Työpaikkailmoitukset. Niistä kuulee usein kerrottavan vitsejä, että haetaan vastavalmistunutta 20 vuoden työkokemuksella ja aloittelijan palkalla. Ja sitten on aivan hulluja työpaikkailmoituksia, kuten tämä.
Oli työpaikkailmoitus minkälainen tahansa, asettaa se usein aivan liian suuren muurin työnhakijan ja työnantajan välille – vaatimukset ovat yleensä täysin poskettomia ja käytännössä ihminen, joka täyttää työpaikkailmoituksen kaikki kriteerit, on usein jo aivan muissa (haastavimmissa) hommissa.
Tänään haluankin rohkaista sinua. Työtä hakiessa ei kannatta juuri tuijottaa työpaikkailmoituksen vaatimuksia – ne ovat lähes poikkeuksetta täysin liioiteltuja eikä kenenkään, joka täyttää kaikki työpaikkailmoituksen vaatimukset edes kannatta hakea kyseistä työtä – silloin on usein ylipätevöitynyt. Kerron tekstissä myös esimerkin omasta työkokemuksestani verrattuna siihen, mitä työtehtäviini vaadittiin ja mitä oikeasti osasin – huomaat, että pääsin töihin, vaikka olin aliosaava.
Miksi työnantajat liioittelevat työpaikkailmoituksissa?
Jokainen meistä tietää sen tunteen, kun katsoo mielenkiintoista työpaikkailmoitusta ja sitten katsoo vaatimuksia – et todennäköisesti täytä puoliakaan niistä. Mutta todennäköisesti silti selviäisit työstä nykyisellä osaamistasollasi enemmän kuin hyvin. Miksi työnantajat siis liioittelevat työpaikkailmoituksissa?
Syy on yksinkertainen.
Työnantajalle on aina positiivista, jos joku oikeasti täyttää kaikki vaatimukset ja vielä hakee paikkaa. Käytännössähän tämä tarkoittaa erittäin pientä riskiä rekryssä, lyhyttä perehdytysaikaa sekä ennen kaikkea alempaa palkkaa todelliseen osaamistasoon verrattuna.
Suurin osa – etenkin asiantuntijatyöstä – muokkautuu työn tekijän mukaan. Kun katson omaa työpaikkailmoitusta nykyisestä työpaikastani, vastaa työ ehkä vain 40%:sesti sitä, mitä työpaikkailmoituksessa puhuttiin. Syy tähän on myös se, että työnantaja yrittää työpaikkailmoituksessa myös myydä itseään. Hyvät palkat, hyvä työ-elämä tasapaino, hyvät edut jne.
Työnantaja on ihmisten edustama aivan kuten sinä työntekijänä. Siinä, missä sinun pitää korostaa hyviä puoliasi CV:ssä ja työhakemuksessasi, pitää yrityksen korostaa hyviä puoliaan sekä omaa arvoaan työpaikkailmoituksessa, jotta se pystyy saamaan kaikista parhaimmat työntekijät. Oli kyse sitten kaupan kassasta tai vaativasta asiantuntijatyöstä, työnantaja haluaa aina parhaan mahdollisimman kandidaatin tekemään työtä – se on työnantajan etu.
Työnhaku on neuvottelu – ei työnantajan sanelu
Kaikki elämässä on neuvoteltavissa. Sama pätee myös työnhakuun. Hyvänä esimerkkinä tästä on kaverini, joka oli juuri valmistunut Vaasan kauppakorkeakoulusta rahoituksen linjalta – 25-vuotiaana. Hän oli ollut kesätöissä Lidlin kassalla sekä perus toimistohommissa. Tästä huolimatta hän sai työnantajat kilpailemaan hänestä! Vastavalmistuneesta KTM:stä, joita Suomeenkin pullahtaa yli 500 joka vuosi.
Miten hän sai tämän aikaiseksi? Hän neuvotteli.
Hän oli nykyisessä työssään opiskelujen lopussa perus Excelin pyörittäjänä, kun yhtenä päivänä vähän ennen valmistumista hän totesi, että on aika hakea muita töitä. Hän hakikin suomalaisesta finanssitalosta töitä sisäisen tarkastuksen puolelta. Puolelta, josta hänellä oli pyöreä nolla tuntia kokemusta. Ja kyllä – hän käytti CV-pohjaani, jonka esittelin aikaisemmin tänä vuonna!
Hän pääsi haastatteluun, ja selvisi pari kierrosta eteenpäin viimeiselle kierrokselle. Hän sai työn, mutta ei ollut tyytyväinen palkkaan – finanssitalo suostui tulemaan vastaan. Tämän jälkeen hän meni ilmoittamaan nykyiselle esimiehelleen eroamisesta. Nykyinen esimies totesikin, että älä mene minnekään, meillä voisi olla sinulle haastavampia töitä. Kaverini empi, mutta päätti odottaa tarjousta nykyiseltä työnantajaltaan.
Hän sai mielenkiintoisen tarjouksen nyt myös nykyiseltä työnantajaltaan, mutta palkka oli finanssitalossa parempi. Hän mainitsi tästä esimiehelleen, ja nykyinen talo nosti tarjouksen samalle tasolle kuin finanssitalo. Kaverini päätti jäädä nykyiselle työnantajalleen ja nykyään hän tekee IT-projektipäällikön hommia – ja hänen osaamisen lähtötasonsa oli tässäkin käytännössä pyöreä nolla.
Miten vastavalmistunut kaveri ilman työkokemusta saa kaksi työnantajaa kilpailemaan itsestään? Käytännössä olemalla itsevarma ja menemällä rohkeasti tilanteeseen, missä hän tietää olevansa paperilla täysin aliansioitunut, mutta tietää pystyvänsä hommaan silti. Terve itsevarmuus näkyy ihmisestä läpi.
Mielenkiintoista tässä casessa on myös se, mikä vaikutus lähipiirillä on. Hyvä kaverini sai tämän työn juuri ennen kuin itse vaihdoin töitä viime vuoden puolella. Ja kaverini kysyi suoraan kuinka paljon minun palkkani on – vaikka työkokemukseni oli huomattavasti pitempi.
Minun palkkani oli silloin 3500 euroa. Hän pyysi suoraan 4500 euroa. Ja sai sen – 25-vuotias vastavalmistunut KTM ilman merkittävää työkokemusta! Tästä terästäytyneenä uskalsin pyytää uudessa työssäni 5000 euron palkan – ja neuvottelujen jälkeen myös sain sen.
Sen lisäksi, että esimerkissä korostuu neuvottelutaitojen ja aidon itsevarmuuden tärkeys, on tämä mielestäni myös hieno esimerkki siitä, kuinka esimerkki kaveripiiristä voi rohkaista ja vetää mukanaan ylöspäin. Aivan samalla tavalla kuin huonossa ja laiskassa seurassa hengaaminen tekee passiiviseksi ja negatiiviseksi. Seura tekee kaltaisekseen – niin hyvässä kuin pahassa. Aika hyvä esimerkki juuri siitä, mistä kirjoitin viikko takaperin, kuinka ympärillämme olevilla ihmisillä on yllättäviäkin vaikutuksia elämäämme.
Lopuksi – en osannut lähes mitään ja silti sain työn
Miksi uskon täysin siihen, että työpaikkailmoitukset ylivaativat käytännössä aina työnhakijalta? Koska minulla on omakohtaista kokemusta tästä. Otetaan siis esimerkki omasta elämästäni.
Minulle soitti viime vuoden puolella headhunter ja kiertotien kautta sain työn loppujen lopuksi. Kaivoin esiin työpaikkailmoituksen paikkaan, johon pääsin ja listaan tähän vaatimukset työhaastattelusta (englanniksi, koska kansainvälinen firma). Boldaan ne kohdat, jotka oma osaamiseni työn saadessani täytti.
– We expect you to have a solid project management ability, as you will participate in several diverse IT-related projects. Preferably, you are experienced in working with metadata and administering of a certain document management system.
– An understanding of ITIL and experience in requirements definition are considered an advantage.
– SQL scripting skills will become familiar, unless you are already proficient.
– As you will be working partly as a project manger, partly as a product owner and also take part in testing and development while supporting your colleagues from time to time .
– You need to be able to manage your time and prioritize, and have solid verbal and written communication skills.
– An understanding of the finance industry is considered a benefit, as you will need to understand the industry legislation to be able to validate and develop processes, solutions and systems in a relevant manner
– Fluency in English and Finnish is a must while solid skills in Swedish are considered a strong benefit.
Palkkaisitko minut paperilla tuohon paikkaan? Minä en, sillä aika tyhjältä näyttää – minulla ei siis ollut osaamista edes puolista asioista, joita töissä ”vaadittiin” tai toivottiin. Ja silti sain työn, hyvän palkan – ja olen omasta mielestäni pärjännyt varsin hyvin. Ja en liioitellut osaamista haastattelussani, vaan sanoin, että en tosiaan lähes juuri mitään näistä asioista osaa, mutta opin ne kyllä varmasti.
Työt oppii ihan aidosti töissä, jos on vain oikea asenne ja vähän saman aiheen tietoa pohjalla. Ja haluan vielä muistuttaa, että olen KTM, enkä ole käynyt kurssiakaan IT:seen liittyviä asioita koulussa – silti olen suurimman osan ajasta töissäni IT:n kanssa tekemisissä!
Älä siis pelkää työpaikkailmoitusten vaatimuksia, vaan mene rohkeasti kohti uusia haasteita! Kuinka kliseistä, mutta silti niin totta. Sinulla ei ole kuin voitettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
Sulla tuli otsikon ”Lopuksi – en osannut lähes mitään ja silti sain työn” alle kappaleisiin toistoa ja kirjotusvirheitä. Kannattaa vähän muokata selkeämmäksi.
Hyvä kun sanoit, niin sain korjattua nopeesti! Siinä oli editoidessa näköjään tullut aivopieru.
Itse hain kerran työpaikkaa johon minulla oli relevanttia ja harvinaista osaamista, keskustelin rekrytoijan kanssa ja laitoin palkkatoiveen 500-1000€ yli mitä arvelin, että he normaalisti maksaisivat aivan kokemattomalle tekijälle. En saanut edes haastattelukutsua 🙂
Viimeksi hain työpaikkaa, johon osasin melkein kaiken toivotun, mutta erästä keskeistä asiaa en osannut, mutta työnantajan mukaan se oli opittavissa. Pääsin haastatteluun ja minuun oltiin tyytyväisiä, mutta palkattiin toinen, jolla oli tämän keskeisen asian osaaminen.
Eli hyvä, että sinä ja kaverisi saatte työpaikkoja ja palkkoja nostettua pelkällä itsevarmuudella. Omalla kohdalla ei ole toiminut 😀 Lieneeko tarinasi totta, vai onko työelämässä oikeasti jokin paha epäkohta.
Hämmentävää, että relevantin ja harvinaisen osaamisen paikoissa ei saa edes haastattelukutsua tuollaisessa tilanteessa. Usein tuollaisissa tilanteissa myös 500-1000 euron ero palkassa ei oikeasti edes tunnu työnantajalla missään. Ainut selitys, mitä keksin tuohon on se, että paikka laitettiin avoimeen hakuun, mutta rekrytoitu ihminen oli jo päätetty tai se löytyi helposti sisäisesti. Kaiken järjen mukaan palkkatoivomus ei ole osaajien joukossa dealbreaker, koska se on kuitenkin vain keskustelunavaus.
Ja tuo yhden avainosaamisen puute on aika perinteinen ongelma. Itsellänihän kävi aivan samalla tavalla nykyisen työpaikkani kanssas alunperin. Kirjoitin siitäkin tekstin: https://omavaraisuushaaste.com/headhunter-soitti/ Rekrytoiminen on äärettömän haastava laji ja useinhan siinäkin tulee tehtyä vääriä päätöksiä rekrytoijankin näkökulmasta. Tärkeintä onkin mielestäni muistaa se, että eipä työnhaku kauheasti eroa deittailusta, se on numbers game, jossa epäonnistumiset ovat selvästi onnistumisia yleisempiä, mutta sitten kun se onnistuminen tulee, se on ollut kaiken sen arvoista.
Tsemppiä siis hakuun! Olen itsekin ollut monissa haastatteluissa, joissain en ole koskaan saanut kutsua ja joissain jäänyt jo alkukierroksilla pois. Onneksi se yksi onnistuminen kuitenkin riittää. Kiitos kommentistasi ja tsemppiä työn hakuun! Tärkeintä, että ei luovuta huonojen kokemusten takia. Voisin kirjoitella tulevaisuudessa myös noista epäonnistuneista työnhauistani, koska niistä varmasti löytää paljon myös samaistumispintaa.
Aivan postauksen aiheeseen liittymättä halusin kommentoida, että löysin blogisi eilen ja olen jäänyt tähän ihan koukkuun! Olen tässä lukenut postauksia läpi ja vaikka en ole firettämistä aloittamassa, kiinnostaa säästäminen, sijoittaminen ja kulutuksen vähentäminen paljon. Tosi inspiroivaa sisältöä, joten jään ehdottomasti vakkarilukijaksi!
Mahtavaa, että löysit blogin ja siitä on ollut hyötyä ja iloa! Ja tosiaan, vaikka omana tavoitteena joskus kaukana onkin FIRE, suurin osa asioista kirjoituksista koskettaa ihan arkielämää.
Kommentoin aiemmin LinkedIn aiheiseen postaukseesi, kuinka tunsin olevani umpikujassa. Hain kuitenkin siitä sisuuntuneena juuri IT-alan töihin ilman IT-koulutusta ja sain paikan. Toki nykyisessä työssä olen jonkin verran kokemusta saanut. Ja muuten aika hauska, että sinun työsi vaatimuksiin minulla olisi täyttynyt jokainen vaatimus paitsi tuo SQL 🙂 olenkohan ylipätevä ja alipalkattu
Luulin neuvotelleeni palkan ihan hyvin, kun sain +500€ nykyiseen työhön, mutta tuo KTM kaverisi esimerkki kyllä hieman lannisti 😀
Onnea ja aivan mahtavaa kuulla, että paikka aukesi! Ja ei kannata lannistua, itselle tuli samanlainen fiilis alkuun kun kuulin kaverini työpaikasta ja palkasta, mutta sitten totesin, että sehän vain tarkoittaa, että minäkin pystyn entistä parempaan!
Alkulannistuminen ja lievä kateus voi olla ihan hyvä motivaattori. Ja omasta kokemuksesta voin sanoa, että onneksi työpaikan hakeminen ja vaihtaminenkin on paljon mukavampaa kun on työ alla, josta tykkää. Palkka varmasti kehittyy osaamisen ja ajan myötä onneksi aika nopeastikin. Maratonhan tämä on ja askel kerrallaan pääsee eteenpäin, kunhan asettaa itsensä aina alttiiksi mahdollisuuksille ja hakee rohkeasti duunia kuten sinäkin teit.
Uskomaton on palkkataso, jonka kaverisi sai. Itse hain 3 eri firmalta asiantuntijatöitä (metsäteollisuus, työkokemus 5v). Kaikkiin olisin päässyt, palkkatarjoukset 4200-4400. Kaikissa edellytettiin matkustamista n.100 päivää vuodessa, ja peruspalkka sisälsi ylityöt ( joita tulee), matkatunnit ja kaikki. Tietenkin reissupäivistä olisi päivärahat maksettu.
Joo ihan samaa mieltä. Vastavalmistuneen KTM:n keskimääräinen palkka on kuitenkin vain n. 3200 euroa, joten tämä oli senkin suosituksen yli heittämällä. Päivärahat toki ovat etenkin Suomen verotuksella aivan järjettömän hyvä etu, mutta 4400 periaatteessa ilman työaikaa kyllä kuulostaa aika raskaalta. Ja toisaalta reissaaminen on rankkaa, koska sitten vapaa-aikaa ja energiaa siihen jää huomattavasti vähemmän.
Olen itse pohtinut paljon sitä, kuinka paljon pitäisi maksaa, että suostuisin luopumaan työajasta, mutta en osaa kyllä sanoa, mikä se euromäärä olisi – oli työ kuinka mielekästä tahansa.
Kyllähän metsäteollisuudessalon työaika on määritelty. Työehtosopimusta ei ole, joten työnantaja sanelee työtehtävät, ja sopimuksiksiin kirjataan kiinteä ylityö (sisältyi tarjouksiin). Eli ylitöistä ei makseta ja tehtävät mitoitetaan siten, että hommista ei selviä ilman. Ja selkeä puute on, että matkustamisesta viikonloppuisin ja iltaisin ei kompensoida mitään, ja yleensä edellytetään, että työkohteeseen matkustetaan omalla ajalla – iltaisin ja viikonloppuisin. Valitettavasti tuli alalle sekaannuttua, ja nelikymppisenä ei enää pysty alaa vaihtaan.
Hmm, ymmärrän. Tosin haastaisin tuota, ettei neljäkymppisenä voi alaa vaihtaa. Toki se vaatii hieman enemmän töitä (ja uudelleenkoulutusta vapaa-ajalla), mutta uskon, että niillä opeilla mitä metsäteollisuudessa on saanut, voi olla hyötyä monessa muussakin teollisuuden alalla. Kaikki kuitenkin tuntuu nykymaailmasa linkittyvän vahvasti toisiinsa.
Ja jotta tämä ei jää pelkäksi inspiraatiohöpinäksi, niin esim. ylempi kommentti ”Sain töitä” vaihtoi alaa (pelkästään aiemmasta kirjoituksestani sisuuntuneena) sekä myös äitini hankki AMK-koulutuksen ja uuden työpaikan 50-vuotiaana. Koskaan ei ole siis liian myöhäistä muuttaa työelämänsä suuntaa, jos ei nykyisessä viihdy!
Nyt on niin paha oikeinkirjoituksellinen rimanalitus että on pakko kommentoida ennen kuin olen päässyt edes puoleen väliin. Työpaikkailmoitus ja työhakemus -termit ovat täysin sekaisin.
Hyvä kun huomautit. Tää tekstio n aika hyvä esimerkki siitä, kuinka sokeaksi tulee omalle tekstilleen 😀 Näköjään kolme ensimmäistä lausetta työpaikkailmoitus oli työpaikkailmoitus ja sen jälkeen se muuttui työhakemukseksi. Kävin korjailemassa niin taisi olla 8 kertaa työhakemus sana työpaikkailmoituksen kohdalla – hieman selkeästi aivot muussina. Onneksi kesäloma alkaa tällä viikolla!
Laittoi jo epäilemään omaakin aivotoimintaa tuo sekaannus. Nyt oli huomattavasti miellyttävämpi lukukokemus. Mielenkiintoinen teksti jälleen kerran!
Koska omalle alalleni ei ole suoraa koulutusta, painotan rekrytoinneissa todella paljon hyvää asennetta ja halua oppia. Ja arvostan sitä että työnhakija soittaa ja kyselee avoimesta työpaikasta lisätietoja, samalla saan itse jo jonkunlaisen kuvan hakijasta. Viime vuosina meiltä on vanhempi sukupolvi siirtynyt eläkkeelle ja olen rohkeasti palkannut porukkaa suoraan koulunpenkiltä, eikä ole tarvinnut katua 🙂
Tämä sama on varmasti erittäin yleistä monella alalla ja juuri tuo isompien ikäluokkien valuminen eläkkeelle varmasti vahvistaa trendiä entisestään. Uskon, että sain oman paikkani myös samasta syystä, että vaikutin asiasta aidosti kiinnostuneelta sen sijaan, että olisin kaikkia kriteerejä täyttänyt. Kiinnostuksella ja aidolla halulla oppia pääsee työnhaussa sekä työelämässä ylipäätänsä erittäin pitkälle.
Knoppi:
Julkisen sektorin (ml. tutkimuslaitokset ym) työpaikkailmoituksissa tarkat erityskriteerit (edellytetään tohtorin tutkintoa ja pitkää kokemusta asioissa X, Y ja Z) tarkoittavat melko suurella varmuudella, että työpaikkaan on jo olemassa henkilö, joka täyttää kyseiset vaatimukset.
Tämä on kyllä itseasiassa joo hyvä ja tärkeä knoppi! Olen kuullut samaa, että tätä tehdään juuri sen takia, että julkisella työpaikka täytyy lain mukaan laittaa avoimeen hakuun, vaikka siihen olisi jo pätevä henkilö valmiina. Huvittava porsaanreikä, mutta mielestäni ihan ok, koska joskus julkinen haku on aidosti ajanhukkaa, jos sopiva työntekijä löytyy talon sisältä, niin julkisella tai yksityisellä.
Jos vaatimuksia ei vaadita oikeasti, niin miksi niitä kutsutaan vaatimuksiksi tai miksi niitä laitetaan ilmoitukseen jos niitä ei vaadita?
Tämä on hyvä kysymys, johon en itsekään osaa vastata! Uskon, että syy on klassinen ”koska näin on aina tehty”. Tärkeintä työnhakijana on vain tietää, että näin tosiaan on ja tärkeintä on vain yrittää hakea töitä, vaikka täyttäikin vain 50% vaatimuksista, aika vähän kuitenkaan on työtä, jota ei motivoituneena oppisi, kunhan on alan koulutus ja tausta kunnossa.