Ulkomaisten yritysten yhtiökokouksiin osallistuminen – se on mahdollista

Olin jostain saanut virheellisen käsityksen siitä, etä ulkomaisten yritysten yhtiökokouksiin osallistuminen ei ole mahdollista, mikäli säilyttää osakkeitaan suomalaisella arvo-osuustilillä. Tämä käsitys oli itselläni kunnes Qualcomm-saagan jatkuessa mieleeni tuli, voisinko itse jopa osallistua yhtiökokoukseen tai vähintään antaa ääneni yhtiökokouksessa jollain muulla tavalla.

Nuorempana olin myös aina haaveillut, että voisin joskus osallistua vaikka esim. Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen – suuren maailman tyyliin. Niinpä päätin kysyä asiaa pankilta, jossa arvo-osuustilini on (Danske Bank) vielä kerran ja vastaus yllätikin minut. Vastaus kuului seuraavasti.

Sinulla on oikeus äänestää yhtiökokouksessa.

Asiakkaan kotipaikan ollessa Suomessa äänestäminen valtakirjalla asiakkaan puolesta tai läsnäolokortin järjestäminen (attendance card) asiakkaan osallistuessa yhtiökokoukseen henkilökohtaisesti maksaa EUR 65 per yhtiökokous.

Äänestäminen kaikissa kokouksissa on mahdollista, jos informoit meitä hyvissä ajoin. Meidän tulee tehdä kaikki tarvittavat rekisteröinnit, jotta saat oikeudet äänestää. Jos emme saa tietoja ajoissa eli emme ehdi tehdä tarvittavia rekisteröintejä määräaikaan mennessä, et voi äänestää osakkeilla.

Tämä oli erittäin positiivinen yllätys. Toki 65 euroa on aika suolainen hinta äänenantamisesta ja sitä ei varmaan yleisesti ottaen edes jaksaisi tehdä, mutta mikäli osuuspotti kasvaa isoksi tai haluaa osallistua ihan yrityksen kotimaassa yhtiökokoukseen, voisin hyvinkin pulittaa 65 euroa.

Olen suhteellisen varma, että jos Yhdysvaltoihin joskus matkustan elämäni aikana samoihin aikoihin, kuin yhtiökokouksia pidetään, saatanpa jopa käydä jossain omistamani yrityksen yhtiökokouksessa. Olisihan se siistiä nähdä vaikka juuri Berkshire Hathawayn tai McDonald’sin yhtiökokouksessahan. Saisikohan McDonald’sin yhtiökokouksessa kahvin sijasta Big Mac-aterian(!?).

Minua hävettää myöntää, mutta en ole koskaan käynyt edes minkään omistamani suomalaisen yrityksen yhtiökokouksissa, vaikka varmaan pitäisi ihan vain yleissivistyksen kannalta. Ajat ja paikat eivät kuitenkaan tunnu koskaan sopivan. Miksi niin moni yhtiökokous on keskellä arkipäivää? En pystynyt opiskelijana osallistumaan niihin, enkä yhtään sen paremmin nyt töissä ollessani. Huoh.

Joka tapauksessa, on mukava saada tietää, että ulkomaisten yhtiöiden äänestysoikeus myös suomalaiselta löytyy. Kiinnostaisi kuitenkin myös kysyä muilta lukijoilta, tiedättekö millaisia käytänteitä on käytännössä omilla välittäjillänne? Miten asiaan suhtautuu esim. Nordnet, Nordea, Lynx jne? Ja etenkin kiinnostaisi tietää, millainen palveluhinnasto muilla välittäjillä on aiheeseen liittyen!

4 kommenttia artikkeliin ”Ulkomaisten yritysten yhtiökokouksiin osallistuminen – se on mahdollista”

  1. IB (ja varmaan myös Lynx) lähettää sähköpostitse tiedon tulevasta yhtiökokouksesta, ja siinä on linkki jota kautta on mahdollisuus ”ennakkoäänestää” , tai vaihtoehtoisesti voi ilmoittaa tulevansa henkilökohtaisesti paikalle. Kaikki tämä on tietysti ilmaista.
    USA:ssa lienee hyvin tavallista, että osakevälittäjä toimii valtakirjalla osakkeenomistajien puolesta (eli omistaja vain ilmoittaa miten haluaa äänestää).

    Vastaa
    • Mielenkiintoista! Kiva, että tuollainen etä-äänestysvaihtoehto on annettu noinkin luontevasti. Ei haittaisi, vaikka suomalaisillakin pankeilla olisi samanlainen ilmainen palvelu vaikka suomalaisille yrityksille. Ja ilman kuluja vielä, mikä on vaikea kuvitella nykymaailmassa ainakaan suomalaisissa pankeissa…

      Vastaa

Jätä kommentti