Uskotko niihin yrityksiin, mitä omistat? Sillä on väliä

Ostin eilen puhelinmyyjältä uuden puhelinliittymän. Olin jo valmis lyömään luurin korvaan, mutta kun soittaja sanoi, että on DNA:lta alkoivat ajatukseni juoksemaan. Minulla oli ollut Elisan liittymä jo kuinka ja kauan, vaikka myin Elisan osakkeet jo vuonna nakki ja vene. Tämän lisäksi DNA pystyi aidosti antamaan paremman tarjouksen kuin nykyinen liittymäni, josta olin positiivisesti yllättynyt.

Tämä sai minut ajattelemaan. Warren Buffet on ollut kuuluisa siitä, että käyttää näkyvästi ja äänekkäästi omistamiensa brändien tuotteita. Kuuluisampana varmasti Coca-Cola sekä McDonald’s. Pystynkö seisomaan yhtä vahvasti omistamieni yritysten palveluiden ja tuotteiden takana?

Koska osa omistamani yrityksistä on luonnollisesti B2B yrityksiä, en henkilökohtaisesti palveluita käytä, mutta esim. työnantajani saattaa käyttää. Löytyypä listasta myös yksi yritys, jolla ei tietääkseni ole toimintaa Suomessa. Mutta entä muuten – miten ja minkä omistamieni yritysten palveluita käytän itse arjessa?

Omiini omistuksiin kuuluu Citigroup, jolla ei tietääkseni ole toimintaa Suomessa. Citi lopetti ainakin henkilöasiakastoimintansa Suomesta finanssikriisin myötä, mutta investointipankkiiripuolella jotain aktiviteettia saattaa olla.

Banco Santander tarjoaa Suomessakin esimerkiksi autolainoja, jotka ovat suhteellisen yleisiä. En kuitenkaan omista autoa, joten en ole Santanderin asiakas. Nordea on kaikille tuttu, mutta olen aina ollut Dansken asiakas, enkä ole Nordeaa edes vielä kokeillut. Mutta asia saattaa varmasti muuttua kun ostan asunnon ensi vuonna – mikäli Nordea pärjää vertailussa, luonnollisesti vaihdan pankkipalveluni sinne. Onhan heillä myös erittäin piensijoittajaystävällinen osakepalvelukin.

GlaxoSmithKlinen Suomessa olevista brändeistä henkilökohtaiseen käyttöön tutuin varmasti on Panadol, heh. DNA taas oli se yritys, joka sai minut kirjoittamaan tämän tekstin ja nyt olenkin tyytyväinen DNA:na asiakas, että omistaja. Telia Company toimii samalla alalla, ja koska itselläni on vain puhelinliittymä ja netti opiskelija-asunnon puolesta. Se kyllä taitaa olla Telian netti, jos oikein muista.

Kone taas on enemmän kuin tuttu. Käytän kotona. Käytän töissä. Käytän myös Schipholin lentokentällä (jossa on tullut käytyä yllättävän monta kertaa). Fortumilla taas on taloni sähkösopimus ollut niin kauan kuin muistan.

Orklalta aktiivisesti käyttämiä tuotteita ovat Taffelin sipsit (henkilökohtainen lemppari), erittäin hieno suomalainen saippua sekä Grandiosan pizzat.

McDonald’s on aina ollut guily pleasure sen lisäksi, että se on yksi kaikkien aikojen parhaista sijoituksistani. Pitäisi ostaa lisää – niin osakkeita kuin Double Quarter Poundereita.

Tieto on tuttu töistä sekä teen yhtä sivukouluprojektia Tiedolle Blockchain-tekonologiaan liittyen opiskelujen lopuksi.

Citycon on enemmän kuin tuttu, koska monet lempiostoskeskuksistani tämänhetkisessä kotikaupungissani ovat Cityconin omistamia.

12 omistamastani yrityksistä käytän siis aktiivisesti jopa 9 omistamani yrityksen tuotetta – ja käytännössä ihan huomaamattani! Ei hullummin, vaikka itse sanonkin. Entä sinä? Uskotko ja käytätkö, vai omistatko vain yritysten osakkeita?

12 kommenttia artikkeliin ”Uskotko niihin yrityksiin, mitä omistat? Sillä on väliä”

  • Juurikin näin. Mutta mielestäni on mielenkiintoista uskoa yrityksiin, joihin sijoittaa, mutta ei silti käytä niiden tuotteita. Tietenkin eri asia jos sijoittaa vain B2B yrityksiin, mutta suuri osa aidosti hyvistä yrityksistä on B2C markkinoilla vahvoja toimijoita. Tällä ajatusleikillä pystyy antamaan uuden näkökulman sijoituksiin, joka ehkä auttaa huomaamaan jotain muuta, mitä pelkästä yrityksen tarkastelusta ei huomaa.

   Vastaa
  • Yleisesti sijoittajille ei varmaan ole niinkään outoa olla uskomatta. Nähdään mahdollisuus, tartutaan siihen, menetetään rahat, kun kukaan muukaan ei oikeastaan luottanut yritykseen. Tosiaan mielestäni on hyvinkin tärkeää luottaa yritykseen kun siihen sijoittaa. Omistat yritystä jonka osakkeita ostat -periaatteella.

   Vastaa
   • Aika usein varmaan unohtuu juurikin tuo omistat yritystä -ajatus. Tämä virheajattelu johtaa myös siihen, että osakesijoittamista pidetään niin vieraana ja usein jopa uhkapelainuna. Kun ei oikeasti ymmärretä, että osakkeiden omistaminen esim. pankista on ihan sama kuin S-ryhmän kortin omistanen, jolloin olet vain asiakasomistaja. Osakkeilla vain pystyt päättämään oletko omistaja vai asiakas vai molemmat.

    Vastaa
 1. Tämä on tietysti aikalailla kiinni sijoitustyylistä. Jos daytrading tai puhtaasti TA:han perustuva sijoittaminen on sun juttu, niin eipä sillä ole väliä onko pulju edes pystyssä huomenna. 🙂 Mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä tärkeämpi on varmasti uskoa yritykseen, vai mitä mieltä muut ovat?

  Vastaa
 2. Onhan se mukava maksaa itselleen vaikka palvelusta. Käytössä liki päivittäin esimerkiksi Telia, Heinz, Elisa-kirja, Aspo (Leipurin), Fortum, Kone, Martela, Nokia, Oriola (apteekissa), PG, CL, Tikkurila ja listaamattomista ainakin OP. Tämä on jännä näkökulma.

  Vastaa
 3. Tuttu näkökulma itselle, että käytänkö omistamieni yritysten tuotteita. Netti- ja puhelinliittymän taustalla TELIA1 (tukemassa AT&T ja TELUS), vakuutusyhtiöni omistaa SAMPO, kolajuomista valintani on aina KO, puhelimeni on edelleen NOKIA (jonka osingoilla se on aikanaan ostettu). Kun vielä omistin FUM1V, niin se hoiti sähkölaskuni. Tankkaan yleensä Nesteen asemilla, vaikka en enää tällä hetkellä NESTEttä omistakaan, mutta jatkossa kenties uudestaan. Omistin aiemmin myös PG ja JNJ, joiden myötä oli jännä huomata kuinka moni kodin kulutustavara onkaan jomman kumman omistama brändi. Yrityksen toimintaa ymmärtää paremmin mielestäni, mikäli tunnet heidän tuotteensa. Näissä se ainakin on toteutunut kohtalaisesti.

  Vastaa
  • Samoilla linjoilla. Tuo osingoilla omistamansa yrityksen tavaroiden ostaminen on kyllä mukava tunne. Itselläni on vähän sama, että DNA:n tämän vuoden osingot maksavat käytännössä koko vuoden puhelinlaskuni. Tästä tulee uskomattoman hyvä mieli ja se kai juuri on sitä kansankapitalismia parhaimillaan. Itse olen Pepsimies, mutta eipä ole vielä Pepsiä tankattu myöskään.

   Vastaa

Jätä kommentti