Hae näitä verovähennyksiä vuonna 2024!

Veroilmoitukset ovat alkaneet tippua verottajan verkkopalveluun tai postiluukusta ja onkin aika täyttää veroilmoitukset vuosimallia 2024.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi yleisimmät verovähennykset, joita jokaisen suomalaisen kannattaa hakea ja täyttää – jokainen näistä euroista kuitenkin kuuluu sinulle. Nyt kun korot ovat nousseet, jokainen euro kotiinpäin on useammalle taloudelle entistäkin tärkeämpi, joten myös veroilmoituksen täyttäminen ja verovähennysten täyttäminen kuuluu osaksi arjen taloudenhallintaa.

Mutta mennään itse asiaan. Mitä kaikkia verovähennyksiä vuonna 2024 kannattaa hakea ihan tavallisen työssäkäyvän suomalaisen?

Ansiotulojen verovähennykset 2024

Ansiotulojen verovähennyksiä pystyy hakemaan lähes kuka tahansa, joka käy töissä tavalla tai toisella. Seuraavassa listaankin kaikista yleisimmät ansiotulojen verovähennys mahdollisuudet, jotka kannattaa tarkistaa, että omasta veroilmoituksesta löytyy, ennen kuin veroilmoitusta vahvistat ja palautat verottajalle.

Työmatkakulujen verovähennys

Työmatkakulut vähennetään verotuksessa halvimman vaihtoehdon eli useimmiten julkisen liikenteen hinnan perusteella. Perinteiselle työmatkalaiselle halvin tapa matkata on verottajan silmissä kuukausilippu vaikka VR:n tai HSL:n juniin ja busseihin. Jos taas et käy aktiivisesti töissä, vaan olet esimerkiksi etänä suurimman osan ajasta, kannattaa kulut laskea vain käsin oikean toteuman mukaan. Matkakuluvähennyksen omavastuu on noussut nykyään jo 750 euroon, jolloin esimerkiksi itse, kun kuljen töihin HSL:n AB-kuukausikortilla, joka maksaa alle tuon vuodessa – en vähennystä saa. Vuonna 2024, jos matkakulusi taas ovat enemmän kuin 750 euroa, saat siitä apua verovähennyksiin. Korkeintaan pystyt hakea 7 000 euron edestä työmatkakulujen vähennystä.

Jos taas kuljet autolla työmatkasi, voit laskea auton kulun kuluksi, VAIN jos julkista kulkuneuvoa ei ole kyseiselle matkalle lainkaan käytettävissä. et voi Eli jos kuljet vaikka Espoosta Helsinkiin töihin autolla, et voi auton kulujen mukaan työmatkakuluja hakea, koska todennäköisesti suurimman osan työmatkastasi pystyy kulkemaan julkisilla.

Edellä mainittu pätee, paitsi jos yhdensuuntainen kävelymatka on vähintään kolme kilometriä tai odotusaika meno-paluumatkalla on vähintään kaksi tuntia tai jos joutuu kulkemaan yöaikaan puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana. Vaikka säännöt ovat suhteellisen monimutkaiset näissä poikkeustapauksissa, verottaja hyväksyy kulut useimmiten, kunhan et käytä autoa vain, koska se on mukavampaa ja kätevämpää – vaan oikeaan tarpeeseen.

Lisäyksenä vielä, pystyt vähentämään autolla kulkemisen kustannukset erikoisalalla työskennellessäsi (esim. rakennusalalla), jos työskentelysi edellyttää työkalujen/koneiden jne. kuljetusta.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä tai vaikka remontista, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Kotitalousvähennyksen idea onkin kannustaa ostamaan palveluja suomalaisilta yrittäjiltä (jotka maksavat veronsa, koska pystyt hakemaan vähennystä vain palveluista, jos palvelusta on maksettu ALV).

Kotitalousvähennyksen maksimisumma henkilöä kohti yhdessä taloudessa on 3 500 euroa vuonna 2024, jos kyseessä on kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö tai öljylämmityksestä luopuminen. Muissa töissä se on 2 250 euroa.

Alla muutama esimerkki palveluista, jonka ostamisesta pystyt hakemaan kotitalousvähennystä.

– Remontti
– Sukujuhlien, syntymäpäivien tai vaikka ylioppilasjuhliin ulkopuoliselta tilatusta ruuan palvelusta (ei itse ruuasta)
– Piha-, puutarha- ja lumityöt
– Siivooja
– Valaistusta varten tehtävistä sähköasennustöistä
– Ulko-oven lukon, hälytys- ja turvajärjestelmän sekä turvalukon asennuttamisesta
– Ilmalämpöpumpun asentaminen
– Lämmityksen vaihtaminen asuntoon

Koska valinnanvaraa on, tärkeintä on muistaa nyrkkisäännöt.

1. Voit hakea verovähennystä vain jos palvelut, joita olet ostanut, ovat yrityksen, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
2. Voit hakea vain sitä osuutta, joka on lasketettu tehdystä työstä – et materiaaleista, joita on prosessiin käytetty (esim. siitä ruuasta). 

Kotitalousvähennys ei päde pelkästään omaan kotiin, vaan myös muihin paikkoihin, jos maksat ne työt itse. Voit siis hakea kotitalousvähennystä myös töistä, jotka maksat itse, jos työ on tehty.

1) Omassa kodissasi
2) Vapaa-ajan asunnossasi
3) Vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Huom! Sinun ei tarvitse omistaa asuntoa, jotta voit saada kotitalousvähennyksen. Asunnossa asuminen tai oma käyttö riittää eli voit hakea myös vuokra-asuntoon näitä vähennyksiä.

Ammattiliiton sekä työttömyyskassan jäsenmaksu

Pystyt myös saamaan verovähennystä ammattiliiton ja/tai työttömyyskassan jäsenmaksusta. Nykyään suurin osa liitoista ja työttömyyskassoista ilmoittaa nämä summat automaattisesti verottajalle, mutta tarkista vielä, että rivi veroilmoitukselta löytyy ja, että summat ovat oikein. Itsellä on viime vuosina ollut tässä ongelmia, mutta tänä vuonna tiedot olivat menneet automaattisesti veroilmoitukseen oikein.

Työhuonevähennys

Kotitalousvähennyksen tapaan, voit hakea työhuonevähennystä asuit vuokra-, asumisoikeus tai omistusasunnossa. Työhuonevähennyksessä pystytkin hakemaan verovähennystä siitä, että olet käyttänyt omaa kotiasi työn tekemiseen – eli jos yksinkertaisesti teet etätöitä

Mikäli etätyöpäiviä on vuodessa yli puolet työpäivien kokonaismäärästä, olet oikeutettu täyteen 940 euron työhuonevähennykseen vuodessa. Jos etätyötä on alle puolet tai tasan puolet, vuosivähennys on 470 euroa. Nämä ovat automaattisia summia ja näitä ohjenuoria noudattamalla, verottaja hyväksyy usein vähennykset sen enempää mukisematta.

Tämän kiinteän euromäärän sijaan voit vaihtoehtoisesti yrittää vähentää työhuonetta myös ihan todellisten toteutuneiden kustannusten mukaan, mikäli ne ylittävät nämä summat. Vähennykseen voi laskea mukaan kalusteiden, kuten työpöydän ja -tuolin hinnan sekä työhuoneen kustannuksen osuuden esimerkiksi asunnon vuokrasta, kulutetun sähkön ja niin edespäin. Moni asumiseen liittyvä kustannus voidaan periaattessa hakea myös työhuonevähennyksestä, mikäli kotia on töihin käytetty. Etenkin jos asut talossa, jossa on isot kiinteät kulut, kannattaa harkita toteutuneiden kustannusten mukaan verovähennysten hakemista.

Tulonhankkimisvähennys

Tulonhankkimismenot vähennetään palkkatuloista suoraan verottajan toimesta. Kaikki työssäkäyvät saavatkin automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos tulonhankkimismenoja kertyy tätä enemmän vuodessa, voidaan ne ilmoittaa verovähennyksessä. Edellämainittua 750 euroa ei pidä itse vähentää kuluista, vaan ilmoita aina kaikki syntyneet kulut.

Tulonhankkimisvähennykselle ei ole laitettu ylärajaa ainakaan vielä vuoden 2024 aikana, eli tässä voit vähentää juuri niin paljon kuin olet kuluttanut ammattisi tukemiseen rahaa. Toki sillä erotuksella, että et pysty saamaan veroprosenttiasi negatiiviseksi.

Mitä siis voit laskea arjen kuluistasi tulonhankkimisvähennyksyksi? Tässä muutamia esimerkkejä.

– Ammattikirjallisuus tai lehtitilaus (esimerkiksi vaikka Kauppalehden tilaus)
– Työkalut 
– Laitteiden hankinta, huolto sekä korjausmenot, joita käytät töissäsi, ja jotka omistat itse
– Laitteet kuten tietokoneen näppäimistöt, hiiret sekä näytöt, jos olet ne itse ostanut
– Työpöytä ja -tuoli kotiin

– Jos työasioissa käyttää kodin internetyhteyttä tai omaa puhelinliittymää etätöiden takia, niistä aiheutuvia kustannuksia voi myös vähentää verotuksessa
– Myös tietokoneen verovähennys on mahdollista, jos käytät omaa kotitietokonettasi työasioihin
– Muita ostettua irtaimistoa tai aineetonta omaisuutta, jonka olet ostanut itsellesi ja käytät töihin
– Itsehankitut päätesilmälasit

Tulonhankkimismenot ovat sellaisia menoja, joissa kannattaa vain rohkeasti hakea mitä tahansa, mitä voi millään tavalla ajatella tulonhankkimiskuluiksi. Tässä kannattaakin olla ennen kaikkea rohkea. Vaikka hakisit vahingossa verovähennystä sellaisesta menosta, joka ei verottajan mukaan vähennettävä ole, ei se estä sinua sitä hakemasta. Verovähennysten hakeminen kannattaa aina, eikä sinulle tule sanktioita, vaikka haet vähennyksiä asioista, jotka verottaja toteaa, että ne eivät ole verovähennysoikeudellisia. Tulonhankkimisvähennyksissä tämä rohkeus korostuukin enemmän kuin missään muussa verovähennyslajissa.

Sijoittajan verovähennykset pääomatuloista 2024

Suomalaisista lähes kaksi miljoonaa sijoittaa tavalla tai toisella ja saakin pääomatuloja. Olit sitten osake-, asunto- tai vaikka metsäsijoittaja, pystyt hakemaan myös pääomatuloista erilaisia verovähennyksiä.

Ensinnäkin, aivan kuten ansiotuloista, myös pääomatuloista voi hakea tulonhankkimiskulujen veroävähennystä. Tulonhankkimiskulut määräytyvät pääomatuloissa samalla tavalla kuin ansiotuloissa. Voit vähentää pääomatulojen tulonhankkimiskuluina täysin samoja asioita, joita listasin ansiotuloista puhuttaessa, mutta toki sinun pitää olla hankkinut pääomatuloja näiden avulla kulujen avulla. Näitäkin siis kannattaa rohkeasti hakea.

Asioita ei voi kuitenkaan hakea tuplana ansio- ja pääomatulovähennyksinä vaan esim. työhuonevähennystä voi hakea molemmista niin ansio- kuin pääomatuloista, mutta kaavamaisen työhuonevähennyksen voi tehdä yhteensä vain 940 euron osalta, voit siis jakaa tulorakenteestasi riippuen työhuonevähennyksen ansiotuloihin 470 € ja pääomatuloihin 470 €, Jos toteutuneet kulut ovat kuitenkin korkeampia, voit hakea yli kaavamaisen vähennyksen toteuneiden kulujen mukaisesti.

Esimerkkejä siitä, millaisista kuluista voit hankkia pääomatuloista vähennyksiä tulonhankkimiskuluina.

– Ammattikirjallisuus tai lehtitilaus (esim. jos olet ostanut vaikka Viisas Sijoittaja-kirjani, pystyt vähentämään sen pääomatulojen verotuksessa!)
– Tietokoneen, tietokoneen näppäimistöt, hiiret sekä näytöt
– Internetyhteyttä tai omaa puhelinliittymää etätöiden takia, niistä aiheutuvia kustannuksia voi myös vähentää verotuksessa! 
– Muita ostettua irtaimistoa tai aineetonta omaisuutta, jonka olet ostanut itsellesi ja käytät sijoittamiseen (esim. vaikka Inderesin palvelun tilaus
– Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenmaksu
– Sijoituspalvelusta riippuen sijoitusten hallinto- sekä kaupankäyntikuluja (tästä esimerkiksi vaikka tietyt pankkien palvelut, kuten vaikka oman pankkini Dansken Premium-palvelun vuosimaksut)
– Asuntosijoituksista tai metsäsijoituksista matkakulut sijoituskohteisiin

Sijoituslainojen korkojen verovähennys – 2024

Myös sijoituslainojen koroista pystyy saamaan verovähennyksiä. Lainoja, joista voit vähentää veroja, ovatkin sijoituksiin hankitut lainat, olit ostanut lainalla sitten osakkeita, asuntoja, kryptovaluuttoja tai vaikka metsää). Pääoma kuin pääoma verottajan silmissä.

Mikäli kyseessä kuitenkin on sijoituslaina, voit vähentää kaikki korkokulut sekä lainasta muuten syntyvät kulut verotuksessa. Nykyisellä korkotasolla nyt puhutaan jo valtavasti summista, jos sinulla on velalla ostettua omaisuutta. Katsoin, että itse maksoin korkoja pelkästään sijoitusasunnoistani lähes 5 000 euroa viime vuonna, joten myös vähennettävää siis syntyi paljon. Luvut näkyvät usein pankeilta tulleena automaattisesti oikein veropäätöksessä, mutta kannattaa tarkistaa vielä käsin, että ne ovat varmasti oikein.

Tarkalleen voitkin vähentää verotuksessa seuraavat, kun kyse on sijoitusasuntolainoista.

– Sijoitusasunnon korkokulut (100% sijoitusasunnon lainan korosta ja muista kuluista, 0% oman kodin lainan korosta)
– Sijoitusasunnon hoitovastike
– Sijoitusasunnon rahoitusvastike, jos lainat on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa
– Matkakulut sijoitusasunnon luokse

Osakesijoituksissa voit vähentää lainojen korot sekä muut hoitokulut, jotka lainasta laskutetaan. Esim. metsäsijoituksissa voit taas vähentää myös esimerkiksi juuri matkakuluja metsäpalstalle.

Pääomatulojen tappioiden vähennys – 2024

Pääomatulojen tappioiden vähennyksestä pystyt saamaan vähennyksiä pääomatuloihisi tappioista, jotka sinulle ovat syntyneet tappiollisista sijoitusten myyneistä. Erona tosiaan se, jos olet myynyt osakkeita osakesäästötilin sisällä, ja et ole rahoja ottanut sieltä ulos – osakesäästötilin sisällä myityjä rahoja ei pysty vähentämään verotuksesta ennen kuin rahat ovat ulkona sieltä ja tili kokonaan lopetettu.

Jos siis olet tehnyt niin sanottuja veromyyntejä vaikka viime vuoden lopussa perinteiseltä arvo-osuustililtä, tarkista, että ne näkyvät oikein verotuksessa. Näissä on usein virheitä, etenkin erilaisten osakeantien oltua sijoitusmatkan varrella, joten on tärkeää katsoa, että numerot ovat oikein.

Pääomatulojen verotuksesta vähennettävää tappiota siis syntyy, jos myyt esim. asunnon, osakkeita, rahasto-osuuksia tai vaikka kryptoja tappiolla verrattuna niiden alkuperäiseen ostohintaan. Hyvä asia tappioissa on se, että ne säilyvät verottajan tiedoissa kauan ja pystyt vähentämään tappioita pääomatuloistasi vielä viisi vuotta tappioiden kuittaamisen jälkeen. Jos siis sinulla ei tänä vuonna ole verotettavia pääomatuloja, ei hätää, tappiot pysyvät verotuksessa käytettävissäsi vielä monta vuotta, kun tulevina vuosina saat lisää pääomatuloja.

Suurin osa suomalaisista pankeista ja osakevälittäjistä ilmoittaa kaikki tiedot automaattisesti verottajalle, mutta jos osake- tai rahastosijoituksesi ovat jossain muussa ulkomaalaisessa palvelussa, täytyy sinun tehdä itse veroilmoitus kaikista kaupoista ja tuloista, joita olet saanut.

Hae verovähennyksiä – se on sinun oikeutesi

Toivon, etä tämä teksti helpotti ja auttoi sinua muistamaan, mitä kaikkia verovähennyksiä sinun kannattikaan hakea. Haluan muistilistojen lisäksi ennen kaikkea kannustaa myös rohkeuteen verovähennysten hakemisessa. Siitä ei ole tehty arvioita, mutta on varmaa, että suomalaiset jättävät satoja miljoona todennäköisesti pöydälle, koska eivät välttämättä tiedä, uskalla tai muista hakea tiettyjä verovähennyksiä, mitkä heille on oikeutettu.

Ja kuten aina, laita kommenttia, jos jokin jäi epäselväksi, tai johonkin tarvitset apua, autan mieluusti selventämään veroviidakon monimutkaisuutta – se on sen verran aidosti monimutkainen, vaikka siitä kuinka paljon kirjoittaisi.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi (ja hakea siitä verovähennystä!)

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

33 kommenttia artikkeliin ”Hae näitä verovähennyksiä vuonna 2024!”

 1. Osaatko sanoa, miten nuo pääomatulojen tappiot on kirjattu veroilmoitukseen? Esimerkiksi itselläni oli tappioita niin 2022 kuin 2023, pitääkö nämä veroilmoituksessa olevat tappiot plussata yhteen ja niistä tulee se jäljellä oleva kokonaistappio, mitä on jäljellä vai onko viimeisimmässä veroilmoituksessa aina se sen hetken kaikki tappiot vai miten tämä oikein menee ?

  Vastaa
  • Veroilmotukseen tosiaan päivittyy joka vuoden tilanne oikein aina sen mukaan, kuinka paljon silloin on vähennyksiä jäljellä eli verottaja tosiaan tekee summaukset puolestasi. Itsellä summat näyttivät päivittyvän oikein juuri noiden luovutusvoittojen kohdalta, kun tarkistin vielä varmuuden vuoksi eli keskimäärin voi luottaa siihen, että verottaja seuraa niitä oikein.

   Vastaa
 2. Moi, minulla on Aktian digitaalisessa omaisuudenhoitopalvelussa sijoituksia, jotka Aktia nyt myy lopettaessaan palvelun. Sieltlä tulee jonkin verran voittoa, ja sitä myöten myös veroseuraamuksia. Kannattaako minun myydä vuoden loppuun mennessä esim. arvo-osuus tililtä tappiollisia sijoituksia, jotta voin hyödyntää verovähennykset sitä kautta? Yleensä minulle ei noin paljon verotettavaa pääomatuloa kerry, joten normaalisti en tappioita pysty vähentämään pääomatuloista täysimääräisesti. Kiitos erinomaisesta blogista!

  Vastaa
  • Joo hyvä kysymys. Jos ei tosiaan verotappioita ei ole vuoden loppuun kertynyt voittojen verran, niin silloin tässä tilanteessa kun on pakotettu myymään voittoja, niin ehdottomasti kannattaa tehdä veromyynnit vuoden lopussa siihen tyyliin, että myy yhden päivän lopussa tappiot ja ostaa sitten takaisin seuraavana – jos nämä on sijoituksia, joita edelleen salkussa kannattaa pitää.

   Vastaa
 3. Työhuonevähennys on 940€ nyt täytettävään veroilmoitukseen. Seuraan kirjoituksiasi aktiivisesti ja olen lukenut viisas sijoittaja kirjasi. Erinomaisia sijoittajan viisauksia. Lisää vastaavia!

  Vastaa
 4. Pääomatulojen vähennyksiin myös sijoitusasuntojen sähköiset rekisteröinnit ja lomakkeiden toimitukset Maanmittauslaitokselle.
  Rekiströintimaksu 63 euroa/asunto + matkakulut.
  Aikaa on toki se 10 vuotta, mutta moni on hoitanut asian jo pois alta.

  Jos osakekirjat ovat pankin tallelokerossa, niin sitten lokerovuokra vähennyksiin.

  Vastaa
  • Verottaja sanoo, että vasta myydessä:

   ”Vuokratuloista et voi vähentää huoneistotietojärjestelmän rekisteröintimaksua tai muita kuluja osakekirjan muuttamisesta sähköiseen muotoon. Sen sijaan voit vähentää nämä kulut luovutusvoittoverotuksessa.”

   Vastaa
    • Mielenkiintoisia yksityiskohtia, pitää laittaa muistiin! Tosiaan hyvä myös muistaa, että itsellä ainakin pankki suositteli, että ei kannatta osakekirjaa sähköiseksi vielä muuttaa, kun kulut ovat sen verran korkeat ja asiat voivat muuttua/ne tulevat uuden ostajan vastuulle, jos asunnon joskus myy. Itse varmaan odotan tuon kymmenen vuotta ja seuraan, miten homma kehittyy.

     Vastaa
     • Laitan vielä yhden tarkennuksen.

      Kun pankki kertoo sähköisen rekisteröinnin korkeista kustannuksista, se tarkoittaa sellaisia rekisteröitäviä osakekirjoja, jotka ovat heillä säilytettävänä asiakkaan lainan vakuutena. Tällöin se sähköinen rekisteröinti yhdessä lainan jälkipanttauksen kanssa nostaa kulut suuriksi (noin 500 euroa/laina/Op).
      Tähän on toivottu kohtuullistamista sitten joskus myöhemmin.

      Jos lainaa ei ole tai osakekirjat ovat pankissa ns. yleispanttina vastaisuuden varalle, niin silloin osakekirjat kannattaa ainakin omasta mielestäni toimittaa sinne Maanmittauslaitokselle ilman turhia viivytyksiä. Niitä voi käyttää sitten tulevaisuudessa lainojen vakuutena tarvittaessa kohtuullisin hinnoin.

      Vastaa
 5. Moikka, onko opintolaina mahdollista tulkita sijoituslainaksi ja sen korot vähentää verotuksessa sijoituslainan tapaan, jos opintolainaa on todellisuudessa käyttänyt sijoituslainan tavoin?

  Vastaa
 6. Hei! Kiitos kattavasta ja laadukkaasta blogitekstistä. Viime vuonna matkakuluvähennyksen omavastuu oli muuten 750 euroa, se nousi vasta tänä vuonna 900 euroon.

  Epäilen yllä olevaan liittyen, että opintolainan korot eivät todennäköisesti ole vähennyskelpoisia. Ainakin sen osoittaminen tulonhankkimislainaksi voi olla haastavaa (millä on merkitystä, koska lainan käyttötarkoitus on verotuskohtelussa ratkaiseva). Varovaisuuteen verottajaa voi rohkaista tässä asiassa myös se, että vanhemmista opintolainoista saa jo valmistumisajasta riippuen opintolainavähennyksen – tai vaihtoehtoisesti Kela saattaa maksaa lainasta osan pois – käytännössä samaa hyötyä ei siis haluta antaa kahdesti.

  Vastaa
 7. Hei, ja kiitos hyvistä vinkeistä! Metsätilan omistajana korjaan kuitenkin, ettei pelkkä tilalla käynti oikeuta vähentämään matkakuluja, vaan siellä on oikeasti tehtävä töitä. Tosin esim. vuosittainen myrskytuhojen tarkastus on työtä. Matkakulut saa toisaalta vähentää myös koulutusmatkoista, esim. puunkorjuunäytöksiin tai alan messuille.

  Vastaa
  • Joo juurikin näin, jos menee omaan metsään vain hengailemaan, mutta se varmaan vähän harvinaisempaa on. Ja toisaalta, senkin voi aina laskea tarkatusreissuksi – tuleehan siellä aina asioita katseltua, vaikka se ei päätarkoitus olisikaan. Yleisesti mielestäni verovähennysten hakemisissa ei kannata liian tiukkaa itse rajoittaa niitä asioita, tekemällä tulkintoja verottajan puolesta, vaan hakee vain rohkeasti ja antaa verottajan sitten tehdä lopullisen päätöksen. Mieluummin aina liikaa kuin liian vähän.

   Vastaa
 8. Osaisitkohan vastata; teen elinkeinoharjoittajana toiminimi töitä eli teen myös sen veroilmoituksen. Onko jotain tietoja, mitkä sieltä kuuluisi siirtää henkkoht tuloveroilmoituksen puolelle? Eli esim tuloihin? Vai oliko se niin että kukin tieto vain kerran ja vain toisella lomakkeista

  Vastaa
  • Itsellänikin tosiaan toiminimi, mutta kirjanpitäjä tekee tuon puolestani. Mutta en ole törmännyt vielä viiden vuoden aikana tilanteeseen, jossa toiminimen kirjanpidosta olisi jotain siirretty henkkoht tuloveroilmoituksen puolelle, jos tulot ja menot ovat oikein ilmoitettu alunperinkin toiminimen osalta.

   Ainoa ero on työhuonevähennys eli jos vaikka saa etätöistä sen puolet työhuonevähennystä, niin pystyt ottamaan sen toisen puolikkaan toiminimestä, mikä kannattaa muistaa. Tai sitten vain ottaa omista töistä 0e työhuonevähennys ja toiminimestä maksimi (olettaen, että suurin osa näistä tehtävistä tehdään kotona).

   Vastaa
 9. Ateriakorvaus, täysin järjettömyys että sitä saa vain harvat ja valitut ammatin harjoittajat, vaikka itse teen samantapaista työtä niin en saa.. järjetöntä miten vain ne ammatit saa 3000e vähennettyä..

  Vastaa
 10. Käsittääkseni työhuonevähennys ei mene tuossa enää nyky ohjeen mukaan pääomatulojen osalta. Verottaja antaa omilla sivuilla vain 235 € ja 940 € summat ja tuo vanha 50 % täydestä on poistunut. Esimerkitkin ovat paljon tiukempia jos niiden kautta haluaa peilata tilannetta, esim muutamalla ostotoimeksiannolla kuukaudessa ei siinä lasketa olevan tarpeeksi aktiivinen, vaikka käyttäisi enemmän kuin harrastus mielessä aikaa lukemiseen ja tutkimiseen

  https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/paaomatuloista_tehtavat_vahennykse/

  Vastaa
  • Joo näyttää siltä, että noita tosiaan on tiukennettu. Johtanee siihen, että useammin kannattaa tehdä vain etätöistä tuo vähennys, jos se on itselle mahdollista. Ja pieni osa sitten pääomatuloista. Hyvä spottaus!

   Vastaa
 11. Moro! Kiitokset tästä kirjoituksesta ja blogista ylipäätään.

  Minulle on hieman epäselvää, että miten nettikulujen vähentämisen kanssa tulisi toimia. Taustatietona se, että teen pääsääntöisesti kotona etätöitä ja osakekaupoilla tein viime vuonna muutaman tonnin tappiota.

  Ansiotulo: Nettikulut eivät ilmeisesti kuulu kaavamaiseen työhuonevähennykseen (940€), joten kannattaako vähentää molemmat? Eli laskettaisiinko ilmoittamani vähennys tällöin esimerkiksi kokonaisuudessaan näin -> työhuonevähennys 940€ + 50% nettikuluista?

  Pääomatulo: Viime vuodelta tosiaan kertyi osakkeista luovutustappioita muutaman tonnin edestä, joten onko nettikuluja edes mahdollista vähentää täältä? Lisääkö vähennys tappion määrää?

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja hyviä kysymyksiä.

   Ansiotulo: Työhuonevähennyksessä on vaihtoehdot ns. joko tai. Eli joko ottaa tuon kaavamaisen vähennyksen tai sitten todelliset kulut. Tilanteessasi siis ei kannata noita nettikuluja vähentää ansiotulojen kautta, koska ne jäävät tuon kiinteän summan alle.

   Pääomatulo: Riippuu tosiaan, saitko pääomatuloja laisinkaan. Sinänsä, jos sait edes vähän myyntivoittoja, vuokratuloja tai osinkotuloja, voit laittaa netin tähän ja siitä vähennetään ensin mahdolliset tulot – myyntitappiot kun pysyvät verotuksessasi monta vuotta, niin niitä ei tarvitse käyttää tänä verotusvuonna. Jos et kuitenkaan saanut pääomatuloja laisinkaan koko vuotena missään muodossa, niin silloin vähennyksestä ei ole hyötyä, koska se ei jää varastoon tappioiden lailla.

   Toivottavasti tämä auttoi!

   Vastaa
 12. Hei!
  Voisin tätä sun artikkelia hieman oikaista, ettei täällä isolle osalle porukasta tule mielikuvaa siitä, että vähennyksiä kannattaa ”huvikseen testaamalla hakea”. Viittaan Verohallinnon erinomaiseen syventävään ohjeeseen, ”Seuraamusmaksut tuloverotuksessa”, ja alla suoria lainauksia sieltä.
  -Verohallinto määrää verovelvolliselle veronkorotuksen, jos veroilmoitus tai muu ilmoitus taikka muu säädetty tieto, asiakirja tai selvitys on annettu puutteellisena tai virheellisenä taikka on jätetty kokonaan antamatta (VML 32.1 §:n 1 kohta).
  -Veronkorotus voidaan määrätä kaikista ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönneistä, joista on tähänkin saakka voitu määrätä veronkorotus (HE 97/2017 s. 70). Veronkorotussäännös on viranomaista velvoittava siten, että veronkorotus on määrättävä, jos ilmoittamisvelvollisuus on laiminlyöty (HE 97/2017 s. 142). Veronkorotus jätetään määräämättä vain, jos ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyöntiä voidaan pitää vähäisenä tai siihen on muu laissa säädetty peruste (ks. kohta 3.3. Veronkorotuksen määräämättä jättäminen).
  Veronkorotuksen perusteena on siis käsittääkseni ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönti. Ohjeen mukaan ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönti on myös tilanne, jossa verovelvollinen aiheetta vaatii vähennettäväksi kulun, jota ei ole tosiasiallisesti ollut tai joka ei ole verolainsäädännön mukaisesti vähennyskelpoinen.
  Kannattaa myös tutustua samaisen ohjeen esimerkkiin 15. Ohjeen perusteella en missään nimessä kenellekään suosittelisi kulujen vähennysoikeuden testaamista rohkeasti.

  Vastaa

Jätä kommentti