Uusi vuosikymmen – uusi osakesalkku

Huomasin eräänä päivänä viime vuoden puolella, että osakesalkussani on jo yli 20 erilaista osaketta. Tämä on iso ongelma. Olen vain harrastelijasijoittaja, joten minulla ei yksinkertaisesti ollut enää aikaa seurata yli 20 yritystä siten, että voisin väittää olevani hereillä siitä, mitä yrityksissä tapahtuu. Huomasinkin välillä, että jokin sijoitukseni oli noussut merkittävästi ja en ollut edes tajunnut asiaa!

Saatoin jopa missata jonkun yrityksen osavuositulosjulkistuksen, mikäli samainen päivä oli itselleni kiireinen. Tässä ei ole mitään järkeä. Kun salkku alkaa pullistella yli 20:tä osaketta, alkaa salkku muuttumaan rahaston kaltaiseksi ja mikäli olisin antanut salkun kasvaa entistä leveämmäksi, olisin ihan hyvin voinut vain myydä kaikki osakeet ja alkaa 100%:sesti rahastosijoittajaksi.

En tätä kuitenkaan tee, koska rakastan osakesijoittamista ja se on minulle tärkeä, tuottava ja yleissivistävä harrastus. Aloin kuitenkin miettimään asiaa eri kantilta. Olin lähes koko viime vuosikymmenen metsästänyt vain osinkoja, koska 18-vuotiaana olin oppinut, että osinkosijoittaminen on way-to-go.

Herätys

Uusi osakesalkku horisontissa

Viimeisimpinä vuosina pörssien mennessä ensin kovaa alas ja sitten ylös, aloin kuitenkin pohtimaan asiaan. Vahvuuteni sijoittajana ei ole parhaiden osinkokoneiden metsästäjänä, koska luotan aivan liikaa johdon puheisiin.

Olen viimeisinä vuosina kuullut yrityksen johdolta liian monta kertaa ”osinkoa ei tulla leikkaamaan”, vain nähdäkseni, että osinkoa on sitten lopulta leikattu. Numerot usein tietävät nämä asiat johtoa paremmin.

Osinkosijoittaminen onkin ennen kaikkea luottamussijoittamista sekä tylsää ja tasaista, kunhan sen tekee oikein ja ei yritä metsästää huipputuottoja. Olen kuitenkin vasta 28-vuotias, joten asioita paljon mietittyäni, on osinkosijoittamisen aika vasta sitten kun saavutan taloudellisen riippumattomuuden tai olen paljon lähempänä sitä.

Kuvittelin pitkään, että matka taloudelliseen riippumattomuuteen pitää tehdä samalla tavalla kuin toimisiin sen saavutettuani, mutta näinhän asia ei ole. Järkevintä on maksimoida varallisuudenkasvu matkalla FIRE:een, jonka jälkeen voin sijoittaa ”tylsiin” – eli turvallisiin – osinko-osakkeisiin, jotka sitten maksavat elämiseni.

Tulen palaamaan tähän vielä lähitulevaisuudessa, mutta vaikka se on vaikea sanoa, sanon sen silti. Jos sijoitusstrategiani ei olisi noudattanut niin orjallisesti osinkosijoittamisen ohjenuoraa, olisin vieläkin pidemmällä matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen kuin olen nyt. Sijoitukseni eivät ole tuottaneet huonosti, mutta tiedän, että olisin pystynyt parempaan.

Viisautta on kuitenkin myöntää virheensä, oppia menneisyydestä ja muuttaa toimintatapaa ja juuri se on tarkoitukseni tänä vuonna.

Pyrin oppimaan virheistä – ja käyttämään vahvuuksiani

Olen huomannut, että vuosien varrella olen ollut paljon parempi tunnistamaan hyviä ja kasvavia liiketoimintoja kuin yrityksiä, jotka kasvavat ja pystyvät pitää osingon korkeana. Tunnistin Amazonin ja Microsoftin jo nuorena kun niiden kurssit seilasivat 1/10 osassa siitä, mitä tällä hetkellä, mutta en kuitenkaan sijoittanut niihin, koska jostain syystä minuun oli jo 18-vuotiaana saatu aivopestyä osinkosijoittamisen hienous.

Suurimmat sijoitusvirheeni ovatkin syntyneet liian korkean osinkotuoton jahtaamisesta, kun taas käytännössä kaikki suurimmat onnistumiseni ovat liittyneet laadukkaan yhtiön ostamiseen järkevällä tai jopa hieman kalliilla hinnalla ”perinteisin” mittarein. Koenkin, että suurimmat sijoitusvirheeni ovatkin olleet niitä sijoituksia, jotka olen jättänyt tekemättä keinotekoisten sääntöjen takia, joita olen itselleni luonut.

Uuden strategian myötä pyrinkin käyttämään tätä vahvuuttani hyväkseni. En juokse enää yli 5%:n korkean osinkotuottojen perässä tai arvostuskertoimien mataluuden perässä, vaan haen yksinkertaisesti hyvää liiketoimintaa ilman sääntöjä ja rajoja. Jos jossain on potentiaalia ja selkeää kasvun varaa, tulen siihen sijoittamaan, sanoivat arvostuskertoimet, osinkotuotot ja muut mittarit mitä vain -hyvää tai huonoa.

En myöskään tule sitomaan itseäni yksittäisiin sääntöihin ja numeroihin, vaan tulen jättämään itselleni enemmän liikkumavaraa, jos satun vahingossa löytämään jotain mielenkiintoista sijoitettavaa.

Joulu-tammikuussa salkussa luovuin vanhimmasta osakkeestani

Uusi aika vaatii myös vanhasta luopumista. Myinkin joulu-tammikuun rallin jälkeen pois yhden vanhimmista ja ensimmäisistä sijoituksistani – Citigroupin. Citigroup on yhdysvaltalainen jättipankki, joka oli finanssikriisin keskiössä tarviten aikanaan apua Yhdysvaltain valtiolta, ettei se joudu konkurssiin.

Ja juuri tämä kyseinen yritys herätti mielenkiintoni pankkeja, finanssimaailmaa ja finanssikriisejä kohtaan kun olin 18-vuotias ja oli myös avainasemassa siihen, että hain kauppakorkeaan opiskelemaan ja, että monella kurssilla tiesin asiat jo valmiiksi, koska Citigroupia seuramalla olin ne finanssimaailmasta jo oppinut.

Citigroup oli myös ensimmäinen sijoitus, josta tiesin, että pitkällä aikavälillä tästä tulee hyvä sijoitus. Ja monta kertaa vuosien varrella Citigroupia salkkuuni lisänneenä sainkin myyntivoittoja Citigroupista lopulta vähän päälle 100%:ia eli n. 10000 euroa + kaikki vuosien varrella saapuneet osingot.

Citigroup on ollut käytännössä koko sijoitusurani ajan salkkuni isoin sijoitus ja se on opettanut minulle valtavasti osakemarkkinoista itsestään. Saattaa kuulostaa huvittavalta, mutta Citigroupista luopuminen ja sen myyminen oli yllättävän vaikeaa. Se oli ollut alusta salkkuni kulmakivi ja ollut mukanani lähes sijoitusurani alusta asti. En tiennyt, että osakkeisiinkin voi kiintyä, mutta näin nähtävästi voi käydä!

Uusi sijoitussuunnitelma julki helmikuussa

Tällä hetkellä olen tekemässä viimeisiä hiomisia tulevaan sijoitusstrategiaani ja tulen sen kanssa ulos kaapista helmikuussa, kun olen tammikuun kirjoitukset ja kiireet saaneet pois alta. Teen parhaillani tiettyjä korjauksia salkkuuni, kun järjetön kurssiralli on myynneille antanut erittäin hyvän mahdollisuuden – olenkin viime päivinä karsinut etenkin turhia pikkusijoituksia salkustani yrityksilät, joiden osakkeita olen ostanut 1-2 kertaa.

Tulen avaamaan tulevan vuosikymmenen sijoitusfilosofiaani tarkemmin sekä tulen tekemään syväanalyysit jokaisesta yrityksestä, jonka osakkeisiin tulen laittamaan rahaa, jotta sijoitusteni ajatus aukeaa myös kaikille lukijoille ja jotta pystyn varmistamaan itselleni, että näihin kannattaa oikeasti sijoittaa.

Sen verran kuitenkin voin paljastaa tulevasta strategiastani, että salkussa tulee olemaan jatkossa enää alle 10 erilaista osaketta. Tämän lisäksi kysyin osakkeita päättäessäni yhden yksinkertaisen kysymyksen itseltäni: Näenkö, että kyseisen yrityksen osake on 10 vuoden päästä kaksi kertaa arvokkaampi kuin tänään? Pian selvisi, että yrityksiä, joista tämä oli helppo sanoa, oli yllättävän vähän. Ja kun olin tällä kysymyksellä karsinut suuren osan yrityksistä, oli aika syvemmälle analyysille.

Olen innoissani uuden salkkuni koostumuksesta ja en malta päästä kirjoittamaan asiasta tarkemmin ensi kuussa!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

10 kommenttia artikkeliin ”Uusi vuosikymmen – uusi osakesalkku”

  1. Hei!
    Kiitos mielenkiintoisesta artikkelistasi!
    Omassa salkussani olen pitänyt mielessä lähinnä osinkotuottoa. Nokiaa tyrkkäsin pois (en kylläkään kaikkia) syksyllä, kun tuli tieto osinkojen nollamisesta. Miksi makuuttaa rahojaan osakkeissa, jotka eivät tuota edes muutamaa prosenttia pääomalle.
    Osakesalkussani osingon tarkkailun lisäksi yritän pitää positiivista pääoma-arvoa: päittäin poistan liikaa negatiiviset ja seulon, mitä positiivisia arvonnousuja voisin laittaa päittäin vuoden verotus mielessä. Vuosia sitten salkkuni markkina-arvo oli alle hankintahintojen, mutta niin taisi olla monella muullakin. Piti sinnitellä ja odottaa osakkeiden arvonnousua. Sekin tuli aikanaan riittävän monelle, että kokonaisuus on hyvällä plussalla.
    Nyt odotan mielenkiinnolla, millaisen koostumuksen salkkusi saa!

    Vastaa
    • Uskon, että osinkotuoton hakeminen ja pitäminen mielessä on erittäin hyvä strategia monelle ihan vain sen takia, että siinä on useimmat pienimmät riskit. Osingot usein korvaavat mahdollist arvonlaskua.

      Jos omistaisi pelkästään kasvuosakkeita, voisi osakkeita omistaa kymmenenkin vuotta ilman, että niistä olisi mitään näytettävää tuottoa (huonolla osakevalinnoilla). Uskon, että itsekin vaihdan osinkosijoittamiseen joskus tulevaisuudessa, mutta seuraavat vuodet yritän jotain ihan muuta.

      Aika näyttää, mukava kuulla, että mielenkiintoa salkkua kohtaan löytyy!

      Vastaa
  2. Juurikin tein saman havainnon omasta salkustani, jossa on 16 eri osaketta. Salkkuni ei ole yhtä suuri kuin sinun, mutta pohdin, että jotain pitäisi tehdä. Luopuminen kuitenkin vaikuttaa haastavalta, toisaalta osaa osakkeista on niin pieni potti, ettei niillä juurikaan ole merkitystä.
    Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevaa kirjoitustasi. Toivoisin myös, että kun ostat jotain osaketta, niin laittaisit heti siitä tiedon tänne. Mielestäni ne ovat mainio keino saada idoita myös omaan salkkuun. Tiedän, että laitat aina tiedon kyllä, mutta hieman viiveellä ja joskus viive voi olla niin suuri, ettei sijoitus olekaan enää houkutteleva.

    Vastaa
    • Jep, saman huomasin itse, että kun yli 100 000 euron salkussa on yhtä osaketta esim. 2000 euroa, en oikein edes ymmärtänyt mitä se siellä tekee, koska en yhtiötä juuri ollut koskaan tutkinut enempää kuin silloin kun sitä olin ostanut. Eikä toisaalta siitä luopuminen ollut erityisen vaikeaa.

      Pyrin yleensä päivittämään ASAP osakeostoksistani, mutta oikeastaan blogin aikataulu määrittää sen kuinka reaaliaikaisesti niistä kirjoitan. Joskus on myös tärkeämpiä kirjoituksia aikataulussa, jolloin voin pari viikkoa myöhemmin osakeostoksista päivittää.

      Mahtavaa, kuulla, että sijoitukseni kiinnostavat. Ymmärrän hyvin, että reaaliaikainen tieto olisi kiva, mutta en tykkää tehdä pelkkiä ostospäivityksiä, missä vain mainitsisin ostokset enkä menisi syvemmälle aiheeseen.

      Suurimmalle osalle lukijoista kun näistä ei ole mitään luettavaa ja usein ostohetkellä minulla ei ole aikaa kirjoittaa syvempää tekstiä aiheesta. Tasapainoiluahan tämä on koko ajan bloggaamisen ja sijoittamisen välillä – ainakin niin kauan kuin pääsalkkuni on Danskessa ja Sharevillessä pystyy reaaliaikaisesti seuraamaan vain spekulointisalkkuani.

      Voin myös sanoa näin etukäteen, että paljastan uuden salkkuni kokonaisuuden vasta kun se on valmis ja olen ostokset tehnyt. Syynä tähän on se, että osa osakkeista on niin pienen vaihdon osakkeita, että en halua turhia anomalioita aiheuttaa markkinoilla, jos moni lukija kiinnostuisikin osakkeesta juuri samalla hetkellä.

      Vastaa
        • Joo kieltämättä mielenkiintoista nähdä, onko sijoituksillani jo niin paljon vaikutusta, että se noiden pienivaihtoisten osakkeiden kursseihin vaikuttaisi. Veikkaan, että ei, mutta koskaan ei voi olla liian varma. Saapi nähdä.

          Vastaa
          • Heh, tämä tosiaan kiinnitti myös huomioni. Kaikella kunnioituksella, en millään jaksa uskoa, että olisit vielä ihan niin suuri vaikuttaja, että edes pienen vaihdon yrityksen osakekurssit seuraisivat toimintaasi 😄
            Joka tapauksessa minua kiinnostaisi seurata näitä ostopäivityksiä mahdollisimman reaaliaikaisesti. Jälkikäteen luettuna jokseenkin katoaa pohja kirjoitukselta, jos kurssit heiluvat osto- ja kirjoitushetken välissä. Olisiko mahdollista tehdä oma osio blogissa osakekaupoille, vaikka kirjoituksen ostoista tekisitkin jälkikäteen? Tämä siis jatkokehitysideana vaikkapa sen jälkeen, kun olet salkkuremonttisi tehnyt. Joka tapauksessa mielenkiintoista lukea tuleva päivityksesi ja toivottavasti siitä innostuneena saan itsekin myytyä juuri nuo muutaman tonnin osakkeet, jotka on tullut ostettua jo jokunen vuosi sitten…

            Vastaa
            • Haha, totta. Ongelma onkin se, että kun ostelin erästä uuteen salkkuun tullutta yritystäni isolla rahalla viikon sisään, käytännössä ostin aina myyntilaidan tyhjäksi ja nostin itse kurssia n. 4%. Joillain First North-osakkeilla kun vaihto on niin järkyttävän pieni, että 10:kin kiinnostunutta sijoittaa, voivat heilauttaa kurssia yllättävällä tavalla. Eli spoiler: yksi uuden salkun firmoista löytyy First Northista 😉

              Olen huomannut tämän myös Osakekeisarin Twiitteriä seuratessani. Joskus kun hän twiittaa jostain erittäin pienen vaihdon osakkeesta, tulee osakkeisiin yleensä hetkeksi nopea piikki. Normaalisti kun osakkeita ei välttämättä vaihdeta juuri yhtään päivän aikana ja yhtäkkiä 5:kin ihmistä kiinnostuu saattaa näkyä kurssissa yli 10%:kin prosenttia. Kyse ei olekaan siitä, että kukaan blogisti olisi vaikuttaja, vaan Suomen osakemarkkinat vain ovat niin epälikvidejä tiettyjen osakkeiden osalta, että hetkellinen (pienikin) kiinnostus voi niitä heiluttaa.

              Ja ihan oikeassa kyllä olet, että osakeostoskirjoituksilta vähän lähtee idea kun ne tulevat myöhässä. Välillä on turhauttanut kirjoittaakin ostospäivityksiä, kun ne eivät enää kirjoitushetkelläkään olleet ajankohtaisia. Täytyy pohtia, miten tämän ratkaisen, kiitti ehdotuksesta!

              Vastaa

Jätä kommentti