Tori.fi ja Facebook-kirpputorit sopivat vain masokisteille

Kun päätin ottaa uuden työpaikkani vastaan ja ostamaan uuden asunnon, oli myös aika ostaa paljon uusia huonekaluja sekä muuta jännittävää uuteen kotiini. Mietin kuitenkin paljon mitä uusi tässä kohtaa tarkoittaa. Ostanko kaupasta uutta vai vain jo käytettyä – minulle uutta tavaraa. Moni kaverini suositteli Tori.fiä sekä oman kotialueeni kirppiksiä Facebookista, mutta koska itselläni oli niin tiukka aikataulu muuton kanssa, päätin, että teen muuton itselleni paljon helpommaksi ja vähemmän aikaavieväksi sekä strevaammaksi ostamalla oikeasti uusia asioita suoraan kaupasta (Käytännössä siis IKEA:sta suurilta osin).

Moni lukijani onkin saattanut miettiä, miksi päädyin ostamaan suurimman osan esineistäni uutena. Syynä oli suurelta osin juuri se, että sain muutettua kerralla kaiken ja samalla kamat kasaan. Säästin aikaa huomattavasti ja siten myös stressiä. Kun päädyin tutustumaan Tori-fi:n ja FB-kirppisten maailmaan, koska päätin, että keittiönpöydän ja tuolit haluan sieltä, huomasin kuitenkin lopullisesti kuinka fiksu päätös olikaan hankkia suurin osa tavaroista suoraan kaupasta.

Omien kokemuksieni perusteella en olisi koskaan saanut kasaan tarvittavia esineitä erinäisten FB-kirppis ja Tori.fi henkilöiltä ja myyjiltä. Tämä kirjoitus kertookin seikkailuistani Tori.fi sekä FB-kirppisten ihmeellisessä maailmassa ja miksi ne sopivat mielestäni vain masokisteille tai vain vaihtoehtoisesti ihmisillä, joilla on paljon aikaa (luksus, jota minulla ei muuton yhteydessä ollut – tai muutenkaan tarpeeksi ole ennen taloudellista riippumattomuuttta).

Tori.fi kokemuksia – ja niitä tavallisia tarinoita

Ilmeeni kun yritän saada selvää ihmisistä Internetissä

Hain Tori.fissa ja FB-kirpputoreilta siis kuuden istuttavaa pöytäryhmää tuolineen PK-seudulta. Olin huomannut, että näiden hinta heiluu Tori.fi:ssä 60-400 euron paikkeilla – samalla kun uudet pöytäryhmät olivat lähinnä 700 eurosta ylöspäin. Oli selvää, että tämä oli jotain, mitä minun piti hankkia käytettynä. Vaihteluväli oli suuri myös nettikirpputoreilla, mutta usein ryhmän sai huomattavan halvalla, koska ihmisillä on usein kiire päästä niistä eroon. Koska ihmisillä oli kiire – tai sitten vain heillä oli ongelmia kommunikaatiotaidoissa, seuraavassa hieman tarinaa siitä, mitä sain nähdä sinä aikana kun hain pöytäryhmää kotiini.

One that got away

Muuttoa edeltävänä iltana löysin Tori.fistä täydellisen kohteen, joka sattui olemaan vielä muuttoreittimme matkan varrella. Olin onnesta soikeana ja lähetin myyjälle viestiä kello 21.00. Oletin, että tuskin saan vastausta, koska oli myöhä ja soittelisin vain seuraavana päivänä uudestaan. MItään ei kuulunukaan ja soitin henkilölle muuttopäivänä klo 12.00. Henkilö sanoi, että pöytäryhmä on myyty kaksi päivää sitten ja löi luurin korvaan. Jaa. Pöytäryhmä oli kuitenkin Tori.fissa listoilla kaksi viikkoa tämänkin jälkeen (jatkoin pöydän etsintää aika pitkään muuton jälkeen).

Second that got away

Pari päivää muuton jälkeen löytyi jälleen hyvä pöytäryhmä, josta lähetin viestiä. Ei vastausta. Odotin päivän ja soitin. Oli kuulemma mennyt samana päivänä eikä ollut jaksanut vastata viestiin. Tämä kohde ei ole kirjoitushetkelläkään poistunut Tori.fistä.

Third…

Nyt opin virheistä. Heti kun löysin mielenkiintoisen pöytäryhmän, päätin soittaa myyjälle suoraan. Ei vastausta. Lähetin tekstarin. Illan päätteeksi henkilö tekstaa, että pöytäryhmä meni juuri(!??!). Juuh elikkäs joo.

Oppia elämä kaikki

Luovutin pöytäryhmän etsimisen ja päätin tehdä oman ilmoitukseni Tori.fihin, siitä, millaista pöytäryhmää hain. Annoin tarkat speksit siitä, mikä on maksimipituus, leveys ja että haluan pöytäryhmän en vain pöytää. Tuloksena oli:

– 2 henkilöä, jotka myivät pelkkää pöytää.
– 2 henkilö, jotka lähettivät kuvat, mutta eivät koskaan enää vastanneet minulle takaisin.
– 1 henkilö, joka myi 40 senttiä liian pitkää pöytää maksimipituuteeni verrattuna.
– 1 henkilö, joka myi 8 hengen pöytäryhmää

Mihin tarvitsemme kirjoja, TV-sarjoja ja elokuvia kun todellisuus on vitsi?

Facebook-kirpputorit ovat Toriakin kamalampia

Facebook kirpputoreista minulla on vähemmän kokemusta kuin Tori.fistä ja syykin on selvä – Facebook kirpputorit ovat vieläkin kauheampia!

Suurin ongelma Facebook-kirpputorien kanssa on niiden säännöt, jotka ovat keskimäärin pahempia kuin Suomen lainsäädäntö kokonaisuudessaan. Suomalaiset tuntuvat rakastavan byrokratiaa ja Facebook-kirpputorit ovat byrokratisempia kuin verovirasto. Tämän lisäksi FB-kirpputoreilla on oma jargoninsa, johon meni hetki opetella kun ei niitä aktiivisesti itse käytä. Tiedätkö sinä mitä tarkoittaa YV, AV, MMM, Jono, uppailu (ja kuinka monta kertaa päivässä/viikossa), varaus (mikä ero?!), KLJFKD, JSJKS sekä MFKMDK. (Okei noi kolme vikaa ei tarkoittanut mitään, mutta ihan hyvin voisi tarkoittaa!).

Noh, ei siinä. Googlailulla selvisi nuo termit. Eikun kaupantekoon! Tai ei sittenkään. Seuraava ongelma on FB-kirpputorien paljous. Jokaiselle alueelle ja alueen alueelle on oma kirpputorinsa. Tämän jälkeen menet kirpputorille ja huomaat, että sinne tulee 100 postausta päivässä ja käytännössä ihmiset myyvät tavaraansa siellä kirjaimellisesti kuin kirpputorilla. Myytävän krääsän määrä on niin valtava, että henki ja terveys usein menee kirpputoreja selatessa. Ahkera kun olen, kulutin näihin paljon aikaa, mutta kuinka ollakaan – myynnissä ei ollut yhtäkään 6 hengen pöytäryhmää.

Ajan saatossa huomasin, että FB-kirpputorit sopivat erityisesti perheelliselle, koska ainakin omalla alueellani myydään erittäin suuriä määriä etenkin lasten tarvikkeita. Ja tämän lisäksi kaikkea mitä ihmeellisintä krääsää, johon ihmiset ovat tuhlanneet palkkansa. Omaan elämäntilanteeseeni FB-kirpputorit eivät kuitenkaan tunnu sopivan ja kunnon filtteröinnin puuttuessa sinne kulutettu aika ei tunnu itselleni vaivan arvoiselta.

Yhteenveto

Karmeista kokemuksistani huolimatta, on totta, että Tori.fissä ja Facebook kirpputoreissa pystyy tekemään oikeita löytöjä aika useinkin. Keittiön pöydät ja tuolit, joita olen tähän mennessä ehtinyt katsella, ovat hyväkuntoisia ja yli 800 euroa halvempia kuin, mitä ne maksaisivat kaupassa uutena.

Ja loppu hyvin kaikki hyvin, löysinkin laadukkaan hyväkuntoisen 6-istuttavan pöytäryhmän vain 50 eurolla! Ja tällä kertaa ostaja ei edes ehtinyt juosta pakoon ennen kuin hainkin jo pöydät ja tuolit pois häneltä.

Tori.fi ja Facebook kirpputorit ovatkin monella tapaa aikamme kertakäyttökulttuurin kuva, koska ihmiset tuppavat haluamaan uudet kaikki aina, mikäli he muuttavat tai jos he tylsistyvät. Itse toivon selviäväni nyt ostamilla tavaroillani vähintään seuraavat 10 vuotta.

Kerro kommenttikentässä, millaisia (hyviä tai huonoja) kokemuksia sinulla on kyseisistä myyntipaikoista!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

23 kommenttia artikkeliin ”Tori.fi ja Facebook-kirpputorit sopivat vain masokisteille”

 1. Et maininnut vaihtoehtona Kierrätyskeskusta, Fidaa, Konttia jne. Voit mennä kauppaan, ja saat hyväkuntoista käytettyä tavaraa. Luonto, kukkaro ja liikkeiden viiteryhmät kiittävät!

  Vastaa
  • Nuo ovat kieltämättä erittäin hyviä vaihtoehtoja! Harmi, että isommissa tavaroissa (joita oli käytännössä kaikki, mitä muutossa ostin itselleni), kirpparit ovat huonoja, koska logistiikkaongelma on sama kuin kaikkialla muuallakin. Nettikirppareissa parasta on se, että usein myyjä pystyy tuomaan esineen, joka on näin autottomalle superkätevää.

   Vastaa
  • Itse lopetin torista ostamisen,kun siinä ei näy myyjän numeroa pitää ääliömäisesti lähettää tekstiviestin.siinähän sit odotat koska myyjä vastaa.ei kiitos.soitolla asia selviää heti.joten pitäkää muutkin toi torin myyntipalstat boikottiin.🤬

   Vastaa
 2. Itse vuosi sitten aktiivisesti facebook kirppiksillä ja torissa myös myyneenä (ja niistä paljon tavaraa ja mm sopivia vaatteita ostaneena) voin sanoa että olet nähnyt murto-osan kaikesta 😉
  Tuo sääntöviidakko fb:ssa on jo omansa, mutta jestas sitä ohareiden määrää fb ja torissa. Kaikki sovittu ja tilitiedot annettu maksua ei koskaan tule ja mitään ei kuulu. Tai nouto sovittu ja kukaan ei saavu. Ja ohareiden jälkeen joko kissa sairastui, auto hajosi tai mummo kuoli äkillisesti tai sitten täysi hiljaisuus. Osalla ohmisistä ei tunnu olevan a lukutaitoa b luetun ymmärryksen taitoa.

  Vastaa
 3. Mulla on se periaate, että ostan aina käytettynä jos asian voi ostaa käytettynä. Pikkukaupungissani on hyviä kirppiksiä joista löytyy lähes kaikki mitä tarvitsee. Lisäksi käytän jonkun verran Toria. Huutonettiä nykyään vähemmän, mutta sieltäkin olen ostanut. Facekirppikset on rasittavia. Seuraan yhtä, mutta en osta turhia tavaroita, niin eipä ole tullut ostettua mitään, paitsi yhden puhelimen tutulta myyjältä.

  Pääsääntöisesti kaupanteko on sujunut todella hyvin. Mua on kerran rikollinen huijannut. Rahat meni ja tavaraa ei tullut, joten kalliimpia tavaroita pyrin ostamaan vain niin että voin tavaran noutaa itse ja maksaa noutaessaan.

  Vastaa
  • Tuo on erittäin hyvä periaate! Niin paljon liikaa ihmiset kuitenkin ostavat uusia tavaroita ja kun tarpeeksi etsii aina löytyy erittäin priimaa halvalla ja vähän käytettynä.

   Onneksi nettikirpparit alkavat nykyään olla jo suhteellisen turvallisia ja rikollisten määrä aika pieni. Harmi, että tuollaisia kokemuksia kuitenkin tullut vastaan! Varmaan yleisimmät rikolliset liikkuvat lähinnä festarilippujen- ja muissa lipunmyyntitapahtumissa, missä ihmisillä on suuri kiire.

   Vastaa
  • Huuto.net tuntuu potevan aika samaa kohtaloa kun oma entinen suosikkin Ebay. Alkuperäiset nettihuutokaupat väistyvät vähitellen näiden uusien tieltä, itse ainakin tullut molempia käytettyä viime aikoina suhteellisen vähän vaikka pidän niistä.

   Vastaa
 4. Itse olen niin kyllästynyt noihin ohareiden tekijöihin ja näihin: ”voisitko tuoda ne tavarat minulle tänne 50km päähän” tyyppeihin, etten enää edes lahjoita mitään. Joko kierrätyskeskukselle, uffelootaan tai sitten roskiin. Jäätävän kylmän ja epäystävällisen vastaanoton sain turvakodissa, jonne lahjoitin lapsen vanhoja pehmoleluja säkillisen.

  Ostot on tori.fi kautta sujuneet hyvin. Aina kannattaa suosia uusimpia puhelinnumerolla varustettuja ilmoituksia. Kirpputorien kiertely etsimismielessä käy työstä, mutta huvikseen ja harrastuksena se on oikein hauskaa 🙂 Varsinkin kun ottaa sen asenteen, että ostetun tavaran pitää myös hinnaltaan olla löytö. Vähä niinku keräilis pokemoneja 😄

  Vastaa
  • Joo Torissa tai nettikirppareissa tavaroiden antaminen on varmaan aika vastakohta hyvälle mielelle 😀 Ohareita kun tehdään aivan liian usein. On ihmeellistä kuinka huono antamisen kulttuuri meillä Suomessa ihan aidosti on – tavara ja ruokahävikki varmaan puhuu puolestaan.

   Kirpparien kiertäminen kieltämättä on ihan hauskaa. Itse olen varmaan hieman liian kärsimätön siihen, koska en juuri kirppikseltä mitään löydä. Ja kun kuluttaa puoli tuntia kyyristellen ja kyykistellen kirppiksellä, niin itselläni harvemmin tekee mieli takaisin ihan vähään aikaan, haha. Mutta tuolla asenteella siitä tekee kieltämättä itseleen kuin tutkimusmatkan!

   Vastaa
 5. Facebookin kirpputoreilla en ole vielä uskaltanut kauppaa käydä, sillä kaikki AV YV HV -lyhenteet ahdistavat jo valmiiksi. Tori.fi:ssä olen tänä syksynä onnistuneesti jo myynyt kolme eri tuotetta, joissa vain yhden kanssa oli oma säätämisensä ostajan kanssa, kun aika ja paikka sovittiin hänen aloitteestaan kolme kertaa erilaiseksi ennen kauppoja – siinä meinasi jo usko loppua itseltä, mutta eipä myytävä tuote onneksi auton takakontissa leipää pyytänyt, vaikka joutui siellä reilusti aikaa viettämäänkin. 🙂

  Sen on tosiaan siellä(kin) kauppaa tehdessään huomannut, että luetun ymmärtäminen on aika heikoilla kantimilla, kun yhdessäkin tuotteessa mainitsin, että VAIN NOUTO, niin eikös tullut ensin vaikka kuinka monta viestiä, että josko voisin lähettää tai viedä ties minne. Ääh, ihmiset. 😀

  Vastaa
  • Kolme kertaa on jo aika… siinä ja siinä sanoisiko vain, että pitäköön tunkkinsa, myyn jollekin toiselle 😀 Ihmiset eivät kyllä jostain syystä osaa lukea juuri noita lyhyitä ilmoituksia… Ehkä meillä on nykyään kultakalaakin huonompi keskittymiskyky.

   Vastaa
 6. Minäkin pyrin ostamaan kaiken mahdollisen käytettynä. Huonekaluista en ehkä ostaisi kangaspäälysteistä sohvaa käytettynä mutta toisaalta en myöskään uutena puista ruokailuryhmää. Ilmeisesti olet pyrkinyt löytämään hyvää halvalla – se ei usein onnistu ja seurauksena vain paha mieli. Parempi olisi etsiä laatua edullisesti, esimerkiksi Vepsäläisestä osamaksulla hankittu ruokailuryhmä joka maksanut pari vuotta sitten 1500e ja nyt myytäisiin 500:lla. Mahdollisia ostajia on hyvin vähän kun harvalla suomalaisella on lompakossa mutamaa kymppiä enempää.

  Vastaa
  • Jep, tämä oli kieltämättä ensimmäinen kerta kun ostelen näin paljon huonekaluja, joten saapi nähdä onnistuiko tuo hyvää halvalla strategia. Oikeastaan suuri osa asioista oli niin halpoja, että vaikka ne eivät superlaadukkaita olisi, ei se välttämättä haittaisi. Enemmän stressaan ehkä juuri TV:stäni ja audiostani, koska niihin paloi sen verran rahaa, että niiltä odotan aivan erilaista kestävyyttä – sittenpä näen myös sen, tarkoittaako kallis oikeasti laadukasta – valitettavasti nykyään sekään ei ole itsestäänselvyys.

   Vastaa
 7. Itse olen myynyt tämän vuoden aikana yli tuhannella eurolla tavaraa Tori.fi kautta. Yhden kerran on vastaanottaja tehnyt oharit ja jouduin maksamaan postit kahteen suuntaan. Siitäkin on kyllä aikaa jo useampi vuosi. Siitä oppineena nykyään vaihtoehtoina ovat joko nouto tai maksu etukäteen ja postitus. Erittäin positiivinen kuva on itsellä noista netin kauppapaikoista. Facebookissakin voi tehdä tosi hyviä löytöjä, esim tv-tasoni ostin naapurilta parilla kympillä taloyhtiön ryhmän kautta.

  Ehkä tämä oma ”minimalistivuosi” jatkuu vielä vuoden loppuun samalla tahdilla. (kiitos blogin pitäjälle inspiroinnista) Ylimääräinen krääsä alkaa ainakin olla jo ovesta ulkona, ensiasunto hankittuna ja osakkeisiin on mennyt uutta pääomaa yli 10 k€

  Vastaa
  • Sulla on käynyt hyvä tuuri! Tai sitten olet vain hyvin osannut valikoida myytävät tuotteet ja henkilöt keneen olet ollut yhtyedessä 😀 Mutta on kyllä totta, että kun ajoitus on oikea, niin uskomattomia löytöjä tuolta kyllä löytää. oma pöytäryhmänikin varmasti maksoi yli tonnin uutena – ja nyt maksoin siitä 50 euroa…

   Mahtavaa kuulla, että blogi on auttanut tavarasta eroon pääsemisessä ja sijoittamiseen inspiroimisessa. Kuulostaa siltä, että olet ottamassa kaikkia oikeita askelia vaurastumiseen, respect!

   Vastaa
 8. Mulla on tältä vuodelta vain hyviä kokemuksia Tori.fi-kaupoista. Vauvatarviketta on tullut ostettua jos jonkinmoista – tosin paikallisella alueella lähinnä. Jotain minulle on postitettukin. Vähän siitä vaivaa aiheutuu, mutta tavallaan jopa helpompaa kuin kauppaan meno ja valikointi siellä. Ja aina ilahduttaa, kun näkee suoraan mitä tuotteen kohdalla säästi, kun usein sama tuote on edelleen uutenakin myynnissä verkkokaupoissa.

  Vastaa
  • Kuten itsekin kirjoitin ja huomasin, noita perhekamoja kyllä ehdottomasti tuntuu löytyvän Torista ja FB-kirppiksiltä tosi paljon – uskon, että juuri tuohon elämäntilanteeseen ne ovatkin ihan täydelisiä (etenkin kun on äitiyslomalla, jolloin voi olla ns. luppoaikaa).

   Säästöt ovat melkein kaikessa käytettyinä ihan ja valtavia – vauva- ja lapsitarvikkeet kun ymmärtääkseni vielä uutena maksavat aivan järjettömästi, koska kukapa ei lapselleen parasta haluaisi ostaa ajattelee markkinaväki.

   Vastaa
 9. Nyt juuri muuttoa tehneenä hyvin ajankohtainen kirjoitus ja kuulostaa kyllä tutulta. Facebook-kirppareita olen vältellyt, mutta torin kautta on ollut enemmänkin tavaraa myynnissä. Kokemukset ovat olleet vähän vaihtelevia. Osa on toiminut hyvin, mutta myös näitä ohareita ym. säätöä on tullut vastaan vähän turhan paljon. Esim. luvataan maksaa, mutta maksua ei kuulukaan missään vaiheessa (en tosin ole koskaan lähettänyt tuotetta ennen kuin olen saanut maksun, joten ei ole muuta vanhinkoa kuin vain turhautumista).

  Myös kaikenlaisia viestintätapoja on tullut vastaan. Aika yleinen tuntuu olevan vain lyhyt kysymys ym. ”töksäytykset”. Ei toki mitään vuolaita kirjeitä tarvitse alkaa kirjoitella, mutta peruskohteliaisuuksia kuitenkin arvostaisin ja vastauksia kysymyksiin. Itse ainakin myyjänä pidän lähes itsestäänselvyytenä vastata kaikille, ja jos tuote on jo varattu tai mennyt, niin mainita sen.

  Hyvänä kokemuksen olen myös saanut yhden ”vakiasiakkaan” eli eräs erittäin mukava ja kohteilias juuri Suomeen muuttanut vaihto-opiskelija on ostanut / hakenut enemmänkin tavaraa, ja on ollut mukava myydä / antaa, kun tietää, että tavara menee oikeasti tarpeeseen 🙂

  Vastaa
  • Juuri noiden tahattomienki ohareiden takia ei kyllä koskaan varmaan kannata lähettää asioita ennen kuin on saanut maksun. Ihmiset ovat niin laiskoja, että huh.

   Mutta joo perus käytöstavat tuntuvat katoavan kaikilla ihmisillä vähän kaikkialla netissä. Tosi sääli sinänsä, ja tällaisissa tilanteissa se korostuu.

   Vastaa
 10. Itselläni ei ole ollut mitään ongelmia tori.fin kanssa ja sieltä on sitten saatu mainioita huonekaluja halvalla tai jopa ilmaiseksi.

  Vastaa

Jätä kommentti