynnistämään taloutesi uudelleen eli löytämään kaiken turhan kulutuksen taloudestasi. Jokaisella on oma tapa kartoittaa oma turha kulutuksensa ja karsia niistä, mutta seuraavalla kuudella askeleella kattaa erittäin kattavasti talouden kuin talouden.

Askel 1 – Aloita kulutuksesi seuraaminen
Askel 2 – Jos asut vuokralla, kilpailuta vuokramarkkinat
Askel 3 – Kilpailuta lainasi sekä vesi-, sähkö- ja puhelinliittymäsi
Askel 4 – Irtisano kaikki striimauspalvelusi
Askel 5 – Kyseenalaista huomaamattomat arkikulusi kirkkoverosta, työttömyyskassaan, autoiluun ja päihteiden käyttöön
Askel 6 – Ota selvää alennuksistasi, joita voit saada opiskelijana, työpaikkaetuna tai järjestöetuna

Kun käy kyseisen listan läpi vähintään kerran kahteen vuoteen, säästää helposti satoja euroja vuodessa. Toinen tärkeä osa on tehdä hintavertailua ruokaostoksistasi ja miettiä sitä, missä kaupassa kannattaa käydä. Olen pelkästään tämän vuoden aikana tehnyt kolme eri ruokakorivertailua, joihin kannattaa tutustua, mikäli et niihin ole vuoden varrella törmännyt.

Lidl vs. Prisma
Prisma vs. S-Market
Citymarket vs. Prisma

Oletko sinä kilpailuttanut ahkerasti taloutesi kiinteitä menoja viimeisen kahden vuoden aikana?

3. Sinulla ei ole pikavippejä, kulutusluottoja, autolainaa tai muita yli 1%:n korkoja

Kukaan meistä ei tarvitse pikavippejä, kulutusluottoja saati autolainaa. Kaikki nämä lainat sisältävät lähes poikkeuksetta korkeat korot, jolloin käytännössä varastat tulevaisuuden itseltäsi. Kun maksat korkoja muille ihmisille ja yrityksille, et saa itse läheskään niin paljoa säästöön.

Lainat ovat käytännössä aina huonoa taloussuunnittelua kahta lainaa lukuunottamatta – asuntolainaa ja opintolainaa. Nämä lainat kannattaa ottaa. Mutta, mikäli sinulla on näissäkin lainoissa yli 1% korko, kilpailuta ne välittömästi! Tämänhetkisellä pankkien kilpailutilanteella pystyt saamaan jopa alle 0,5% marginaalin asuntolainaasi, kunhan vain kilpailutat sen uudelleen – opintolainan korko taas pitäisi olla jossain 0,1%-0,3%:n välillä.

4. Kuinka paljon säästät kuukausituloistasi?

Alle 30% = 0 pistettä
30-50% = 1 piste
Yli 50% = 2 pistettä
Yli 80%= 3 pistettä

Asuntolainan ja muiden lainojen takaisinmaksaminen lasketaan säästöksi. Simple enough.

5. Sijoitusomaisuutesi arvo on isompi kuin muun omaisuutesi arvo

Monesti käydään keskustelua siitä, onko koti sijoitus vai kuluerä. Oli tästä mitä mieltä tahansa, kertyy omista kodista myös paljon kuluja. Suurin osa muusta omaisuudestasi kuitenkin on aina kuluerä autosta muihin kulutustarvikkeisiin.

Matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen erityisen tärkeä on se piste kun sijoitustesi arvo nousee yli kotisi ja muiden irtaimiston ja käyttöomaisuuden arvon. Vaikka sijoitusomaisuuteni on tällä hetkellä hieman yli 100 000 euroa, en silti ole itse saavuttanut vielä tätä pistettä, koska pelkkä kotinikin on tätä kalliimpi.

6. Sinulla on passiivisia tuloja

Matka taloudelliseen riippumattomuuteen kiihtyy huomattavasti, mikäli onnistut saamaan matkan varrella passiivisia tuloja esim. osingoista, sijoitusasunnon vuokratuloista tai jollain muulla tavalla. Otetaan esimerkiksi oman osinkokehitykseni kasvu siitä kun aloitin sijoittamisen, tähän päivään:

2013: 226,31€
2014: 540,24€
2015: 829,91€
2016: 1313,79€
2017: 2462,12€
2018: 3080,36€
2019: 3918,00€
2020: 1361,98€

Vaikka lähdin nollasta, olen tämän seitsemän vuoden aikana saanut yli 14 000 euroa rahaa passiivista tuloa pelkästään laittamalla rahaa osakkeisiin. Tämän 14 000 euron eteen minun ei ole tarvinnut tehdä yhtään mitään vaan rahat ovat vain rullanneet tililleni.

Ja kiitos korkoa korkolle -ilmiön, varallisuuteni sekä passiivisten tulojeni kasvuvauhti vain kiihtyy vuodesta toiseen ja näin kiihtyy myös matkani taloudelliseen riippumattomuuteen, kuten numeroista selvästi näkyy.

7. Sinulla on sivutuloja työn ja passiivisten tulojen ohella

Käyt töissä sekä sijoitat ja saat passivisia tuloja. Tämän lisäksi moni taloudellisen riippumattomuuden tavoittelija saa sivutuloja vielä jostain muualta ja jotkut saattavat tehdä jopa toista työtä! Moni saattaa saada tuloja myös harrastuksistaan tai muista vapaa-ajan aktiviteeteista.

Onko sinulla taitoja tai harrastuksia, joilla pystyisit vauhdittamaan matkaasi taloudelliseen riippumattomuuteen tai muuten vain tuomaan lisätuloja talouteesi?

Tätä kannattaa miettiä, sillä lisätulolähteet elämässäsi voivat olla lähempänä kuin olet tajunnutkaan. Olen kirjoittanut aiheesta jo muutamassa aiemmassa blogitekstissäni, mutta tulen käsittelemään lisätuloja vielä enemmän syksyllä.

8. Sinulla on suunnitelma taloudellisen riippumattomuuden jälkeiseen elämään

Nyt kun taloudellinen riippumattomuus on ollut paljon mediassa esillä monia vuosia (ja osa minunkin tarinastani pääsi Iltalehteen), yhä suurempi osa ihmisistä on alkanut haaveilemaan siitä. Ikuiset päivät paratiisisaarella kookosjuomaa juodessa palmun varjossa kuulostaa täydelliseltä.

Se ei kuitenkaan ole sitä, mitä ihminen tarvitsee, sillä ihminen tarvitsee mielekästä tekemistä, vaikka ei töissä kävisikään. Täysin vapaanakin voi masentua, jos elämälle ei löydä tarkoitusta.

Tämän takia jokaisella, joka tavoittelee taloudellista riippumattomuutta, pitäisi olla suunnitelma ja tarkoitus myös taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen. Itselläni on suunnitelma taloudellisen riippumattomuuden jälkeistä elämää varten, mikäli sen pystyn saavuttamaan. Onko sinulla?

 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

8 kommenttia artikkeliin ”Oletko sinäkin matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen- testi”

 1. Hauska teksti! Käytännössä lähes täydet pojot paitsi kohdasta 7.

  Jos haluaisin tienata enemmän rahaa olisi siihen kohdallani lisätyötä parempi vaihtoehto tehdä enemmän päivätyötä/tsempata ahkerammin ja sitä kautta pyrkiä saamaan ylennyksiä ja palkankorotuksia. Nykyinen tahti kuitenkin riittää ihan hyvin 🙂

  Vastaa
  • Kiitos, välillä jotain vähän kevyempää 😀

   Ja hyvä kun nostit tuon esiin. Monelle meistä järkevämpää olisi juuri tuo ylennyksen ja uralla eteneminen. Yleensä sivutulojen saaminen samalla tuntipalkalla voi olla haastavaa, ellei pysty tekemään konsultoinnin kaltaisia hommia tuntipalkalla.

   Vastaa
 2. Kyllä nuo asiat toimii. Olen 65 v ja jäänyt vapaalle 12 v sitten. Vuokra tuotoilla yms on eletty. Osingot pistetty kiertoon ostamalla uusia osakkeita.

  Vastaa
 3. Miksi passiivisiin tuloihin nostetaan usein osingot, mutta ostetaan saaduilla rahoilla samojen yritysten osakkeita? Eikö olisi kivempaa ja passiivisempaa ilman osinkoja eli ilman aikaisemmin maksettuja veroja?

  Myös ”Tämän 14 000 euron eteen minun ei ole tarvinnut tehdä yhtään mitään vaan rahat ovat vain rullanneet tililleni.” hieman provosoiva, mutta saa enemmän kommentteja näkyvyyteen.

  Vastaa
  • Heh, nojoo tuo sanamuoto ei ollut tarkoituksella provosoiva, mutta toki jos laittaa monen ajatukset rullaamaan, on se hyvä.

   Osinkoja voi käyttää monella tapaa, mutta käytän (ja varmaan moni muu) käyttää sitä esimerkkin aina, koska se on yksinkertaisin kaikista ja helposti ymmärrettävin esimerkki aidosti passiivisesta tulosta. Ostit osingoilla ruokaa tai saman yhtiön osakkeita, on tulo silti aidosti passiivista sen jälkeen kun osakeostoksen on tehnyt (toisin kuin esim. asunnon vuokraaminen, johon pitää ihan vähän nähdä välillä vaivaa).

   Vastaa
 4. Moi,

  Hyvä blogi ja mielenkiintoisia pohdintoja!

  Itsellä aika hyvin muut osuudet hallussa, mutta tuo kuulausitason seuraaminen (kauppa/vaatteet/huvit yms) jaottelu puuttuu. Osaatko sanoa siihen mitään hyviä appeja/vinkkejä, millä olisi vaivatonta seurata?

  Vastaa
  • Kiitos! Itse käytän klassisesti ihan Exceliä, mutta moni pankki tarjoaa myös hyviä jaotteluja jo ihan verkkopankin tasolla. Itselläni Danske jo sinällään hyvin jaottelee kulut tililtä. Tässä kirjoituksessa olen kirjoittanut säästämisestä – ja näytän esim. miltä oma Excelini näyttää: https://omavaraisuushaaste.com/miten-saastaa-rahaa/

   Suomessa varmaan käytetyin appi säästämiseen seurantaan on Pivo, joka on paras etenkin jos olet OP:n asiakas, mutta käsittääkseni sitä voi käyttää nykyään myös muiden pankkien asiakkaana.

   Vastaa

Jätä kommentti