Toukokuun kuukausikatsaus: Osinkokevään loppusuora

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Toukokuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 3710,03e (1203,32e)
Menot: 1090,76e (1210,07e)
Säästöprosentti: 70,6% (-0,5%)

Menot olivat suhteellisen korkeat, vaikka ne olivatkin matalammat kuin viime vuonna. Hyvin selvisin kuitenkin ehjin nahoin, koska joka viikonloppu oli jonkinnäköiset kissanristiäiset tai muuten vain bileet. Ostin myös Mario Kartin Nintendo Switchilleni ja aloitin A+B hepatiitti- rokotesarjan vaihdon varalle (joka muuten on provided by GlaxoSmithKline, jota satun omistamaan). Myös vaihtoon valmistuminen vei extrarahaa, lentoliput menevät ensi kuun kuluista.

Tulot olivat jälleet aivan massiiviset kiitos opintotuen, palkan, päivärahojen sekä osinkokevään jatkumisen. Toukokuussa sain nauttia erityisesti Munich Re:n sekä Orklan osingoista, mutta myös pari muuta yhtiötä kantoivat pienen korren kekoonsa. Myös palkkaa sain hieman enemmän kuin tavallisesti, koska sain koko viime vuoden tulospalkkauksen tässä kuussa. Tästä ei lisätuloja kertynyt kuitenkaan 500 euroa enempää, koska olen vielä sen verran alhaisissa tehtävissä, ettei kunnon tulospalkkausta ole. Tähän vaikuttaa myös se, että tein koko viime vuoden vielä vajavaista viikkoa, koska opiskelut olivat pahasti kesken.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

2017 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin  6466/ 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 3356,76 / 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen  1355,77 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt 54,32,%)

Tärkeintä tässä on varmaan huomata, että säästöprosentti on oletetusti tällä hetkellä korkeampi kuin mikä tavoitteeni on. Tämä johtuu siitä, että tuloni tyrehtyvät käytännössä lähes täysin syksyllä vaihtoon lähtiessäni. Jotta siis pääsen vuoden tavoitesäästöprosenttiin, täytyy minun pinnistää ensimmäisen 8 kuukauden aikana valtavat säästöt erityisesti siksi, että päätin vaihdossa vähät välittäväni rahan kulutuksesta. Koska carpe diem, yolo ja mitä näitä nyt oli.

Hienoa kuitenkin on se, että pystyn selkeästi pääsemään erittäin korkeaan säästöprosenttiin. Ilman opintotukipalautuksia (jotka joudun tekemään myös vielä ensi vuonna), säästöprosenttini saattaisi haastaa jopa itse Pohatan.

Osinkotuloissa en ole edes puolessa välissä tavoitetta, joten 3000 jäänee selkeästi haaveeksi tämä vuonna. Onneksi on aina ensi vuosi! Kunhan ei tule lisää osingonleikkauksia…Terveisin Telia, josta olen edelleen vähän katkera.

Kuukauden sijoitukset

Tässä kuussa kuukauden ostokseksi osui Omega Health Care Investors, joka oli täysin strategiani mukainen ostos. Koska pörssit ovat pyörineet vähän ostoksen jälkeen, on OHI tullut ostotasostani vielä alemmaksi ja olen lähes varma, että kyseinen yhtiö osuu myös haaviini kesäkuun ostoksena. Toinen vaihtoehtoni oli Welltower Inc. ,joka toimii samalla alalla kuin OHI, mutta se ei ole juuri kärsinyt samanlaisesta turbulenssista viime viikkoina, joka tekee siitä suhteessa kalliin. Oli ostoksena OHI tai Welltower, olen joka tapauksessa tyytyväinen siihen, että olen vihdoin saanut terveydenhuoltoa salkkuuni entistä enemmän ja pyrin kasvattamaan kyseisen toimialan painoa myös tulevaisuudessa.

ASP-tilini onkin nyt virallisesti valmis, joten en sinne enää koskaan sijoita. Ostan asunnon kun ostan.


Yhteenveto

Sain 3 päivää sitten myös nyt virallisen vahvistuksen vaihtokohteestani Etelä-Koreasta, joten seuraavana vuorossa onkin lentolippujen sekä Visan hankkiminen. Tämä lysti maksanee tuhat euroa, koska haluan suorat lennot edestakaisin. Lainasin myös kaverilleni vähän yli tuhat euroa, jotta hän ehtii palauttamaan opintotuet ajoissa, mutta en laske tätä kuluksi nyt tai tuloksi tulevaisuudessa, koska sillä ei omalle taloudelleni juuri ole merkitystä. Mukava kuitenkin auttaa ja nähdä, että kun itse säästää voi auttaa kavereita hädässä.

Muuten säästäminen ja sijoittaminen näyttää jatkuvan hyvää tahtia ja kunhan saan käytyä kehityskeskustelun esimieheni kanssa ennen kesäloman alkua, saatan saada näkyvyyttä tulevaisuudelleni jopa vaihdon jälkeiselle ajalle. Olen aina pitänyt asioiden suunnittelusta etukäteen ja siitä, että tulevaisuudensuunnitelmani ovat selkeät. Epävarmuudesta aiheutuu allekirjoittaneelle turhaa stressiä, ja kokemus on osoittanut, että ennalta suunnitteleminen auttaa myös siinä, että asiat usein menevät juuri niin kuin toivoa saattaa. Tai ainakin se on todennäköisempää.

Ensi kuussa tuleekin lomarahat ja vähän aikaa pakkautuneet päivärahat, joten on selvää, että kesäkuusta tulee varmasti tämän vuoden ylivoimaisesti paras kuukausi. Toki kesällä myös kulutus on korkeampaa, koska menoja tulee paljon enemmän kuin normaalisti. Odotan innolla, että pääsen kesäkuun lukuja laskeskelemaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Toukokuun kuukausikatsaus: Osinkokevään loppusuora”

Jätä kommentti