Kuusivuotissuunnitelma kirjoittelikin tästä itseäni viime aikoina erityisen paljon mietityttäneestä asiasta. Aiheena oli siis tulojen kasvattaminen välineenä päästä taloudelliseen riippumattomuuteen nopeammin. En ala uraneuvojaksi tässä iässä, mutta pyrin jatkossa kirjoittamaan huomattavasti enemmän tulojen lisäämisestä kuin säästämisestä, koska se on mielestäni mielekkäämpää ja säästäminen on erittäin hyvin Suomenkin blogosfäärissä katettu. Paljon ajatuksia ja mahdollisia aivopieruja siis varmasti tulossa tulevaisuuden kirjoituksissa.
Eksyin viime viikolla pitkästä aikaan yhdysvaltalaisiin financial independence -blogeihin. Useassa suosituimmissa tuntui olevan paljon samoja teemoja. Kukaan ei tuntunut olevan Pohatan kaltainen grindaaja, joka normiduunarina pyrkii erittäin kovalla säästämisellä taloudelliseen riippumattomuuteen. Monella yhdysvaltalaiskollegalla tuntui olevan erittäin kovat tulot (tasoa 100 000 dollaria vuodessa), josta sitten säästettiin nopeasti tarvittavat rahat kasaan vältämällä amerikkalaista konsumerismia. Tällöin syntyy sankaritarinoita henkilöistä, jotka pystyvät eläköitymään jo melkein heti täytettyään 30v. Suomalaisen korvaan tämä tuntuu oudolta.
Vaikka sattuisin olemaan kovapalkatulla alalla esim. koodaajana, olisivat ensimmäisen vuoden tuloni tasoa 60 000 euroa. Tästä veroja lähtee n. 20 000. Tiukalla säästäämisellä vuodessa saisi säästöön varmaan n. 32 000 euroa. Jos miettii, että henkilö vaikka valmistuu 25-vuotiaana ja palkka nousisi joka vuosi hieman, saisi hän säästöön 30 ikävuoteen mennessä n. 200 000 euroa. Esim. Mr. Money Moustachella oli tässä kohtaa kasassa yhdessä vaimonsa kanssa vähän päälle 700 000 dollaria(!?). Ero on huikea. Kiitos tulojen kasvattaminen.
Tämä ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, etteikö tuloilla olisi väliä. Samassa esimerkissä 30 000 euron bruttotuloilla oleva henkilö ei saisi säästöön varmaan kuin vähän päälle 100 000 euroa. Monesti nuorempana Yhdysvalloissa vierailleena pystyn helposti allekirjoittamaan, että Suomi on oikeasti aika mahtava maa ja maksan enemmän kuin mielelläni korkeita veroja turvallisuudesta ja julkisten palvelujen ylläpitämisestä.
Mutta niistä tuloista. Valmistun itse (toivottavasti) ensi vuonna maisteriksi. Alkupalkkani heilunee siinä 3200 euron nurkilla kun pääsen työelämään. Tutkimusten mukaan etenkin alku-uralla tapahtuu suurin osa palkannoususta. Vaikka olen sitoutunut työnantajaani, tiedän, että mikäli ura – ja palkkaprospektit eivät näytä hyvältä, en pelkää kilpailuttaa itseäni työmarkkinoilla etenkin työurani alussa. Tavalliselle ihmiselle mukava työpaikka ja tutut työkaverit varmasti vievät voiton parin sadan euron palkankorotuksesta, mutta mielestäni jos on tosissaan taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun kanssa, pitää itseään kilpailuttaa aktiivisesti työmarkkinoilla. Parituhatta euroa enemmän tänä vuonna muuttuu ajan kuluessa yllättävän suureksi summaksi kiitos korkoa korolle efektin. Huomaan itsessäni pientä nuoruuden paatosta.
Koska olen itse kuitenkin luonnostaan mukavuudenhaluinen henkilö, joudun varmasti haastamaan itseäni tulevaisuudessa tavoitteiden eteenpäin viemiseksi ja otinkin tänään ensimmäisen haasteen vastaan itseni aktivoinnissa. Tein myös hieman tutkimusta erinäisistä tavoista lisätä tuloja entisestään. Siitä lisää tulevissa kirjoituksissa.
Hei, se aiempi keskustelu oli kuusivuotissuunnitelman blogissa;
http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi/2016/10/tulot-ylos-vai-kulut-alas.html
Itse seuraan tätä näkökulmaa vähän ulkopuolisena. Toisaalta olen juuri sellainen pienituloinen supersäästäjä, jonka vaurastumiseen tulojen kasvattaminen vaikuttaisi huomattavasti, kun taas säästämisen onnistuessa luonnostaan ei millään uusilla pienillä pihistelyvinkeillä ole merkitystä. Toisaalta taas mulle suuret tulot ei tule koskaan olemaan realismia. Ensinnäkään ei yksinkertaisesti ole kykyä niihin. Toiseksi ei suoraan sanottuna ole tarvittavaa sinnikkyyttäkään. Tarkoitan nyt siis esim. sitä, että mä en ole kokoaikatyökykyinen enkä jaksa kouluttautua pitkästi uudelleen. Mulle ei kukaan tule koskaan maksamaan suurta palkkaa. En voi kilpailuttaa työpaikkoja, kun mun osaamista ei osteta. Mulla on kyllä korkeakoulututkinto, mutta se on vain kandidaatintutkinto ja alalta, jolla ei oikein ole työpaikkoja. Ainut realistinen vaihtoehto mulla on osa-aikaiset matalapalkkaduunit.
Mutta tajuan kyllä, että mä olen tässäkin asiassa poikkeus, ja monille tavallisille ihmisille korkeat tulot on realismia ja niihin keskittyminen saattaa olla hedelmällisempää kuin menojen karsinta.
Hyvä kun vinkkasit, laitoin linkin postaukseen. Juuri tuo pointti onkin mielenkiintoinen, että 2000-3000euron kuukausituloilla näen kenellä tahansa potentiaalia tuplata bruttotulonsa, jos löytyy motivaatiota oppia uutta.
Tapauksesi on kieltämättä erityisen hankala juuri listaamasi syiden takia. Itse kuitenkin haluan uskoa siihen, että myös sinulla olisi mahdollisuus nostaa tuloja esim. harrastusten tai muiden intohimojen kautta. Työ kuitenkin on vain yksi, yleensä se yleisin tapa saada tuloja.
Tuloilla tosiaan on merkitystä. USA:ssa taloudellinen riippumattomuus on paras saavuttaa ennen perheen perustamista, koska lasten hoitoon ja koulutukseen ne suuret tulot sitten uppoaakin (noin hieman kärjistetysti). Pohjoismassa perheen perustaminen ei ole samaan tapaan taloudellinen katastrofi.
Kaikki uravinkit otetaan mieluusti vastaan, joten kirjoittelehan näistä aiheista myöhemminkin 🙂
Jep, USA:n ja Suomen välillä perheen perustamisessa on erittäin suuri ero. Tosin tämä kompensoituu Suomessa juuri tuon suuren veroprosentin avulla, jolloin nuorena joka tapauksessa tulot jäävät suhteellisen pieniksi, koska verotus on progressiivista. Nuorena sinkkuna tätä tulee mietittyä erityisen paljon.
Varmasti kirjoittelen työ ja muistakin tulonlisäys jutuista paljon tulevaisuudessa kuten tekstissä lupailin!
Hyviä mietintöjä. Nykymaailmassa suuret tulot eivät vaan ole ihan itsestäänselvyys oli tutkinto mikä tahansa =D
Tämä on mielestäni erityisen yksilökohtainen asia. Olen lähipiirissäni, joista suurin osa on juuri valmistumassa tai vähän aikaa sitten valmistunut, huomannut, että mikäli ihminen on oikeasti kiinnostunut asiasta mitä opiskelee ja haluaa tehdä sitä työkseen, on hänellä erittäin hyvät työprospektit jopa täällä 10% työttömyysasteen Suomessa. Kirjoittelen tästä jatkossa varmasti enemmän, mutta omat lyhyt elämänkokemus sanoo, että aito intohimo palkitaan lähes poikkeuksetta.
Olen ymmärtänyt, että olet finanssialalla. Ite olen saanut karvaasti huomata, että TES on näillä aloilla raamattu. Tuloja pystyy nostamaan vain jos pääsee TESin ylittäviin tehtäviin eli esimiesvastuulla tai johtajan roolissa. En näe itse tällä alalla enää nousua koska olen aloittanut sieltä tessin korkeimmalta portaalta. Palkkatulevaisuus on ihan pimeyden peitossa, eli en tiedä onko nousumahdollisuuksia ollenkaan.
Juu finanssialalla pyörin. Mitä olen saanut yleisesti neuvoja ihmisiltä ympäri työelämää on etenkin se itsensä kilpailuttamisen tärkeys. On liian helppoa jäädä paikalleen asiantuntijapalkalla kun siinäkin se palkka on kuitenkin erittäin hyvä. Olen itse duunariperheestä eikä kumpikaan vanhempani koskaan voinut edes uneksia yli 3000 euron bruttopalkasta. Oman arvoni testaamiseksi sekä taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua helpottaakseni yritän jatkossa kilpailuttaa itseäni aktiivisemmin työmarkkinoilla, kunhan ensin valmistun. Saa nähdä miten käy.
Oma realiteettini on kuitenkin se, että yksi säästetty euro on sama asia kuin noin 6 bruttona ansaittua euroa. About sama koskee varmasti sinuakin – kannattaa käydä tutustumassa tekemiini kaavoihin/laskureihin jotka löytyvät kirjoituksestani:
http://sijoitusoy.blogspot.fi/2016/09/suuret-tulot-pienet-menot.html
En siis sanoisi, että tulojen kasvattaminen on aliarvostettua. Jos säästäminen on kuusi kertaa tehokkaampi tapa saavuttaa taloudellinen riippumattomuus, siihen kannattaa käyttää myös kuusinkertainen vaiva.
Muistan selanneenikin tuota blogipostausta aikanaan. Mutta juurikin se, että asia on kauheasti elämäntilanteesta kiinni. Itselläni opiskelijana on menot jo erittäin tiukalle tiivistetty, mutta samalla tuloissa on helppo tuplauksen mahdollisuus seuraavan 5 vuoden sisään.
Samaa voidaan sanoa monesta muustakin, joka tekee tavallani n. 2000 euron palkalla töitä. Kouluttautumalla kuka tahansa pystyy nostaa palkkansa alkamaan 3:lla. Monta ystävääni on todennut, että on liian laiskoja kouluttautumaan, vaikka esimies on todennut esim. suoraan, että 2v koulun penkillä lisää ja olisi hyviä hommia tiedossa. Puhumattakaan muutenkin lukemattomista muista eri tavoista nostaa tulojaan, joihin tosiaan palailen varmaan ajan kuluessa.
Uskon, että tavalliselle ihmiselle säästäminen on helpompaa, mutta meille taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijoille, tulojen lisääminen on helpompaa, koska vyö on jo erityisen tiukalla.
On virkistävää lukea nuorten säästäjien blogeja 🙂 Ihaninta siinä on juuri se että elämä on edessä ja avoinna erilaisille vaihtoehdoille.
Muistan kun laskeskelimme mieheni kanssa ennen lapsien syntymää tulojamme ja menojamme ja totesimme että herrajestas, meillähän on jo 7v sisällä haaveilemamme talo, kesämökki ja iso vene.
Mutta… sitten syntyi ensimmäinen lapsi, kohta toinen, sitten kolmas ja sitten kaksoset 🙂
Ei ihan pysytty tuossa 7v ansaintatavoitteessa, tuli muutama ylimääräinen kuluerä kuten iso auto ja muutama purkki Pilttiä ja paketti vaippoja 🙂
Mutta mitäs siitä, 13v myöhemmin meillä on nuo kaikki, kaikesta huolimatta 🙂
http://www.omatrahani.blogspot.com