Tämä kaikki muuttuu Omavaraisuushaasteessa vuonna 2024

Vuosi 2024 on jo yhdeksäs vuosi, kun kirjoitan Omavaraisuushaastetta. Tänä aikana olen kirjoittanut jo yli 800 tekstiä henkilökohtaiseen talouteen, sijoittamiseen ja milloin mihinkin liittyen. Ja draivia tekemiseen on edelleen – aivan yhtä paljon kuin silloin, kun blogin aloitin.

Blogin perusrakenne on ollut pitkään jo samanlainen ja samalla, kun kuukausittain kerron aina kuukausikatsauksessa paljon olen tienannut, kuluttanut ja sijoittanut, pyrin kirjoittamaan myös ajattomia tekstejä, kuten vaikka rahastosijoittamisen aloittamisesta. Pitkäjänteinen blogin kirjoittaminen on antanut minulle äärimmäisen paljon ennen kaikkea kiitos kaikkien kommenttien, joita olen saanut vuosien varrella – nämä ovat auttaneet laajentamaan omaa näkökulmaani ihan kaikkeen liittyen oikeastaan elämässäni ja kirjoituksissani.

Koska pyörivä kivi ei sammaloidu, pyrin tänäkin vuonna muuttamaan muutaman asian blogissa, ja alla löytyy tärkeimmät muutokset tämän vuoden teksteihin.

1. Pyrin julkaisemaan 1,5 blogitekstiä viikossa

Olen asettanut tämän tavoitteen itselleni jo kahden vuoden ajan – mutta en ole kumpanakaan vuonna sitä pystynyt pitämään, vaan myös vuonna 2023 kirjoitin tasaisesti kaksi tekstiä viikossa ja vuonna 2023 kirjoitinkin jälleen yli 100 tekstiä blogiin. Tänä vuonna kuitenkin pyrin vihdoin pääsemään kiinni tähän edes vähän hitaampaan kirjoitustahtiin, sillä ennen anonymiteettiä tekemistä sijoittamisen ympärillä oli vähemmän, mutta aivan viimeistään Vuoden Sijoittaja-tittelin myötä olen myös tehnyt paljon lehtijuttuja, podcasteja, tapahtumissa puhumista jne. jotka ovat kaikki normiarjesta ja blogin kirjoittamisesta pois.

Tulen siis käyttämään aivan yhtä paljon aikaa sijoittamiseen ja henkilökohtaiseen talouden esille tuomiseen kuin aikaisemminkin, mutta kanavat tähän vain ovat moninaisemmat kuin pelkästään blogini. En usko, että bloggaustahdin erittäin lievää hidastumista edes lukijana huomaa ja parhaimmillaan tämä voi itseasiassa aiheuttaa sen, että jokainen lukija ehtii oikeasti lukea jokaisen tekstin, koska kaksi kertaa viikossa tahdissa tekstejä menee useasti ohi aktiivisten lukijoiden.

Ja itse asiassa loppupeleissä, en tule kauheasti edes hidastamaan kirjoitustahtiani, sillä…

2. Aloitan suomalaisen lehden kolumnistina

Pohdin erityisesti viikko sitten sitä, miten voisin järkevästi monetisoida blogiani ja kirjoittamistani. Kuin salama kirkkaalta taivalta, kolumnistina aloitteleminen tuo juuri niitä mukavia lisäeuroja kirjoittelusta, mitä blogin kauttakin voisin saada. En voi vielä paljastaa, mikä lehti on kyseessä, mutta ensimmäinen kolumnini tulee ulos maaliskuun alussa ja luonnollisesti jaan sen niin blogissani kuin kaikissa sosiaalisissa medioissa. Aiheet tulevat olemaan puhtaasti sijoittamisen ympärillä ainakin alkuun tässä kolumnisarjassa.

Myös ihan kirjoittajan näkökulmasta, kolumnien kirjoittaminen on erittäin mielenkiintoinen haaste. Kolumnit ovat aina hieman kärkkäämpiä, mustavalkoisempia ja rajatumpia (merkkimäärä noin puolet perus-blogitekstini pituudesta) ihan vain tekstimuodon takia, jonka takia se on myös oma taiteenlajinsa. Olen aidosti innoissani tästä mahdollisuudesta ja samalla varmasti kirjoitukseni saavuttavat myös uusia lukijoita, mikä on aina mahtavaa.

On omalla tavallaan kiva miettiä koko matkaani kirjoittajana, joka on alkanut ihan nettifoorumikirjoittelusta peruskoulussa, siitä harrasteblogin pitämiseen ja aina kirjailijuuteen sekä nyt kolumnistiksi saakka. Asiat ovat menneet hitaasti, mutta varmasti eteenpäin ja samalla olen kehittynyt kirjoittajana koko ajan kuitenkin pitäen tämän samalla täysin harrastuspohjalla ilman suurempaa stressiä.

3. Toinen kirjani julkaistaan – eli vuorossa on enemmän kirjoituksia henkilökohtaisesta taloudesta

Toinen kirjani julkaistaan näillä näkymin tänä vuonna syys-lokakuussa. Tarkempi julkaisupäivä on vielä auki, mutta kyseessä on siis puhdas henkilökohtaisen talouden kirja sijoituskirjan sijaan, koska Viisaassa Sijoittajassa sanoin kaiken, mitä osakesijoittamisesta halusin sanoa kirjamuodossa – tällä hetkellä. Olen blogissani kirjoittanut aina aika 50-50 sijoittamisesta ja henkilökohtaisesta taloudesta, mutta kaksi viime vuotta ovat olleet sijoituspainotteisia, koska se on ollut ennen kaikkea Viisaan Sijoittajan kannalta elintärkeää.

Tänä vuonna blogi tuleekin varmasti palaamaan paljon tavalliseen 50-50 tasapainoon eli tulen kirjoittamaan enemmän myös henkilökohtaisesta taloudesta kuin viime vuonna. Tekstiaihioita näistä aiheista minulla on edelleen yli 400 odottamassa vain sitä, että minulla olisi aikaa kirjoittaa, joten hidastetulla kirjoitustahdilla kirjoitettavaa riittää ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Seuraavan kirjan kirjoittaminen on vielä kesken, jonka takia tarvitsen myös aikaa sen kirjoittamiseen. Tämä myös yksi syy lisää siihen, että pyrin hieman hidastamaan myös blogitekstieni tahtia. Tulen seuraavaa kirjaa kirjoittamaan vielä aktiivisesti puolisen vuotta, joten tämänkin kirjan kirjoitusprosessi kokonaisuudessaan kestää kaksi vuotta. Kerron kirjasta tarkemmin helmi-maaliskuussa, kun se on saanut viimeisen muotonsa omissa käsissäni ja julkaisukaava tulee varmasti olemaan samanlainen kuin Viisaan Sijoittajan kanssa.

4. Syväanalyysit ja listautumisanti-analyysit jatkuva, mutta mitä muuta?

Tietyt asiat pysyvät ja tänä vuonna tavoitteena on jälleen joka toinen kuukausi julkaista syväanalyysejä. Tämän lisäksi listautumisanti-analyysejä tulee aina, kun yhtiöitä listautuu pörssiin, mutta tämäkään vuosi kauhean montaa sellaista mukanaan tuo. Jokaisesta kuitenkin tuttuun tapaani tekstin tulen kirjoittamaan. Tietyt teksti-sarjatyypit ovatkin lemppareitani, koska niissä on jatkumoa, mutta samalla pystyy aina löytämään uudenlaista kulmaa. Uskon, että myös lukijana on helppo esimerkiksi listautumisanti-analyysiin aina syventyä, koska rakenne on samanlainen, teki yritys melkein mitä vain.

Mutta kysymys kuuluu, mitä muuta voisin tehdä? Jos ideoita teksteihin, tekstisarjoihin tai teemoihin on, mistä haluaisit minun kirjoittavan, otan enemmän kuin mielelläni näitä vastaan!

Voin rehellisesti sanoa, että olen miettinyt ihan kaikenlaisia vaihtoehtoja blogin kanssa ja koen noin 12 bloggauskriisiä vuodessa, koska blogi alkaa olla auttamatta vanhentunut formaatti. Olen miettinyt podcastin perustamista, somessa aktivoitumista esim. Instagram-videoiden tai jopa TikTokin osalta. Youtube videoiden tekemistä – oikeastaan ihan kaikkia vaihtoehtoja.

Sisältöä pystyy nykyään tuottamaan niin monessa eri formaatissa, että oikeastaan vaikeinta on vain valita, mikä olisi oikea formaatti ja oikea kulma tähän formaattiin. Tähän mennessä bloggaaminen on tuntunut itsestä oikealta, mutta minua sinänsä kiinnostaisi kokeilla myös muita formaatteja – niitä kun ihan tilastollisestikin kulutetaan jo enemmän kuin tekstiformaatteja. Alan muutenkin olemaan vähä perinteisen talousbloggaamisen viimeisiä mohikaaneja, joten varmasti jossain kohtaa aika minustakin ja tekstisisällöstäni ajaa ohi. Se, miksi olen kuitenkin pysynyt blogissa on yksinkertaisesti siksi, että rakastan sen tuomaa vapautta.

Kirjoitan paljon henkilökohtaisesta taloudesta tai sijoittamisesta, mutta jos mieleni tekee kirjoittaa jostain ihan muusta, niin voin senkin tehdä. Videoiden ja podcastien kanssa tulee tietynlaiset rajat vastaan nopeammin, koska taloussisältöä minulta odottava ja kuunteleva lopettaa todennäköisesti heti kuuntelun, jos alan puhumaan lempielokuvistani. Tai näin ainakin koen.

Jos sinulta löytyy preferenssejä siitä, millaisessa muodossa haluaisit tuottamaani sijoitus/taloussisältöä nähdä, niin äänestä alla! Luonnollisesti haluan palvella uusien lukijoiden lisäksi myös kaikkia, jotka aikaansa ottavat blogini lukemiseen koko ajan kiihtyvässä maailmassa.

Viime vuosi oli blogilleni erinomainen vuosi, josta erittäin suuri kiitos kuuluu esikoiskirjalleni. Tänä vuonna uskon, että muutokset jälleen palvelevat niin itseäni kuin lukijoita. Pystyn edelleen keskittymään tekemään hyvälaatuista bloggausta kaiken muun mahdollisen sisällön ohella.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

33 kommenttia artikkeliin ”Tämä kaikki muuttuu Omavaraisuushaasteessa vuonna 2024”

 1. Hei,
  Kiitokset jälleen hienosta vuosilupauksesta. Tässä on mielestäni onnistumisesi salaisuuksia, pystyt asettamaan monipuolisesti tavoitteita itsellesi ja pidät niistä hyvällä prosentilla kiinni (tai ylität). Blogi ei ole kuoleva formaatti, kaiken podcastailun keskellä lukeminen tekee hyvää.

  Syväanalyysit yhtiöistä ovat olleet mielenkiintoista luettavaa, ja niiden avulla on päässyt äärimmäisen paljon nopeammin kiinni yhtiön toimialasta ja vahvuuksista & heikkouksista kuin itse kaiken työn tekemällä. Mielestäni voisit vielä laajentaa katsantoa, ja keskittyä myös makrotalouteen ja toimialoihin.

  Teemasarja eri maista vahvuuksineen ja riskeineen, sekä samoin toimialoista olisi todella mielenkiintoista luettavaa ja tarjoaisi blogin lukijoille myös apua hajautuksen löytämiseen.

  Vastaa
  • Kiitos! Ja joo kuoleva ehkä vähän rankka sana – ”ei kasvava” ehkä oikea 😀 Mitä katsellut muiden sisältöjen statistiikkoja blogistatiikkaan, on erittäin moni kanava huomattavasti tehokkaampi tapa saavuttaa ihmisiä nykyisessä hektisessä maailmassa.

   Ja hienoa kuulla, että syväanalyysit ovat auttaneet, täytyy jatkaa siis niiden tekemistä, vaikka erittäin työläitä ovatkin. Kiitos myös muista hyvistä ehdotuksista, otan nuo kaikki listalle ja katson, mitä saisin aikaiseksi niistä.

   Vastaa
 2. Youtube sisältöä (vaikka kerran kuukaudessa, yksin tai vieraan kanssa) ja siinä rinnalla perinteisen blogin ylläpito. Tubesta sivutuloja (kohtuullisilla mainoksilla/yhteistyöllä, mikään ei ole ärsyttävämpää kuin mainokset 3min välein) ja täällä voisit kirjoitella kaikesta muusta mikä ei sinne sovi. Itse ainakin mieluummin katselen Youtubesta kuin kuuntelen pelkkää podcastia, vaikka sisältö olisikin hyvin samanlainen. En koe että mitkään minipäivitykset on sinun juttusi.

  Olet mielestäni hyvin esiintynyt kameran edessä ja ollut eduksesi, joten ihan turhaan sitä jännität!

  Vastaa
  • Tosiaan Youtube voisi toimia kunhan pitää sisältöfrekvenssin vähän isompana (ja hankkii kaikki välineet sekä opettelee kaiken mitä kuvaukseen tarvitaan. En kuitenkaan haluaisi mitään superlaadutonta Tubesisältökään tuottaa). Koen myös, että katsominen on aina vähän mielenkiintoisempaa kuin pelkkä kuunteleminen, mikä varmaan selittää, miksi moni podcast sisältää videon. Ja toisaalta, Youtube näyttää tällä hetkellä johtavan myös blogitekstissä olevaa äänestystä.

   Vastaa
 3. Odotan mielenkiinnolla Viisas kuluttaja -kirjaasi. Muutamat maininnat täällä blogissa ovat nostaneet odotuksia kirjan kokonaisvaltaisuudesta henkilökohtaisen talouden ja elämän hallintaan.

  Vastaa
  • Hienoa kuulla! Antaa energiaa myös loppurutistukseen. Ja ehdottomasti kirjasta oli tarkoitus juuri tehdä kokonaisvaltainen – ei pelkästään kuluttamista käsittelevä, vaan koko henki koht talouden aihetta käsittelevä. Hankalin osuus onkin nyt, eli asioiden karsiminen, tiivistäminen ja sanoittaminen sellaiseen muotoon, että kirjan jaksaa lukea. Käsikirjoitus kun on tällä hetkellä jo pitempi kuin Viisaan Sijoittajan ja ensimmäinen versio ei ole vielä edes valmis… Kiitos luojan kustannustoimittajasta tässä tilanteessa 😀

   Vastaa
 4. Tosiaan, olet aloittanut samoihin aikoihin kuin itse Minimaattorin kanssa (vuodesta 2015). Paljon tuota bloggaamista tulee mietittyä ja pohdiskelen juuri voisinko yhdistää jotenkin neljä blogiani.
  En silti usko bloggaamisen olevan kuolemassa. Ihmiset lukevat edelleen ja toisaalta perinteiselle medialle etsitään vaihtoehtoja. Vaikka teen itsekin muutakin sisältöä, niin sisältöjen käyttäjän näkökulmasta kulutan mielelläni tekstisisältöä siksi, että maailmassa on muutenkin liikaa melusaastetta. Toki joku podcast voi olla kätevä kun tekee jotakin muuta, mutta omaan minimalistiseen elämäntyyliini kuuluu keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Tekstiin voi myös pysähtyä eri tavalla kuin ”syötetympään” sisältöön.

  Vastaa
  • Sen takia itsekin tykkään tekstimuodosta, että se juuri pakottaa pysähtymään. Mutta toinen vaaka on juuri toi, että nykyihmisellä tuntuu koko ajan olevan vähemmän aikaa pysähtyä. En myös usko, että blogit katoavat, mutta nyt on jo nähtävillä, että selvästi muut formaatit ovat syöneet valtavasti ilmatilaa blogeilta. Uusia blogeja myös perustetaan varmaan vähemmän kuin koskaan historiassa.

   Vastaa
 5. Uusista ideoista täytyy nyt sen verran heittää, nyt kun olet tullut ”näkyville” myös blogin ulkopuolelle ja todennäköisesti taas uuden kirjan ja kolumnien myötä saat jälleen lisää näkyvyyttä – blogisi sivut ovat edelleen harrastepohjan kaltaiset. Jos ajatuksena ei ollut lopettaa 1-2v sisällä blogia kokonaan, olisikohan näiden sivujen päivittäminen ammattimaisemmaksi vihdoin ajankohtaista?

  Vastaa
  • Hyvä pointti! Tykkään tällaisesta kotikutoisesta lookista, mutta toki monen muun näkökulmasta nämä saattavat juuri amatöörimäiseltä vaikuttaa. Täytyy pohtia, josko kesällä saisin asiaa edistettyä. Jos olisi esimerkkejä hyvännäköisistä ja ammattimaisen näköisistä blogeista (niin selaimessa kuin mobiililla), niin otan niitä mielelläni vastaan, koska oma visuaalinen silmäni on pyöreä nolla, joten en osaa ajatella millaisesta lukijat tykkäävät tämänaiheisessa blogissa.

   Vastaa
   • Sellaiset jotka ovat tottuneet blogeihin tämä ulkoasu ei varmastikaan ole suurinsuuri ongelma, ajattelen lähinnä esimerkiksi kirjasi myötä tänne löytäviä henkilöitä, jotka odottavat löytävänsä tietynlaista tasoa henkilön takaa. Tai
    Jos ajattelet muillekin alustoille siirtymistä (ja tulevia kirjoja), niin tänne voisi kootusti lisätä näkyville kaikki mistä sinut löytää ja jopa vaikka vähän mainosluonteisestikin, hei olethan huomannut nämä kirjat!
    Tämä blogihan on osa henkilöbrändiäsi, kohtele sitä sen mukaisesti 🙂

    Vastaa
 6. Tee uudistuksia varovasti, koska konseptisi on niin hyvä! ikaaänkuin Porchse tai Mercedes E sarja, vain pientä viilausta uuden mallin esittelyssä 🙂
  Tksi aisa mitä voisit nostaa oman talouden yhteydessä, on että miten lukijana saisin boostattua omaa sijottamista, työuran kehittämistä ja kaikkea muuta rahaa ja vaurautta parantavaa toimintaa ja pohjatyötä. Mistä saan motivaatiota hankkia palkankorotuksia ja opiskella lisää? (ja tulla maksaneeksi aina vaan korkeampaa marginaaliveroa, miten voisin unohtaa verot ja keskittyä vain siihen että enemmän rahaa on kuitenkin enemmän…) Monia näitä asioita olet hyvin tuonutkin esille, mutta lisää 🙂

  Vastaa
  • Kiitos! Ja joo tuo on hyvä huomio, etten tee mitään aivan dramaattista muutosta, vaan vähän kerrallaan. Tutulla ja turvallisella on myös lukijoille varmasti oma arvonsa.

   Ja nuo ovat erittäin hyviä aihe-ehdotuksia, laitan draftilistalle, mitä eri näkökulmia noista saisi aikaiseksi. Etenkin juuri tuo tienaamispuoli yhdessä verotuksen kanssa on varmasti yksi mielenkiintoisempia asioita mielestäni koko henkilökohtaisessa taloudessa etenkin Suomessa. Terveisin juuri verokorttia päivittänyt, haha.

   Vastaa
   • Marginaaliveroasteista ollaan syystäkin harmissaan, mutta niihin on yksilön vaikeampi vaikuttaa kuin oman ansainnan lisäämiseen. Vaikka varmasti tarkastelet myöhemmin juuri tätä seuraavaa sinänsä itsestäänselvää asiaa, niin heitetään tähän kuitenkin esimerkki miksi lisäansioihin on syytä suhtautua varsin myönteisesti.

    Henkilön x välttämättömät menot ovat 1400e/kk ja nettotulot 1500e/kk. Vain 100 euron käytöstä hän voi päättää vapaasti kohdentamalla sen esim. tuhlailuun tai sijoituksiin. Jos bruttopalkka nousee 600 euroa, kiroillaan kun siitä puolet menee veroihin. Kuitenkin nettotulojen noustessa 1800 euroon, henkilöllä x onkin nelinkertainen määrä rahaa, jonka kohtalosta hän voi aidosti päättää.
    Korkeammilla ansioilla lisätulojen suhteellinen vaikutus luonnollisesti laimenee, mutta eipä niistä sinänsä ikävän korkeasti verotetuista lisätuloista kuitenkaan milloinkaan haittaa ole 😀

    ps. kiitos blogista ja erinomaisesta kirjasta 🙂

    Vastaa
    • Näinhän se juuri on. Kaikki on loppupeleissä kotiinpäin ja jos korotukset ovat isoja, ei verotus kuitenkaan niin paljon tunnu.

     Eri asia toki 100 euron korotus tässä kohtaa veroprogressiota, jolloin käteen jäisi noin 500 euroa enemmän vuodessa, mikä on moninkertaisesti vähemmän kuin osakesalkun päivämuutos, mutta se onkin sitten ihan oikea first world problem.

     Vastaa
 7. Podcast. Kiireinen elämä (muka..) välillä rajoittaa pitkien tekstien lukemista, mutta jos näitä saisi podcastina tai äänituotteena, kuuntelisin jokaisen huolella pitkillä työmatkoilla 🙂

  Vastaa
 8. Pitkäjänteinen sijoittaminen ja vaurastuminen vaatii onnistuakseen hyvää elämänhallintaa eri osa-alueilla. Lisäksi viet määrätietoisesti ja johdonmukaisesti eteenpäin isoja projekteja (työ, kirjat, blogi yms), joten ajan- ja projektienhallinta täytyy olla hyvällä tolalla. Näistä aiheista olisi mukava lukea yhtä syvällisiä kirjoituksia kuin muistakin aiheistasi. Puhujana olet myös erinomainen, joten podcast olisi hyvä lisä blogin rinnalle.

  Vastaa
  • Tämä on itse asiassa hyvä pointti, mitä ei arjessa tule edes kauheasti mietittyä. Mutta tosiaan omalla tavallaanhan nämä ovat kaikki pikkuprojekteja ja noh työelämässäkin vedän monen vuoden projekteja, joten ajanhallinta on läsnä päivittäin elämässäni ihan senkin myötä. Täytyy kyllä ottaa tämä aihe listalle omaksi kategoriakseen, koska siinä paljon eri kulmia on, kiitos erinomaisesta ehdotuksesta! Ja hyvä kuulla myös, että puhuminenkin toimii, antaa rohkeutta aikanaan myös pompata eri formaatteihin, kun aikaa siihen olisi.

   Vastaa
 9. Olen itsekin miettinyt Suomen blogiskeneä ja sen hiljentymistä paljon. Tuntuu tosiaan, että blogeja ei nykyisin enää kauheasti perusteta eikä (osittain sen vuoksi?) enää oikein luetakaan. Kuitenkin mm. Medium ja Substack ovat täynnä blogeja ja tekstiä. Esimerkiksi monet ammatikseen kirjoittavat (kirjailijat, journalistit) ovat pikkuhiljaa hylänneet sosiaalisen median ja siirtyneet Substackin puolelle ja saavat tulonsa premium-tilauksista. Siellä on puhuttu paljon siitä, kuinka blogien kuolemaa ei tullutkaan kaikista puheista huolimatta. Uskon, että Suomi tulee tässäkin asiassa vähän vanavedessä. Monet milleniaalit tuntuvat olevan niin kyllästyneitä sosiaaliseen mediaan, mutta käyttävät sitä enää tottumuksesta. Yhä useampi (itseni mukaan lukien) on hylännyt mm. Instagramin ja Facebookin.

  Oma mielipiteeni on, että mene sieltä mistä aita on matalin — apinoi HS:n ja Ylen ”Kuuntele uutinen” -toiminto ja tarjoa laiskoille lukijoille mahdollisuus kuunnella blogitekstejäsi lukemisen sijaan. Sehän on melkein sama kuin podcastia kuuntelisi.

  Vastaa
  • Suomi kyllä tulee kaikessa tässä kehityksessä jäljessä ja kaupalliset blogitkin taisivat tulla aika paljon myöhemmin kuin Suomeen. Olisipa hienoa, jos Substack ja Medium muuttuisivat valtavirraksi myös Suomessa. Ymmärrän hyvän someen kyllästymisen, koska itsekään en henk. koht somea käytä kuin mitä juttelen chatissa kavereiden kanssa mese-tyyliin. Doomscrallauksen harrastaminen jää vähemmälle.

   Tuo teksti puheeksi voisi itse asiassa olla erittäin hyvä, etenkin nyt kun generatiivinen tekoäly on ottanut isoja askelia. Maksaisi jonkun verran, mutta nykyään saisi varmaan jo aika luonnollisia suomenkielisiä ääniä puhuva pää botin sijaan. Otanpa selvitykseen tuon.

   Vastaa
 10. Minä vain blogeja seuraan. En mitään muita. Videoiden seuraaminen kännykällä on hölmöä. Niissä on paljon informaatiota, jonka siirtely mastosta toiseen kuluttaa paljon energiaa. Hukkaenergia laitetaan Itämereen. Blogi on paras. Luen läppäriltä blogeja – niitä, mitä on jäljellä. Instagramin käyttöehdot? Se kaiken mitä laittaa omistaa. Kännykkävideoille pitäisi laittaa haittavero.

  Vastaa
 11. Tässä henkilökohtaisen talouden puolelta pari mielessäni pyörinyttä ideaa, joista olisi mielenkiintoista lukea.

  1) Sijoittaminen yksityishenkilönä vs. yhtiön kautta, edut ja haitat osakepoimijalle ja/tai indeksisijoittajalle
  2) FIRE:en liittyen: jos/kun aikanaan taloudellinen riippumattomuus saavutetaan ja eläköityminen (tai ainakin mahdollisuus siihen) koittaa, miten sijoituksiaan kannattaa siinä vaiheessa ja hieman ennakolta hallita, varsinkin jos sijoitusvarallisuus koostuu pääasiassa esim. indeksirahastoista eikä kassavirtaa tuottavista kohteista kuten asunnoista tai osinko-osakkeista? Sequence of returns -riskin huomioiminen, esim. mitä jos eläköitymisen aikaan tapahtuu pörssiromahdus? Kannattaako esim. salkun osakepainon vähentäminen pikkuhiljaa eläköitymisen lähestyessä?

  Varsinkin jälkimmäinen aihe olisi mielenkiintoinen, ja tuntuu että personal finance -skenessä siitä ei kuitenkaan jostain syystä hirveästi löydy juttua.

  Vastaa
  • Tuo yhtiön perustaminen on ollut listalla vähä pitempäänkin. Tässä varmaan syy, miksi en hakenut oikkikseen, kun prokrastinoin tekstin kanssa 😀 Pyrin tsemppaamaan tuon tekemisessä ja asian vertailussa.

   Tuo FIRE:n käsittely olisi kyllä ehdottoman mielenkiintoinen. Meni listalle heti. FIRE:stä olen aika monta kulmaa jo kirjoittanut, niin uusia ei kauheasti siitä tule mieleen, mutta tuo kulma tosiaan on uusi, kun en itse ihan loppupäässä vielä ole. En muista aiheeseen myöskään törmänneeni edes Jenkeissä, vaikka sieltä FIRE:ttäjiä löytyykin enemmän.

   Vastaa
   • Hienoa kuulla, että aihe on mielenkiintoinen. Nyt kun miettii, niin onhan tuota läheltä liippaavista asioista, esim. 4 prosentin säännöstä, kirjoitettu paljonkin, mutta kokonaisuuteen liittyy paljon muutakin (esim. tajunnanvirtaoksennukseni yllä :D), joka on jäänyt aika vähälle huomiolle.

    Vastaa
 12. Toisaalta kun blogisi on niin laadukas niin tämä alkaa nousta esiin tavallaan nurinkurisesti kun muut siirtyvät muille alustoille tekemään niitä pääalustana. Silloin sinun blogisi jää ikäänkuin viimeiseksi mohikaaniksi ja loistaa sillä tavalla. Tiedän että on muitakin sijoitusblogeja niinkuin olet kirjoittanut. Toivon silti että jos siirryt muille alustoille niin ainakin vielä tässä tilanteessa pitäisit blogin pääasiallisena kanavanasi.

  Toisaalta, sinä itse tiedät mitä lukemat kertovat ja sinun päätöksesi se on! Kyllä me sua silti seurataan ja jos ei, niin aina uusilta alustoilta löytyy uusia seuraajia!

  Vastaa
  • Kiitos paljon kannustuksesta, merkitsee paljon! Ja tämä varsin hyvä näkökulma, totta. Ja varmasti tulen blogin pääkanavana pitämään niin kauan, kun taloudesta tulen sisältöä tekemään. Olisi omalla tavallaan turhaa heittää kaikkia niitä oppeja ja taitoja hukkaan, joita kirjoittajana on saanut vuosien varrella.

   Vastaa
 13. Älä ihmeessä käytä aikaasi podcasteihin. Kirjoitettu muoto on nopeampi lukea kuin podcastia vaikkapa nopeammin kuunnella. Tekstiin myös helposti pystyy palaamaan. Lenkkeillessä ei ole tarvista sijoituspodcastiinkaan.
  Muuten kun viittasit Senecan kirjeisiin, jotka mielestäsi olivat siivoja, voisit hankkia kolmiosaisen Montaignen suomennuksen. Siinä on hyvä kirja.
  Hyvää vuoden jatkoa ja voimia kirjoituspuuhiinkin.

  Vastaa
  • Itse olen ihan samaa mieltä, että teksti on kaikin puolin superior, mutta kuulun siihen kuuluisaan kovaääniseen vähemmistöön, haha. On selkeää, missä massat menevät ja se on ääni- ja videosisältö – katsottiin sitten nettisisältöä kuin ihan fyysistä/äänikirjataisteluakin. Ja pitää itse asiassa tutustua Montaigneen, itselle vieras tuttavuus, kiitos ehdotuksesta!

   Vastaa
 14. Ehkä Youtube noista vaihtoehdoista voisi olla mielenkiintoisin, mutta ne jorinathan voi myös julkaista podcastina kunhan vähän miettii miten aiheista puhuu ja kuinka paljon näyttää grafiikkaa ja kuvia jne.

  Itse olen jo alkanut vieroittaa itseäni somesta, mutta tottahan se on, että sitä kautta varmaan on kuitenkin helpompi tavoitella laajempaa yleisöä. Sieltähän voisit ohjata lukijoita blogin pariin tai sitten sinne kanavalle. Mutta en tekisi Instagramista tai TikTokista mitenkään Omavaraisuushaasteen keskiötä.

  Vastaa
  • Jep Youtube/Podcast on varmaan noista se järkevin vaihtoehto juuri sen takia, että tukevat toisiaan. Toki Youtube-videoista saa vähän sisältörikkaampia kuin puhtaista podcasteista, niin pitää miettiä tasapainoa. Tuntuu myös, että tuo sosiaalisen median vieroittuminen alkaa olla jopa vähä trendi, koska siitä viime aikoina kuulee sieltä sun täältä. Tämä on kyllä ihan hyvä kehitys, koska somet aika sisällöttömiksi ovat menneet viime vuosina – paradoksaalisesti samalla kun sisältöä tuotetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ja joo, blogi tosiaan tulee pysymään keskiössä varmasti loppuun asti.

   Vastaa

Jätä kommentti