Vår Energi listautumisanti-analyysi

Vår Energin listautumisanti ei ole suomalainen IPO, mutta monen lukijan antianalyysiä siitä pyytäessä, päätin itsekin antiin tarkemmin perehtyä. Toinen syy, miksi annista päätin kirjoittaa on se, että Vår Energi on mielenkiintoinen yritys, kun inflaatio laukkaa ja energiayritysten osakkeet ovat mielenkiintoisempia kuin pitkään aikaan. Inflaatio näkyy aina myös energian hinnoissa vahvasti, mikä tekee perinteisestä infrastruktuuriosakkeista mielenkiintoisia.

Vår Energin
osakeanti alkoikin jo maanantaina 7.2.2022 ja siihen voi osallistua viimeistään ensi viikon tiistaihin 15.2.2022 mennessä

Kaupankäynti Oslon päälistalla Vår Energin osakkeella alkaa arviolta 16.2.2022 ja pääjärjestäjänä ja antipaikkana toimii tuttuun tapaan Nordnet (jolloin suomalainenkin voi tähän antiin osallistua).

Vår Energin liiketoiminta

Vår Energi syntyi vuonna 2018, kun jättimäiset energiayhtiöt Point Resources sekä Eni Norge yhdistyivät. Vår energi keskittyy ennen kaikkea öljyn ja kaasun etsintään Norjan alueella (merissä) ja ennen antia sen pääomistajina toimii Eni (69.85%) ja HitecVision (30.15%). Kauniimmin sanottuna Vår Energi on Norjan mannerjalustalla toimiva öljy- ja kaasuyhtiö. Yhtiöllä on monipuolinen portfolio öljykenttäomistuksia ja käynnissä olevia kehitysprojekteja ja se onkin löytänyt uusia öljylähteitä Norjan merien alueelta jo puoli vuosisataa.

Omien sanojensa mukaan yhtiön tavoitteena on olla Norjan mannerjalustan turvallisin toimija, haluttu yhteistyökumppani, oman alansa johtaja kestävässä kehityksessä ja nettopäästötön tuottaja vuoteen 2030 mennessä – kova tavoite puhtaalta öljy- ja kaasuyhtiöltä. Vår Energillä on tällä hetkellä yli 900 työntekijää ja omistusosuuksia 35 tuotantokentässä, joiden päiväkohtainen tuotanto oli 247 000 öljyekvivalenttibarrelia (boe) vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä. Tavoite on kasvattaa tämä tuotanto aina 350 000 boe:hen vuodessa vuoteen 2025 mennessä.

Alta löytyy kuva, joka avaa Vår Energin maantieteellistä toimintaa. Viimeksi vuoden 2020 kesäkuussa, Vår Energi löysi ison öljy- ja kaasukeskittymän Balder Fieldiltä aivan Norjan eteläosan lähettyviltä (kuvassa kohta A).

Kokoluokaltaan voidaan puhua norjalaisesta öljyjätistä, sillä kuten yllä mainittu, Vår Energi tuotti esimerkiksi pelkästään vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 247 000 barrelia öljyä vastaavia tuotteita – päivässä. Tästä 37% oli maakaasua ja Vår Energi onkin Norjan toiseksi isoin maakaasun viejä.

Vår Energin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Vår Energin osakkeen listautusmishinta: 28-31,5 Norjan kruunua (2,78-3,13€/osake)
Vår Energin markkina-arvo listautumisen jälkeen: 70-79 miljardia Norjan kruunua (6,85-6,95 miljardia euroa)
Liikevaihto 2020: n. 27 miljardia Norjan kruunua
Liikevoitto 2020: – 5,5 miljardia Norjan kruunua
P/E-luku 2020: Negatiivinen
Osinkotuotto 2022: 8-9%

Koska Vår Energista oli täyden vuoden luvut saatavilla vain koronavuodelta 2020, näyttää etenkin liikevoitto turhan mollivoittoiselta yllä. Oikeasti Vår Energi on kannattava yhtiö ja kassavirta olikin viimeisen 12 kuukauden ajalta n. 4,3 miljardia Norjan kruunua positiivinen. Kuten alussa mainitsin, Vår Energi listautuu mielenkiintoiseen aikaan, sillä niin maakaasun kuin öljyn hinnat ovat olleet kovassa nousupaineessa etenkin viime kuukausina, mikä näkyy suoraan positiivisena Vår Energin liiketoiminnassa.

Raakaöljyn hinta on noussut vuodessa yli 50% ja maakaasun hinta on heilahdellut rajusti, ja parhaimmillaan jopa tuplaantui vuoden takaisesta, mutta on asettunut nyt n. 20% korkeammalle kuin vuosi sitten. Monihan meistä näkee tämän samaisen kehityksen aina auton tankkausasemilta kodin lämmittämiseen. Energia on kallistunut merkittävästi koronan synnyttämän elvytyksen myötä ja siinä häviäjinä on tavallinen kuluttaja, voittaja taas Vår Energin kaltaiset yritykset.

Tavoite Vår Energillä on edelleen kasvaa, myös yritysostoksilla niillä alueilla, joilla se jo toimii. Kasvutavoitteet on kuitenkin selvästi asetettu sen mukaan, että raaka-aineiden hinnat pysyvät hyvällä tasolla eivätkä laske pitkällä aikavälillä. Vår Energin kaltaisten yhtiöiden analysointi ja tulevaisuuden ennustaminen on siitä aina hankalaa, että ne eivät voi hallita kohtaloaan edes itse monelta osin, vaan ne ovat aina herkkiä raaka-aineiden ja energian hinnan heilahtelulle.

Ehkä mielenkiintoisin luku Vår Energin talousluvuissa on kuitenkin sen osinko. 8-9% osinkotuotto ei ole kirjoitusvirhe. Vår Energi on luvannut maksaa n. 7 miljardin Norjan kruunun edestä osinkoja vuonna 2022. Tämä nostaa lopullisesti markkina-arvosta riippuen parhaimmillaan Vår Energin osinkotuoton jopa 9%:iin – mikä on aivan järkyttävän korkea (ja samalla kestämätön taso oikeasti pitkällä aikavälillä, koska energian hinta tulee myös aikanaan laskemaan).

Ei ole sattumaa, että Vår Energi lupaa korkeita osinkoja juuri listautumisvuodelleen, koska sillä jos jollain saa sijoittajat kiinnostumaan. Viimeisen kolmen vuoden aikana Vår Energi on jakanut keskimäärin 6 miljardin vuositahtia osinkoja, joka sekin olisi nykyhinnalle korkea osinkotuotto. Tämän lisäksi Vår Energi tarjoilee osinkoja neljänneksittäin, eikä vain kerran vuodessa monen suomalaisen yhtiön tapaan.

Vår Energissä kannattaa kuitenkin kiiltävästä osinkotuotosta huolimatta varoa astumasta liiallisen osinkotuoton ansaan. Joillain epäonnisilla sijoittajilla saattaa olla mielessä vielä tapaus Seadrill (joka vuokrasi öljylauttoja), jossa moni pohjoismaalainen sijoittaja poltti näppinsä. Tämä johtui siitä, että öljyn hinnan ollessa korkealla ja Seadrillin maksaessa äärimmäisen korkeita osinkoja, sijoitus näytti täydelliseltä. Kun öljyn hinta kuitenkin laski, Seadrillin erittäin vivutettu tase ei enää kestänyt, ja osinko leikattiin täysin pois – samalla romahduttaen osakkeen kurssin ja pitemmällä aikavälillä ajaen Seadrillin konkurssimenettelyyn.

Vår Energi ei ole aivan yhtä syklinen ja korkealle vivutettu kuin Seadrill, joten konkurssin uhka ei ole Vår Energillä samanlainen – onhan se pystynyt tuottamaan positiivista kassavirtaa myös tasaisella 50-60 dollarin öljyn barrelihinnalla – kun tällä hetkellä barrelin hinta kutittelee jo 100 dollarin tasoja.

Vår Energin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Vår Energin anti on kooltaan n. 7 miljardia Norjan kruunua. Annissa myydään 220 miljoonaa jo olemassa olevaa osaketta nykyomistajien toimesta ja tämän lisäksi 55 miljoona lisäosaketta samojen osakkeenomistajien toimesta. Annissa myydäänkin vain n. 13% koko yhtiön osakkeista bonusosakejärjestelmä mukaan lukien, joten nykyiset omistajat Eni ja HitecVision jäävät edelleen merkittävään asemaan yhtiön omistajina.

Annissa on kuitenkin isojen osinkotuottojen lisäksi yksi äärimmäisen mielenkiintoinen ja outo juonenkäänne. Yleisöannissa merkinnän tehnyt yksityissijoittaja saa yhden bonusosakkeen jokaista kymmentä sijoittajalle allokoitua osaketta kohden edellyttäen, että sijoittaja ei myy yhtäkään tälle allokoiduista osakkeista listautumista seuraavien 12 kuukauden aikana. Bonusosake on Vår Energin osake, joka myönnetään vastikkeetta. Bonusosakkeet toimitetaan noin vuoden kuluttua listautumisesta ja ne tulevat osakkeita listautumisannissa myyviltä tahoilta eli nykyisiltä pääosakkeenomistajilta. Eli esimerkiksi, jos saat annissa 30 osaketta, saat 12 kuukauden päästä 3 lisäosaketta ns. kaupan päälle.

Käytännössä Vår Energi siis pyrkii välttelemään tällä ratkaisulla pikavoittojen hakijoita ja haluaa yleisöannissakin pitkäaikaisia sijoittajia. Tämä on harvinaisen virkistävä asia. Annissa on myös se huomattavaa, ettei siinä luoda yhtään uusia osakkeita, eli anti ei ole tapa kerätä Vår Energille lisää rahaa (joka nykyisellä osinkoprosentilla olisi muutenkin tuntunut hullulta), vaan kyseessä on vain nykyisten omistajien omistusosuuden kevennys.

Minimimerkintä Vår Energin annissa 375 osaketta eli n. 1 100 euroa osakkeen lopullisesta hinnasta johtuen. Vår Energin antiin voikin osallistua tuttuun tapaan Nordnetin verkkosivuilla Nordnetin käyttäjätunnuksilla myös Suomesta käsin.

Osallistunko minä Vår Energin osakeantiin?

En. Suurimpana syynä ei kuitenkaan ole se, etteikö IPO olisi mielestäni mielenkiintoinen ja potentiaalinen etenkin nykyisessä makrotalousympäristössä. Syyt ovat tällä kertaa pitkälti henkilökohtaisia eli oman käteiskassani pienuus (syyn käteiskassani pienuuteen avaan maanantain kirjoituksessa) sekä ulkomaalaiset osingot ja niiden verotus – etenkin Norjalaisten osakkeiden osalta.

Vår Energin osingot eivät automaattisesti verotu Norjasta suomalaiselle arvo-osuus- tai osakesäästötilille oikein, joten osinko-osakkeeksi profiloituva aiheuttaa myös päänvaivaa suomalaiselle sijoittajalle, joka ei omista erittäin merkittävää määrää osakkeita. Parinkymmenen euron menettäminen Norjan verottajalle ei himota, mutta onneksi, jos anti kiinnostaa, voi rekisteröityä etukäteen Norjan veroviranomaisille, jolloin sinulta pidätetään vain 15 prosenttia osingoista ylimääräisen 25:n sijaan. Ohjeet rekisteröitymiseen löydät täältä ja näin osinkojen verotus menee myös oikein, eikä sinulta veroteta liikaa Norjan veroviranomaisten toimesta.

Jos siis osallistut antiin ja aiot olla pitempiaikainen osakkeenomistaja, suosittelen rekisteröitymään ohjeiden mukaisesti etukäteen Norjan verottajalle.

Kaiken tämän lisäksi bonusosakeoptio on sellainen, että pelkästään sen takia tämä osakeanti kiinnostaisi kokea ja nähdä, miten kurssi käyttäytyy pitemmällä aikavälillä. Vaikka en antiin osallistu, tulen Vår Energia varmasti seuraamaan sivusilmällä myös listautumisen jälkeen.

Yhteenveto Vår Energin listautumisannista

Vår Energin anti on etenkin näin sijoitusnörtille täyskunnari. Siinä on monen mielestä kuolevaa toimialaa (öljy ja maakaasu kun eivät ole niitä ympäristöystävällisimpiä asioita maailmassa), äärimmäisen korkea osinkotuotto sekä hieno porkkana, joka kannustaa ennen kaikkea pitkäjänteiseen sijoittamiseen myös yksityissijoittajia. Sanoisinkin, että jos listautumisanneissa on yleensä jotain outoa, on se outo usein negatiivista. Tällä kertaa kuitenkin uskallan sanoa, että nämä annin outoudet kääntyvät Vår Energin osalta edukseen.

Vår Energi onkin mielenkiintoinen sijoitus energia-alalle, joka on ilmastonmuutoksen kanssa megatrendejä vastaan. Viime vuonna pörssiin listautui paljon mm. sähköautoihin liittyviä sekä muita vastuullisen teknologian firmoja. Nähdäänkö tänä vuonna enemmänkin ns. vanhoja mammutteja listautuvan pörssiin, kun talousympäristö on muuttunut niin paljon? Saa nähdä, mutta tuskin, ja Vår Energin anti jääkin harvinaisuudeksi.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Vår Energi listautumisanti-analyysi”

 1. Osallistuin antiin ja sainkin jonkin verran osakkeita. Olen aika tuore ”sijoittaja” ja jäin ihmettelemään, että pitääkö minun tosiaan tulostaa tuo Norjan verovirannomaisten lomake ja postittaa se Norjaan, jotta osinkoverotus menee oikein… Vai enkö vain osaa löytää sähköistä asiointia 😀

  Vastaa
  • Joo tosiaan näin hullusti se on! Ulkomaalaisten veroviranomaisten kanssa paperi on aina lähes ainoa toimintatapa. Itsekin aikanaan täytellyt ja lähetellyt papereita Saksan veroviranomaiselle. Pistää arvostamaan Suomen verovirastoa ja järjestelmää ihan uudella tapaa, koska ollaan kyllä oikeasti maailman huipulla sen digitalisoinnissa,

   Vastaa
    • Nordnetissä tuo Pohjoismaat taitavat itse asiassa olla poikkeus juuri siksi, että heillä on aktiivista toimintaa siellä. Vaikka Danskellaki ja Nordealla käsittääkseni toimintaa on Norjassa, siellä osingot eivät oikein aina mene. Eli uskoisin, että tuo Nordnet on poikkeus myös tässä Norja-verotuksessa ja uskoisin tuota Nordnetin omaa sivua, että verotus menee niiden osalta oikein ilman turhaa lisätyötä!

     Vastaa
    • 1.1.2019 alkaen Norjan veroviranomaiset muuttavat toimintatapojaan ulkomaille verovelvollisten henkilöiden saamien osinkojen lähdeverokohtelun osalta.

     Tämä vaikuttaa suomalaiseen sijoittajaan siten, että norjalaisen yhtiön jakamasta osingosta tullaan jatkossa pidättämään 25 %:n lähdevero aiemman 15 %:n sijaan.

     Liikaa perittyä lähdeveroa on mahdollista hakea takaisin Norjan veroviranomaisilta. Ilman takaisinperintää ”verohävikki” on 10 %, koska Suomen verottaja hyvittää ulkomaille maksetusta lähdeverosta vain verosopimuksen mukaisen osan.

     Lisätietoja ja ohjeet takaisinperintään löydät Norjan veroviranomaisen verkkosivuilta.

     Tälläisen viestin sain kun kysyin asiasta Nordnetiltä.

     Vastaa
     • Jes, kiitos paljon kun selvitit tuon. Nordnetin pitänee siis päivittää myös nettisivujaan, jos siellä ei tuota tietoa ollut selvästi esillä. Eli tuo kirjoittamani siis pätenee kaikkiin suomalaisiin pankkeihin ja sijoitustoimijoihin.

      Vastaa

Jätä kommentti