Uusi yritys pörssiin kesken koronakriisin – Tamturbo osakeanti analyysi

Päivitys 29.5.2020: Tamturbon osakeanti ottikin erittäin mielenkiintoisen käänteen, kun se ilmoitti peruuttavansa annin vaikka se oli jo ylimerkitty! Tamturbo löysi strategisen sijoittajakumppanin, jonka avulla se jatkaa matkaansa yksityisenä yhtiönä ja listautuminen on tällä hetkellä ainakin pois laskelmista. Mielenkiintoinen käänne ja tällaista ei ole nähty Suomen pörssissä erittäin pitkään aikaan. (jos koskaan!)

Tamturbon osakeanti on mielenkiintoinen siinä, missä oli viimeisen pörssilistautujan Bilotinkin. Takana on jo muutama koronahuurteinen kuukausi, jolloin pörssin listautumismarkkinoilla oli kuolemanhiljaista. Pörssit syöksyivät ja nyt ovat palautumassa ennalleen – tämä voi olla siis erinomainen aika pörssiin listautumiselle kun trendi on ollut jo jonkun aikaa pelkästään ylöspäin.

Tamuturbo onkin yritys, joka on listautumassa Helsingin pörssin First North -listalle. Tamturbon osakeanti tuli suhteellisen puskasta ja alkoi jo maanantaina 18.5.2020 ja päättyy viimeistään 28.5.2020. Ylimerkinnän tapauksessa listautumisanti voidaan keskeyttää aikaisintaan 26.5.2020 eli antiin on hyvin aikaa vielä osallistua vaikka se käynnissä onkin. Kaupankäynnin osakkeella oletetaan alkavan First North listalla 9.6.2020. 

Lähde: Tamturbo.com

Tamturbo liiketoiminta

Tamturbo on suomalainen cleantech-teknologiayhtiö, joka mahdollistaa puhtaamman ja energiatehokkaamman teollisuustuotannon uuden sukupolven Touch-Free™ -kompressoriteknologialla ja asiakkaille lisäarvoa tuottavilla palvelumalleilla.

Paineilmakompressoreita kehittävän ja valmistavan Tamturbon ympäristöystävällinen kompressoriratkaisu on:

  • täysin öljytön
  • energiatehokas
  • pitkäikäinen
  • yhtiön käsityksen mukaan asiakkaalle elinkaarikustannuksiltaan perinteistä teknologiaa huomattavasti edullisempi vaihtoehto
  • mahdollista ottaa käyttöön Air-as-a-Service -palveluna, jolloin asiakas maksaa vain käyttämästään paineilmasta

Se siitä markkinointimateriaalista. Mutta miksi Tamturbo on keskittynyt erityisesti paineilmaan ja kyseisen teknologian uudistamiseen? Syynä tähän on se, että paineilma on keskeinen osa teollisuuden valmistusprosesseja ja sitä käytetään laajalti esimerkiksi koneiden, laitteiden ja automaation käyttövoimana, sekä tuotantoprosesseihin liittyvien materiaalien siirtämiseen eri tavoin.

Teknologian kehitys ja automaation voimakas lisääntyminen lisäävät paineilman käyttöä laajalti eri teollisuuden aloilla. Ympäristötietoisuuden kasvu lisää energiatehokkaiden ja vähemmän ympäristöä kuormittavien laitteiden ja puhtaiden teknologioiden käyttöä.

Energian hinnan jatkuva kasvu puolestaan lisää teollisuuden tarvetta etsiä nykyistä energiatehokkaampia ratkaisuja. Nykyteknologia on kuitenkin vanhentunutta ja sen haasteena ovat tuotetun paineilman epäpuhtaus, energiatehottomuus sekä monimutkaisten laitteiden ja osien nopeasta kulumisesta johtuva suuri huollon ja kunnossapidon tarve.

Tamturbon kasvustrategian keskeisenä osana onkin hyödyntää meneillään olevaa teknologiamurrosta mahdollistamalla täysin öljyttömillä (ks. luontoystävällisillä) paineilmaratkaisuillaan puhtaammat ja energiatehokkaammat prosessit. Avaintekijänä on myös yhtiön käsityksen mukaan selkeästi matalammat elinkaarikustannukset, joka toimii myyntivalttina vanhan teknologian syrjäyttämisessä.

Tamturbo pyrkiikin taklaamaan tätä ongelmaa etenkin elintarviketeollisuudessa ja on saanut nyt jo yhden erittäin merkittävän asiakkuuden – maailman isoimman panimoyhtiön Anheuser-Busch InBev:n, jonka toivotaan avaavan ovia myös muualle maailmaan. Liiketoiminta keskittyy myös erittäin trendikkäälle cleantech alueelle, joka on kiitos ilmastonmuutoksen torjunnan erittäin seksikäs ala kaikilla tavoin. Ja ala, jolle on erittäin paljon kysyntää.

Mielenkiintoisin ja ehkä uniikein osa Tamturbon liiketoimintaa on yhtiön ”Air-as-a-Service” -liiketoimintamalli. Jos olet seurannut liikemaailmaa, on X-as-a-Service nyt se hittipopein termi, mitä voi olla. Kaikkea halutaan myydä as-a-service, yksinkertaisesti siitä syystä, että se on melkein aina kannattavampaa myyvälle yritykselle ja usein myös ostavalle yritykselle, koska kuluerät ovat enemmän ennakoitavissa.

Air-as-a-servicessä maksut sisältävät kaiken kompressoriin liittyvän (laitteen, huollot, varaosat, kulutusosat (suodattimet jne.). Asiakas maksaa itse suoraan ainoastaan energiakustannukset, joten asiakkaiden on hyvin helppoa verrata kustannuksia kilpaileviin ja vanhoihin teknologioihin ja Tamturbon ysksi isoimmista myyntipitcheistä onkin, että aiemmin mainitut elinkaarikustannukset, jotka ovat huomattavasti matalammat heidän teknologiallaan.

Mielenkiintoista mallissa on se, että se antaa Tamturbolle mahdollisuuden muuttaa maailmanlaajuista kompressorimarkkinaa myös liiketoimintamallin tasolla. Tamturbon arvion mukaan kilpailijoiden (jotka ovat suurelta osin massiivisia teknologiataloja kuten AtlasCopco ja Hitachi) on vaikeaa siirtyä pois perinteisestä liiketoimintamallista, jossa merkittävä osuus tuloista ja katteesta tulee huolloista ja jälkimarkkinoista kuten perinteisessä teknologialiiketoiminnassa (esim. Koneen hissien liiketoimintamalli on suhteellisen samanlainen kuin näillä mulla jäteillä).

Kuten tulen myöhemmin kertomaan, on Tamturbo käytännössä menemässä markkinoille, joita ei sinällään edes ole vielä olemassa (mikä näkyy myös Tamturbon suhteellisen matalassa liikevaihdossa). Tekniikan, johon Tamturbo keskittyy on nyt murroksessa ja oletetaan lyövän läpi valtavirrassa vasta n. 10 vuoden päästä, joten kyseessä on aidosti futuristista teknologiaa ja liiketoimintamallia omalla tavallaan.

Tamturbon taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Tamturbon listautusmishinta: 3,0 euroa/per osake
Tamturbon markkina-arvo listautumisen jälkeen: 25,2-26,7 miljoonaa euroa
Pro forma liikevaihto 2019: 2,1 miljoonaa euroa
Liikevoitto: – 2,9 miljoonaa euroa
P/E: Ei vielä kannattava yritys

Osinkotuotto: 0%

Kyllä näit oikein. Tamturbo on tehnyt viime vuonna enemmän tappiota kuin yrityksen liikevaihto on. Tämä ei ole superyleistä kasvuyhtiöiden joukossa, mutta ei myöskään tavatonta. Kasvuyhtiöt painottavat kulujaan erittäin etupainotteisesti ja nykyään maailman arvokkain yritys Amazon ei ole ole ollut kannattava kuin pari viimeistä vuotta.

Tamturbon numeroissa tärkeintä onkin se, että kyseessä on aito kasvuyhtiö. Liikevaihto on yli nelinkertaistanut vuodesta 2018 ja oikeastaan numeroita tuijottamalla ei Tamturbosta voi sanoa, onko se huono vai hyvä sijoitus. Tamturbo onkin siitä perinteinen kasvuyhtiö, että vain tulevaisuus näyttää, onko yrityksestä oikeasti kasvamaan tavoitteidensa tahtiin ja sen jälkeen kääntämään tulos kannattavaksi.

Jos miettii yrityksen tavoitteita tulevaisuudelle ja sitä pystyykö yritys toteuttamaan lupauksensa, on hyvä katsoa menneisyyteen. Onneksi onnistuin kaivamaan Internetin ihmeellisestä maailmasta Tamturbon tavoitteita ennen listautumista.

Tamturbo esitteli taloudellisia tavoitteitaan toukokuussa 2019 eli suunnilleen tasan vuosi sitten seuraavasti.

Lähde: Osakeanti.net

Kuten kuvasta näkyy, liikevaihto tavoite oli vuonna 2018 alunperin vuodelle 2019 4,9 miljoonaa euroa. Toteutunut tulos oli 2,1 miljoonaa euroa liikevaihtoa eli selkeästi yli puolet alle asetetun tavoitteen. Vaikka listautumisessa ei annettu käyttökatetta (EBITDA), näyttää siltä, että myös se jäi tavoitteen alle. Tuntuu myös rajulta, että tarkoitus olisi muuttua kannattavaksi jo kahdessa vuodessa, päästen tänä vuonna jo lähes nollatulokseen (joka tulee varmasti olemaan haaste kiitos koronan).

Uskon, että osaltaan tästä johtuen ja lyhyen aikavälin epävarmuuksista johtuen yrityksen toimitusjohtaja sanoikin haastattelussa, että Tamturbo ei anna enää lyhyen aikavälin ohjeistusta tai tavoitetta.

Jos ei lyhyen aikavälin tavoitteita, entä pitemmän aikavälin tavoitteita? Näitä Tamturbo on antanut ja jos miettii, että Tamturbon keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteet ovat:

– 8:n prosentin markkinaosuus teollisuuden öljyttömien kompressoreiden markkinasta globaalisti (n. 2,8 miljardia dollaria=, joka lasketaan jakamalla yhtiön liikevaihto markkinan koolla.
– 20 prosentin liiketulosmarginaali.
. 25 prosenttia valmistetuista kompressoreista toimitetaan Air-as-a-Service -liiketoimintamallilla (eli asiakkaat maksavat tuotetun ilman mukaan).

Tuntuu nämä vähän liiankin optimisilta Jos tavoitteisiin kuitenkin päästään edes melkein, tulee Tamturbo olemaan aivan järjettömän hyvä sijoitus kenelle tahansa, joka antiin osallistuu.

20% liiketulosmarginaalilla ja tuolla markkinaosuudella Tamturbo tekisi pitkällä aikavälillä n. 45 miljoonaa euroa voittoa n. 224 miljoonan euron liikevaihdolla. Vaikea kuvitella nykynumeroilla, mutta kuten kaikilla kasvuyhtiöillä, tämä on täysin mahdollista.

Yhtiö arvioikin, että keskipainekompressorien teknologiamurros ja siirtymä suurnopeusturboihin, joita Tamturbo valmistaa, tulee tapahtumaan seuraavan 10–15 vuoden aikana, joten Tamturbo on sijoituksen vähän kuin Tesla 15 vuotta sitten, harva uskoi, mutta kun breakthrough tapahtuu, voi se tapahtua erittäin lujaa kerralla ja silloin rahakoneet kilisevät – tulevaisuuden trendejä on kuitenkin äärimmäisen vaikea ennustaa.

Tamturbon osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Listautumisannin perustajana toimii Nordnet ja jos merkitset Tamturbon osakkeita Nordnetissä, voi sen tehdä maksutta. Antiin voi Nordnetissä osallistua täällä.

Siinä numerot Tamturbon annissa näyttävät kovilta, itse annin rakenne herättää huomattavasti enemmän luottamusta.

Tamturbon listautumisannissa tarjotaan enintään 2 000 0000 uutta osaketta hintaan 3 euroa kappale. Noin 25% tästä jaetaan yleisöannissa piensijoittajille, 75% instituutioannissa.

Kolme isointa Tamturbon omistajaa ovat sitoutuneet merkitsemään 1,2 miljoonalla eurolla osakkeita ja kaikki yhdeksän isointa sijoittajaa ovat sitoutuneet 12 kuukauden luovutusrajoituksiin, jolloin he eivät saa osakkeitaan myydä 12 kuukauteen pörssilistautumisesta. Tämä on aina hyvä merkki eikä listautumisessa ole pelkästään rahastuksesta siis kyse.

Harvinaista on myös, kuinka tarkkaan Tamturbo on jaotellut sen, mihin se saa listautumisesta saatavat rahat.

– 3,2 miljoonaa menee myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalveluorganisaation kasvattamiseen
– 1,4 miljoonaa menee kasvusta johtuvaan vaihto-omaisuuteen ja asiakassaataviin sitoutuvan pääoman rahoittamiseen.
– 0,3 miljoonaa menee muiden toimintojen laajentamiseen
– 0,3 miljoonaa menee investointeihin myyntivolyymin noustessa – suurimpana investointina testilaboratorion laajennus.

Kuten näet, tässä ei ole vielä 6 miljoonaa euroa. Hieman surullista onkin, että siinä missä uusia euroja kerätään 6 miljoonaa euroa, tästä 0,6 miljoonaa eli 10% menee annin järjestelykuluihin. Ei ihme, että investointipankeilla on niin korkeat palkat – pörssiin listautuminen on erittäin kallista ja näköjään järjestäjille kannattavaa liiketoimintaa.

Mielenkiintoista tässä Tamturbon listautumisessa on myös se, että Tamturbo on järjestänyt aiemminkin anteja, johon kuka tahansa meistä olisi pystynyt osallistumaan Springvestin kautta, jossa pystyy osallistumaan listautumattomien yritysten anteihin. Moni lukija on kysellyt minulta tekstiä listautumattomiin yrityksiin sijoittamisesta ja pyrin saamaan yhteistyötekstin Springvestin kanssa jossain tulevaisuudessa. Tamturbon nykyinen antihinta on pienempi kuin Springvestin antiin osallistuneiden maksama hinta (4,2€), joten sinänsä kyseessä ei ole aiemmin ollut hyvä sijoitus, joka kertoo hyvin siitä, kuinka listaamattomiin osakkeisiin sijoittaminen on vielä tavallistakin sijoittamista haastavampaa.

Entäs minä ja oma antiin osallistumiseni? Kuten muutaman edellisenkin annin, olen tämänkin jättämässä väliin. Tamturbo on yrityksenä oikeastaan niin kaukana omasta sijoitusstrategiastani kuin mahdollista, koska se on haastaja markkinassa ja suurimmaksi osaksi se on uskomiscase, koska päämarkkina, jossa Tamturbo ajattelee toimivansa on täysin jakamaton.

Hienointa tässä casessa onkin, että kyseessä voi olla täydellinen jackpot tai täydellinen epäonnistuminen – tai jotain siltä väliltä. Mutta mielestäni Tamturbo sopii vain sijoittajille, jotka hakevat sijoituksillaan tavallista korkeampaa tuottoa – sekä riskiä.

Yhteenveto

Yleensä olen edes varovaisen optimistinen uusien listautumisantien suhteen, mutta Tamturbo vaikuttaa monin tavoin enemmän spekuloinnilta kuin sijoittamiselta. Yritys ei ole päässyt aikaisempiin tavoitteisiinsa, on aidosti vasta lähtökuopissaan (mutta on silti jo listautumassa) ja kasvaa hurjaa tahtia samalla kuitenkin tehden paljon tappiota.

Toivon jokaiselle suomalaiselle yritykselle menestystä, koska jokainen suomalainen menestynyt yritys on voitto myös suomalaiselle yhteiskunnalle, mutta Tamturbon asema haastajana on aidosti vaikea. Jään kuitenkin innolla seuraamaan Tamturbon tarinaa ja katsomaan mihin homma kehittyy vuosien varrella – ja jos suunta näyttää aidosti oikealta, saatanpa hypätä mukaankin. Ehkä tästä tulee uusi Revenio? Ehkä ei.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

4 kommenttia artikkeliin ”Uusi yritys pörssiin kesken koronakriisin – Tamturbo osakeanti analyysi”

  1. Hyvä kirjoitus! Olen tähän itsekin jonkin verran perehtynyt ja vaikuttaa siltä ettei tämä ole edes spekulointia vaan toiveajattelua. Inderesin keskustelupalstalta löytyy mielenkiintoinen ketju aiheesta (muistakaaa lähdekritiikki). Jatkuva ennusteen alittaminen ja toistuvat annit eivät ole ainoa punainen lippu tässä firmassa. Liikevaihtoa on kasvatettu juuri 2019 lopussa ihme puliveivaamisella eikä yrityksen mullistavalle teknologialle taida olla edes patenttia.

    Tätä lukiessa tuli mieleen tapaus viime kesältä. Springvest oli jostain kaivanut puhelinnumeroni ja muistaaksenii juuri tätä firmaa kaupustelivat. Osakkeita puhelinmyyntinä!

    Mielenkiinnolla seuraan minäkin. Ostopaikka paremmalla tuotto/riski suhteella tulee varmasti myöhemmin jos tästä mitään on tullakseseen.

    Vastaa
    • Kiitos! Joo Inderesin ketjua tulikin jonkun verran selattua tätä kirjoituta varten, tosin juuri tuon lähteiden tarkistamisen puutteen takia en halunnut kaikkea sitä nostaa tässä kirjoituksessa. Hyvä huomio, että teknologialla ei ole patenttia, tällaiset yritykset kuitenkin keskimäärin selviävät vain ja ainoastaan patentin takia.

      Haha, mielenkiintoista tuo Springvest-kokemuksesi! Täytyypi tosiaan ottaa Springvestiin yhteyttä, jos saisin puolueettoman kaupallisen yhteistyökirjoituksen tehdä heidän kanssaa. Jos ei onnaa, niin sitten pitää kirjoitella listamaattomiin osakkeisiin sijoittamisesta ihan muuten vain.

      Vastaa

Jätä kommentti