Tammi-maaliskuun osakeostokset päätetty – haluan ostaa koko pörssin

Hyvää karhumarkkinaa!

Haen potentiaalisia sijoituskohteitani strategialla, joka on yksinkertainen ja jota pystyy toteuttamaan kuka tahansa. Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä. Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/BP/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa päätän näin, mihin yrityksiin sijoitan tällä kertaa. Yritykset toimivat samoilla aloilla, jotta ne ovat vertailukelpoisia.

Mikäli näillä numeroilla tulee tasapeli, käytän ns. tie-breakerina payout-ratiota joten se yritys kumpi maksaa pienemmän osan tuloksestaan osakkeenomistajille, nousee vertailussa korkeammalle. Sijoitan vertailun parhaisiin yrityksiin kaksi kertaa kuussa aina kiinteän summan rahaa seuraavana kolmena kuukautena kunnes teen saman vertailun uudestaan eri alan yrityksille. Yksinkertaista, helppoa ja nopeaa.

Muutoksena aikaisempaan, vertaan kaikilla muilla aloilla yllämainittuja lukuja paitsi IT- ja viihdealalla, koska siellä P/B arvo ei juuri kerro mitään oleellista. IT-ja viihdealalla vertaankin P/E:tä, osinkotuotto% ja payout ratiota keskenään.

Parasta järjestelmässäni on se, että ylläolevia arvoja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden (suomalaisille osakkeille) ja Yahoo Financen (muille osakkeille) avulla. Luvut, joita käytän vertailussa suoraan näiltä sivuilta, joten kaikki mitä minulle jää on lukujen vertailu. Tämä vie aikaa 30 minuuttia kolmessa kuukaudessa ja auttaa järjestämään kymmeniä yrityksiä kerralla paremmuusjärjestykseen. Mennään kuitenkin itse vertailuun.

Tammi-maaliskuun vertailu

Kuvan puhelin liittyy kirjoitukseen

Tällä kertaa vertailussa on neljällä eri toimialalla toimivia yrityksiä.

1. IT ja viihde
2. Raskas teollisuus
3. Finanssiala ja
4. Vaate/asusteala

 

 

Tästä lähtien listaan top5 yritysten sijaan top6 yritykset, koska hajautan ostoksiani nyt kahteen osaan kuukaudessa, jolloin salkkuuni voi yhtenä neljänneksenä osua vaikka 6 eri yritystä, mikäli siltä näyttää. Vuoden alun vertailussa loistivatkin:

1. Apple
2. Nokian Renkaat
3. Banco Santander
4. Walt Disney
5. Citigroup
6. Toronto-Dominion Bank & Nordea

 

Apple

Applen nouseminen ykköseksi on yksi suurimpia syitä, miksi teen tätä seurantaa. Minulla ei millään ole aikaa seurata kaikkia kiinnostavia yrityksiä pörssissä koko ajan ja olin missanut täysin, että Applen osake oli laskenut yli 40% huipuistaan! Samassa ajassa indeksit olivat laskeneet vain 20%.

Tämän myötä Applen osake nousikin vertailussani ykköseksi – se on yksinkertaisesti aliarvostettu tällä hetkellä. Yrityksenä Apple ei varmaan tarvitse sen suurempia esittelyjä, koska kaikki tietävät Applen.

Suuri pudotus Applen kurssissa todennäköisesti tulee Kiinan kauppasodan johdosta, mutta Trumpilla on enää 2 vuotta aikaa sekoilla ennen kuin hänen seuraajansa laittaa asiat taas kuntoon, joten Apple todennäköisesti korjaa itsensä kuosiin jo aika lyhyelläkin aikavälillä. Eilinen tulosvaroitus laskee kurssia näillä näkymin ainakin alkuun vielä 7%, ja etenkin kun kaikki syyttävät sormet osoittavat Kiinan suuntaan, koen, että Apple on nyt erittäin edullinen. Mielenkiintoista on se, että Apple oli tosiaan tämän vertailun ykkönen jo ennen tulosvaroituksen myötä tapahtunutta lisäkurssilaskua.

Omasta mielestäni Applen tuotteet ovat täysin ylihinnoiteltuja ja en ole koskaan Applen tuotteita ostanut. Fakta kuitenkin on, että Apple on maailman vahvin brändi ja sen status on lähempänä uskontoa kuin moni urheiluseurakaan voisi unelmoida. Lisään Applea siis salkkuuni pian enemmän kuin mielelläni (ja näin varmistan, että en voi hävitä Qualcomm vs. Apple casessa).

Nokian Renkaat

Nokian Renkaiden osake ei koskaan palautunut romahduksesta, joka tuli viime neljännesvuosiraportin myötä. Näin Nokian Renkaiden osinko% liikkuukin jo 6%:ssa, P/E on huvittavat 12,3, vaikka kasvupotentiaali etenkin keskipitkällä aikavälillä Nokian Renkailla on erittäin suuri. Näen, että Nokian Renkaat on yksi selkeästi halvimpia osakkeita Suomen pörssissä tällä hetkellä, mutta tämä ei tarkoita, etteikö se indeksien romahtaessa voisi tulla vielä huomattavasti enemmän alaspäin.

Nokian Renkaiden osake on historiallisesti erittäin volatiili, joten en yllättyisi, vaikka korjauksen jatkuessa Nokian Renkaiden osake laskisi vielä uudet 50%. Ainoa asia, mitä toivon on, että minulla löytyy vielä silloinkin käteistä ostaa Nokian Renkaita. Fundamentit kun ovat Nokian Renkaiden puolella, mutta kun kaaos iskee pörssiin, ei niillä ole enää mitään väliä.

Banco Santander

Banco Santander nousee lähes poikkeuksetta vertailuissani kärkisijoille, koska jokaista numeroa katsoessa se on aidosti halpa. Santander on kuitenkin yksinkertaisesti tällä hetkellä liian suuririskinen Etelä-Euroopan riskien takia sekä sen takia, että johto on todistanut olevansa ei osakkeenomistajaystävällinen vuodesta toiseen.

Minulla on pieni siivu Santanderia salkussani ja tähän asti se on elämäni huonoin sijoitus pitkällä aikavälillä. Ennen kuin johto vaihtuu ja todistaa olevansa osakkeenomistajaystävällisempi, en Santanderia salkkuun lisää – ainakaan ennen kuin salkkuni ylipainotus finanssialalla pienenee.

Walt Disney

Olen seurannut Walt Disneyä jo pitkään ja olen suuri Disneyn tuotteiden kuluttaja (etenkin elokuvien). Oli positiivinen yllätys, että Disney nousu listoille tällä kertaa, koska olen jo pitkään halunnut sijoittaa Disneyyn. Nyt näyttää vihdoin siltä, että myös numerot ovat samaa mieltä fiilikseni kanssa.

Disneyä sai viimeksi näin halvalla vuonna 2014. Sen osingon payout ratio on vaivaiset 25%, joten kasvuvaraa on valtavasti. Disneyn tämänhetkinen pääjohtaja Bob Iger on myös ymmärtänyt tarkalleen, miten tehdä rahaa vahvoilla Disneyn viihdebrändeillä. Disney onkin mestari tekemään rahaa vanhoilla viihdebrändeillä (esim. vanhat sadut, Marvel). Ainoa poikkeus sääntöön on Star Wars, jonka Disney onnistui suhteellisen tehokkaasti tuhoamaan jatko-osillaan, mutta suurin osa Disneyn tuloista tuleekin puistoista ja urheilukanavista, joten se, että tuottaako episodi 9, miljardi euroa vai 800 miljoonaa euroa, ei juuri tule näkymään Disneyn tuloksessa.

Huomattavaa on myös, että Disney yrittää nyt monen muun toimijan tavoin tunkea striimausmarkkinoille Netflixiä vastaan omalla palvelullaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Disneyn ohjelmat ja elokuvat lähtevät kilpailijoilta vähitellen pois vuosien varrella ja koska Disneyllä on nykyään niin laaja omistus ohjelmista ja elokuvista, kilpailu tulee olemaan kovaa. Mikäli Disney kuitenkin menestyy striimauspalvelukamppailussa, on Disney erittäin halpa tällä hetkellä, koska sen osakkeeseen ei ole hinnoiteltu lähes laisinkaan tuloskasvua nykyisellä 12 PE:n tasolla.

Citigroup

Citigroup on tippunut lähes 40% huippulukemistaan. Tämä on pelkästään positiivinen asia. Miksikö? Siitä tulen kirjoittamaan oman pitemmän tekstin lähitulevaisuudessa, joten en tässä avaa asiaa pitemmälle. Kirjoitustani odotellessa voit tutustua Citigroupin syväanalyysiini vähän yli vuoden takaa, koska sieltä löytyvät argumentit sijoituscasen puolesta pysyvät edelleen pitkälti samalta.

 

Toronto-Dominion Bank & Nordea

Viime vuosina ei tunnu olleen väliä sillä missä päin pankki sijaitsee – pankit ovat siitä huolimatta arvostettu erittäin halvoiksi aina finanssikriisin jälkeen. Nordeaa on lyöty erittäin kovaa viimeiset puoli vuotta ja osinkotuotto pyöriikin kohta jo lähes 10%:ssa. Vähän aikaa sitten kirjoittamassani Nordean syväanalyysissani mainitsemani asiat pätevät myös edelleen. Aivan järjetöntä. Oma Nordea-painoitukseni on sen verran korkea, että lisään Nordeaa maksimissaan kerran seuraavan 3kk aikana, mutta Toronto-Dominion Bank onkin mielenkiintoisempi eläin.

Toronto-Dominion Bank on nimensä mukaisesti kanadalainen finanssialan yritys, joka pyörittää niin perinteistä pankkia kuin myös vakuutustoimintaa. Yritys on Kanadan suurimpia pankkeja ja on alkanut myös kasvamaan huomattavasti Yhdysvalloissa, jonka myötä sen tulos on parantunut lähes 5 vuotta putkeen. Yritys on konservatiivisesti hallinoitu, joten riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin esim. Citigroupilla. TD:n osake on seurannut indeksiä aika orjallisesti ja vaikka tulos kasvaa koko ajan, on osake laskenut myös 20% indeksien mukana. Pörssi onkin unohtanut fundamentit täysin.

Yhteenveto

Nyt puhutaan aidosti pörssiromahduksesta. 20% parissa viikossa on tehnyt jo omalle ja varmasti muidenkin salkuille erittäin rumaa jälkeä. Olen köyhtynyt parissa viikossa n. 13 000 euroa, mutta tämä ei haittaa, koska kuten viime vuonna kirjoitin – pörssiromahdus on tulossa ja sillä ei pitäisi olla mitään väliä sinulle eikä minulle.

Olen käytännössä koko sijoitusurani odottanut tätä mahdollisuutta, että osakkeiden hinnat romahtavat pahemman kerran, koska juuri tämä on se aika kun voi tehdä parhaat sijoitukset. Toivonkin, että pörssiromahdus jatkuu koko vuoden ja voin jatkaa ostoja. Mikäli romahdus jatkuu otan myös sijoitusstrategiani pörssiromahdusta varten käyttöön ja pyrin hankkimaan sijoituslainaa sen verran, mitä pankki minulle suostuu antamaan.

Pörssit ovat nousseet yhtäjaksoisesti 10 vuotta – ehdin jo turhautua, koska opiskelijana en pystynyt sijoittamaan niin paljon. Nyt työelämässä tienaan kuitenkin enemmän ja voinkin panostaa huomattavasti enemmän osakkeisiin – kunhan kulutan entistä vähemmän. Tämä on minun hetkeni vauhdittaa matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen.

2 kommenttia artikkeliin ”Tammi-maaliskuun osakeostokset päätetty – haluan ostaa koko pörssin”

  1. Moi,

    mielenkiintoinen tämä vertailusi tunnusluvuilla.
    Tarkoitatko siis, että sijaluku=pisteytys? Eli alhaisin p/e=1.sija, toiseksi alhaisin p/e=2.sija, jne. Ja korkein p/b=1. sija, toiseksi korkein p/b=2.sija, jne. Ja korkein osinko=1.sija, toiseksi korkein osinko=2.sija, jne. Lasketko sitten sijaluvut yhteen ja se joka saa ”vähiten” pisteitä (eli siis sillä on parhaat sijat), niin siihen sijoitat?

    Ostatko joka kerta osakkeita eri toimialoilta, joita vertaat, vai jaatko sijat vielä niidenkin kesken ja sijoitat parhaimpiin?

    Vertaillessasi p/b-lukua, niin katsotko sen niin, että mitä korkeampi se on, niin sen paremmat sijapisteet?

    Menee rautalangasta vääntämiseksi, mutta tämä tuntuisi omaan ajankäyttöön sopivalta mallilta!

    Vastaa
    • Joo eli tosiaan sijat jaetaan toimialojen kesken. Eli raskaassa teollisuudessa on aina joku 1., IT-viihdealalla joku 1. jne. Ja juuri noin niin kuin sanoit. Eli korkea osinko = hyvä, matala PE = hyvä, ja MATALA P/B=hyvä. Ja tosiaan sitten vain parhausjärjestyksessä noita vertailemaan ja laskemaan yhteenlasketut sijat toimialan sisällä.

      Pyrin aina jakamaan ostokset kunkin toimialan parhaiten suoriutuviin (kuten vertailussakin varmaan näkyy top6:een osui käytännössä kaikilta toimialoilta vähintään yksi firma paitsi vaatealalta, koska siellä on arvostusasteet tällä hetkellä korkeat ja en ole löytänyt tarpeeksi vielä laatuyhtiöiltä tuolta alalta. Finanssiala on ollut käytännössä kroonisesti aliarvostettu finanssikriisistä lähtien, jonka takia monta pankkia nousee listoille kerrasta toiseen (esim. 9% osinkotuotto Nordean tasoisella yrityksellä on täysin kaiken järjen vastaista).

      Ostin ensiksi Applea, perjantaina lisäsin Nordeaa ja Nordean ja Nokian Renkaiden tulosjulkistuksen jälkeen kuluvalla viikolla, päätän lisäänkö sitten Nokian Renkaita vai Nordeaa lisää salkkuuni. Jenkki-indeksit ovat pompanneet kovaa ylös, joten toivon, että helmi -tai maaliskuussa näkyisi pientä korjausliikettä Citigroupissa tai
      Walt Disneyssa, jotta voin niitä lisätä edullisemmin salkkuuni.

      Tarkoitus on tosiaan pitää tähän kuluttamani aika pienenä ja samalla kuitenkin saada tarpeeksi suuri toimialallinen, maantieteellinen, että ajallinen hajautus sijoituksilleni. Pyrinkin siis ostamaan jokaisesta toimialasta joka neljännes jotain. Se täytyy lisätä, että täysin sokkona en luota numeroihin, vaan yleensä luen artikkelin tai pari, jos joku yritys näyttää liian hyvältä numerojen valossa. Jos jokin yritys näyttää selkeästi aliarvostetulta, kannattaa siihen pureutua vähän syvemmälle, koska yleensä aliarvostukseen on jokin järkevä syy. Näin pystyy välttämään vaarallisia putoavia puukkoja, joista pintaraapaisua paremmin näkee, että pudotus tulee jatkumaan.

      Toivottavasti tämä selvensi! Yllättävän vaikea selittää tekstinä.

      Vastaa

Jätä kommentti