Tämän takia valitsin OP Kevytyrittäjän blogitulojen laskuttamiseen

Kaupallinen yhteistyö: OP Kevytyrittäjä

Siitä lähtien kun aloin tekemään kaupallisia yhteistyötä blogissani, oli minulla kaksi vaihtoehtoa: perustaa oma yritys tai käyttää erilaisia netin laskutuspalveluita. Kiinnostuin oman yrityksen perustamisesta ja aloinkin ottamaan selvää yrityksen perustamisesta käytävästä paperisodasta sekä kirjanpidon säädöksistä ja mitä kaikkea yrityksen perustamisessa oikeasti piti tietää ja muistaa.

Voin myöntää, että jäin kaiken tiedon alle ja motivaationi perustaa yritys muuttui olemattomaksi – kaikki se vaiva ja paperisota ei olisi yrityksen perustamisen arvoista niin kauan kuin tienaan sivutöillä kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin päivätyölläni.

Hetken kirosin, että miksi sivutoiminen yrittäminen on tehty niin vaikeaksi Suomen byrokratiakoneistossa, mutta sitten muistin, että olin törmännyt jossain termiin kevytyrittäjä.

Aloin tutustua kevytyrittämiseen ja nopeasti olikin päivänselvää, että tämä oli juuri se, mikä sopi omaan tilanteeseeni parhaiten.

Kevytyrittäjyys – mitä se käytännössä on?

Kevytyrittäjä voi olla niin päätoiminen kuin sivutoiminen yrittäjä. Omassa tilanteessani sivutoimisena yrittäjänä palvelu onkin täydellinen, koska pystyn kevytyrittäjänä luoda itse laskut ja laskuttaa helposti OP Kevytyrittäjän käyttöliittymästä sen sijaan, että loisin laskut itse alusta asti.

Usein kevytyrittäjä ei myöskään itse perusta yritystä vaan hän joko toimii työntekijänä firman kautta – tai kuten OP Kevytyrittäjässä – palvelu tekee sinulle oman y-tunnuksen ja hoitaa firman byrokratian pyörittämisen puolestasi.

Kevytyrittäjyyden suosio kasvaa etenkin länsimaissa räjähdysmäisesti digitaalisuuden ja työelämän yleisen pirstaloitumisen takia. Kevytyrittäjyyden kauneus onkin mielestäni siinä, että sitä voi tehdä niin kokoaikaisesti kuin sivutoimisestikin – edes päätoimiselle yrittäjälle OP Kevytyrittäjä ei ole välttämättä yhtään sen kalliimpi kuin oman toiminimen pyörittäminen ja kirjanpitopalvelujen ostaminen.

Monelle freelancerille kevytyrittäjyys antaa lisää aikaa tehdä itse työtä ja poistaa paperisotaan käytettyä aikaa yrittäjyydestä – joka on mielestäni se stressaavin ja ärsyttävin vaihe yrittämisessä.

Miksi valitsin juuri OP Kevytyrittäjä palvelun?

Tiedät minut. Haluan kuluttaa vähemmän. Ja tienata enemmän. Ja arvostan sitä, että en joudu kuluttamaan aikaani turhaan. Ja juuri siksi valitsin OP Kevytyrittäjä palvelun kevytyrittäjäpalveluiden heinäsuovasta. Seuraavassa pääsyyt sille, miksi päädyin tekemään sivutyöni – sekä tämän kirjoituksen – OP Kevytyrittäjän, enkä minkään muun palvelun kanssa.

Jos olet koskaan miettinyt, että haluaisit saada sivutuloja yrittäjänä blogin tai muun sivutekemisesi kautta, kannattaa sinun lukea tämä, koska opit varmasti uusia asioita – niin minäkin tein – kun palveluun tutustuin.

Kaikki lähtee siitä, miten OP Kevytyrittäjä eroaa monesta muusta kevytyrittäjäpalvelusta. OP Kevytyrittäjässä sinulle tehdään oma y-tunnus ja toiminimi eli olet ihan aito yrittäjä myös lain edessä. Monessa muussa palveluissa olet kevytyrittäjäpalvelun työntekijä lakiteknisesti, joka tarkoittaa, että laskuttamasi summasta palvelu vähentää asioita kuin vakuutukset ja työnantajamaksut.

Rekisteröitymällä palveluun saatkin oman Y-tunnuksen veloituksetta. Käytännössä ainoa kulu palvelusta on OP Kevytyrittäjän ottama 5% osuus jokaisesta maksetusta laskusta. Tähän 5%:iin kuuluu kaikki OP kevytyrittäjän palvelut kuten y-tunnuksen rekisteröiminen.

Parastahan on se, että mikäli sivuyrittäjälle osuisi hyvä vuosi ja liikevaihto nousisi yli 30 000 euron, OP Kevytyrittäjä antaa sinulle loppuvuoden ilmaiseksi eikä laskuta edes 5%:n laskutuspalkkiota.

Käytännössä tämä etu on niin hyvä, että OP Kevytyrittäjä palvelun kautta voi tehdä ihan kokoaikaistakin yrittäjyyttä, sillä usein maksat joka tapauksessa kirjanpidosta lähes yhtä paljon, jos et sitä itse tee.

Palvelu hoitaakin käytännössä puolestasi kaiken kirjanpidon, paperityöt, veroilmoitukset sekä -maksut – ja mikä parasta, palvelu sopii kaikkien pankkien asiakkaille, eli sinun ei tarvitse edes olla OP:n asiakas palvelua käyttääksesi.

Mitä muita etuja oman y-tunnuksen omaamisessa ja sen avulla laskuttamisessa sitten on? Aika paljon.

1. 5% yrittäjän veroetu

2017 vuoden alussa astui voimaan yrittäjävähennys, joka koskee vain toiminimiyrittäjiä, avoimia yhtiöitä sekä kommandiittiyhtiöitä. Koska OP Kevytyrittäjä palvelu tekee sinusta toiminimiyrittäjän, olet oikeutettu tähän etuun.

Yrittäjävähennys on käytännössä viisi prosenttia tulosta, joita yrittäjänä saat ja verottaja laskee tämän osuuden puolestasi.

Käytännössä yrittäjävähennys toimii seuraavasti.

Sanotaan, että toiminimeni tulos tältä vuodelta olisi sama kuin vuoden alussa asettamani tavoite – 17 000 euroa. Yrittäjävähennys on 5% tästä tuloksesta, eli 0,05 x 17 000 euroa = 850 euroa. Kiitos yrittäjävähennyksen, verotettavani tuloni onkin 17 000 – 850 euroa eli vain 16 150 euroa.

Tämä on merkittävää etenkin sivuyrittäjälle, koska toiminimen tulot lasketaan mukaan vuoden kaikkiin tuloihini ja verotus kuitenkin kiristyy tulojen noustessa kovaa tahtia – etenkin jos saavutan 100 000 euron bruttotulot.

2. ALV-alarajahuojennus

Ennen OP Kevytyrittäjää en ollut kuullut edes koko termiä, mutta tämä on ehkä se suurin syy, miksi OP Kevytyrittäjä on taloudellisilta spekseiltään niin ylivertainen verrattuna muihin palveluihin. Tulossa siis lakitekstiä, mutta hold-on, sillä tämä on kerrankin rahan arvoista lakitekstiä.

Suomessa yritys muuttuu ALV-velvolliseksi siinä kohtaa, kun vuoden liikevaihto ylittää 10 000 euroa. ALV-rekisteriin kannattaa kuitenkin liittyä heti 0:kin euron liikevaihdolla, koska olet oikeutettu ALV-alarajahuojennukseen alusta asti. Tämä tarkoittaa sitä, jos laskutat alle 10 000 euroa vuoden sisällä, saat kaikki ALV:t takaisin eli parhaimmassa tapauksessa 2400 euroa.

Käytännössä ALV-velvolliseksi muuttuminen tarkoittaa, että laskuttaessa asiakasta, yrittäjän pitää sisällyttää hintaan ALV tyyliin ”600€ + ALV 24%”. Oma tavoitteeni tämän vuoden sivutuloille on 17 000 euroa.

Suomen valtio on kuitenkin ollut kaukaa viisas ja päättänyt tukea sivuyrittäjyyttä luomalla arvonlisäveron alarajahuojennuksen, joka on verohelpotus niille yrittäjille, joiden liiketoiminta on pientä. Huojennuksen voivat saadakin sellaiset yrittäjät ja yritykset, jotka kuuluvat arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja joiden tilikauden (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa.

Ainakin tänä vuonna toiminimeni liikevaihto tulee olemaan todennäköisesti alle 30 000 euroa ja yli 0 euroa, joten tulen saamaan helpotusta tästä – eli suomeksi tulen saamaan osan yritysten maksamista arvonlisäveroista itselleni! Eli jos vaikka laskutan 1 000€ + ALV 24% ja saan puolet ALV:sta takaisin, oikeat tuloni ovatkin 1 120€!

Ei ollenkaan hullumpi veroetu ja sen sijaan, että joutuisin laskemaan tarkkaan ja pohtimaan sitä, että kannattaako ALV-rekisteriin kuulua ja mitä, miksi ja milloin. Kun laskutan OP Kevytyrittäjän kautta, tapahtuu kaikki tämä automaattisesti. Tämän lisäksi palvelu hakee myös ALV-alarajahuojennuksen automaattisesti verottajalta takaisin ilman, että joudun itse käymään verottajan kanssa paperisotaa.

3. Yrittäjänä voit vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät kulut 

Eli koska olen y-tunnuksellinen yrittäjä toiminimellä, pystyn vähentää liiketoiminnan kulut voitoista – mikä vähentää siis verotaakkaani. Jos mietitään, millaisia kustannuksia esim. Omavaraisuushaasteen pitämisestä minulle koituu, niin etu on selkeä:

a) Omavaraisuushaasteen domain (10€ vuodessa)
b) Hosting-palvelu (n. 120€ vuodessa)
c) Sivuston palomuuri ja tietoturva (n. 300€ vuodessa)
d) Internet-kulut (n. 60€ vuodessa)
e) Työhön käytettävät välineet (kuluja syntyy kunhan ostan uuden tietokoneen tai muita välineitä)

Kaikki nämä kolme asiaa olivat sellaisia, joista en henkilökohtaisesti ollut edes tietoinen, ennen kuin aloin sivutoimiseksi yrittäjäksi. Mukavinta tässä onkin se, että minun ei olisi asioista edes tarvinnut tietää, koska suurimman osan OP Kevytyrittäjä hoitaa automaattisesti puolestani ja toisaalta vuoden lopussa palvelu muistuttaa aina lisäämään yrityksen kulut, jotta palvelu voi tehdä oikean veroilmoituksen puolestasi.

Verokuviot saattavatkin siis kuulostaa edelleen monimutkaisilta, mutta pointti on tämä – myös sivuyrittäjän kannattaa omata oma y-tunnus, koska siitä saa huomattavia rahanarvoisia etuja verottajalta.

Enemmän aikaa on enemmän rahaa

Vaikka OP Kevytyrittäjä palvelu on hyvä kustannusrakenteeltaan ja omalla y-tunnuksella laskuttaminen on pelkkää voittoa, minulle ylivoimaisesti tärkeintä palvelussa oli sen säästämä aika.

Suomen paperisotakulttuuri on sivuyrittäjille aivan karmea ja palvelun avulla säästämäni aika, hermot sekä vaiva ovat kultaakin kalliimpia – näin minulla on myös huomattavasti enemmän aikaa sivuyrittää ja keskittyä itse päätyöhöni, bloggaamiseen.

Aika on äärimmäisen tärkeä asia sivuyrittäjälle, koska jokainen meistä viettää kuitenkin 8 tuntia sängyssä ja usein yli 8 tuntia päivässä siinä päätyössä. Minulla on huomattavan rajattu määrä aikaa Omavaraisuushaasteen kirjoittamiseen. Aika, jota minulla ei ollut, esti pitkään tekemästä bloggaamisesta hieman ammattimaisempaa, koska minulla ei yksinkertaisesti ollut aikaa ja jaksamista selvittää kaikkia sivuyrittämisen kommervenkkejä.

Yhteenveto

Olit sitten sivutoiminen bloggari, valokuvaaja, vapaa kirjoittaja tai ihan mikä tahansa freelancer, voin suositella OP Kevytyrittäjää sinulle täysin rinnoin. Ei ole sattumaa, että palvelu kasvoi viime vuonna 40%:n tahtia ja on jo nyt yksi Suomen suurimmista kevytyrittäjäpalveluista vain pari vuotta perustamisensa jälkeen.

Jos siis olet miettinyt, että haluaisit alkaa sivutoimiseksi yrittäjäksi ja perustaa aivan oman yrityksen, mutta olet todennut, että se on liian vaivalloista, OP Kevytyrittäjä on mielestäni markkinoiden paras palvelu näiden ongelmien ratkomiseen.

Kannattaa yrittää kevytyrittämistä. Voin sanoa jo näin semilyhyen kevytyrittäjäkokemuksen perusteella, että tämä on antoisaa, opettavaista – ja mikä parasta – helppoa sekä tuottavaa.

Jos sinulla heräsi ajatuksia tai kysymyksiä kevytyrittäjyyteen liittyen, laita kommenttia tai kysymyksiä!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

8 kommenttia artikkeliin ”Tämän takia valitsin OP Kevytyrittäjän blogitulojen laskuttamiseen”

 1. Olin itsekin ns. kevyt yrittäjä monta vuotta ja sen on hyvä tapa,jos vasta aloittelee yrittäjyyttä. Juurikin Freelancer-työhön sopii. Nyt vaihdoin systeemiä kun ostin isän vanhan yrityksen.

  Vastaa
  • Juurikin näin! Kevytyrittäjyys on hyvä tie oikeaan yrittäjyytteen. Olen varma, että tulen itsekin jossain kohtaa ihan ”oikean” yrityksen perustamaan kunhan kasvan ja elämäni menee eteenpäin, mutta näin yrittäjyyden alussa kevytyrittäjyys on superkätevää.

   Vastaa
  • Palvelun käytön on suhteellisen helppoa ja ilmaista. Palvelussa on tarjolla lomake, joka pitää täyttää ja OP tekee loput puolestasi. Näyttää myös siltä, että saat samalla y-tunnuksella jatkaa toiminimellä toimimista, jos haluat sen säilyttää myös OP:n palvelun ulkopuolella.

   Vastaa
 2. Alkaa kyllä kuulostaa houkuttelevalta tuollainen kevytyrittäjyys järjestelynä. Olen miettinyt jo jonkin aikaa, että alkaisin myymään omia käsitöitä, joita nyt ihan harrastuksen vuoksi on alkanut kertyä nurkkiin. Mietin ensin, että pitääkö sitä varten sitten perustaa toiminimi vai olisiko joku helpompi ratkaisu. Ehkä juuri tällainen kevytyrittäjyys olisi sitten sellainen.

  Vastaa
  • Kevytyrittäjyys on kyllä varmasti juuri tuollaiseen pienyritystoimintaan ihan täydellinen. Ei vie turhaa näiden käytännön asioiden pyörittäminen aikaa ja palvelu ei vedä liikaa välissäkin. Kun itse blogijuttuja hoitanut OP-kevytyrittäjän kautta, niin ei ole kuin hyviä kokemuksia. Ja parasta on ehkä se, että jos bisnes kasvaisi niin isoksi, ettei sitä OP-kevytyrittäjän kautta kannattaisi hoitaa, tavalliseen tilitoimistoon siirtyminen on helppoa, koska y-tunnus on jo valmiina.

   Vastaa

Jätä kommentti