Olen muutamaan kertaan aiemminkin kirjoittanut Bitcoinista ihmetellen sen korkeaa hintaa ja oikeaa käyttännöllisyyttä. Uskoinkin, että kryptohuuma olisi mennyt ohi yhtä nopeasti kuin vuonna 2017, mutta näyttäisi siltä, että se on nyt jäänyt ainakin hetkeksi – kunnes maailma palautuu normaaliin.
Viime aikoina olenkin saanut paljon kyselyitä lukijoilta etenkin sosiaalisen median kautta kryptovaluutoista ja ennen kaikkea niiden erittäin korkeista tulevaisuuden hintaennusteista. Miksi kryptomarkkina käy niin kuumana ja miten pääsisi itse helposti mukaan rikastumaan kryptojen avulla?
Aina kun kuulet sanat rikastuminen ja helppo samassa lauseessa, tiedät, että elämme poikkeuksellisia aikoja, jotka eivät kestä aikaa. Vuodet vaihtuvat, mutta helppo rikastuminen pysyy ihmisten mielissä vuosituhannesta toiseen. Tästä huolimatta, katson tänään vähän erilaisesta näkökulmasta Bitcoinia – eli miltä Bitcoinin hinta näyttää tulevaisuudessa, jos kysyy optimisteilta eikä minulta.
Onko Bitcoin-kupla?
Bitcoinissa mielenkiintoista on se, että hypesykli on toteutunut useina peräkkäisinä hintaloikkina. Bitcoinin arvo on nyt jo 100-kertaistanut kolmeen eri otteeseen. Ja näiden jälkeen on usein tullut erittäin voimakas korjausliike (n. 70% takapakkia). Viimeisin nousu kuitenkin näyttää olleen ensimmäinen poikkeus ainakin lyhyellä aikavälillä tässä pitkälti sen takia, että Bitcoin-sijoittajien korvaan hyviä uutisia on tullut koko ajan lisää liittyen esimerkiksi digilompakoiden määrän lisäntymiseen. Tämän lisäksi monet tunnetut palvelut kuten Paypal, Visa ja Mastercard ovat mahdollistamassa maksamisen Bitcoineilla, jota pidetään usein hyvänä merkkinä.
Kaikesta tästä huolimatta Bitcoinin kuplapotentiaali on edelleen selkeä ja vaikka hintatasoa perustellaankin mitä erilaisimmilla malleilla, on digitaaliselle valuutalle suhteellisen mahdoton omasta näkökulmastani laittaa 60 000 dollarin yksikköhintaa.
Hinnan nousu voi kuitenkin jatkua nykyisestäkin entisestään, mutta ongelma on se, että Bitcoiniin (ja muihinkin kryptoihin) sijoittaessa käytetään edelleen maailmalla erittäin paljon velkavipua. Mitä rajumpi siis nousu on, se tarkoittaa niin kryptoissa kuin osakkeissakin velkavivun lisääntymistä. Ja velkavipu purkautuu myös yhtä rajusti aina alaspäinkin – usein rajumminkin.
Bitcoinin hintaa on oikeastaan yhtä helppo perustella, kun sen hinnan kehitystä vastaan on perustella. Bitcoinin arvonnousu 100 000 dollariin kuulostaa samaan aikaan hullulta ja mahdolliselta, koska meno on ollut ylös ja alas sen verran hurjaa. Nyky hintataso muistuttaa pitkälti Teslan hintatasoa. Niin Bitcoin kuin Tesla hinnoitellaan käytännössä nykytasolla tulevaisuudeksi – ja näillä hinnoilla tähän tulevaisuuteen on ladattu aivan valtavat odotukset. Ja aivan kuten Teslan arvostus, Bitcoinin arvostus ei kestä juuri esim. sitä, että moni maa alkaisi reguloimaan kryptovaluuttoja ankarasti tai pahimmassa tapauksessa kieltämään niitä.
Bitcoin ennusteet eri lähteistä
Jos lähtee tutkimaan Bitcoinin ihmeellistä maailmaa ja erilaisia tulevaisuuden ennustuksia sen varalle, on vaikea olla innostumatta Bitcoinista – käytännössä kaikki hakutulokset tuuttaavat tällä hetkellä positiivista tulevaisuudenkuvaa Bitcoinin kurssikehitykselle. Jos lukee suomalaistenkin sivustojen joidenkin mielestä erinomaista kurssianalyysiaan Bitcoinista, huomaa, että odotukset Bitcoinista ovat pitkälti vain positiivisia.
Yhteistä näillä kaikilla arvioijilla on pitkälti se, että heillä on:
a) Omaa rahaa Bitcoinissa
b) Palvelu, joka hyötyy lisääntyvästä kiinnostuksesta Bitcoinin – ja muiden kryptojen – ympärillä
Bitcoinin kurssikehityksessä ihmeellisintä itselleni onkin aina ollut se, millaiset asiat sen kurssimuutoksiin vaikuttaa. Elon Muskin twiitit voivat heiluttaa Bitcoinin kurssia rajustikin – aivan kuin meme-osakkeita. Myös käytännössä itse valuutalle merkityksettömät asiat kuten kryptovaluuttapalvelu Coinbasen listautuminen pörssiin, vaikutti Bitcoinin kurssiin positiivisesti. Miksi? Mahdoton sanoa.
Millaisia arvioita eri lähteistä siis löytyy? Kokoelma, jonka löysin nopealla tiedon haulla oli yllättävänkin optimistinen.
Ns. stock-to-flow-mallin avulla jopa niinkin old school-sivulla kuin Forbesissa esiteltiin Bitcoinin-kurssikehityksestä seuraavanlaista taulukkoa.
Vuosi | Korkea-arvio | Matala-arvio |
---|---|---|
2021 | $325,000 | $17,000 |
2022 | $275,000 | $42,000 |
2023 | $145,000 | $63,000 |
2024-2025+ | $1,000,000 | $275,000 |
Hiljaiseksi vetää ja vaihteluväliä on vain ”hieman”. Omalla tavallaan tuntuu, että tästä taulukosta ei voi oikein vetää mitään johtopäätöksiä – Bitcoin voi nousta paljon tai laskea paljon. Vähän kuin haulukolla ampuisi. Pitkällä aikavälillä sen nousuun kuitenkin uskotaan.
Suomalainen kryptopalvelu Coinmotion taas tarjoaa suunnilleen yhtä laajan skaalan Bitcoinin hinta-arvioita. Tämän vuoden kesään mennessä Bitcoinin pitäisi olla 115 000 dollaria. Vuoden loppuun mennessä 220 000 dollaria. Bloombergin Mike McGlonen mukaan Bitcoin rikkoo 100 000 dollarin rajan tämän vuoden puolella. Kryptopalvelu Coindeskin arvioissa Bitcoin rikkoo syyskuuhun mennessä 200 000 dollarin rajan.
Ja toki mitä tuntemattomamapaan suuntaan arvioissa mennään, sitä korkeammalle arviot nousevat. Parhaimillaan Bitcoinin ennustetaan rikkovan miljoonan dollarin rajan vain parissa vuodessa.
Se on kuitenkin selvää, että ns. kryptovaluutta-asiantuntijoista käytännössä kukaan ei povaa Bitcoinin kurssin menevän alas. Ainoat, jotka tuntuvat näin ajattelevan ovat minun ja Vesa Puttosen kaltaiset boomerit, jotka eivät kryptojen hienoutta pysty ymmärtämään, vaikka vähän aina välillä yrittävätkin.
Arvioiden mukaan Bitcoin ei voi mennä kuin ylöspäin – eli se menee todennäköisesti alaspäin
Olen tulevaa sijoituskirjaani varten tutkinut tarkemmin kuin koskaan 2000-luvun IT-kuplaa ja kryptokupla muistuttaa IT-kuplaa enemmän kuin monella tapaa. Myös institutionaalisten toimijoiden käytös peilaa pitkälti sitä, millaista käytös oli IT-kuplan. Itselleni tuli etenkin uutisena se, että moni iso toimija (eli usein pankki) tahallaan nosti IT-kuplassa osakkeiden hintasuosituksia, että ihmiset innostuisivat milloin mistäkin osakkeesta – ja innostuivathan he.
Tämän myötä pörssiin listattiin enenevissä määrin koko ajan milloin mitäkin IT-alan yrityksiä koko ajan korkeammilla arvostustasoilla ja uusi normaali oli syntynyt. Kaikki kuitenkin tietävät, että uutta normaalia ei pörssissä syntynyt, koska pitkällä aikavälillä ainoa asia mikä merkitsee on se, kuinka paljon tulosta yritykset tekevät.
Kaikissa näissä kuplissa eniten ja pienimmällä riskillä kuitenkin rikastuvat kaikki välikädet Visasta Paypaliin ja erilaisiin kryptorahastoihin. Välittäjät eivät kanna eri kryptojen hinnan vaihtelusta riskiä, vaan mitä enemmän ihmiset innostuvat kryptoilla kaupankäynnistä, sen enemmän ne tekevät rahaa – menivät kurssit ylös tai alaspäin.
Usein kaikessa sijoittamisessa se pitääkin paikkansa, että kun välttää sitä kaikista kuuminta ja hypetetyintä sijoitusta, välttää samalla suurimmat tappiot. Korona nosti kryptot uudelleen tapetille ja onkin mielenkiintoista nähdä, tippuvatko kryptojen arvostustasot viimeistään silloin, kun korona alkaa maailmasta vähentyä ja tavallinen arki valtaa maailman. Samalla kun todennäköisesti ylilöysä keskuspankkipolitiikka päättyy ja kaltaiseni milleniaalit pääsevät vihdoin jatkamaan elämäänsä näyttöjensä ääreltä.
Koska asiantuntijat tuntuvat olevan erittäin yksimielisiä siitä, että eri kryptojen arvot tulevat jatkossa vain nousemaan, on todennäköisesti lopputulos jotain aivan muuta.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
En ole perehtynyt kryptovaluuttoihin, mutta minulla on koko ajan ollut niistä negatiivinen mielikuva juuri tämän niillä tapahtuvan hintakeinottelun vuoksi. Jopa duunarityöpaikallani työkaverit alkaneet kehuskella milloin on mitäkin dogecoineja yms louhittu, joten kupla on taattu.
Se, että joku sijoitusinstrumentti tai tapa leviää juuri noihin jokapäiväisiin työpaikkakeskusteluihin kertoo usein siitä, että lähellä kuplautumista aletaan olla. Tosin kryptoissa mielenkiintoista on juuri se, että loppupeleissä tätä kuplaa on kestänyt jo hyvän matkaa viime vuoden lopusta eikä laantumista ainakaan vielä ole näkyvissä.
Mielenkiintoista kyllä jäädä seuramaan (sivusta), mitä plottwistejä tämä hype tulee tuomaan myös tulevaisuudessa, koska vaikea nähdä, että homma normalisoituisi ennen kuin maailma normalisoituu. Liian monella tuntuu olevan nyt liikaa aikaa sekä rahaa, joten uhkapeli siirtyy mistä mihinkin sijoitusvälineeseen.
Bitcoin edelleen halpa, vielä ehtii mukaan, tiedossa lähivuosina helposti 10x tuotot nykykurssiin. Muistaakseni tässä blogissa joku suositteli (ehkä useampikin) jo vuonna 2017 Bitcoinia. Mutta asioiden ymmärtämiseen toki menee aikaa.
Erittäin kiivasta keskustelua täällä tosiaan käytiin silloin 2017 joulukuussa. Täytyy toivoa ihan suomalaisten varallisuuden kannalta, että moni onnistui pitäytymään kannassa myös silloin kun Bitcoin romahti moneksi vuodeksi – jos pysyi niin tänä vuonna Suomi on saanut erittäin monta uutta miljonääriä, mikä on pelkästään hieno juttu!
En koita muuttaa mieltäsi vaan antaa kuvaa miksi jotku saattavat pitää kryptoista
Mielestäni vertauksesi IT-kuplaan on enemmän kuin osuva. Kuva jonka olen ko. tapahtumasta saanut on ”rahaa syydettiin kaikkeen ja ne harvat yritykset jotka selviytyivät olivat osana radikaalia muutosta koko yhteiskuntaan”. Kryptoilla on potentiaalia olla vastaavan muutoksen osana ja se että leviävät yleiseen keskusteluun on paitsi merkki kuplautumisesta niin myös radikaalista muutoksesta.
Näkemykseeni/uskomukseeni vaikuttaa tietysti oma visioni tulevaisuudesta ja se että kryptot myötäilevät tätä näkemystä luo minulle positiivisemman kuvan kryptoista. Hieman osviitta visiostani tulevaisuudelle antaa eduskunnan: Suomen sata uutta mahdollisuutta (https://www.eduskunta.fi/FI/valiokunnat/tulevaisuusvaliokunta/julkaisut/Sivut/suomen-sata-uutta-mahdollisuutta-2018-2037.aspx) sekä Raoul Palin Exponential Age puhe (https://youtu.be/0tJrla31t8I). Jos koitan omaa näkemystäni tiivistää parilla sanalla: mikroyrittäminen, AR, VR, IoT, todellisuuden ja virtuaalisen rajan hämärtyminen, tekoäly, kryptot, geenitekniikka.
Joistain tulevaisuudenkuvani aiheista on jo viitteitä mm. Teslan virtuaalinen voimala, Neurolink, Google Glass, videopelien skinit/lootboxit ja Teslan tuotteissa on myös vahvana ihmisten mikroyrittämisen mahdollisuus. Se että krypto voi sopia toimimaan noiden tuotteiden kanssa on mielestäni mahdollista. (Huom! Teslan ei tarvitse olla se ratkaisun tuoja, mutta heidän ideansa ovat mielestäni hyviä, siksi käytin heitä esimerkkinä).
Mainitsen vielä lyhyesti kryptojen viehätyksen ihmisille jotka asuvat epävakaissa maissa joissa hallitus voi kaataa/takavarikoida maan valuutan tai on muuten epäluotettava. Kryptot mahdollistavat helpomman omaisuuden säilönnän ja siinä voi monelle diktaattorille tulla itku kun koittaa kieltää kryptoja. Esimerkiksi Cardano on hieronut soppareita Afrikassa ja Afrikka voi hyvinkin olla edelläkävijä mitä tulee kryptojen ja hallintojen yhteistyöhön. (https://www.coindesk.com/from-paper-to-cardano-blockchain-iohk-in-ethiopia)
Lopuksi vielä: ”Ketä tarvitsee sähköpostia? Meillä on postilaitos!” ”Ketä tarvitsee autoa? Hevonen kulkee muuallakin kuin tiellä!” jne. Uusi teknologia aiheuttaa aina vastustusta (ja hyvä niin!) Niille kommenteille voidaan sitten tulevaisuudessa nauraa, jos ne olivat turhia.
Kiitos hyvästä kommentista! Ja ihan totta, että kryptossa saattaa hyvin olla IT-kuplan kaltaisia turhia – ja ei niin turhia lupauksia. Oma ongelmani ehkä on äkkirikastumisen ympärillä liikkuva kultti, joka vaihtuu aina isoista kolikoista alt-coneihin asti. Uskallan kuitenkin väittää, että suurin osa kryptosijoittajista on mukana FOMO:n ja äkkirikastumisen voimalla, ei niinkään maailman parantamisen voimalla tai sen uskossa, että kryptot maailmaa paremmaksi muuttavat.
Tutustuin itse lohkoketju-teknologiaan koulussa viitisen vuotta sitten ja silloin törmäsin jo siihen, että sillä nykymaailmassa on erittäin vähän järkeviä sovelluksia – monen asioista pystyi tekemään jo teknologialla järkevämmin ja tehokkaammin. Voi kuitenkin hyvin olla, että viidessä, kymmennessä, viidessätoista vuodessa infra kehittyy sen verran, että lohkoketju saattaa ollakin parempi ratkaisu.
Lohkoketjua vastaan minulla ei olekaan yhtään mitään, mutta olen aina ehkä kyseenalaistanut sitä, että miten kryptojen käyttöjen yleisyys pitäisi vaikuttaa krypton hintaan positiivisesti – siinä on jotain fundamentaalisesti outoa, koska parhailla vaihdannan välineillä ei ole spekulatiivista arvoa – vaan yksi tasainen arvo kuten stable-coineilla, joissa ainakin konseptina on minusta enemmän järkeä kuin näissä kryptoissa, joiden perässä ihmiset juoksevat.