Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun on nyt ennakkotilattavissa!

Lupasin kuukausikatsauksessa viime viikolla ilmoitusluontoista asiaa ja tänään vuorossa on ensimmäinen. Seuraava kirjani Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun, on nyt ennakkotilattavissa!

Kirjan voi ennakkotilata kustantajani Tammen verkkokaupasta täältä. Blogilukijana ja ennakkotilaajan etuna saat kirjan hinnasta 20%:n alennuksen koodilla VAURASTUVIISAASTI20 !

Kirjan julkaisupäivä on asetettu runollisesti 10.10.2024 eli Aleksis Kiven päivälle, joka myös suomalaisen kirjallisuuden päivänä tunnetaan!

Saanen siis esitellä, Vaurastu Viisaasti – rahataidot haltuun.


Mistä kirja siis kertoo? Virallinen markkinointimateriaali kuvaa kirjaa seuraavasti:

Opi hallitsemaan omaa talouttasi.

Kuluta vähemmän. Tienaa enemmän. Sijoita säännöllisesti.

Aiheuttavatko oman talouden hallinta ja kulujen budjetointi sinussa epävarmuutta? Entä oletko joskus miettinyt, miten saisit parempaa palkkaa tai parempia töitä, muttet tiedä mistä aloittaa? Tai oletko kokeillut sijoittamista mutta lopettanut sen alkuunsa epäröinnin tai huonojen kokemusten takia?

Duunariperheestä ja nollavarallisuudesta ponnistanut Esa Juntunen on kasvattanut itselleen yli puolen miljoonan euron varallisuuden kolmekymppisenä ilman perintöjä, pikavoittoja tai muitakaan oikoteitä. Vaurastu viisaasti -kirjassa hän kertoo käytännönläheisesti, kansantajuisesti sekä konkreettisin ja henkilökohtaisin esimerkein, miten sinäkin pystyt lähtötilanteestasi riippumatta saamaan taloutesi kuntoon ja nostamaan sen tasolle, jota et ehkä ole edes pitänyt mahdollisena.

Matka vaurauteen alkaa luopumisesta ja itsensä ja omien tarpeiden löytämisestä ja jatkuu oman uran ja tienaamispotentiaalin kehittämiseen. Juntusen opein sinäkin voit oppia hallitsemaan rahaa ja tekemään siitä työkalun juuri sinun näköisesi elämän toteuttamiseksi.


Tämä tiivistääkin hyvin kirjan perusidean. Kirja on siis ennen kaikkea kirja henkilökohtaisesta taloudesta ja sen parantamisesta. Siinä, missä Viisas Sijoittaja julkaistiin keskellä erittäin mollivoittoista pörssiä, koen, että Vaurastu viisaasti -kirjan ajoitus taas osuu ajallisesti huomattavasti parempaan kohtaan.

Henkilökohtaisen talouden hallinta ei ole koskaan ollut niin tärkeää kuin tänään korkeiden korkojen, julkisen talouden leikkausten ja heikon talouskasvun aikaan. Näyttää myös siltä, että tämä asia ei ole itsestään korjaantumassa, vaan todennäköisesti henkilökohtaisten taloustaitojen merkitys omaan elämänhallintaan tulee vain korostumaan kaikilla meillä tulevaisuudessa.

Uskon, että tämä kirja pystyy aidosti muuttamaan kenen tahansa elämän parempaan, jos sisäistää edes murto-osan kaikista niistä opeista, joita olen kirjaan upottanut. Jos en tähän olisi uskonut, en olisi kirjaa edes kirjoittanut.

Koen, että tämä oli myös niin sanotusti viimeisiä hetkiä, kun pystyin aidosti asiasta kirjoittamaan, koska olen polun käynyt duunariperheestä ja nollasta aina nykyiseen pisteeseen. Matkalla on ollut aivan valtava määrä oppia ja omien ajatusten kypsymistä sekä muuttumista, joten toivon, että kirja pystyy tekemään tästä matkasta kaikille sen lukeneille huomattavasti helpomman.

Kirjan nimi Vaurastu viisaasti syntyi suhteellisen helposti, kun haluttiin joku yhteys edellisen kirjan ja kirjailijan välillä. Sama pätee myös kirjan kanteen, joka on todennäköisesti erittäin tunnistettavasti allekirjoittaneen kirja ja tällä kertaa oli myös paljon enemmän oman visioni mukainen kuin Viisaan Sijoittajan kohdalla – vaikka toki Viisaan Sijoittajan kannestakin olen alkanut nyt myös tykkäämään.

Kirjan kannen synnystä täytyy mainita yksi asia, joka kertoo myös kirjan sisällöstä. Alkuperäinen kansi oli muuten samanlainen, mutta siinä oli nuoremman naishenkilön sijaan vanhempi naishenkilö. Halusin muuttaa tämän, koska en halua vahvistaa viestiä siitä, että vaurastuminen on mahdollista vain, jos tekee tätä koko elämänsä ja sitten eläkkeellä voi nauttia rahasta. Kun ottaa henkilökohtaisen talouden haltuun, vaurastuminen on mahdollista jo huomattavasti nuoremmalla iällä, mutta toki mahdollista (ja usein myös helpompaakin) myös vanhempana.

Katsotaankin kirjan tämänhetkistä sisällysluetteloa (pidätän pienet muutokset otsikoiden nimiin, sillä työstämme kirjaa vielä pari kuukautta kustannustoimittajan kanssa, vaikka kirja muuten onkin jo valmis).

JOHDANTO Elämästä, ei rahasta

OSA I: Rahan vallasta
Luku 1 Raha on tabu eli maailman arkisin asia
Luku 2 Rahan puute syö meitä sisältä päin
Luku 3 Lähipiirisi tekee sinusta rikkaan tai köyhän
Luku 4 Raha ja ihmissuhteet

Osa II: Kuluta vähemmän
Luku 5 Miksi kulutamme niin kuin kulutamme?
Luku 6 Kohtaa totuus – eli oma kulutuksesi
Luku 7 Kolme tietä oman kulutuksen haltuun ottoon
Luku 8 Hyvinvointi lisää pahoinvointia
Luku 9 Kuinka vähän on tarpeeksi?
Luku 10 Terveellinen ruoka ei ole kallista
Luku 11 Triviaaleista merkittäviin kulutuspäätöksiin

Osa III: Omista ja ota velkaa oikein
Luku 12 Valkoinen norsu tuhoaa taloutesi
Luku 13 Hyvä velka, paha velka
Luku 14 Koti – kuluerä vai sijoitus?
Luku 15 Vakuuta se, mitä sinulla ei ole varaa menettää

Osa IV: Tienaa enemmän
Luku 16 Missä on lasikattosi?
Luku 17 Nykyisen osaamisen maksimoiminen
Luku 18 Uralla eteneminen
Luku 19 Ammattiprofiilisi rakentaminen ja sen esiin tuominen
Luku 20 Työnhakua kaikissa elämän tilanteissa
Luku 21 Palkankorotuksesta neuvotteleminen
Luku 22 Työelämän kirjoittamattomat säännöt
Luku 23 Yrittäjyyden monet puolet
Luku 24 Sivutuloja lisätulojen saamiseksi
Luku 25 Raha, työ ja merkitys
Luku 26 Optimoi verosi ja maksimoi tulosi

Osa V: Sijoita yksinkertaisesti ja säännöllisesti
Luku 27 Viisaalle sijoittajalle vaurastuminen on väistämätöntä
Luku 28 Miten aloittaa sijoittaminen – askel askeleelta
Luku 29 Pankki on palveluntarjoaja, ei ystäväsi
Luku 30 Sijoitustapoja eri elämänvaiheisiin
Luku 31 Sijoitusmaailma tarjoaa loputtoman buffet-pöydän – valitse viisaasti

EPILOGI – Löydä tasapaino

Kirjassa on lukuja enemmän kuin Viisaassa sijoittajassa, mutta kirjan kokonaispituus on suunnilleen sama. Pyrin tekemään uudesta kirjasta alle 500-sivuisen ja useampi luku toivottavasti jaksottaa lukukokemusta myös hyvin.

Kirjoituskokemus Vaurastu viisaasti kanssa oli mielenkiintoinen. Henkilökohtainen talous on samaan aikaan helpompi aihe kirjoittaa tietokirja kuin sijoittaminen, mutta samaan aikaan vaikeampi. Syykin on yksinkertainen – sijoittaminen ei mene niin helposti tunteisiin.

Valmistauduin Vaurastu Viisaasti kirjoittamiseen sillä, että luin liioittelematta jokaisen henkilökohtaisen talouden kirjan, jota Suomessa on kirjoitettu viimeisen 30 vuoden aikana. Ja tähän päälle vielä läjän klassikoita Atlantin toiselta puolelta. Kirjoja kahlatessani ja paljon aiheesta keskustellessani sekä podcasteja kuunnellessani tajusin, kuinka vaikea aihe se oikeasti on kirjoittajalle.

Henkilökohtainen talous koskettaa ihan jokaista meistä, mutta samaan aikaan erilaisia elämäntilanteita on loputtomasti erilaisia. Miten kirjoittaa kirja, joka palvelee niin vastavalmistunutta, kolmekymppistä sinkkua, ruuhkavuosia elävää perheen vanhempaa sekä eläkeikää lähestyvää ihmistä sukupuolesta riippumatta? Haastavaa, sen voin sanoa. Mutta samaan aikaan voin sanoa, että olen äärimmäisen tyytyväinen kirjaan ja sen monipuolisuuteen.

Kirjalla oli esilukijoita myös moninkertaisesti enemmän jo kirjan alkuvaiheilla – juuri eri elämäntilanteista – että pystyin omia sokeita pisteitäni täyttämään ja samaan mahdollisimman kokonaisvaltaisia näkökulmia asiaan kuin asiaan.

Kirjassa on valtava määrä lempiasioitani, mutta haluan nostaa muutaman pointin, jonka saatat huomata myös itse sisällysluettelosta.

1. Tienaa enemmän-osa on kaikista pisin, koska se on se aihe, josta Suomessa puhutaan ylivoimaisesti vähiten ja jonka varmasti moni meistä kokee haastavimpana. Moni henkilökohtaisen talouden kirja ei edes juuri käsittele koko aihetta. Uskon, että koko kirjan tämä osa tarjoaa kenelle tahansa suuria oivalluksia oman tulopotentiaalin kasvattamiseen. Suomessa rahapuhe keskittyy edelleen äärimmäisen paljon lähinnä kuluttamiseen.

2. Henkilökohtaisen talouden kirjat rakastavat budjetointia. Mutta, jos olet lukenut blogiani pitkään, tiedät, etten ole koskaan itse budjetoinut. Syy on se, että en ole yksityiskohtainen suunnittelijaihminen. Tämä herättikin itseni siihen, että erilaiset persoonallisuustyypit tarvitsevat erilaisia tapoja saada oma talous hallintaan ja kakkososassa pystyn tarjoamaan tapoja, josta löytyy jokaiselle varmasti sopiva.

3. Avoin rahapuhe ja sen tärkeys. Olen koko kymmenvuotisen blogihistoriani avannut jokaisen euron taloudestani auki ja tulet törmäämään tähän teemaan kirjan jokaisessa osassa – ja kuinka monet ongelmat rahan kanssa eivät olisi olemassa, jos me kaikki vain puhuisimme rahasta avoimemmin.

4. Säästämisessä keskityn ennen kaikkea siihen, miksi kulutamme, miten kulutamme ja miten se oikeasti meihin vaikuttaa. On mielenkiintoista, miten kuluttaminen oikeasti vaikuttaa meihin ihmisinä jopa usein vähän yllättävillä tavoilla. Kirjan kakkososassa onkin perinteisen säästövinkkien sijaan (ja lisäksi), myös paljon kuluttamisen psykologiaa.

5. Innoissani olen myös luvusta 10, jossa pystyin taklaamaan laillistetun ravitsemusterapeutin (joka sattui lukemaan ensimmäisen kirjani) avulla ikuisen huhun siitä, että terveellinen ruoka olisi Suomessa kallista. Kirjan liitteistä löydätkin ravitsemusterapeutin luoman viikkoruokavalion, joka on paitsi äärimmäisen terveellinen, myös edullinen. Tämä onkin hyvä esimerkki siitä, että kirjan konseptien käynnin lisäksi siinä on paljon myös ihan käytännön vinkkejä. Kirjan liitteistä löydätkin kaikki ns. käytännön vinkit, listat ja muut asiat, jotka katkoisivat lukukokonaisuutta. Liitteet tulevat aikanaan tarjolle myös digitaaliseen muotoon.

6. Haasteet rahan kanssa. On helppoa sanoa mottoni mukaisesti, että ”Kuluta vähemmän. Tienaa enemmän. Sijoita säännöllisesti”. Mutta käytäntö onkin sitten paljon vaikeampaa. Jokainen kirjan osa alkaakin syillä, miksi mitkäkin asiat tuntuvat vaikealta sekä kertoo, miten näitä usein kasvatuksesta tai huonoista kokemuksista syntyneitä usein vääriäkin mielikuvia rahasta pystyy korjaamaan.

Rehellisesti olen innoissani monesta muustakin osasta kirjassa, mutta siinä muutama nosto! Kaikkien kirjan osien tarkoitus onkin kaataa ennen kaikkea ne esteet, yleiset totuudet ja väärinymmärrykset, joita ihmiset kokevat usein kaikissa näissä aiheissa ja nostaa esiin, miksi tällaisia esteitä on. Sen jälkeen menemme käytäntöön ja siihen, miten näitä esteitä voi kaataa ja viedä omaa taloutta eteenpäin näillä kaikilla tavoilla.

Olen jopa vähän ylpeä siitä, miten kirjan osat on rakennettu ja toivon, että myös lukijat kokevat useita ahaa-hetkiä kirjan avulla. Tuttuun tyyliini kirjassa on myös aimoannos mielenkiintoisia henkilökohtaiseen talouteen liittyviä tarinoita niin omasta elämästäni sekä suomalaisilta kuin ulkomaalaisiltakin ihmisiltä. Kirjaa varten löysin myös erittäin ison määrän dataa, sekä akateemisia tutkimuksia, joten myös tämä kirja ei ole pelkkää henkilökohtaista näkemystä, vaan nojaa erittäin vankkaan tutkittuun tietoon ja dataan. Leikkisän kannen ja värimaailman takana on myös siis ihan vankkaa asiaa.

Vaurastu viisaasti – uusi aikakausi henkilökohtaisen talouden haltuunottoon

Olen samaan aikaan äärettömän peloissani, että innostunut! Viisaan Sijoittajan vastaanotto ylitti kaikki hurjimmatkin odotukseni ja on edelleen parhaat arvostelut saanut suomalainen sijoituskirja koskaan ja sen myynti vetää edelleen kuin häkä. Henkinen rimani toisen kirjan kanssa on siis asetettu äärimmäisen korkealle. Toisaalta, onneksi suoriudun usein parhaimmillani juuri kovan paineen alla.

Haluan, että Vaurastu Viisaasti on vähintään yhtä hyvä – toivottavasti jopa parempi kuin Viisas sijoittaja. Siinä missä Viisas sijoittaja sopii parhaiten ihmisille, joita kiinnostaa osakesijoittaminen, Vaurastu viisaasti sopii ihan kenelle tahansa iästä, lähtökohdasta, elämäntilanteesta tai mielenkiinnon kohteista riippumatta. Henkilökohtaisen talouden pitäisi kiinnostaa ihan jokaista meistä ja toivonkin, että kirja herättää niin innostuksen henkilökohtaiseen talouden parantamiseen, että antaa kaikki tarvittavat työkalut tähän. Kunnianhimoinen tavoite, mutta uskon, että samalla myös mahdollinen.

Mutta kuten olen aiemminkin sanonut, uskon siihen, että kirja ei ole kirjailijan enää siinä vaiheessa, kun se saavuttaa lukijat. En siis malta odottaa millaista palautetta ja ajatuksia kirja herättää, kun se lopulta postiluukusta kolahtaa ja äänikirjapalveluihin pamahtaa 10.10.2024.

Ennakkotilaa siis Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun, täältä ja ota seuraava askel henkilökohtaisen talouden hallinnasta. Äläkä unohda kassalla alekoodia VAURASTUVIISAASTI20 (lisätään maksuvaiheessa), jonka avulla saat kirjan alennettuun vain 24,72 euron hintaan!

12 kommenttia artikkeliin ”Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun on nyt ennakkotilattavissa!”

  • Tulen varmasti kiertämään ainakin kirjamessuja (ehkä jopa kaikki kirjamessut) enemmän tämän kirjan myötä, eli siellä ainakin on mahdollisuus! Ja toki kaikissa muissakin tapahtumissa, missä käyn puhumassa, mielelläni omistuskirjoituksen laitan. Voin myös selvittää mahdollisuutta kustantajan kanssa.

   Olen myös pohtinut, jos alkaisin myymään suoraan kirjoja blogissani allekirjoituksella/nimmarilla, mutta hinta olisi silloin huomattavasti korkeampi, koska joutuisin itse hoitamaan postitukset ja muut logistiikka-asiat, että en tiedä tekisikö se kenellekään palvelusta 😀

   Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja näin jalosta syystä vielä, haha. Ensi tekstissä itse asiassa avaankin itse asiassa kirjailijan tulojani euron tarkkuudella ja sanotaan näin – uskon, että molemmat kirjani vaurastuttavat pitkällä aikavälillä jokaista kirjan ostajaa enemmän kuin itse kirjailijaa 😀

   Vastaa
 1. Hei,

  Odotan tätä innolla! Johdetaanko kuitenkin hieman harhaan kuvauksessa: Esa Juntunen on kasvattanut itselleen yli puolen miljoonan euron varallisuuden kolmekymppisenä.

  Blogisi mukaan nettovarallisuus on alle puoli miljoonaa ja olet 33-vuotias?

  Vastaa
  • Kiitos! Ja tarkasti luettu! Tosiaan kuten kirjoittelin tekstissä, tässä kuussa on pari ilmoitusluontoista asiaa ja puolen miljoonan saavuttaminen saattaa olla yksi niistä 😉 Pitää vain odottaa ensi viikkoon!

   Vastaa
 2. Moi,

  Ennakkotilaukseen menee!

  Pohtisin kuitenkin vielä luvun 1 otsikkoa tai sitten se ei vaan aukea minulle ilman luvun lukemista: ”… tabu eli maailman arkisin asia”. Pääsen ehkä kiinni siihen mitä sillä haetaan jos haastat ihmisiä puhumaan arkisesta asiasta enemmän mutta tabu ja arkinen asia eivät ole yhtäsuuria.

  Vastaa
  • Kiitos! Ja kiitos ehdotuksesta, tuo on erittäin arvokas kommentti! Otsikko itse asiassa taitaa olla muokattu muuksi kustannustoimitetussa versiossa, juuri koska et ole yksin mielipiteesi kanssa. Hieno ajatukseni oli käyttää tuota tarkoituksellisen paradoksaalisesti, mutta tosiaan koska et ole ensimmäinen, joka palautteen antaa, tarkoittaa että otsikko tosiaan ei ole ihan tarkoituksessaan onnistunut.

   Vastaa
 3. Olisiko jutulle aihetta, mihin perehtyä? Nuorelle 15-18v korkotili indeksisijoittamisen oheen. Osa kesä- ja viikonloppu töistä tullaan varmaan tarvitsemaan opiskelujen aikana, joten ihan kaikkea ei voi lyödä sijoituksiin, jos käyttötarve on 3-5 vuotta. Mistä pankeista saa järkevän koron ja missä pankeissa voi nuori avata tilin, jotta vanhemmat voivat seurata ja opastaa nuorta.

  Vastaa
  • Joo ehdottomasti. Ja tosiaan kirjassakin juuri noita asioita käsittelen erilaisissa elämäntilanteissa nuoressa eläkeläiseen. Kirjaa odotellessa, niin kannattaa lukea tämä teksti: https://www.omavaraisuushaaste.com/parhaat-lyhyen-aikavalin-sijoitukset/ missä käyn läpi, miten itse sijoitan juuri käteiseni ja mitä vaihtoehtoja käteisen säästämiseen taloudellisesti järkevästi markkinoilla on. Sinänsä kaikki suomalaiset pankit tarjoavat muistaakseni mahdollisuuden jakaa tilejä muille, joten kannattaa vain valita itsestä parhaalle kuulostava sijoitus tuosta kommentissa olevasta tekstistä.

   Vastaa

Jätä kommentti