Uusi tekstisarja alkaa – yritysanalyysit suomalaista ja yhdysvaltalaisista osakkeista

Kuten kerroin tämän vuoden alussa, kun kirjoitin, mitä muutoksia blogiini tulee, koska listautumisanti-analyysit ovat olleet jatkuvasti kysytyimpien tekstien joukossa, päätin hieman laajentaa tekstirepertuaariani. Kuten kirjoitin muutama viikko sitten, kysyin teidän mielipidettänne siitä, että jos alan kirjoittamaan yritysanalyysejä jo pörssilistatuista yrityksistä, millaisista yrityksistä lukijat haluisivat minun kirjoittavan. Kysymysvaihtoehdot olivat seuraavat (ja tosiaan vieläkin voi äänestää, jos et alkuperäisessä äänestyksessä äänestänyt).

Mistä yrityksistä haluat lukea yritysanalyyseissä (voit valita monta)

Myös yritysanalyysejä on pyydetty minulta paljon ja nyt minulla on vihdoin tälle aikaa (kiitos listautumisantien hiljentyessä ainakin väliaikaisesti). Olen tähän mennessä kirjoittanut viimeisen neljän vuoden aikana sijoitusanalyysin jokaisesta Helsingin pörssiin listautuneesta uudesta yrityksestä. Näitä tekstejä alkaakin olla jo pian lähes 100 kappaletta! Olen siis suhteellisen tottunut jo yritysten analysointiin ja uskon, että pystyn tehokkaasti noukkimaan ne tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat asiat esiin yhtiöstä kuin yhtiöstä.

Yllä olevan äänestyksen lisäksi kysyin samaa kysymystä Twitterissä sekä Inderesin-foorumilla, joista molemmista tulee erittäin paljon liikennettä etenkin analyysiteksteihini. Lopputuloksena yritysanalyysit uutena tekstimuotona saivat äärimmäisen positiivisen vastaanoton, mikä oli mahtavaa nähdä. Tänään kerronkin vähän tarkemmin, mitä tuleman pitää ja millainen yritysanalyysirakenne jatkossa on (sekä kuinka usein tekstejä voidaan olettaa).

Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia yrityksiä

Kaikissa äänestyksissä suomalaiset ja yhdysvaltalaiset yritykset nousivat kahden kärkeen. On pieni vähemmistö, joka haluaisi hieman eksoottisemmista sijoituskohteista analyysiä, mutta uskon, että pystyn jopa vähän tutummistakin ja suositummista yhtiöistä nostamaan yritysanalyysissäni esille asioita, jota välttämättä edes yhtiöön sijoittaneet eivät ole tulleet ajatelleeksi.

Tämän takia suomalaiset ja yhdysvaltalaiset yritykset ovat luonnollisin aloituskohta ja uskon, että myös isolle massalle mielenkiintoisin. Vaikka ei välittäisi osakkeisiin sijoittamisesta, eri yritysten erilaisiin liiketoimintoihin syventyminen on oikeastaan älyttömän mielenkiintoista ja yleissivistävää!

Yritysanalyysit aloitankin todennäköisesti seuraavassa järjestyksessä äänestysten ja kommenttien perusteell, mutta voivat vielä muuttua mikäli äänestystulos muuttuu.

1) Aloitan analysoimalla omat pörssilistatut sijoitukseni – todennäköisesti ensimmäinen yritysanalyysi tuleekin Talenomista, joka on mielestäni erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa liiketoimintana tällä hetkellä. Omilla omistuksilla on myös hyvä aloittaa, jotta saan kiinni siitä, mikä olisi hyvä formaatti teksteille (ja tähän toivon myös mielipiteitä lukijoilta, siitä mitä haluatte yrityksistä lukea!). 

2) Omien sijoitusteni jälkeen listalla seuraavana on Suomen omistetuimmista yhtiöistä, kuten Elisasta ja Nordeasta, mutta sen jälkeen homma meneekin mielenkiintoiseksi.

3) Yhdysvaltalaiset yhtiöt. Jos rehellisiä ollaan, omalla tavallani minun tekisi mieli aloittaa yritysanalyysit jostain tunteita herättävästä yhtiöstä, kuten Teslasta tai Applesta, mutta ne on analysoitu niin puhki, etten oikeasti pystyisi lisäarvoa kommenteillani tuottamaan – pystyisin vain antamaan oman mielipiteeni.

On kuitenkin selvää, että pelkästään kahdessa ensimmäisessä kohdassa on paljon työtä ja se tulee viemään paljon aikaani, koska haluan tehdä tekstit kunnolla, joten yritysanalyysejä ei tule mitään tiettyä tahtia blogiin. Niitä tulee tavallisten blogitekstien lomaan sitä tahtia, kun ehdin niitä kirjoittaa ja olen kokonaisuuteen tyytyväinen.

Yritysanalyysit – analyysissä yritys, ei osake

Yritysanalyysit tulevat olemaan hieman erilaisia kuin antianalyysit tai analyysit, joita olet todennäköisesti tottunut lukemaan esim. analyysitalojen tuottamana. Koska olen yksi ihminen, enkä yritys (tai kone), haluan pystyä tekemään yritysanalyysit siten, että ne kestävät aikaa.

Samalla haluan parantaa yritysanalyyseille etenkin ihmisten tuntemusta yritysten liiketoiminnasta, en niinkään niiden osakkeen arvostuksesta. Näistä teksteistä ei siis tule löytymään tunnuslukuja juuri laisinkaan, vaan ennen kaikkea laadullista analyysiä mahdollisuuksineen ja riskeineen yhtiöiden liiketoiminnasta sekä niiden tulevaisuudennäkymistä ja trendeistä. Sekä tietenkin kilpailueduista ja muista asioista, jotka yleensä yhdistetään ”laatuyhtiöihin”.

Haluan myös puhua tavallista enemmän yhtiöihin liittyvistä riskeistä, koska vaikka sijoittaminen mahdollisuuksien tiedettä ja taidetta onkin, auttaa riskeistä puhuminen tekemään huomattavasti parempia päätöksiä. Ja ennen kaikkea auttaa välttämään niitä huonompia sijoituspäätöksiä. Tällä hetkellä väliotsikot jokaisessa analyysissä ovat:

Yrityksen liiketoiminta ja toimiala
Markkina, Brändin ja markkina-aseman vahvuus
Kasvumahdollisuudet
Liiketoiminnan heikkoudet ja uhat
Pitkän aikavälin megatrendit puolesta ja vastaan
Arvonluontistrategia osakkeenomistajille

Tarkoitus on siis tehdä suht hyvin aikaa kestäviä yritysanalyysejä, joissa ei puhuta yhtiön arvostustasosta tai mistään muustakaan erityisen aikaan sidotusta asioista. Jos siis sinulla on yllämainittuun listaan vielä jotain, mitä mielestäsi minun kannattaisi analysoida tämä mielessä pitäen, laita ihmeessä kommenttia! Pyrin pitämään tekstit kattavina, mutta en niin pitkinä, ettei niitä jaksaisi lukea.

Toki liiketoiminnot kehittyvät ja tulen tekstejä päivittämään isojen liiketoimintamuutosten myötä, jotta teksteihin voi palata aina uudelleen ja uudelleen eivätkä ne vanhene muutamassa vuodessa.

Äänestä ja laita kommenttia miltä kuulostaa ja mitä juuri sinä haluaisit nähdä yritysanalyyseissä. Kirjoitan lukijoitani varten, joten sillä minkälaisia teksteistä loppujen lopuksi tulee, on paljon valtaa sillä mitä juuri sinä koet hyödylliseksi ja tarpeelliseksi. Kiitos!

————————————–

Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt alle 25 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.

Jos olet ostamassa samalla muita kirjoja, voit ostaa kirjan myös Adlibriksestä täältä*.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

24 kommenttia artikkeliin ”Uusi tekstisarja alkaa – yritysanalyysit suomalaista ja yhdysvaltalaisista osakkeista”

    • McDonald’s olikin ennen sijoitusstrategian uusimista yksi pitkäaikaisemmista osakesijoituksistani – eli sen voisin ottaa ehdottomasti työn alle. Onpa kirjassanikin puhuttu jonkun verran yhdessä luvussa McDonald’sin aika mielenkiintoisesta liiketoimintamallista, joka eroaa merkittävästi muista pikaruokaketjuista.

      Vastaa
  1. Tähän tekisi mieli vain listata omasta salkusta löytyviä osakeyhtiöitä. Mutta jos hieman yleisemmällä tasolla, niin erilaiset korkean teknologian yritykset ovat kiinnostavia. Samoin lääketieteelliset. Mielikuvani molemmista on aavistuksen keskivertoa korkeampi riski muun muassa melko pitkien ja kalliiden tuotekehitysprojektien ansiosta.

    Vastaa
    • Kiitos hyvästä ehdotuksesta! Nuo näkökulmat juuri tuon alan yhtiöihin ovat äärimmäisen tärkeitä sijoittamisessa. Voisin miettiä jotain vähän oudompiakin lääketieteen tai korkean alan teknologian firmoja, koska paljon ajatuksia tuli heti tästä kommentista!

      Vastaa
  2. Johto, omistuspohja ja yrityskulttuuri voisi olla jopa oma kappaleensa, mutta sopii myös hyvin vaikka uhkiin ja mahdollisuuksiin. Toisaalta tämä ei välttämättä kestä aikaa kovin hyvin riippuen millä tavalla arvioi.

    Vastaa
    • Joo tämä oli juurikin yksi asia, mitä mietin, että ne eivät kestä aikaa erityisen hyvin. Toki kerran vuodessa päivitys pitäisi riittää niiden päivittämiseen. Yrityskulttuuria ehkä turhan vaikea arvioida, jos ei oikeasti työskentele paikalla. Ainakin itsestä tuntuu, etten yrityskulttuuria osaa kunnolla tulkita ellen ole sitä ensikädessä päässyt itse kokemaan.

      Vastaa
  3. Nokian renkaat olisi mielenkiintoinen firma läpi käymiseen nykyisen masilman tilanteen vuoksi ja se varmasti herättää paljon ajatuksia muissakin.

    Vastaa
  4. Onhan tähän nyt vastattava oma lehmä ojassa: blackrock ja realty income. Näistä ei suomeksi käydä minkäänlaista keskustelua ja eritoten blackrock niin saisihan siitä jo hyvän tarinankin!

    Vastaa
    • Realty Income itse asiassa on äärimmäisen mielenkiintoinen, kun käytännössä jokaisen osinkosijoittajan peruskauraa pitäisi olla. Mutta yllättävään vähän siitä löytyy tietoa suomeksi, täytyy ehdottomasti ottaa se ainakin listalle. Blackrockikin menee short listille 😀

      Vastaa
  5. Global Atomic ja myös muut uraani markkinoilla toimivat yhtiöt kiinnostaisi kovasti. Kova hehkutus alaa kohtaan tällä hetkellä ja mielenkiintoista olisi päästä paremmin kärryille yhtiöistä analyysin kautta.

    Vastaa
    • Global Atomicia jonkun verran sivusilmällä seurannutkin ja pitää muutenkin miettiä noita raaka-aineita. Niistä voisi saada jonkun yhteistekstin tai sitten keskittyy yhteen kerrallaan. Raaka-ainesijoittaminen kun on keskimäärin erittäin korkeariskistä, mutta usein paljon hypeä herättävää.

      Vastaa
  6. Talenomia löytyy omastakin salkusta, mutta en ole oikein vieläkään varma mitä mieltä olen kyseisestä firmasta. Jään innolla odottamaan kyseistä analyysia.

    Olisi mielenkiintoista nähdä analyysia myös ns. ”peruspuurtajista” kuten:
    Mondelez
    3M

    Vastaa
  7. Hei,

    Blogisi on kyllä varsin antoisa seurattava.

    Jos haluaa analyysiin osin vähän valtavirrasta poikkeavia eikä ihan niin loppuun kaluttuja jenkkifirmoja, niin tässä olisi muutama ehdotus:

    Terran Orbital (LLAP)
    Laser Photonics (LASER)
    Plug Power (PLUG)
    Block (SQ)
    Whole Earth Brands (FREE)
    Alto Ingredients (ALTO)
    Information Services Group (III)

    Noista jokaisesta on varmaankin löydettävissä vähän erilaisia riskiprofiileita ja kasvumahdollisuuksia. Useat listalla olevat ovat vähän pienemmästä päästä yrityksiä, mutta jokainen vaikuttaa omalla tavallaan mielenkiintoiselta.

    Vastaa
    • Kiitos paljon! Ja hyvä ajatus. Voisin miettiä näiden perusyritysten läpikäymisen jälkeen sitä, että josko ottaisin vähän välillä sivumaustetta täysin tuntemattomista, mutta erikoisista ja mielenkiintoisista yhtiöistä mukaan.

      Vastaa
  8. Hei, olisiko mahdollista saada yritysanalyysit jenkkien suurimmista internet-palveluntarjoajista? Verizon Communications (VZ), AT&T (T) esimerkiksi.

    Vastaa

Jätä kommentti