Muista nämä verovähennykset vuonna 2023!

Veroilmoitukset ovat taas aivan nurkan takana viime vuoden osalta ja onkin aika käydä läpi, mitä kaikkia asioita jokaisen meistä kannattaa ja pitää ottaa huomioon, jotta pystyy minimoimaan omat veronsa ja vähentämään verotuksesta kaiken, mihin meidät on oikeutettu. Käyn tässä kirjoituksessa läpi niin yleisimmät pääomaverotuksesta vähennettävät kulut kuin myös tietyt ansiotuloverotuksesta vähennettävät kulut, jotka meiltä kaikilta lähes varmasti löytyvät.

Vuosi 2023 on verotuksen osalta siitä mielenkiintoinen, että aiemmat koronavuodet sisälsivät kaikenlaisia poikkeuksia verotukseen (esim. maskit), mutta vuonna 2023 verovähennykset ovat nyt pitkälti lähempänä pre-pandemia-ajan verovähennyksiä. Toki moni on jäänyt etätöihin pandemian virallisesta loppumisesta huolimatta, mikä mahdollistaa tietyt kodin kulut vähennettäväksi.

Yleisimmät ansiotulojen verovähennykset 2023

Mennäänkin suoraan asiaan ja aloitetaan ensin yleisimmistä ansiotulojen verovähennysmahdollisuuksista, mitä jokaisen kannattaa pohtia veroilmoitusta täyttäessä. Suurin osa näistä seuraavista verovähennysmahdollisuuksista pätee lähes kaikkiin, jotka töissä käyvät, tavalla tai toisella. Lista ei ole kaiken kattava, mutta sellainen, että kattaa suurimman osan tavallisen työläisten mahdollisista verovähennysmahdollisuuksista.

Työmatkakulujen verovähennys

Työmatkakulut vähennetään verotuksessa halvimman vaihtoehdon eli käytännössä julkisen liikenteen mukaan lähes kaikkialla Suomessa. Perinteiselle työmatkalaiselle halvin tapa matkata on verottajan silmissä yleensä kuukausikortti esim. VR:n junaan. Jos taas on suurimman ajan etätöissä, eikä pendelöi töihin joka päivä, kannattaa laskea ihan aidosti matkoista syntyneet kustannukset ja ilmoittaa ne verottajalle riippumatta siitä kulkiko julkisilla vai esimerkiksi omalla autolla.

Työmatkakulujen vähennykset voi laskea oman auton kustannusten mukaan vain silloin, jos julkista kulkuneuvoa ei ole kyseiselle matkalle lainkaan käytettävissä. Toinen vaihtoehto on verottajan yleiseen tyyliin mahdollista myös JOS yhdensuuntainen kävelymatka on vähintään kolme kilometriä tai odotusaika meno-paluumatkalla on vähintään kaksi tuntia tai jos joutuu kulkemaan yöaikaan puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana. Vaikka säännöt ovat suhteellisen monimutkaiset näissä poikkeustapauksissa, verottaja yleensä hyväksyy vähennykset, jos ne vain johonkin oikeaan kustannukseen liittyvät.

Tämän lisäksi pystyt vähentämään autolla kulkemisen kustannukset erikoisalalla työskennellessäsi (esim. rakennusalalla), jos työskentelysi edellyttää työkalujen/koneiden jne. kuljetusta.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä tai vaikka remontista, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Ideana kotitalousvähennyksessä on se, että maksat ammattilaiselle jostain kotitaloustyöstä, jonka periaatteessa voisi tehdä itsekin. Kotitalousvähennyksen idea onkin kannustaa ostamaan palveluja suomalaisilta yrittäjiltä. Jos mietit, millaisesta ostamastasi työstä voit hakea kotitalousvähennyksiä, alla muutama idea.

– Remontti
– Sukujuhlien, syntymäpäivien tai vaikka ylioppilasjuhliin ulkopuoliselta tilatusta ruuan palvelusta (ei itse ruuasta)
– Piha-, puutarha- ja lumityöt
– Siivooja
– Valaistusta varten tehtävistä sähköasennustöistä
– Ulko-oven lukon, hälytys- ja turvajärjestelmän sekä turvalukon asennuttamisesta

Vaihtoehtoja on erittäin paljon ja on hyvä muistaa, että mitä tahansa kotona tehtyä työtä voi vähentää kotitalousvähennyksessä, kunhan se on ammattilaisen tekemään ja laskuttamaa. Tärkeintä on muistaa kaksi asiaa.

1. Voit hakea verovähennystä vain jos palvelut, joita olet ostanut, ovat yrityksen, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
2. Voit hakea vain sitä osuutta, joka on lasketettu tehdystä työstä – et materiaaleista, joita on prosessiin käytetty (esim. siitä ruuasta). 

Hyvä on myös huomata, että voit tehdä kotitalousvähennystä myös seuraavissa paikoissa tapahtuvissa töistä, kunhan maksat ne itse:

1) Omassa kodissa
2) Vapaa-ajan asunnossa
3) Vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Huom! Sinun ei tarvitse omistaa asuntoa, jotta voit saada kotitalousvähennyksen. Asunnossa asuminen tai oma käyttö riittää. Tämä saattaa usein unohtua ja uskonkin vahvasti, että kotitalousvähennys on todennäköisesti yleisin verovähennysvaihtoehto, jota ihmiset eivät käytä.

Ammattiliiton sekä työttömyyskassan jäsenmaksu

Pystyt myös saamaan verovähennystä ammattiliiton sekä työttömyyskassan jäsenmaksusta. Ammattiliittojen ja kassojen hinnat vaihtelevat vuodesta toiseen, joten jos olet ilmoittanut tästä jo aiemmin verottajalle, kannattaa tarkistaa, että verottajalla on ajantasainen tieto tästä, sillä usein verottaja täyttää summan automaattisesti edellisen vuoden mukaan.

Kuulun itse Ekonomiliittoon ja kun en enää ollut opiskelija, huomasin, että jäsenmaksuni oli luonnollisesti moninkertaistanut. Yhden vuoden sainkin vähennystä vähemmän kuin minun piti, koska en ollut huomannut, että vähennys tehtiin edelleen matalammalla summalla kuin mitä olin kyseisenä vuonna maksanut.

Työhuonevähennys

Työhuonevähennys on jotain, johon meillä on kaikilla oikeus- asuit sitten vuokra- tai omistusasunnossa. Työhuonevähennyksessä pystytkin hakemaan verovähennystä siitä, että olet kuluttanut omaa kotiasi työn tekemiseen. Tämä on muuttunut monelle meistä koronan jälkeen normaaliksi arjeksi, vaikka itse tykkään paljon myös toimistolla käydä, vaikka etätyövaihtoehto olisikin käytössä.

Mikäli etätyöpäiviä on vuodessa yli puolet työpäivien kokonaismäärästä, olet oikeutettu täyteen 920 euron työhuonevähennykseen vuodessa. Jos etätyötä on alle puolet tai tasan puolet, vuosivähennys on 460 euroa. Nämä ovat automaattisia summia ja näitä ohjenuoria noudattamalla, verottaja hyväksyy usein vähennykset sen enempää mukisematta.

Jos kuitenkin tietää, että kulut kotona ylittävät nämä summat, voit kiinteän euromäärän sijaan vaihtoehtoisesti yrittää vähentää työhuonetta myös reaalikustannusten mukaan. Vähennykseen voi laskea mukaan kalusteiden, kuten työpöydän (esim. jos olet ostanut sähkötyöpöydän) ja -tuolin hinnan sekä työhuoneen kustannuksen osuuden esimerkiksi asunnon vuokrasta, kulutetun sähkön jne.

Etenkin jos asut talossa, jossa on isot kiinteät kulut esim. sähkön hinnan poikkeuksellisen nousun takia tai olet ostanut kotitoimistotyökaluja menneenä vuonna, voi hyvinkin olla mahdollista, että sinun kannattaa yrittää laskea toteutuneita kuluja verovähennykseen kiinteän summan sijaan.

Tulonhankkimisvähennys

Tulonhankkimismenot vähennetään palkkatuloista ja ne pienentävät suoraan verotettavan ansiotulon määrää. Jokainen meistä työssäkäyvistä saa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos tulonhankkimismenoja kertyy tätä enemmän vuodessa, voidaan ne ilmoittaa verovähennyksessä – tärkeää on huomata, että omavastuuta (eli tuota 750 euroa), ei pidä itse vähentää, vaan pitää ilmoittaa kaikki syntyneet kulut.

Tulonhankkimisvähennykselle ei ole laitettu ylärajaa, eli tässä voit vähentää juuri niin paljon kuin olet kuluttanut ammattisi tukemiseen rahaa. Toki sillä erotuksella, että et pysty saamaan veroprosenttiasi negatiiviseksi.

Millaisia kuluja sitten ovat tulonhankkimismenot? Tässä muutamia esimerkkejä?

– Ammattikirjallisuus tai lehtitilaus (esim. Harvard Business Review-tilaus)
– Työkalut 
– Laitteiden hankinta, huolto sekä korjausmenot, joita käytät töissäsi, ja jotka omistat itse
– Laitteet kuten tietokoneen näppäimistöt, hiiret sekä näytöt, jos olet ne itse ostanut
– Työpöytä ja -tuoli kotiin

– Jos työasioissa käyttää kodin internetyhteyttä tai omaa puhelinliittymää etätöiden takia, niistä aiheutuvia kustannuksia voi myös vähentää verotuksessa! 
– Sama pätee, jos käytä itseostamaasi puhelinta työasioissa, voit hakea osan puhelimen hinnasta verovähennystä
– Myös tietokoneen verovähennys on mahdollista, jos käytät omaa kotitietokonettasi työasioihin
– Muita ostettua irtaimistoa tai aineetonta omaisuutta, jonka olet ostanut itsellesi ja käytät töihin

Näiden lisäksi voit saada vähennyksiä myös esim. itsemaksetuista päätelaseista, jotka olet hankkinut. Tulonhankkimismenot ovat sellaisia menoja, joissa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Tässä kannattaakin hakea verovähennykseksi kaikkea, jotka kokee, että voi edes jollain tavalla tulonhankkimismenoja. Verottaja sitten katsoo lopulta, mitkä niistä menoista ovat verovähennyksiksi hyväksyttäviä – kannattaa siis rohkeasti vain hakea kaikkea, mikä kuulostaa järkevältä!

Tärkeimmät sijoittajan verovähennykset pääomatuloista 2023

Myös lähes kaikista pääomatuloista voi tehdä verovähennyksiä ja verottaja onkin sijoittajan tärkeä ystävä – oli sitten osake-, asunto- tai vaikka metsäsijoittaja. Seuraavaksi käynkin läpi tärkeimmät tilanteet, joissa sijoittaja pystyy hakemaan verovähennystä myyntivoitto- tai tappio, osinko tai vaikka asuntosijoitustensa vuokratuloista, sekä sijoituslainoistaan.

Kuten ansiotuloista, myös pääomatuloista voi tehdä tulonhankkimiskuluja. Tulonhankkimiskulut määräytyvät pääomatuloissa samalla tavalla kuin ansiotuloissa. Voit vähentää pääomatulojen tulonhankkimiskuluina täysin samoja asioita, joita listasin ansiotuloista puhuttaessa, mutta toki sinun pitää olla hankkinut pääomatuloja näiden avulla.

On hyvä kuitenkin huomata, että kaikkia asioita ei voi vähentää tuplana, mutta esim. työhuonevähennystä voi hakea molemmista niin ansio- kuin pääomatuloista, mutta kaavamaisen työhuonevähennyksen voi tehdä yhteensä vain 920 euron osalta, voit siis jakaa tulorakenteestasi riippuen työhuonevähennyksen ansiotuloihin 460 € ja pääomatuloihin 460 €, Jos toteutuneet kulut ovat kuitenkin korkeampia, voit hakea yli kaavamaisen vähennyksen.

Pääomatuloista voikin ihan ensi alkuun vähentää esim. seuraavat kuluerät.

– Ammattikirjallisuus tai lehtitilaus (esim. jos olet ostanut sijoituskirjani tai tilaat Kauppalehteä)
– Tietokoneen, tietokoneen näppäimistöt, hiiret sekä näytöt
– Internetyhteyttä tai omaa puhelinliittymää etätöiden takia, niistä aiheutuvia kustannuksia voi myös vähentää verotuksessa! 
– Muita ostettua irtaimistoa tai aineetonta omaisuutta, jonka olet ostanut itsellesi ja käytät sijoittamiseen (esim. maksullinen netin sijoittajapalvelu kuten vaikka Inderesin tai SeekingAlphan vuositilaus)
– Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenmaksu
– Sijoituspalvelusta riippuen sijoitusten hallinto- sekä kaupankäyntikuluja
– Asuntosijoituksista matkakulut sijoituskohteisiin

Sijoituslainojen korkojen verovähennys

Myös sijoituslainojen koroista pystyy saamaan verovähennyksiä. Ennen vanhaan myös omistusasunnon lainoista pystyi vähentää veroja, mutta etu taisi virallisesti kadota meiltä suomalaisilta tämän vuoden vaihteessa. Lainoja, joista voit vähentää veroja, ovatkin sijoituksiin hankitut lainat, olit ostanut lainalla sitten osakkeita, asuntoja tai vaikka metsää.

Mikäli kyseessä kuitenkin on sijoituslaina, voit vähentää kaikki korkokulut sekä lainasta muuten syntyvät kulut verotuksessa. Tämä etu ei ole todennäköisesti ollut kymmeneen vuoteen niin tärkeää kuin mitä se on monelle vuonna 2023. Omienkin sijoitusasuntojeni korot ovat nousseet moninkertaisiksi menneen vuoden aikana, ja ilman verovähennysoikeutta lainojen koroista, olisivat sijoitusasunnot huomattavasti huonompia sijoituksia.

Tarkalleen voitkin vähentää verotuksessa seuraavat, kun kyse on sijoitusasuntolainoista.

– Sijoitusasunnon korkokulut (100% sijoitusasunnon lainan korosta ja muista kuluista, 0% oman kodin lainan korosta)
– Sijoitusasunnon hoitovastike
– Sijoitusasunnon rahoitusvastike, jos lainat on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa
– Matkakulut sijoitusasunnon luokse (esim. yksi sijoitusasuntoni on Tampereella, asun Helsingissä)

Osakesijoituksissa voit vähentää lainojen korot sekä muut hoitokulut, jotka lainasta laskutetaan. Esim. metsäsijoituksissa voit taas vähentää myös esim. matkakuluja.

Pääomatulojen tappioiden vähennys

Pääomatulojen tappioiden vähennyksestä pystyt saamaan vähennyksiä pääomatuloihisi tappioista, jotka sinulle on koitunut pääomien osalta. Tästä monien ei todennäköisesti pariin vuoteen tarvinnut myöskään miettiä, mutta tänä vuonna monelta saattaa vähennettävää turskaa löytyä veromyyntien muodossa verottajalle vähennettäväksi.

Pääomatulojen verotuksesta vähennettävää tappiota siis syntyy, jos myyt esim. asunnon, osakkeita tai rahasto-osuuksia tappiolla verrattuna niiden ostohintaan. Hyvä asia tappioissa on se, että ne säilyvät verottajan tiedoissa kauan ja pystyt vähentämään tappioita pääomatuloistasi vielä viisi vuotta tappioiden kuittaamisen jälkeen. Jos siis sinulla ei tänä vuonna ole verotettavia pääomatuloja, ei hätää, tappiot pysyvät verotuksessa käytettävissäsi vielä monta vuotta.

Tappioiden vähennyksessä kannattaa olla tarkkana ja tarkastaa aina, että veroilmoituksessa omat ostokset ja myynnit näkyvät oikein ja saat varmasti jokaisen vähennyksen tappioista, johon olet oikeutettu. Suurin osa suomalaisista pankeista ja osakevälittäjistä (esim. Nordnet) ilmoittaa kaikki tiedot automaattisesti verottajalle, mutta jos osake- tai rahastosijoituksesi ovat jossain muussa ulkomaalaisessa palvelussa, täytyy sinun tehdä itse veroilmoitus kaikista kaupoista ja tuloista, joita olet saanut.

Tämän lisäksi luonnollisesti, jos sijoitat osakkeiden tai rahastojen ulkopuolelle – kuten esim. asuntoihin, on verovähennysten ilmoittaminen täysin sinun omalla vastuullasi. Verottaja ei saa täysiä tietoja esim. asuntosijoituslainojesi kuluista pankeilta, kuten osakekaupoissa, joten veroilmoitusta tehdessä kannattaa olla tarkka, että kaikki kulut tulee huomioitua.

Yhteenveto – ota kaikki irti verovähennyksistä, sillä ne ovat sinun rahojasi

Veroilmoituksen päivittäminen oikeaksi on meidän jokaisen oikeus, mutta samalla velvollisuus. Jokainen meistä pystyy saamaan verottajalta jotain takaisin, koska tässäkin kirjoituksessa esitetyistä verovähennysmahdollisuuksista varmasti vähintään yksi koski myös sinua.

Olen törmännyt blogimatkani aikana monesti siihen, että moni epäröi veroilmoitukseen jonkin asian täyttämistä, jos ei ole täysin varma onko tämä nyt ok vai ei ja saattavat tämän takia jättää kokonaan heille oikeutettua verovähennystä hakematta! Verotusviidakko on sen verran monimutkainen, että siellä kahlaaminen voi tuntua haastavalta, joten toivottavasti tämä teksti onnistui viidakkoa hieman selventämään.

Toivonkin, että tämä teksti helpotti ja auttaa myös sinua veroilmoituksen täyttämisessä sekä kaiken oleellisen huomioonottamisessa! Ja mikäli jotain oleellista mielestäsi unohtui mainita, laita kommenttia alle.

————————————–

Sijoituskirjani Viisas sijoittaja-tunne itsesi ja osakemarkkinat on vihdoin julkaistu! Voit tilata sen nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 vain 21 euron hintaan. Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

16 kommenttia artikkeliin ”Muista nämä verovähennykset vuonna 2023!”

  1. On väärin sanoa että ”työhuonevähennystä voi hakea tuplana niin ansio- kuin pääomatuloista”. Vähennyksen voi kyllä jakaa eri tulolajien kesken. Esim. kaavamaisesti vaatien 460€ ansiotuloista ja 460€ pääomatuloista, mutta siis yhteensä enintään tuo 920€.

    Vero.fi: ”Työhuonevähennys voidaan tehdä kaikkien niiden tulolähteiden tulosta, joiden tulonhankintaan asuntoa tai työhuonetta on käytetty.

    Kaikissa tulolähteissä ja tulolajeissa myönnettävien kaavamaisten työhuonevähennysten yhteismäärä voi kuitenkin olla enintään 920 euroa verovuodessa, jos verovelvollinen ei esitä selvitystä tätä suuremmista todellisista kustannuksista. Jos verovelvollinen tekee vähennyksen todellisten kulujen perusteella, kulut jaetaan eri tulojen kesken sen mukaan, mikä osuus työhuonevähennyksestä kohdistuu kullekin tulolle.”

    Vastaa
  2. Yritin vero.fi:n sivuilta etsiä kuinka kauan sijoituslainan korot pystyy vähentämään verotuksessa. Korjatkaa, joku kellä on kokemusta tästä. Jos sijoituslainan korkoja on enemmän kuin pääomatuloja, syntyy alijäämää. Alijäämästä 30% vähennetään ansiotuloverotuksessa, kuitenkin enintään 1400€/vuosi. Jos alijäämää ei saada vähennettyä ansiotuloverotuksesta, sitä vähennetään 10 vuoden aikana pääomatuloverotuksessa sitä mukaan kun on mahdollista.

    Lisäksi alijäämähyvitykseen voi saada lapsikorotusta 400€/lapsi.

    https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/velat_ja_korot/alijaamahyvity/

    Vastaa
    • Kaupankäyntikulut vähennetään aina ja vain luovutusvoiton laskennassa.
      Arvopapereiden säilytyskulut ovat vähennyskelpoisia pääomatuloverotuksessa, mutta niissä on omavastuu (50e/v?).
      Muut tulonhankintamenot ovat normaalisti vähennyskelpoisia.

      Minulle ei ole vielä selvinnyt, mihin osastoon kuuluu Nordnetin ETF-kuukausisäästön hallinnointipalkkio? Se liittyy kaupankäyntiin mutta ei ole kaupankäyntipalkkio. Eikä se ole missään nimessä säilytyspalkkio. Onko se suoraan & täysin vähennyskelpoinen?
      (tein ensimmäiset palkkiolliset ostot viime vuonna)

      Vastaa
    • Jes, eli riippuen alustasta millä käy kauppaa, ne suurimman osan ajasta vähentävät kaupankäyntikulut suoraan myyntivoitosta ja tappiosta, joten verottajalla on suoraan oikea tietoa. Hallintokulut taas ovat kuluja kuten osake/arvo-osuustilin kuukausi/vuosimaksu tai muita hallintokuluja, joita pankki/sijoituspalvelu sinulta vuosittain laskuttaa.

      Mielestäni tuon Nordnet ETF-kulun voi laittaa kaupankäyntipalkkioihin tai sitten yleisesti vain ”muihin kuluihin”. Kulu on mielestäni täysin verovähennyskelpoinen, joten verottaja todennäköisesti hyväksyy sen kumman tahansa alla kunhan vain tarkentaa ilmoituksessa, mikä kulu on.

      Vastaa
    • ”Tavanomaiset vaatetusmenot” ovat elatusmenoja eli vähennyskelvottomia.
      Jos vaatteet ovat sellaisia, että niitä ei käytetä siviilissä, ne voivat olla vähennyskelpoisia. Rajanveto voi olla hankalaa, varsinkin kun nykyään näyttää olevan muotia kulkea siviilissäkin työvaateosastolta hankituissa vermeissä.

      Vastaa
      • Joo koska nämä ovat tosiaan tulkintakysymyksiä antaisin verottajan tehdä tuon tulkinnan. Eli laittaisin vähennykseen, jos kyseessä oikeasti on työtä varten hankitut vaatteet ja sitten vain kuvaa verottajalle tarkemmin, mistä on kysymys. Verottaja voi tehdä sitten tilanteen mukaan tulkinnan suuntaan tai toiseen, eipä hakemisessa mitään häviä!

        Vastaa
  3. Hei!
    Onko Nordnetin osakesäästötilin lopettamisesta koituva hinnaston mukainen toimenpidemaksu 50,00 € vähennyskelpoinen verotuksessa ja jos on, merkitäänkö se kohtaan ”Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset”? Kiitos!

    Vastaa
      • Hei vielä! Varmistin asian vielä Nordnetiltä, niin tämä olikin jo huomioitu automaattisesti: ”Osakesäästötilin lopetusmaksua ei voi erikseen vähentää verotuksessa. Osakesäästötilin lopetusmaksu joko vähentää osakesäästötilin voittoa lopetushetkellä / kasvattaa tappiota lopetushetkellä ja on tämän myötä huomioitu verotuksessa.”

        Vastaa
  4. Tuosta työhuonevähennyksestä pääomatuloista olisi kiva lukea tarkempaa jaottelua tai yleistystä, millä perusteella on oikeutettu 920e, 460e ja 230e vähennykseen, koska sitä ei verottajan sivuilla tai muutenkaan netissä ole mielestäni tarpeeksi hyvin tuotu esiin nimenomaan pääomatuloista puhuttaessa. Tuo 230e vähennys on toki aika selkeä varsinkin, jos ansiotöissä ei etätyötä tee (ja käytä vähennystä ansiotuloihin), koska siinä puhutaan satunnaisten sivutulojen hankkimisesta kotona, joka ainakin pätee aika monelle osakesijoittamista tekeville.

    Mutta miten osata päätellä, onko oikeutettu 460e tai jopa 920e vähennykseen, koska 460e kohdalla puhutaan jo huomattavien sivutulojen hankkimisesta? Voidaanko sitä määritellä yleisesti esimerkiksi luovutusten lukumäärällä verovuonna tai myyntihintojen yhteismäärällä joka näkyy veroilmoituksessa ja mikä riittävä määrä on? Onko esimerkiksi luovutusten 5 numeroinen euromäärä (ns. liikevaihto) tai luovutusvoittojen 4 numeroinen euromäärä huomattava?

    Toki sijoitustyylejä on myös erilaisia ja ostothan eivät tuossa edellisessä myöskään näy mukana (perehtyminen yrityksiin, jonka jälkeen osta ja pidä). Vai tulisiko tarkastella ennemmin omien pääoma- ja ansiotulojen suhdetta, mutta toki pelkät luovutusvoitot/pääomatulot eivät kerro koko sijoitustoiminnan laajuutta (esim. tulonhankkimistarkoitus vaikka osa myyty tappiolla). Vai ennemmin tarkastella koko sijoitustoiminnan varallisuutta ja mikä taas tässä olisi riittävää?

    Näillä pohdinnoilla haen esimerkiksi sitä, että voiko 920e vähennykseen olla oikeutettu vain käytännössä ammattisijoittaja tai treidaaja vai missä menee se raja, milloin tuota voi hyödyntää. Voiko esimerkiksi opiskelija hyödyntää 920e vähennyksen, jos suurin osa omista tuloista on nimenomaan sijoitustoiminnasta, koska tekee ansiotöitä vain vähän? Ja missä menee taas raja 460e vähennykseen eli huomattaviin sivutuloihin vrt satunnaisiin sivutuloihin? Tulisiko tässä esimerkiksi tarkastella sivutulojen huomattavuutta itselle vrt muuhun veroilmoitukseen vai verrattuna toisiin sijoittajiin?

    Vastaa
    • Joo työhuonevähennys on aina ollut vähän mysteeri itselle, kun selkeät on lähinnä tuo 50% ja 100% joissain tilanteissa. Mutta suosittelen aina, jos kokee, että käyttää merkittävästi sijoittamiseen käyttämään aikaa kotona, niin laittamaan suoraan tuon 920 euroa – koska miksi ei? Jos verottaja ei sitä hyväksy, vaan leikkaa sen tiettyyn tasoon, niin sitten voi kysyä perustelua ja oppii oikean tason. Ja toisaalta, jos vähennys menee sellaisenaan läpi, niin se on vain puhdasta voittoa. Kaikissa noissa epämääräisyyksissä kannattaa mielestäni aina kokeilla kepillä jäätä, koska mieluummin haet liikaa kuin varmuuden vuoksi liian vähän – verottaja kyllä korjaa sen tarvittaessa oikealle tasolle.

      Vastaa

Jätä kommentti