USA:laiset osinkoaristokraatit – 2024

USA:laiset osinkoaristokraatit elävät kirjaimellisesti eri kastissa kuin suomalaiset osingonkasvattajat. Siinä, missä Suomessa on harvinaista, että yhtiö kasvattaa osinkojaan 10 vuotta perätysten, USA:sta löytyy yhtiöitä, jotka ovat kasvattaneet osinkojaan puoli vuosisataa.

Tässä tekstissä käyn läpi USA:laisia osinkoaristokraatteja sekä nostan esiin niiden pitkäikäisyyden lisäksi vielä omasta mielestäni mielenkiintoisimmat – tulevaisuuden osingonkasvun ja tuottopotentiaalin näkökulmasta.

Aloitetaan suoraan listalla USA:laisista osinkoaristokraateista, jotka ovat siis kasvattaneet osinkojaan yli 50 vuotta perätysten, joita kutsutaan myös ns. osinkokuninkaiksi. Tekstin kuvana toimii Antoine-Jean Duclos maalaus Le bal paré (täytyy mainita erikseen, koska en löytänyt ilmaisesta kuvapankista sopivaa kuvaa).

USA:laiset osinkoaristokraatit 2024 – yli 50 vuotta osinkoaan kasvattaneet yhtiöt

Alla olevassa listassa olevat yhtiöt löydät kaikki USA:laiset pörssiyhtiöt, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan 50 vuotta tai yli, sekä niiden toimialat.


Ensinnäkin täytyy huomauttaa yhdestä asiasta. Huomaatko, kuinka yliedustettuina tietyt toimialat, kuten päivittäistavarat, terveydenhuolto sekä käyttötavarat, ovat yllä olevassa listassa? Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin, montaa nykyistä toimialaa ei ole edes ollut olemassa 50 vuotta. Ja toisaalta, nämä ovat toimialoja, jotka kasvavat usein pitkälti inflaation ja talouskasvun mukana hitaasti, mutta varmasti.

Jos pohdimme, mikä mahdollistaa näin pitkän osingonkasvun, katsotaan kahta pisimpään osinkoaan kasvattanutta yritystä.

Pisimpään osinkoaan kasvattanut American States Water toimii tylsän nimensä mukaisesti vesiinfrastruktuurin ympärillä Yhdysvalloissa. Tylsä bisnes, mutta jonkun se on tehtävä. American States Water on maksanut koko ajan sen 60-80% tuloksestaan osinkoina, mutta näin elintärkeällä puolella toimivana, se on myös onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulostaan koko ajan.

Konservatiivisesti johdettuna American States Water pystyykin kasvattamaan osinkoaan tästä ikuisuuteen, mutta kaikki infrastruktuuriala on aina erittäin herkkä lainsäädännön muutoksille, joten yhtiö ei ole missää nimessä riskitön sijoitus, eikä ole tuottanut viimeiseen vuosikymmenen erityisen hyvin niin osakkeen hinnan, kuin osinkojenkaan muodossa.

Toiseksi pisimpään osinkoaan on kasvattanut Dover, joka on epämääräisesti vain teollisuuden toimija. Ala on näin geneerinen, koska Dover toimii laitteiden ja palveluiden toimittajana äärimmäisen monella eri teollisuuden alalla. Kyseessä onkin aito monitalokonserni, joka on pystynyt kasvamaan yli puolivuosisataa hyvää tahtia.

Huomattavaa on myös, että yhtiö maksaa osinkona edelleen vain noin kolmanneksen tuloksestaan ulos eli sillä on äärimmäisen pitkä kiitotie kasvattaa osinkoaan tästä pitkälle tulevaisuuteen, vaikka sillä on myös loistava historia. Sattumoisin, Dover julkaisi tänään myös Q1 tuloksensa, joten jos yhtiöön tarkemmin tutustuminen kiinnostaa, löydät sen täältä. Ei olisi yllättävää, vaikka Dover pystyisi kasvattamaan osinkoaan 100 vuotta, jopa ennen American States Wateria – ensimmäisenä yrityksenä koskaan. Tämä toki myös johtaa siihen, että yhtiön absoluuttinen osinkotuotto ei ole tällä hetkellä korkea, vaan vain n. 1,2%, joka on ominainen osinkotuotto osinkoaristokraateille.

Tasoissa Doverin kanssa on päivittäistavarayritys Procter & Gamble jonka tuotteita erittäin todennäköisesti jokainen suomalainen on käyttänyt jossain kohtaa elämäänsä Oral B:stä, Clearbluehun, Giletteen, Brauniin, Head&Shouldersiin, Panteneen, Alwaysiin ja Pampersiin saakka.

Toisin kuin Dover, P&G:llä on jo niin vahva asema monella sen omistamalla brändin markkinalla, että kasvu on huomattavasti hankalampaa. Tämä johtaa siihen, että niin yhtiön osinkotuotto, että osingonjakosuhde on tuplasti Doveria korkeammalla. Osinkotuotto kirjoitushetkellä P&G:llä liikkuu n. 2,4%:ssa ja osingonjakosuhde n. 62%:ssa. Siinä, missä Dover on hyvinä vuosina onnistunut kasvamaan kaksinumeroisia prosentteja, P&G ei ole kasvanut yli 10% tahtia sitten vuoden 2008 finanssikriisin yksittäisiä erittäin satunnaisia neljänneksiä lukuun ottamatta.

Päivittäis- ja käyttötavarayhtiöitä listalla onkin P&G:n tapaan paljon, koska ne kasvavat usein talouden ja inflaation mukana, joten ne pystyvät teoriassa kasvamaan tästä ikuisuuteen – absoluuttisissa euroissa. Mutta riittääkö se sijoittajalle, joka sijoittaa suoriin osakkeisiin? Joillekin se riittää, monelle ei.

Kysymys näistä kahdesta kuitenkin herää, ovatko osinkoaristokraatit oikeasti hyviä sijoituksia? Tutkitaan hieman historiaa ja katsotaan sitten tulevaisuuteen.

Ovatko osinkoaristokraatit hyviä sijoituksia?

Lyhyesti sanottuna eivät, jos tavoittelet indeksirahastoja parempia tuottoja. Katsotaan, miten S&P500 osinkoaristokraatti ETF on tuottanut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tuotot eivät ole huonoja, mutta samaan aikaan pelkkä S&P500-indeksi on tuottanut yli 100% enemmän kuin osinkoaristokraatti-indeksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. S&P500:ssa olevat osinkoaristokraatit ovat siis lähinnä olleet S&P500:n riippakiviä, ei niinkään niitä, jotka ovat vieneet indeksiä uusiin ennätyksiin. Kuten tiedämme, isot teknologiayhtiöt – eli historiallisesti suhteellisen uudet yritykset – ovat ne, jotka ovat suuri syy S&P500:n viimeisen vuosikymmenen jymymenestykseen.

Osinkoaristokraatit ovat usein pieniriskisiä sijoituksia isossa kuvassa, koska niillä on niin dominoivat markkinaosuudet sekä brändit aloilla, jotka muuttuvat hitaasti. Ne ovatkin osinkoaristokraatteja juuri siksi, että niillä on loistava menneisyys. Moni osinkoaristokraatti taisteleekin ennen kaikkea kannattavan kasvun kanssa, joka muuttuu sitä vaikeammaksi, mitä suuremmaksi yhtiöt muuttuvat – tämä on talouden laki, joka pätee kaikkiin yhtiöihin maailmassa – myös IT-yhtiöihin ajan kanssa.

Kuten ylläolevasta tuottograafista kuitenkin nähdään, meno osinkoaristokraateilla on kaikesta huolimatta erittäin tasaista. Kasvua tapahtuu ja se on hidasta, mutta suhteellisen varmaa. Siinä, missä teknologiayhtiöt ovat päässeet dominoiviin asemiin yleensä vuosikymmenessä, osinkoaristokraatit ovat rakentaneet omaa asemaansa puoli vuosisataa keskittymällä ja aina ostamalla yhden brändin ja yrityksen lisää sisäänsä. Alat ovat konsoloditoituneet hitaasti, mutta varmasti ja kuin huomaamatta esimerkiksi P&G:kin hallitsee erittäin isoja markkinaosuuksia tiettyjen tavaroiden markkinoilla.

Oma tulkintani tästä kaikesta on kuitenkin selvä. Osinkoaristokraatteihin sijoittamisen sijaan, kannattaa hakea tulevia osinkoaristokraatteja. Sama logiikka toisaalta pätee kaikkeen sijoittamiseen. Et halua olla siellä, missä kaikki ovat, vaan haluat olla siellä, missä kaikki tulevat olemaan tulevaisuudessa. Osinkoaristokraatit ovat sopivia sijoituksia sijoittajalle, joka hakee pientä riskiä, eikä kaipaa indeksin voittamista, mutta todellisuudessa siihen löytyy paljon muitakin sijoituksia, jotka vaativat vähemmän vaivaa – esimerkiksi se tuttu ja turvallinen S&P500-indeksirahasto.

Mielenkiintoiset osinkoaristokraatit

Vaikka osinkoaristokraattien jahtaaminen ei kannata vain, koska ne ovat osinkoaristokraatteja, haluan lopuksi vielä nostaa muutaman osinkoaristokraatin, jotka saattavat olla mielenkiintoisessa tilanteessa tällä hetkellä. Ja muistakaa, nämä eivät ole sijoitussuosituksia ja yhtiöt ovat mielenkiintoisessa tilanteessa usein sen takia, että niillä on joko hetkellisiä (tai pidemmän ajan ongelmia) tai ne muuten vain toimivat mielenkiintoisella alalla.

Abbvie

Abbvie on aikanaan spin-offattu Abbott Laboratoriesista (joka on myös osinkoaristokraatti), joten itsenäisenä yhtiö ollut olemassa vasta 12 vuotta. Abbvie on mielenkiintoinen, koska sen päätuote on Humira, jota käytetään erilaisten autoimmuunisairausten hoitoon.

Humira on 27% koko yhtiön liikevaihdosta ja pitkään yhtiön osake oli paineen alla, koska Humiran patentti oli raukeamassa. Nyt patentti on rauennut (raukesi vuonna 2023), mutta siitä huolimatta Humira pitää omassa kategoriassaan lähes 100%:n markkinaosuutta. Ns. biosimilaarit, joita pystytään tarjoamaan halvemmalla hinnalla, eivät ole ainakaan vielä Humiran markkinaosuutta onnistuneet heikentämään. Tämä on mielenkiintoinen trendi, jota olen nähny monella muulla lääkeyhtiöllä.

Vaikka biosimilaarit tekevät täysin saman kuin alkuperäinen lääke – koska ovat täysiä kopioita siitä – ihmiset usein eivät niihin vaihda, vain koska nimi on eri. Patentin raukeaminen onkin yllättävän harvoin lääkeyhtiöille sellainen naula arkkuun kuin markkinat usein pelkäävät.

Abbviellä on myös muita mielenkiintoisia lääkkeitä että kehitysaihioita, mutta haluan nostaa yhden tuotteen ylitse muiden: Botoxin. Abbvie osti Botox-valmistajan Allerganin vuonna 2019, jolloin arveltiin, että Botoxin myynti kasvaisi vuoteen 2024 mennessä 4,6 miljardiin dollariin. Todellisuudessa myynti oli vuonna 2023 jo 5,7 miljardia dollaria.

Ennen kuin Botoxille keksitään korvaajaa, nykyinen ultrapinnallisuuden aikakausi pitää Botox myynnit erittäin kovassa kasvussa myös tulevaisuudessa. Nykyäänhän on jo aivan normaalia, että kaksikymppiset alkavat pistämään itseään Botoxilla, koska eivät halua rypyn ryppyä. Ennaltaehkäisevää Botoxia.

Toki Abbviessä on myös perinteinen lääkeyhtiö optio, eli jos putkesta syntyy uusi hittilääke, on vain taivas rajana, mutta siihen sijoituspäätöstä ei kannata perustaa. Matkan varrella saa nauttia noin  3,8%:n osinkotuotosta ja todennäköisesti kasvavista osingoista.

Target

Osinkoaristokraatit Target ja Walmart ovat Yhdysvalloissa vähän kuin Kesko ja S-Ryhmä. Ja sitten on Costco, joka pelaa aivan omaa peliään – ja myös tuottoja viime vuosina.

Itselläni Target on ollut pitkään tarkkailulistalla, koska sen osakkeella on kummallinen tapa ylireagoida erittäin rajusti vähän joka suuntaan. Vaikka kyseessä pitäisi olla tylsän toimialan osake.

Tällä hetkellä Target on suhteellisen neutraalisti hinnoiteltu, mutta itse pidän Targettia silmillä etenkin, mikäli USA:n kuluttajien sentimentti heikkenee ja talous jarruttaisi hetkeksi. Historiallisesti silloin on ollut aina hyvä aikaa ostaa Targettia. Tilanne on usein samanlainen kuin tällä hetkellä Keskon kanssa, kun tulos sakkaa erittäin pahasti Suomen kuluttajien talouden ollessa erittäin kovassa paineessa.

3M Company

Nyt olisi tarjolla samaan aikaan putoavaa puukkoa, korkeaa osinkotuottoa ja korkeita riskejä. 3M Companylla on osinkotuotto 6,5%:n pinnassa, mikä on täysin poikkeuksellista osinkoaristokraatille. Samalla sen osake on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana n. 42%.

Yhtiö kuitenkin maksaa vain n. 60% tuloksestaan osinkoina ja yhtiön tulos on laskenut huippuvuosista vain n. 10%. Punaisia lippuja ei siis ihan loputtomasti ole, joten mistä kiikastaa? Amerikkalaiseen tyyliin kyse on oikeusjutuista.

3M:llä on erittäin huonoa julkisuutta, koska monet sotaveteraanit ovat haastaneet yhtiön oikeuteen viallisten armeijassa käytettyjen korvatulppien kanssa. 2023 vuoden lopussa 3M company sovitteli korvauksen 6 miljardilla dollarilla. Tähän 3M:llä on varaa, mutta todellisuudessa voit kuvitella, millainen mainehaitta yhtiölle on sotaveteraanien kuurous, koska harvassa maassa on mitään niin pyhää kuin sotaveteraanit – USA:ssa etenkään.

Eikä tässä kaikki. Yhtiöllä on toinen vielä isompi oikeusjuttu koskien ns. ”ikuisuus kemikaaleja”, jonka mukaan 3M on saastuttanut Yhdysvaltain kansallisia vesivarantoja toiminnallaan. Tämä oikeusjuttu sovitaan 10 miljardilla dollarilla, mutta amerikkalaiseen tapaan 3M ei myöntänyt ”syyllisyyttään”. Koska syytönhän maksaa 10 miljardia dollaria korvauksia huvikseen.

Eli pelkästään 16 miljardia maksettavia korvauksia, se on enemmän kuin yhtiön vuosittainen tulos. Mutta näiden vanavedessä 3M käytännössä ui tällä hetkellä näiden isojen tapausten johdannaisissa lakitapauksissa, koska sen haavoittuvuus on huomattu. Yhdysvalloissa, kun korvausten hakeminen yrityksiltä massaoikeusjutuilla on käytännössä oma toimialansa ja 3M on tällä hetkellä helppo maali.

Kun tämän kaiken paineen päälle lisätään jo valmiiksi laskevat tulos ja liikevaihto, on yhtiö tällä hetkellä erittäin negatiivisessa tilanteessa. Yhtiön osake onkin nyt klassisessa tilanteessa. Joko kyseessä on valtava arvoansa. Tai sitten 3M pääsee ongelmista eroon ja käännettyä liiketoimintansa kasvuun, jolloin kyseessä on laatua äärimmäisen harvalla.

USA:n osinkoaristokraatit 2024 – yhteenveto

Koska Yhdysvalloissa on osinkoaristokraatteja niin valtava määrä, on mahdoton käydä kaikkia läpi yhdessä tekstissä. Toivon kuitenkin, että tämä teksti antoi erilaisia näkökulmia osinkoaristokraattien analysointiin ja miettimiseen, jos ne kiinnostavat pelkästään tittelinsä takia.

Jos osinkosaristokraattien syvemmät analyysit kiinnostavat, laita kommenttia, niin voin alkaa analysoimaan niitä pienemmissä tekstipätkissä omassa tekstisarjassaan. Henkilökohtaisesti kuitenkin uskon, että markkinoilta löytyy niin paljon mielenkiintoisia pienempiä tulevaisuuden osinkoaristokraatteja, että näihin yhtiöihin ei sijoittajan kannata liikaa aikaansa käyttää.

Osinkoaristokraateista puhutaan paljon, mutta kyseessähän on loppupeleissä vain leikkimielinen titteli. Osinkoaristokraatti-titteli ei tee yhtiöstä tänään yhtään sen parempaa tai huonompaa sijoitusta kuin yhtiö ilman kyseistä titteliä. Osinkoaristokraatteihin sijoittamisessa päteekin aivan sama kuin kaikissa muussakin – tee oma tutkimuksesi ja analyysisi.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

15 kommenttia artikkeliin ”USA:laiset osinkoaristokraatit – 2024”

 1. Kiinnostava teksti!
  Tajusi kirjasi luettua kuinka huonoja suomalaiset muka osinkosijoitukset ovat verrattuna USA:n todellisiin aristokraatteihin.

  Olisko muuten muuta sijoituskirjallisuutta mitä suosittella?

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että kirja toimi silmien avaajana, koska juuri näinhän se on! Kirjoittelen kesällä lempisijoituskirjoistani, mutta muutama hyvä, mitä voi mainita on mm. William Thorndiken Outsiders (tätä ei taida olla suomennettu). Suomesta hyviä on niin Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet, että Kim ja Tom Lindströmin Onnnistu osakemarkkinoilla, jos arvosijoittaminen kiinnostaa.

   Vastaa
 2. Moi,

  Nuo listaamasi yhtiöt ovat oikeastaan osinkokuninkaita (Dividend Kings), kun ovat nostaneet osinkoaan yli 50 vuotta putkeen. Aristokraatiksi pääsee jo 25 vuoden osingonkasvuputkella, ja silloin lista on huomattavasti pidempi.

  Vastaa
  • Jep, näin on kuten tekstissäkin mainitsin: ”Aloitetaan suoraan listalla USA:laisista osinkoaristokraateista, jotka ovat siis kasvattaneet osinkojaan yli 50 vuotta perätysten, joita kutsutaan myös ns. osinkokuninkaiksi. ”

   Otsikot on tehty pitkälti hakukoneoptimointi mielessä, koska kukaan ei juuri googlaa osinkokuninkaita. Yli 25 vuotta kasvattaneita tosiaan on uskomaton läjä, joten oli mukavampi keskittyä tuohon 50+ listaan, jotta se pysyy jotenkin kasassa.

   Vastaa
 3. Listalta puuttui monta osinkokuningasta. Kattava lista löytyy esim. https://time.com/personal-finance/article/dividend-kings/

  Nostoja:
  Altria Group monella listalla historian parhaiten tuottanut yritys, jonka toimialan parhaat päivät ovat takanapäin

  American States Water 69v nostoja takana – pisin putki kaikista

  Emerson Electric ainoa, joka yhä olemassa Benjamin Grahamin Intelligent Investor kirjan firmoista

  Lowe’s nostanut osinkoja vuosittain paljon vuosikymmenen, lähes 20%

  Vastaa
 4. Kiitoksia hyvistä teksteistä.
  Noin 3 kvartaalia tässä nyt sijoitettu. Aiheesta kiinnostuneena ajattelin, että varmasti on jotain sijoitussisältöä YLE:llä ja olihan siellä, Pörssipäivä, ja teikäläinen sattui olemaan ekassa kuuntelemassani jaksossa vieraana. Syksyllä tuli Viisas sijoittaja luettua. Hyvä ja hyödyllinen kirja, ja vaikutti myös sopivalta näin ensimmäiseksi sijoituskirjaksi. Luin myös jatkoksi Ajattelu, nopeasti ja hitaasti, joka olikin sitten mahdollisesti paras lukemani kirja.
  Olisi kysymys, johon en ole oikein löytänyt vastausta. Olisiko jotain vinkkiä (vai peräti tekstiä) miten automaattisesti seurata yhtiöitä? Onko esim. Kauppalehden sivuilla näkyviä tarkempia taloustietoja saatavilla jostain automaattisesti ja mielellään tietysti ilmaiseksi? Tiedän kyllä Googlefinance:n, mutta sieltä tietoja ei erityisen tarkasti ole saatavilla. Vai onko se vain käsin naputettava tiedot tasaisin väliajoin exceliin?

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että sijoittaminen on alkanut kiinnostamaan! Ja samaa mieltä tusta Ajattelu nopeasti ja hitaasti, heittämällä yksi omistakin lempikirjoistani.

   Ja joo tärkeä kysymys. Keskimäärin Suomessa paras ja ilmaisin on Inderes, jota itsekin käytän. Kun tekee ilmaisen tilin Inderesille, niin siellä pystyy ottamaan ne yhtiöt seurantaan mitkä haluaa ja tieto tunnuslukuineen on ilmaiseksi helposti kootusti saatavilla.

   Jenkkiosakkeisiin käytän vaihtelevasti SeekingAlphaa ja Yahoo Financea. SeekingAlpha on alkanut heittämään maksumuuria vähän joka väliin, joten Yahoo Finance todennäköisesti vähän mielekkäämpi käyttää. Toimii pitkälti samalla tavall kuin Inderes.

   Toivottavasti tästä oli apua!

   Vastaa

Jätä kommentti