Ukrainan sota ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuli itselleni täysin puskista, koska viime aikoina en ole ulkopolitiikkaa ja uutisia ehtinyt seurata niin paljon kuin tavallisesti. Kun miettii viime vuosia, eivät ne ole alkaneet aivan optimaalisella tavalla. Vuonna 2020 alkuun saimme koronan. Vuonna 2021 saimme Capitol Hillin sekoilijat. Ja nyt vuoden 2022 alkuun Venäjän synnyttämän sodan. En halua edes miettiä, mitä seuraava vuosi tuo tullessaan – sen verran sekaisin maailma tuntuu tällä hetkellä olevan.
Kyseessä onkin valtava kriisi ja tragedia, mutta mitä se tarkoittaa sijoittajalle? Tässä tekstissä pyrin käymään läpi kaikki tärkeimmät kohdat, mitä suomalaisen sijoittajan kannattaa ottaa huomioon Venäjän hyökkäyksen myötä.
Ukrainan sota sekä rahastot ja osakkeet
On selvää, että sotien alut aiheuttavat aina isoja laskuja pörssissä. Syy tähän on se, että pörssit vihaavat yhtä asiaa enemmän kuin sotia, pandemioita tai mitään muutta – epävarmuutta. Ja on selvää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt epävarmuutta maailmanlaajuisesti. Kukaan ei tiedä, mihin uutisiin huomenna heräämme. Epävarmuus on suurinta myrkkyä, mistä syystä pörssit ympäri maailman ovat verenpunaisella pakkasella torstaina.
On myös hyvä huomata, että olemme Suomessa oikeasti maailmanlaajuisesti harvinaislaatuisessa tilanteessa, koska olemme rajanaapuri Venäjän kanssa. Tämän takia Venäjän hyökkäys vaikuttaa paljon vahvemmin Suomen pörssiin kuin Yhdysvaltain osakkeisiin. Jenkkipörssit ovat vain noin prosentin miinuksella, kun Helsingin pörssi laski torstaina lähes 4%.
Suomella ja suomalaisilla yrityksillä on paljon liiketoimintaa Venäjän kanssa ja moni suomalainen elinkeino on riippuvainen venäläisistä turisteista. On siis selvää, että moni suomalainen yritys kärsii oikeasti Venäjän sotimisesta, mutta suurimpaan osaan sillä ei pitäisi olla suurta vaikutusta.
Sijoittajan kannattaakin tässä kohtaa olla rauhassa – sijoitit sitten rahastoihin tai osakkeisiin. Niin brutaalia kuin se onkin, Venäjän aloittama sota tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden ostaa yrityksiä nyt halvempaan hintaan, sillä moneen yritykseen nykyinen tilanne ei vaikuta laisinkaan – ellei tilanne eskaloidu entisestään kolmannen maailmansodan kaltaiseen tilanteeseen. Siinä kohtaa voin kuitenkin sanoa, että meillä kaikilla on paljon suurempia huolia kuin osakkeiden tuijottelu.
Nyt onkin selvää, että on väärä aika myydä osakkeita tai rahastoja (Venäjä-rahastoja lukuunottamatta). Jo sijoitusmarkkinoilla olevan sijoittajan kannattaa joko pitää osakkeensa ja rahastonsa, osakkeiden myyminen nyt sodan epämääräisimmällä hetkellä saattaa koitua erittäin suuriksi turhiksi tappioiksi. Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja tämäkin sota siirtyy historian kirjoihin aikanaan – toivottavasti nopeasti ihan meidän kaikkien terveyden vuoksi.
Ukrainan sota ja bensan hinta sekä korot
Kirjoitin viime viikolla kuinka korkojen nousu on erittäin epätodennäköistä monesta eri syystä, vaikka siitä koko alkuvuosi peloteltiin. En ollut laskenut syihin alkavaa sotaa, mutta on selkeää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan pitää huolen siitä, että korot eivät nyt ainakaan tule nousemaan. Katsotaankin Venäjä-kaupan lukuja Suomessa.
Venäjän kauppa tammi-lokakuu 2021:
Vienti Venäjälle
- Tavarat 3 039,2 miljoonaa euroa
- Palvelut 342 miljoonaa euroa
Tuonti Venäjältä
- Tavarat 6 483,6 miljoonaa euroa
- Palvelut 417 miljoonaa euroa
(Lähde: Suomalais-venäläinen kauppakamari).
Vienti sekä tuonti Venäjälle ja Venäjältä ovat kasvaneet merkittävästi pahimman korona-ajan jälkeen ja samalla myös Venäjän pörssitkin olivat ennätyskorkealla ennen hyökkäystä. Pahimmassa tapauksessa Venäjälle asetetut talouspakotteet osuvat jälleen merkittävästi Suomen talouteen, joka toimii sijaiskärsijänä pakotteiden tullessa voimaan.
Venäjä on myös tärkeä raaka-aineiden sekä energian tuoja koko Eurooppaan. Tästä johtuen EU ei pystykään todennäköisesti kauhean vahvoja taloudellisia toimia Venäjää vastaan tekemään, koska riippuvaisuus on molemminpuolista. Venäjä tuo Eurooppaan lähes 47% koko Euroopan maakaasusta! Voidaan siis aidosti sanoa, että Eurooppa on riippuvainen Venäjän toimittamasta energiasta. Suomalaisten näkökulmasta tämä ei ole myöskään hyvä asia, sillä Suomeen tuodusta maakaasusta 100% ja raakaöljystä 91% on Venäjältä.
On siis selvää, että niin maakaasun kuin raakaöljyn hinta jatkaa nousuaan, mikäli sota jatkuu pitempään, koska Venäjä on niin merkittävä toimittaja molemmissa. Tämä näkyy siis jälleen niin bensan hinnassa kuin ihan tavallisissa kodin energiakustannuksissa. Voikin siis olla, että energian hinta jatkaa nousuaan, mutta todennäköisesti muun kysynnän laskiessa (ihmiset tuppaavat kuluttamaan vähemmän epävarmoin aikoina), kokonaisinflaatioon tällä ei ole merkittävää vaikutusta kuin hetkellisesti.
Epävarmuus taloudessa, nousevat säästöasteet sekä pakotteet tulevat olemaan myrkkyä myös Suomen taloudelle, vaikka emme ole läheskään yhtä Venäjä-riippuvaisia kuin esim. 1990-luvun alussa Neuvostoliitosta. Tämä näkyy myös muuallakin Euroopassa, joissa Venäjä on merkittävä talouskumppani, joka johtanee myös talouden matalavireisyyteen.
Tämä matalavire taloudessa tuleekin johtaamaan siihen, että inflaatio sekä talouskasvu laskevat enemmän kuin oletettu. Tästä selvä johtopäätös onkin se, että korot tulevat nousemaan tämänpäiväisen perusteella vieläkin epätodennäköisemmin kuin vielä viime viikolla (jolloin se oli myös epätodennäköistä).
Suomalaiset osakkeet sekä Nokian Renkaat ja Fortum
Entäpä sitten suomalaiset yritykset ja osakkeet? Haluan nostaa etenkin Nokian Renkaat ja Fortumin keskusteluun, sillä ne ovat erittäin monen suomalaisen sijoittajan suosikkeja korkean ja vakaan osinkotuoton takia. Nokian Renkailla on kustannustehokas rengastehdas Venäjällä ja Fortumilla paljon liiketoimintaa Venäjällä. Onkin siis täysin oikeutettua, että näiden yhtiöiden osakkeet ottavat hyökkäyksen myötä erityisen paljon iskua alaspäin.
Venäjän hyökkäys nosti poliittista riskiä kaikilla Venäjällä toimivilla yrityksillä ja tämä riski ei tule poistumaan, vaikka Venäjä vetäytyisikin Ukrainasta. Pörssillä on suhteellisen pitkä muisti poliittisissa riskeissä (monessa muussa riskissä ei ole) ja vertaisinkin sijoittamisen kannalta Venäjän tilannetta Kiinan tilanteeseen, vaikka syyt ovat aivan erilaiset.
Samalla tavalla kun myin kaikki Alibabani pois, koska Kiina-riskit alkoivat realisoitua liikaa lumipallon lailla, samaa näkyy Venäjällä. Sijoittajan ja Venäjällä toimivien yritysten kannalta tämä on vasta alkua: Venäjä on muuttunut entistä epävarmemmaksi ympäristöksi tehdä liiketoimintaa ja kukaan ei osaa sanoa, mikä on seuraava askel Venäjän toiminnassa – ulko tai sisäpoliittisesti. On kuitenkin selvää, että jos länsi rankaisee Venäjää taloudellisesti, Venäjälle helpointa on rankaista länsimaisia Venäjällä toimivia yrityksiä ensimmäisenä. Ja siinä niin Nokian Renkaat kuin Fortumkin on heti ensimmäisenä tulilinjalla.
Haluan muistuttaa, että suurimmalla osalla Suomenkaan pörssin yrityksistä ei ole suoraa liiketoimintaa Venäjällä, joten monen yrityksen osakkeen negatiivinen kurssireaktio ei ole pitkäjänteiselle sijoittajalle huolenaihe. Suomalaiset yritykset tekevät kuitenkin maailman keskiarvoon verrattuna korostuneesti enemmän kauppaa Venäjällä puhtaasti maantieteellisen sijainnin takia, joten kannattaa myös katsoa kuinka paljon omistamasi yritykset tällä hetkellä Venäjällä tekevät liiketoimintaa.
Ainoat sijoitukset, joita tässä kohtaan tarkkaan harkitsisin, on juuri ne yritykset, joilla on merkittävä (yli 20%:n) liiketoimintaosuus Venäjällä. Nämä yritykset eivät välttämättä palaudu Venäjän hyökkäyksestä yhtä nopeasti kuin loput pörssistä. Kaikki on kuitenkin kiinni sijoittajan itsensä riskihalukkuudesta ja etenkin nyt parin vuodenkin sisäinen tulevaisuus on Venäjä-riskien osalta muuttunut täysin vaikeammaksi kuin vielä vähän aikaa sitten.
Pörssi on selvinnyt ennenkin jopa maailmansodista ja aina noussut korkeammalle ja korkeammalle, joten tämä sota ei ole poikkeus siinä. Toivotaan kuitenkin, että tällä kertaa emme mene lähellekään sitä rajaa, koska siinä ei olisi voittajia, kuten sodassa yleensäkään.
Ukrainan sota ja pörssit yhteenveto
Ukrainan sota ja sen vaikutus osakkeisiin ja rahastoihin onkin tällä hetkellä puhtaan negatiivinen. Sama pätee koko maailman rauhan ja varmuuden tunteeseen ja tämä heijastuu suoraan myös pörsseihin ympäri maailman. En halua liikaa liputtaa sen eteen, että nyt on hyvä ostopaikka, vaikka näin todennäköisesti pitkäjänteiselle sijoittajalle onkin monissa osakkeissa ja rahastoissa.
Tulen itse lisäämään osakepainoani entisestään, kun saan lisää käteistä maaliskuussa, koska on selvää, että nykyspekseillä Helsingin pörssissäkin alkaa olla jo oikeasti edullisen näköisiä osakkeita alkuvuoden laskun ja nyt kiihtyvän laskun myötä.
Siinä, missä tämä on kuitenkin pitkäjänteiselle sijoittajalle (olit sitten rahasto- tai osakesijoittaja) positiivinen tilaisuus, ei se sitä ole Ukrainalle tai muutenkaan koko maailmalle. On vaikea nähdä tilanteessa mitään positiivista isossa kuvassa, mutta pitkäjänteiselle sijoittajalle tämä on hyvä tilaisuus, siinä missä kaikki muutkin maailmaa ravistelevat poikkeustilanteet.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville