Matkani tietokirjailijaksi osa 10 – Tältä kritiikki tuntuu kirjailijasta

Kirjailijuuden kauhein ja kaunein asia on palaute, mitä kirjasta lopulta saa. Mitä enemmän aikaa, vaivaa ja sydänverta kirjaan valuttaa, sen vahvemmin uskon palautteen vaikuttavan mielialaan ja yleiseen tunteeseen omasta kirjoituksestaan.

Tänään käynkin läpi kaikkea sitä palautetta, mitä kirjani Viisas sijoittaja on ehtinyt kerätä ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, miltä palaute tuntuu itse kirjailijasta ja kuinka palautteen vastaanottaminen on varmasti yksi vaikeimmista taidoista, mitä ihminen voi opetella.

Jos koko matkani tietokirjailijaksi kiinnostaa ja et ole lukenut aikaisempia osia, olen dokumentoinut koko matkani tietokirjailijaksi tähän saakka alla oleviin teksteihin!

Matkani tietokirjailijaksi osa 1 – Unelmasta ja ajatuksesta kirjaksi – nopea katsaus
Matkani tietokirjailijaksi osa 2 – Käsikirjoituksen kirjoittaminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 3 – Käsikirjoituksen editoiminen ennen kustannustoimittajaa
Matkani tietokirjailijaksi osa 4 – Kirjan tarjoaminen kustantamoille 
Matkani tietokirjailijaksi osa 5 – Kustannussopimus
Matkani tietokirjailijaksi osa 6 – Milloin kirja on valmis?
Matkani tietokirjailijaksi osa 7 – Kustannustoimittajan kanssa työskentely
Matkani tietokirjailijaksi osa 8 – Kirjan kannen ja nimen päättäminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 9 – Kirjan julkaisu

Mennään kuitenkin itse asiaan eli suoraan palautteisiin, joita Viisas sijoittaja on kerännyt kolmessa kuukaudessa – palautetta on tullut kiitettävän paljon. Aloitetaan siitä vaikeammasta eli negatiivisesta palautteesta. Olen kerännyt palautteita käytännössä kaikkialta, missä niitä on mahdollista saada netin arvostelupalveluista, eri äänikirjapalveluihin ja aina yksittäisiin blogitekstiarvosteluihin sekä foorumikommentteihin.

Viisaasta sijoittajasta sanottua – negatiivinen palaute

Negatiivinen palaute, kritiikki, haukut, rakentava palaute. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta kaikesta huolimatta, harva meistä nauttii, kun niitä saa – oli syy mikä tahansa. Ja voin luvata, että vielä haastavampaa kaikkea tätä on ottaa vastaan, kun on kirjaimellisesti tehnyt kaikkensa kritiikin kohteen – eli tässä kohtaa kirjani – eteen. Millaista kritiikkiä kirja on saanut? Aloitetaan kirjaan sisältöön liittyvästä kritiikistä.

”Melko ristiriitainen”

”Hieman lapsellinen opus. Mutta sijoittajat ovat”

”Ihan himpun vähemmän olisi toistoa voinut olla” 

”Kirjassa on aika paljon toistoa ja asiat välillä selitetään tarpeettoman pitkästi kielikuvien avulla”

”Napakka kustannustoimittaja olisi tiivistyttänyt neljäänsataan sivuun. Esimerkiksi ”Tänään on paras päivä aloittaa osakesijoittaminen” -hokemista karsimalla olisi vapautunut ainakin pari aukeamaa.”

Melko ristiriitainen oli mielenkiintoinen – ja ensimmäinen kolmen tähden arvostelu, jonka kirjalle näin. Menin sen kanssa yllättävän syvään päähän omissa ajatuksissani, kunnes totesin, että onhan kirja ristiriitainen – koska sijoittamisessa ei oikeasti mustavalkoisia totuuksia, joita noudattamalla tulee mestarisijoittajaksi, yksinkertaisesti ole. Lapsellisuus kritiikki osuu vähän samaan aiheeseen, etenkin kun lopussa luki, että sijoittajat ovat yleisesti lapsellisia. Sijoittaminen ja osakemarkkinoiden käytös on kuin onkin ristiriitaista, jonka takia myös kirjan sisältö saattaa tuntua ristiriitaiselta, koska se pyrkii tarjoamaan mahdollisimman erilaisia näkökulmia sijoittamiseen esimerkkitarinoineen ja pyrkii avaamaan juuri sitä, kuinka absurdisti sijoitusmaailma käyttäytyy.

Toinen toistuvampi kritiikki on toistosta sekä tiivistämisestä. Jos olet lukenut aiemmat matkani tietokirjailijaksi tekstini, tiedät, että teimme kustannustoimittajan ja oikolukijoiden kanssa erittäin paljon tiivistystä. Ensimmäinen versio kirjasta oli itse asiassa yli 600 sivua eli kirjan aivan ensimmäisestä versiosta karsittiin yli 100 sivua tavaraa! Kaikki toisto, jota kirjassa siis on, on omasta mielestäni ollut tarpeellista. Valehtelisin kuitenkin, jos väittäisin, etteikö toiston kritisointi olisi laittanut itsenikin miettimään olisiko sittenkin pitänyt tiivistää entisestään. Tätä kritiikkiä olikin yllättävän vaikea niellä sellaisenaan, koska tiivistyksen eteen tehtiin paljon töitä. Mutta eipä ole kirjaa, joka on täydellinen.

Negatiivista palautetta on siis tullut sisällön osalta yhteensä aika vähän – yllättävänkin vähän. On kuitenkin yksi asia, josta kirja on saanut kritiikkiä useammin kuin kerran. Asia, josta en koskaan ajatellut tulevan niin isoa määrää palautetta. Seuraava kokoelma kritiikistä, joka on kirjasta eniten toistunut. Suurin osa näistä arvosteluista on kehunut kirjan sisältöä, ja antanut kirjalle 4 tai 5 tähteä, mutta…

Englannin kielisten sanojen lausunta väkinäisellä jenkkienglannilla kuulosti kummelin sketsiltä, paitsi paljon ärsyttävämmältä. Ämässöooni, yms. Toivottavasti vaihtuu lukija, kuuntelisin mielelläni uudestaan

Koominen englanti lukijalla

Lukija on muuten hyvä, mutta hänen englanninkielisten nimien lausuntansa on todella ärsyttävää. Lukija ei vaan siis osanne englantia lainkaan.

Kirja oli hyvä, mutta kuuntelukokemus huono. Lukija keskittyi liikaa ääntämään vieraskieliset nimet alkuperäiskielellä (usein vieläpä väärin) ja tarpeettoman painokkaasti, mikä teki kuuntelusta raskasta ja vaivaannuttavaa. Kun lauseet olivat suomeksi, luontevampaa olisi ollut sanoa esim. MAIKROUSOFTIN sijasta Microsoftin tai ÄMÄSÖNIN tilalla Amazonin.

Kirja on siis saanut eniten kritiikkiä siitä, miten äänikirjan lukija lukee suomenkielisessä kirjassa USA:laisten yritysten ja osakeindeksien nimet. Eli siis alle 0,1% kirjan sanoista! Olen itse sen verran vanhan koulukunnan kirjakuluttaja, etten ole koskaan kuunnellut yhtään äänikirjaa, vaan olen aina vain lukenut kirjoja. Kuuntelin kuitenkin ennen äänikirjan nauhoittamista, miltä kirjan lukija kuulostaa. Mielestäni varsin hyvältä, mutta mitä enemmän juttelin ihmisten kanssa tajusin, että äänikirjoissa lukijalla on iso merkitys – eikä ole yksinkertaisesti lukijaa, joka miellyttäisi kaikkia.

Ja näköjään ei ole lukutapaakaan! Olen itse aina puhunut juuri Amazonista Amazonina, Microsoftista Microsoftina, mutta olen aina miettinyt, pitäisikö kuitenkin katu-uskottavasti puhua Nordnetin sijaan Nuurdnetistä, kuten kaikki muut ammattilaiset tuntuvat puhuvan.

Puhuimme äänikirjan tuottajan kanssa monesta asiasta, kuten siitä, miten esim. S&P500-indeksi lausutaan, mutta emme käsitelleet tarkemmin yhdysvaltalaisia yrityksiä. Ajattelin, että ei sillä ole oikeastaan väliä, miten ne lausutaan. Tässä kuitenkin näkyy se, että vaikka kirjoitin kirjan myös äänikirjan kuuntelijat mielessä ja kirjoitin paljon tarinoita sekä poikkeuksellisen vähän graafeja kirjan sisään, en osannut tätä ennustaa suomenkielisessä kirjassa.

Voin aidosti sanoa, että tämä kritiikki jäi oikeasti harmittamaan. Eniten juuri sen takia, että osa on arvostellut myös kirjan sisällön alemmaksi, koska ei ole pitänyt kirjan lukijan englanninkielen ääntämisestä, vaikka olisi sanallisesti sanonut, että kirja on muuten erinomainen. Oma kirjani on saanut siis kritiikkiä eniten asiasta, johon en itse pystynyt vaikuttamaan mitenkään. Rehellisesti sanottuna turhauttavaa. Toki suurin osa kuuntelijoista ei ole asiasta huomauttanut ja en itsekään olisi koskaan asiaa edes huomannut, kun olen kirjasta pätkiä kuunnellut, mutta kun joku asia toistuu enemmän kuin kerran kritiikissä, siihen kiinnittää kirjailijana heti huomattavasti enemmän huomiota.

Viisasta sijoittajaa on viimeksi saamieni lukujen mukaan kuunneltu suunnilleen yhtä monta kertaa kuin sitä on ostetty fyysisiä kappaleita (monta tuhatta molempia). Äänikirjojen kuuntelu kuitenkin yleistyy koko ajan. Toisaalta kirjoitin kirjan myös aidosti kirjahyllykirjaksi, johon voi palata aina uudelleen ja uudelleen pörssikurssien myllerryksessä. En usko, että äänikirjan lukija vähentää kirjan kulutusta merkittävästi, ja ehkä kääntyy jopa positiiviseksi fyysisen kirjojen myynnin suhteen, mutta aika näyttää.

Negatiivinenkin palaute on ollut kirjailijana osaltaan kaikesta huolimatta kuitenkin suhteellisen rakentavaa ja jopa sellaista, että osasta saatan olla hieman samaa mieltä. Etenkin, jos vertaa esimerkiksi Kiira Korven runokirjan (joka julkaistiin aika samoihin aikoihin Viisaan sijoittajan kanssa) saamaan julkiseen lynkkaukseen. Saatan jotain kritiikistä ottaa huomioon myös kirjan tulevissa uusintapainoksissa olettaen, että myynti jatkaa hyvää rataa ja uusia painoksia myös jatkossa otetaan.

Viisaasta sijoittajasta sanottua – positiivinen palaute on laittanut nöyräksi

Entä mitä hyvää Viisaasta sijoittajasta on sitten sanottu? Oikeastaan aika erittäin kivoja asioita. Mukana myös varmasti joitain blogin lukijoiden kommentteja – osa tiivistettynä. Aivan ensimmäinen Viisas Raha-lehden jutusta.

Omassa lajissaan Juntunen kiilaa heti esikoisteoksellaan klassikoksi. Viisas sijoittaja on kokonaisvaltainen ja yleistajuinen esitys kaikesta siitä, mistä jokaisen suoria osakesijoituksia tekevän on hyvä olla tietoinen.

Aloin kuunnella Bookbeatista viikonloppuna ja aika nopeasti kävi selväksi, että kovakantinen pitää ostaa. Tänään hain Postista. Hienoa kerrontaa ja ajatuksenjuoksua!

Kirjahan on aivan loistava! 80% takana ja oon varma, että tuun kuuntelee uusiks! Ehdottomasti kotimaisen sijoituskirjallisuuden merkkiteos

Eilen pääsin vauhdilla kirjan pariin ja pakko sanoa että on kyllä erinomainen teos! Oli todella herättelevää tekstiä ja tajusin itseni olleen juuri pörssissä se uhkapelaaja vailla järkevää pitkäjänteistä strategiaa.

Poika saa synttärilahjaksi Esa Juntusen Viisas Sijoittaja kirjan. Oli muuten mahtava teos. Oon kuunnellut äänikirjana jo kahdesti!

Varmasti yksi parhaimmista lukemistani sijoituskirjoista. Erittäin monipuolinen, sopii niin aloittelijalle kuin kokeneelle sijoittajalle. 

Onnittelut ja hieno kirja! Kuuntelin nukkumaan mennessä, sen perusteella virkistävän erilainen ja kiinnostava. Paneuduttu juuri niihin asioihin joihin ainakin itsekin törmään : omaan itseen ja psyykeen ja mm. myyntikriteereihin, jotka ainakin itselle se akilleen kantapää. Tänään kuunneltava uudestaan kun olen oikeasti hereillä alusta

On myös samalla viihteellinen historiallisine tarinoineen erilaisista sijoituscaseista, suosittelen!

Tällä opuksella voisi ollakin jo eväät nousta yhdeksi Suomen sijoituskirjaklassikoista pörssiraamatun rinnalle. Se on varma, että ensimmäiseksi sijoituskirjaksi tämä sopii erinomaisesti.

Oli kyllä todella hyvä kirja. Oli mielestäni parempi kuin Saarion ”pörssiraamattu”. Kyllä tunnisti itsensä monesta kohtaa, ja juuri niitä kirjassa mainittuja tyypillisiä sijoittajan virheitä on tullut tehtyä. 

Kirja on tosi hyvä. Kuuntelin sen ja tilasin paperisen version myös.

Nexstory kautta ollut kuuntelussa, täytyy sanoa että olen puolen vuoden aikana kuunnellut useampaa vastaavaa äänikirjaa aiheesta, tämän kirjan kohalla tuntunut maanläheisimmältä tämmöiselle perus piipputyöläiselle joka koittaa työn ohella sijoittaa ja samalla myös kehittyä.

Erittäin hyvä kirja sijoittamisesta kiinnostuneille. Kirja pääsee myös hyllyyni painettuna versiona

Olipas se oivallinen oppikirja. Kiihkoton, havainnollisilla esimerkeillä ryyditetty sujuvasti etenevä teos. Kiitos.

Erinomainen kirja ja heti esikoisella sijoitus kirjallisuuden kärkikastiin! Suosittelen, myös indeksisijoittajille. Tuo psykologinen näkökulma kiehtovinta.


Paras koskaan lukemani kirja sijoittamista käsittelevä teos. Tämä pitäisi säätää pakolliseksi kaikille.

Olisikohan niin, että jatkossa Seppo Saarion teos on ”Pörssiraamatun” vanha testamentti ja @Omavaraisuus Esa Juntusen Viisas sijoittaja uusi testamentti. Kertakaikkisen hyvä kirja osakesijoittamisesta. 

Luin kirjasi. Pidin siitä kovasti. Sitä lukiessa oli tunne, että isoveli kertoo, miten sijoitusmaailmassa kannattaa toimia. Ja tämä siis myönteisessä mielessä eli samalla teksti ei kuitenkaan tullut “liian lähelle”.  Monista esimerkeistäsi tunnistin itseni, ja niissä välittyi lämmin kehotus: “Mieti tätä hieman tarkemmin. Tunnetko ihan varmasti nyt yritystä X riittävästi, että uskallat sijoittaa siihen”.

Kirja pursuaa (ainakin sijoitusgenren rivoimman osaston mielestä) hilpeitä sijoitustarinoita. Saatoin tosin olla kuullut niistä kaikki jo etukäteen, mutta muistanpahan nyt ne sen verran paremmin.

Erinomainen ja hyvin kirjoitettu kirja kaikille sijoittajille, sijoittamisesta kiinnostuneille ja yleissivistykseksi. Avaa sijoittamisen perusasiat ja enemmänkin selkeästi ja käytännöllisesti. Paras lukemani sijoituskirja.

Suora osakesijoittaminen on mitä yleissivistävin harrastus”, sanoo Juntunen ja Aki (Pyysing) allekirjoittaa.

Heittämällä paras sijoituskirja, mitä olen n. 7 vuoden aikana lukenut.

Erinomainen kirja sijoittamisesta! Kuukausi meni kuuntelussa kun väsyneenä piti kuunnella välissä kevyempääkin tavaraa, mutta kirja on kirjoitettu todella ’lukija-/kuulijaystävällisesti’. Tämä täytyy ostaa myös kotiin omaksi! Valittu lukija sopi myös tähän kirjaan oikein hyvin.

Keskimäärin kirja-arvostelupalveluissa on saanut arvosanat:

Goodreads 4,21/5
Bookbeat 4,4/5
Elisa Kirja 4,5/5
Nextory 4,5/5
Storytel 4,6/5  

Muistan edelleen päivän kun kirja julkaistiin ja ensimmäiset palautteet alkoivat sataa sisään – tämä oli varmasti elämäni pelottavampia hetkiä. En tiedä, voiko kirjailijalle mikään olla niin pelottavaa kuin ensimmäiset arvostelut esikoiskirjastaan. Ne olivat alusta asti positiivisia, mutta pian huomasin, että palaute alkoi olla suurelta osalta erinomaista – kuten yllä olevista esimerkeistä näkee.

MIelenkiintoista oli myös se, että jotkut pitivät lukijasta erittäin paljon ja saattoivat kuunnella kirjan parikin kertaa – kun miettii, että juuri lukijasta osa antoi kritiikkiä.

Joitain positiivisia palautteita jouduin tavaamaan oikeasti pariin kertaan, koska ne olivat niin positiivisia. Olen aika perinteinen suomalainen siinä, että olen huono ottamaan kehuja vastaan. Nämä kehut menivät kuitenkin suoraan lävitseni ja toivat aidosti lämpimän tunteeni sisääni.

Pinnalla oli ennen kaikkea kaksi tunnetta: helpottunut ja äärimmäisen onnellinen. Helpottunut siitä, että kirja ei ollut surkea. Onnellinen siitä, että vuonna 2023 julkaistu kirja pystyi aidosti kilpailemaan monien silmissä klassikkoteosten rinnalla ja jopa ylittämään ne. Tämä palaute oli sellaista, josta en rehellisesti osannut edes unelmoida.

Kirja kuitenkin on lukijoiden siinä kohtaan, kun se on kirjailijan käsistä lähtenyt ja kaiken lopputulemana uskallan nyt uskoa – kirjasta tuli kuin tulikin erittäin hyvä. Ja oikeasti lukijan ajan arvoinen, mikä on näin itselleni kirjoittajana kuin lukijana äärimmäisen tärkeä asia. Jos kirja olisi saanut huonot arvostelut, en sitä todennäköisesti kehtaisi jatkossa aktiivisesti markkinoida. Saamani palaute antaa myös itselleni energiaa kirjan markkinointiin ja sen esiintuomiseen – voin kirjaa erittäin hyvin mielin nyt suositella, vaikka itse sen kirjoitinkin!

Mitä palaute kirjasta on opettanut?

Koen, että olen tottunut samaan palautetta ehkä keskimääräistä ihmistä enemmän yksinkertaisesti siksi, että olen blogia kuitenkin kirjoittanut kohta jo kahdeksan vuotta. Nimimerkkimaailmassa palaute blogin osalta on ollut ihan kaikenlaista asiallisesta, kannustavasta, kiitettävästä aina suoraan asiattomiin kommentteihin. Nahkaa on tullut siis kasvatettua erittäin paksuksi jo ennen kirjan julkaisua – tämän pitäisi ainakin teoriassa tehdä kirjan arvostelujen vastaanottamisen helpommaksi.

Fakta on, että en usko, että negatiiviselle palautteelle ei kuitenkaan koskaan tule täysin immuuniksi. Ainakaan, jos on välittänyt ja panostanut luomukseensa yhtä paljon kuin allekirjoittanut.

Kirja pyrkii kuitenkin tiivistämään koko 15 vuottani sijoittajana yhdistettynä kovaan akateemiseen tutkimukseen tarinoiden muodossa. Samalla, siinä näkyy se tausta, että olen muutaman vuoden sisään lukenut yli 150 tietokirjaa – vähän aiheesta kuin aiheesta. Kirja onkin juuri, eikä melkein sellainen, minkä koen, että olisin itse sijoittajana tarvinnut oikeastaan missä tahansa kohtaa sijoitusuraani. Ja samalla se on rakenteeltaan juuri sellainen kuin koen hyvän tietokirjan olevan. Olen identiteetiltäni aivan yhtä paljon kirjoittaja kuin sijoittaja, joten panostin myös paljon kirjan tempoon ja rakenteeseen. Visio kirjan osalta oli niin vahva, että en joutunut kompromisseja kirjan kanssa tekemään.

Välillä jännittää, kokevatko lukijat laadun samalla tavalla kuin minä. Viisaan sijoittajan osalta voin onneksi huokaista helpotuksesta, vaikka kritiikki pistääkin kaikkien kehujen välistä. Kirjaa on myyty jo nyt kaikkia odotuksia enemmän, vaikka markkinointi on ollut oikeastaan aika blogi- ja perusmediajuttuvetoista.

Isoista lukijamääristä huolimatta kirjan keskiarvot arvosteluissa ovat olleet uskomattoman korkeita – itse asiassa kaikissa kirjapalveluissa, missä olen katsonut Viisas sijoittaja on parhaat arvosanat saanut suomalainen sijoituskirja koskaan. Tämä on jotain, mitä en koskaan uskonut tapahtuvan, vaikka kirjaan kaikkeni laitoinkin. Kirjan vastaanotto saa minut samaan aikaan iloiseksi, että hämmentyneeksi. Aivan kuten jokaisella kirjoittajalla, epävarmuus ei kuitenkaan tule koskaan katoamaan – mutta hetken rauhan tekemiseeni saamani palaute on kyllä antanut.

————————————–

Jos et ole Viisasta sijoittajaa vielä lukenut, voit tilata sen nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi vain 21 euron hintaan. Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

4 kommenttia artikkeliin ”Matkani tietokirjailijaksi osa 10 – Tältä kritiikki tuntuu kirjailijasta”

  1. Erittäin hyvä kirja, voit olla ylpeä siitä!

    Kirja tempaisi hyvin mukaansa pienestä toistosta huolimatta.
    Lukijan englanninkielen ääntäminen oli tosiaan hieman erikoista. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut kirjan arvosteluun. Kokonaisuutena lukija oli mainio ja kirja oli miellyttävä kuuntelukokemus.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa sijoituskirjallesi.

    Terveisin,

    Kirjan ennakkotilaaja ja äänikirjojen kuuntelija.

    Vastaa
  2. Minäkin kuuntelin kirjan ja korvaan pisti tuo englanniksi lausuminen, mutta en antanut sen häiritä. Minusta kuitenkin hitusen turhaa kritiikkiä, koska muuten kirja toimi luettuna erittäinkin hyvin.

    Kiitos, että kirjoitit tämän. Oma tekemiseni sijoitusmaailmassa on jo rauhoittunut ja aion kyllä suositella kirjaa ystävilleni. Pitäisikin vielä tilata ihan fyysinen kopio hyllyyn.

    Vastaa
    • Kiitos paljon! Sen tässä on onneksi vuosien varrella oppinut, että ihmiset kuitenkin herkemmin usein kirjoittavat kritiikkiä ja korjauksia kuin kehuja, joten ymmärrän kritiikin sinänsä, jos kirja muuten tuntuu toimivan hyvin. Mutta täytyy olla iloinen, että itse kirjan sisältöön liittyen on äärettömän vähän kritiikkiä – ja sitäkin enemmän suitsutusta.

      Vastaa

Jätä kommentti