Talousblogien sosiaaliset mediat – sinne missä nuoret ovat

Yritän mahdotonta – yritän saada milleniaalit kiinnostumaan taloudellisesta riippumattomuudesta, sijoittamisesta ja/tai taloudenhoidosta!  Yritän sitä vaikka pörssit ovat median mukaan kuplaantuneet, arvostustasot korkeat, riskit korkeat ja jokaisesta tuutista toitotetaan samalla kuinka pitää ostaa uudempaa, kiiltävämpää ja kauniimpaa.

Samalla suomalaisista yli 400 000 on jo maksuhäiriömerkintäisiä – ja koko ajan enenevissä määrin nämä maksuhäiriöt kasaantuvat nuorille juuri itsenäistyville nuorille. Jotain on siis tehtävä. Mielestäni vastaukset löytyvät sosiaalisesta mediasta, koska somessa voi tavoittaa käytännössä nykyään jo melkein kenet tahansa, mistä tahansa, milloin tahansa – kunhan luot sisältöä, mitä halutaan seurata. Mitä ja miten minä ajattelin asialle tehdä? Siitä seuraavassa.

Instagram

Instagramissa Omavaraisuushaaste on trendikäs

Jos luet blogiani tietokoneella, olet saattanut huomata, että Instagramin logo on ilmestynyt ”Seuraa blogia muualla” kohtaan. Syynä tähän on se, että Instagram tulee olemaan tulevaisuudessa ykkösprioriteettini erilaisen sisällön luomisessa sosiaalisessa mediassa ensi vuoden alusta lähtien. Syy tähän on yksinkertainen: tutkimusten mukaan se on heti Facebookin jälkeen suosituin sosiaalinen media nuorilla aikuisilla. Somejen suosiossa kuitenkin näkyy selkeitä sukupuolieroja ja etenkin naiset ovat profiloituneet Instagramin käyttäjiksi.

Näiden kahden syyn takia aktivoidun Instagramissa 1.1.2019 ja pyrin kasvattamaan sijoittamisen, säästämisen ja taloudellisen riippumattomuuden ilosanomaa siellä, missä 99% sisällöstä perustuu kuluttamiseen, kauniisiin sekä söpöihin asioihin ja riittämättömyyden tunteeseen.

Tähän mennessä olen löytänyt käytännössä vain kaksi sijoittamiseen liittyvää suomalaista blogia Instagramista ja näistä vain toinen on aktiivinen – kyseessä on Julia Thurénin Instagram. Tuntuukin, että ilmatilaa Instagramissa monelle muullekin suomalaiselle talousblogille olisi, mutta kyseessä on mielestäni ehkä vaikein media kaikista, koska Instagram perustuu pelkkiin kuviin. Miten luoda kuvilla tarina siitä, että sijoittaminen, säästäminen ja taloudellinen riippumattomuus kannattaa?

Viime aikoina olen yrittänyt opetella Instagramin logiikkaa, koska huonona milleniaalina en ole itse juuri koskaan henkilökohtaisesti sovelluksesta välittänyt. Olenkin valmistellut kirjamellisesti ”Instagram-strategiaa”, jonka toimeenpanon aloitan tammikuun alussa. Jos kiinnostaa millaista tarinaa taloudellisesta riippumattomuudesta alan Instagramiin rakentaa, seuraa Omavaraisuushaastetta Instagramissa täältä tai hae Instagramista yksinkertaisesti käyttäjä omavaraisuushaastefire.

Kaikki seuraamiset, tykkäykset ja kommentit ovat enemmän kuin kuin tervetulleita ja toivonkin saavani palautetta siitä, onko sisältö järkevää. Ja vinkatkaa kommenteissa jos mielessänne on jotain talousblogeja, jotka ovat aktiivisia Instagramissa (suomenkielisiä tai vaikka myös englanninkielisiä).

Facebook

Facebook on pitänyt ajansaatossa selvän sosiaalisten medioiden ykkösasemansa sukupuolesta tai iästä riippumatta ihmisillä. Ainoa poikkeus vielä nuoret lapset, jotka kirjautuvat yhä vähemmän ja vähemmän Facebookkiin. Mielenkiintoista kuitenkin on, että samalla senioreiden määrä Facebookissa on kasvanut selvästi. Facebook tuntuukin olevaan nykyään ns. ”vanhempien” sosiaalinen media, jonka takia sitä pidetään ei-niin-elinkelpoisena. Olen kuitenkin vahvasti eri mieltä, koska yksi asia, joka meitä kaikkia yhdistää on se, että me kaikki vanhemme.

Ja jos ihmiset liittyvät Facebookiin vanhempana, ei Facebook tule näillä näkymin koskaan menettämään ykkösasemaansa sosiaalisten medioiden kilpailussa. Nuoret juoksevat usein trendien perässä, mutta vanhemmat usein juoksevat sinne, missä muut ovat ja mikä on kätevintä. Myönnän, alan olla vanha ja mielestäni Facebook on edelleen paras some henkilökohtaisessa käytössä – lähinnä ryhmien takia.

Blogillani on kuitenkin yllättävän vähän seuraajia Facebookissa, mutta viime aikoina se on ollut kasvamaan päin. Todennäköisesti suuri syy tässä kuuluu allekirjoittaneelle, koska olen ollut turhan passiivinen Facebookissa. Tällä hetkellä Omavaraisuushaasten Facebook soveltuukin parhaiten siihen, että sieltä saa aina ilmoituksen kuin uusi kirjoitukseni ilmestyy.

Twitter

Twitter tuntuu olevan ylivoimaisesti suosituin sosiaalinen media kaikessa talousaiheisessa keskustelussa. Ja tämä näkyy myös oman blogini suosiossa Twitterissä – seuraajia on jo lähes 700! Sen, mitä mainitsin kuitenkin Instagramin sukupuolijakaumasta pätee Twitteriin – tosin toisinpäin. Tutkimusten mukaan Twitter on huomattavasti suositumpi miesten kuin naisten keskuudessa ja tämä näkyy erityisesti omassa sijoituspainoitteisessa Twitterissäni.

Tarkistin Twitteristä oman tilini seuraajien sukupuolijakauman – 81% seuraajistani on miehiä! Uskoisin, että näin korkea prosenttin on yhdistelmä sitä, että:

1. Olen itse mies
2. Raha ja sijoittaminen on edelleen valitettavan miehinen kenttä
3. Twitter on huomattavasti suositumpi miesten keskuudessa

Jos et vielä seuraa minua Twitterissä, voit tehdä sen Twitterissä täältä tai tutulla Omavaraisuushaaste-nimellä. Mahdollisesti olet jopa 700. seuraajani!

Shareville

Mitä enemmän olen viettänyt aikaa Sharevillessä, sen enemmän olen siihen tykästynyt. Kun olen linkannut sinne jonkun pitemmän blogikirjoitukseni, on se herättänyt usein paljon hyvää keskustelua Sharevillen puolella. Kommentit ovat keskimäärin myös erittäin asiallisia ja sosiaaliseksi mediaksi Sharevillen keskustelukulttuuri on hyvätasoista. Sharevillessä olevat ihmiset on kuitenkin lähtökohtaisesti kiinnostuneita jo sijoittamisesta sekä rahasta, joten pyrin jatkossa linkkaamaan sinne vain isoimpia tekstejä sekä tietenkin sijoitusanalyysejäni yrityksistä.

Olen suhteellisen aktiivinen Sharevillessä ja jos ei mitään muuta, voi tililläni seurata spekulointisalkkuni kehitystä! Sama Omavaraisuushaaste-nimi palvelee minua myös Sharevillessä.

Snapchat

Minulla on ollut mielenkiintoinen suhde aina Snapchatin kanssa. Henkilökohtaisessa käytössä latasin sen huomattavasti ennen kuin se tuli suosituksi Suomessa tai kaveripiirissäni. Mielestäni Snapchat on yksi parhaista tavoista heittää läppää kavereiden kanssa, mutta blogin käyttöön en mitenkään sitä saa valjastettua edes ajatuksen tasolla.

Yksi suurimmista ongelmista Snapchatissa on se, että Snapchat on edelleen lähinnä alaikäisten sosiaalinen sosiaalinen media. Vaikka toki olisi hyvä yrittää aivopestä jo alle 18-vuotiaita säästämisen ja rahan tärkeydestä, en usko, että kiinnostusta saati aikaa näin nuorilla olisi tällaiseen. Jopa itselläni oli 16-vuotiaana paljon parempaa tekemistä kuin miettiä, mihin rahani kulutan ja olen sentään aina ollut vähän taloushörhö! Snapchat siis jääköön vielä aukoksi Omavaraisuuhaasteelle.

Joukoissa on voimaa

Toivon, että jos nautit blogini kirjoituksistan ja sanomasta, seuraat Omavaraisuushaastetta ainakin jossain sosiaalisessa mediassa! Sen lisäksi, että saat aina helposti tiedon uusimmasta kirjoituksestani sosiaalisen median tilieni kautta, osallistun usein myös ajankohtaisiin keskusteluihin rahasta, taloudesta ja sijoittamisesta lähes kaikilla sosiaalisen median alustoilla.

Joukoissa on voimaa ja toivonkin, ettei tämä jää yhden talousblogin taisteluksi tuulimyllyjä vastaan! Jos olet bloggari, oletko itse harkinnut esim. Instagramissa aktivoitumista? Yhdessä on myös helpompi levittää sijoittamisen ja säästämisen ilosanomaa. Somessa on se hieno asia, että sillä pystyy saamaan suuriakin liikkeitä aikaiseksi, vaikka olisi kuinka pieni ihminen. Kuinka hienolta kuulostaisikaan jos säästämisestä ja sijoittamisesta saisi someliikkeen aikaiseksi pienten somekuplien sijaan!

Olisi erityisen mielenkiintoista kuulla myös kaikilta lukijoilta, mitä sosiaalisia medioita te käytätte eniten ja miksi? 

P.S. Löydät Omavaraisuushaasteen somejen lisäksi myös seuraavista blogipalveluista.

Omavaraisuushaaste Bloglovin’ssa

Omavaraisuushaaste Blogit.fi:ssä

4 kommenttia artikkeliin ”Talousblogien sosiaaliset mediat – sinne missä nuoret ovat”

  1. IRC, ihan vaan koska siellä on läjä kavereita ja toiseksi se on vapaa kaikesta vilkkuvasta ja pomppivasta tauhkasta. Hymiötkin tehään 🙂 perinteisesti, vaikka UTF-8 merkistöstä löytyisi moisia.

    Vastaa

Jätä kommentti