Verovähennykset 2021 – muista nämä kaikki uudet ja vanhat verovähennykset!

Verovähennykset 2021 (tai siis verovähennykset 2020) eroavat monella meistä valtavasti perinteisistä verovähennyksistä. Moni meistä on pakotettu olemaan etätöissä suuri osa vuodesta, moni meistä joutuu käyttämään maskeja työmatkoilla ja moni meistä on joutunut ostamaan omilla rahoillaan töihin tai kotiin lisää asioita, joka on tehnyt työstä helpompaa ja turvallisempaa.

Tässä kaikessa on myös valoisa puoli, pystyt todennäköisesti tekemään verovähennyksiä ostamistasi asioista tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin! Nyt kun verovähennysten tuleminen postiluukusta tai netistä on lähestymässä vääjäämättä, käynkin läpi perinteisten verovähennysmahdollisuuksien lisäksi verovähennykset, joita korona on tuonut myös sinulle.

Olen jakanut verovähennykset palkansaajan verovähennyksiin sekä pääomatulojen verovähennyksiin (eli sijoittajan verovähennyksiin). Osaa tukea voi hakea molemmista, mutta vain yhdestä per vuosi ja osaa voi hakea molemmista. Muista siis lisätä ainakin kaikki tässä kirjoituksessa mainitut vähennykset veroilmoitukseesi!

Palkansaajan verovähennykset

Palkansaajien verovähennykset ovat käytännössä kuluja , joita sinulle on syntynyt ammattisi seurauksena tai muuten vain sen takia. Osa kuluista on sellaisia, jotka syntyvät ns. pakosta (kuten esim. työmatkan kulut), mutta osa kuluista on sellaisia, että et välttämättä edes tiennyt, että niistä voi vähennyksiä tehdä (esim. kirja, jonka olet ostanut itsellesi ammatissakehittymistä varten).

Työmatkakulujen verovähennys sekä maskien verovähennys

Työmatkakulut vähennetään verotuksessa halvimman vaihtoehdon eli käytännössä julkisen liikenteen mukaan lähes kaikkialla Suomessa. Perinteiselle työmatkalaiselle halvin tapa on yleensä kuukausikortti VR:ään tai bussilla. Jos kuitenkin on suurimman osan ajasta etätöissä, voit laskea suoraan kulut, mitkä ovat syntyneet yksittäisistä matkoistasi.

Työmatkakulujen vähennykset voi laskea oman auton kustannusten mukaan vain silloin, jos julkista kulkuneuvoa ei ole kyseiselle matkalle lainkaan käytettävissä. Toinen vaihtoehto on verottajan yleiseen tyyliin mahdollista myös JOS yhdensuuntainen kävelymatka on vähintään kolme kilometriä,TAI odotusaika meno-paluumatkalla on vähintään kaksi tuntia TAI jos joutuu kulkemaan yöaikaan puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana. Hienoja sääntöjä.

Tämän lisäksi pystyt vähentämään autolla kulkemisen kustannukset erikoisalalla työskennellessäsi (esim. raksa) ja työskentelysi edellyttää työkalujen/koneiden jne. kuljetusta.

Koronaerikoisuutena meille on tullut myös maskit, jotka verottaja on mukavasti huomioinut vuoden 2021 ohjeistuksessaan. Koska maskit tulivat suosituksen myötä elokuussa valtavirtaan, kasvomaskit saa vähentää verotuksessa, jos kulkee työmatkoja julkisilla kulkuneuvoilla tai tekee työtä, jossa on pakko käyttää maskia.

Maskit ovat luonnollisesti verovähennyskelpoisia vain, jos palkansaaja (eli sinä) hankkii ne itse. Maskikuluja voikin vähentää kaksi euroa jokaiselta päivältä, jolloin työntekijä on kulkenut julkisella kulkuneuvolla kodin ja työpaikan välisen matkan. Maskisuositus astui voimaan 13. elokuuta 2020, joten vain sen päivän jälkeen tehtyjen matkojen osalta voi vähentää maskikuluja.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Käytännössä ideana kotitalousvähennyksessä on se, että maksat ammattilaiselle jostain kotitaloustyöstä. Periaatteessa vain mielikuvitus on rajana kotitalousvähennyksen kanssa. Tässä muutama idea, mistä voi hakea kotitalousvähennyksiä.

– Remontti
– Sukujuhlien, syntymäpäivien tai vaikka ylioppilasjuhliin ulkopuoliselta tilatusta ruuasta
– Piha-, puutarha- ja lumityöt
– Siivooja
– Valaistusta varten tehtävistä sähköasennustöistä
– Ulko-oven lukon, hälytys- ja turvajärjestelmän sekä turvalukon asennuttamisesta

Vaihtoehtoja on siis erittäin paljon.

Tärkeintä kotitalousvähennyksessä on muistaa 2 juttua.

1. Voit hakea verovähennystä vain jos palvelut, joita olet ostanut, ovat yrityksen, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
2. Voit hakea vain sitä osuutta, joka on lasketettu tehdystä työstä – et materiaaleista, joita on prosessiin käytetty.

Hyvä on myös huomata, että voit tehdä kotitalousvähennystä myös seuraavissa paikoissa tapahtuvissa töistä, kunhan maksat ne itse:

1) Omassa kodissa
2) Vapaa-ajan asunnossa
3) Vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Huom! Sinun ei tarvitse omistaa asuntoa, jotta voit saada kotitalousvähennyksen. Asunnossa asuminen tai oma käyttö riittää.

Ammattiliiton sekä työttömyyskassan jäsenmaksu

Pystyt myös saamaan verovähennystä ammattiliiton sekä työttömyyskassan jäsenmaksusta. Aika simppeliä, mutta samalla niin kannattavaa.

Ammattiliittojen ja kassojen hinnat vaihtelevat vuodesta toiseen, joten jos olet ilmoittanut tästä jo aiemmin verottajalle, kannattaa tarkistaa, että verottajalla on ajantasainen tieto. Itse huomasin, että ammattiliiton jäsenmaksuni oli noussut yli 100 euroa, enkä ollut sitä muistanut verottajalle muuttaa ennen tämän tekstin kirjoittamista.

Työhuonevähennys

Työhuonevähennys on jotain, johon meillä on kaikilla oikeus- asuit sitten vuokra- tai omistusasunnossa. Työhuonevähennyksessä pystytkin hakemaan verovähennystä siitä, että olet kuluttanut omaa kotiasi työn tekemiseen – asia, joka meille monelle on ajankohtainen nyt koronan myötä.

Jos etätyöpäiviä on vuodessa yli puolet työpäivien kokonaismäärästä, olet oikeutettu täyteen 900 euron työhuonevähennykseen vuodessa. Jos etätyötä on alle puolet tai tasan puolet, vuosivähennys on 450 euroa.

Tiukan kiinteän euromäärän sijaan voit vaihtoehtoisesti vähentää työhuonetta myös reaalikustannusten mukaan. Vähennykseen voi laskea mukaan kalusteiden, kuten työpöydän (esim. jos olet ostanut sähkötyöpöydän) ja -tuolin hinnan sekä työhuoneen kustannuksen osuuden esimerkiksi asunnon vuokrasta.

Työskentelin itse n. 80% vuodesta 2020 etänä, joten tein itse tuon kiinteän 900 euron työhuonevähennyksen. Ei ollenkaan hullumpi etu!

Tulonhankkimisvähennys

Tulonhankkimismenot vähennetään palkkatuloista ja ne pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Jokainen meistä työssäkäyvistä saa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos tulonhankkimismenoja kertyy tätä enemmän vuodessa, voidaan ne ilmoittaa verovähennyksessä – tärkeää on huomata, että omavastuuta (eli tuota 750 euroa), ei pidä itse vähentää, vaan pitää ilmoittaa kaikki syntyneet kulut.

Tulonhankkimisvähennys on todennäköisesti suomalaisille yksi tärkeimpiä vähennyksiä tänä vuonna, kun erittäin moni meistä on mennyt tekemään etätöitä.

Tulonhankkimisvähennykselle ei ole laitettu ylärajaa, eli tässä voit vähentää juuri niin paljon, kuin olet kuluttanut ammattiisi tukemiseen rahaa – et toki voi saada veroprosenttiasi miinukselle.

Millaisia kuluja sitten ovat tulonhankkimismenot? Tässä muutamia esimerkkejä, jotka todennäköisesti koskettavat myös sinua.

– Ammattikirjallisuus tai lehtitilaus
– Työkalut 
– Laitteiden hankinta, huolto sekä korjausmenot, joita käytät töissäsi, ja jotka omistat itse
– Laitteiksi voi laskea myös esim. tietokoneen näppäimistöt, hiiret sekä näytöt, jos olet ne itse ostanut
– Työpöytä ja -tuoli kotiin

– Jos työasioissa käyttää kodin internetyhteyttä tai omaa puhelinliittymää etätöiden takia, niistä aiheutuvia kustannuksia voi myös vähentää verotuksessa! 
– Sama pätee, jos käytä itseostamaasi puhelinta työasioissa, voit hakea osan puhelimen hinnasta verovähennystä
– Myös tietokoneen verovähennys on mahdollista, jos käytät kotitietokonettasi työasioihin
– Muita ostettua irtaimistoa tai aineetonta omaisuutta, jonka olet ostanut itsellesi ja käytät töihin

Ylimääräisiä menoja voi tulla myös esim. työvaatteista. Voit saada vähennyksiä myös esim. itsemaksetuista päätelaseista! Kertoo siitä, että oikeastaan vain mielikuvitus on rajana näissä asioissa. Verottaja sitten katsoo lopulta, mikä on hyväksyttävä aihe ja määrä.

Mitä et voi vähentää verotuksessa?

Entä mistä et voi hakea verovähennystä tulonhankkimismenoihin?

Näitä kulujat ovat mm. asunnon vuokrakulut, jos niitä ei ole yhdistetty työhuonevähennykseen sekä lasten ja kodin hoidosta sekä harrastuksista syntyneet kulut. Liikuntakulut eivät ole koskaan verovähennyskelpoisia, vaikka se kuuluisi osaksi työtä.

Sama pätee sairauden- ja terveydenhoitokuluihin. Lääkärikulujen vähentäminen verotuksessa ei ole mahdollista – edes korona-aikana. Poikkeuksena, jos on suuria sairaskuluja, silloin voi olla oiketettu veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen.

Verovähennykset pääomatuloista – sijoittajan verovähennykset

Myös lähes kaikista pääomatuloista voi tehdä verovähennyksiä ja käytännössä sijoittajan verottaja on iso ystävä, koska käytännössä, mitä suuremmat sijoitukset ja mitä enemmän sijoituslainaa, sen enemmän vähennyksiä pystyy samaan. Alla käynkin läpi tilanteet, joissa sijoittaja pystyy hakemaan verovähennystä sijoituksistaan, tuloistaan tai sijoituslainoistaan.

 

Tulonhankkimiskulut pääomatuloista

Myös pääomatuloista voi tehdä tulonhankkimiskuluja. Tulonhankkimiskulut määräytyvät pääomatuloissa samalla tavalla kuin ansiotuloissa. Voit vähentää pääomatulojen tulonhankkimiskuluina täysin samoja asioita, kuin ansiotuloissa, mutta toki sinun pitää olla hankkinut pääomatuloja näiden avulla. On hyvä kuitenkin huomata, että kaikkia asioita ei voi vähentää tuplana, mutta esim. työhuonevähennystä voi hakea tuplana niin ansio- kuin pääomatuloista, mutta kaavamaisen työhuonevähennyksen voi tehdä yhteensä vain 900 euron osalta.

Mikäli kuitenkin reaalikulut ovat isommat kuin 900, voit tehdä selvityksen tästä verottajalle ja näin pystyt saada työhuonevähennyksestäkin korkeampaa kuin 900 euron verovähennystä, jos sinulla reaalikuluja yli sen on.

Jos siis miettii, millaisia asioita sijoittaja pystyy vähentämään pääomatuloista, näyttää lista seuraavalta.

– Ammattikirjallisuus tai lehtitilaus (esim. sijoituskirja ja Kauppalehti)
– Tietokoneen, tietokoneen näppäimistöt, hiiret sekä näytöt
– Internetyhteyttä tai omaa puhelinliittymää etätöiden takia, niistä aiheutuvia kustannuksia voi myös vähentää verotuksessa! 
– Muita ostettua irtaimistoa tai aineetonta omaisuutta, jonka olet ostanut itsellesi ja käytät sijoittamiseen (esim. maksullinen netin sijoittajapalvelu)
– Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenmaksu
– Sijoituspalvelusta riippuen sijoitusten hallinto- sekä kaupankäyntikuluja

Lainojen korkojen vähennys

Myös lainan koroista pystyy saamaan verovähennyksiä. Saat kuitenkin vähennyksiä vain lainoista, jos laina on asuntolaina tai jos laina on otettu tulonhankkimista varten (esim. sijoitusasuntolaina tai perinteinen sijoituslaina osakesijoittamista varten).

Asuntolainan verovähennys oikeutta on vähennetty koko ajan ja mikäli asuntolaina on asuntoon, jossa asut, voit vähentää vuonna 2021 10% koroista verotuksessa. Mikäli kyseessä kuitenkin on laina sijoituasuntoon, voit vähentää 100% koroista verotuksessa. Asuntosijoittajalla on siis kunnon kissanpäivät erittäin matalan korkotason ja edelleen mukavan verovähennyksen kanssa. On myös hyvä huomata, että 100%:n verovähennysoikeus koskee myös sijoituslainaa.

Pääomatulojen tappioiden vähennys

Pääomatulojen tappioiden vähennyksestä pystyt saamaan vähennyksiä pääomatuloihisi tappioista, jotka sinulle on koitunut pääomien osalta. Tappiota syntyy, jos myyt esim. asunnon, osakkeita tai rahasto-osuuksia tappiolla. Hienoa tappioissa on se, että ne säilyvät verottajan tiedoissa kauan ja pysty vähentämään tappioita pääomatuloistasi vielä viisi vuotta tappioiden kuittaamisen jälkeen.

Tappioiden vähennyksessä kannattaakin olla tarkkana ja tarkastaa aina hyvin, että verokortissa omat ostokset ja myynnit näkyvät oikein ja saat varmasti jokaisen vähennyksen tappioista, joihin olet oikeutettu.

Verovähennykset ovat kansalaisoikeutesi

Loppuun haluankin muistuttaa, että verovähennykset ovat meidän kaikkien oikeus. Itselläni on kavereita, jotka eivät kehtaa hakea esim. työhuonevähennystä, koska kokevat, että he rikkovat lakia tai huijaavat verottajaa, koska eivät ole varmoja, missä rajat menee. Tämä on väärä ajatustapa. Ja nyt kun minulla on tämä kirjoitus valmiina, aioin linkata tämän kyseisille kavereilleni!

On sinun oikeutesi hakea verovähennykset takautuvasti kaikesta, jonka näet kuuluvan vähennysten piiriin ja verottaja tekee lopullisen päätöksen. Ota siis kaikki huomioon, äläkä turhaan maksa liikaa veroja.

Toivon, että tämä teksti helpotti verovähennysten täyttämistä!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

14 kommenttia artikkeliin ”Verovähennykset 2021 – muista nämä kaikki uudet ja vanhat verovähennykset!”

  1. Kiitos tekstistä! Täytyypä itsekin ottaa asiantapetille. Olin jo ajatellut että ei minulla taida olla ilmoitettavaa kun kaikki ostot ja myynnit näkyivät hienosti ehdotuksessa. Tuo julkisten käytön maskiasia jäi hiukan mietityttämään. Pitäisiköhän maskien ostosta olla kuitit tallessa. Niitä kun ei ole tullut mieleenkään säästää.

    Vastaa
    • En usko, että verottaja alkaa kyselemään kaikilta 5,5 miljoonalta suomalaiselta maskien kuitteja 😀 Laittaisin siis ihan hyvillä mielin vain parhaan arvion siitä, kuinka paljon maskeihin on rahaa tullut käytettyä julkisten osalta. Varmasti menee vain läpi kunhan on ihan uskottava summa.

      Vastaa
  2. Moi,
    As an Australian that has recently relocated to Finland and has to learn all whole new tax system, this is very interesting (even if I had to use some Google Translate) . Thanks for taking the time writing this out!

    Vastaa
      • A follow up question: do you know if it is possible to claim broker fees from share purchases against capital gains here in Finland?
        E.g. If I have paid 50e of fees to Nordnet in 2020 to purchase shares that have generated capital gains, can I deduct these costs?

        Kiitos 🙂

        Vastaa
  3. Kannattaa myös miettiä onko parempi tehdä työhuonevähennys ansiotuloista vai pääomatuloista.
    Itselleni suotuisampi on tehdä vähennys ennemmin pääomatuloista puolet 450 kuin ansiotuloista kokonaan 900.

    Vastaa
  4. Hieman epätarkka teksti, etu ei koske ruokaa vaan työn osuutta.
    Sukujuhlien, syntymäpäivien tai vaikka ylioppilasjuhliin ulkopuoliselta tilatusta ruuasta

    Verottaja:
    ”Perhejuhlien yhteydessä kotona tapahtuva tarjoilu-, kahvinkeitto- ja ruoanlaittotyö”

    Vastaa
    • Suurin osa palveluntarjoajista vähentää välityspalkkion suoraan verottajalle ilmoittamasta voitosta/Tappiosta eli keskimäärin ei.

      Se, mitä voit kuitenkin yrittää on, että vähennät valuutanvaihdon kustannukset, jos olet sijoittanut muilla valuutoilla kuin euroilla – nämä ovat yleensä piilokuluja, joista pankki ei ilmoita verottajalle tai ota laskuihin mukaan.

      Vastaa
  5. Olen nyt selvitellyt tuota vähennysasiaa maskeista ja mietin että laittaisiko vähennyksiä arvion siitä mitä vuodessa menisi maskeihin about halvimman hinnan mukaan. En siis ole maskeja ostanut, mutta tekisi mieli laittaa ne verotustietoihin, mutta onko se kovin väärin silloin?

    Vastaa

Jätä kommentti