Verovähennykset ja verotus ylipäätänsä saattavat tuntua vaivaannuttavalta työltä, koska verojen viidakko tuntuu välillä olevan loputon. Samalla verovähennykset ovat kuitenkin puhdasta rahaa sinulle, joten on sinun oikeutesi hakea niitä. Kuluvina viikkoina suomalaisten postiluukuista alkaakin tulla taas veroilmoituksia ja on aika tehdä verovähennykset. Ja jos olet ottanut Omavero ja Suomi.fi palvelun käyttöösi, olet mitä todennäköisemmin sen saanut jo sähköisesti kuten allekirjoittanut!
Tämän kirjoituksen tarkoitus on, että luettuasi tämän, osaat hakea kaikkia verovähennyksiä, mihin olet oikeutettu ja et maksa enää senttiäkään ylimääräisiä veroja! On hyvin todennäköistä, että olet jättänyt elämäsi aikana jotain vähennyksiä hakematta mahdollisesti jopa tuhansia euroja vain sen takia, että on epäselvää, mistä kaikesta olet itseasiassa edes oikeutettu hakemaan verovähennyksiä.
Verottajan kapulankielen sijasta, pyrin tekstissä ymmärrettävään ulosantiin. Parasta verovähennyksissä on se, että sinun täytyy vain kerran opetella, mitä kaikkea verotuksessa voi vähentää, jonka jälkeen voit toistaa opittuja asioita vuodesta toiseen. Kun osaa vähentää verotuksessa kaiken mahdollisen, säästöt ovat vuosien varrella tuhansia ja tuhansia euroja.
Olen jakanut kirjoituksessa verovähennykset kahteen eri osaan: ansiotuloista tehtäviin verovähennyksiin ja pääomatuloista tehtäviin verovähennyksiin. Keskityn siis pelkkiin kotitalouden verovähennyksiin eli en käsittele yritysten verovähennyksiä tässä tekstissä.
Aloitan ansiotulojen verovähennyksillä, jonka jälkeen käsittelen pääomaverovähennyksiä. Tulossa on kaiken kattava teksti, joten aloitetaan sisällysluettelosta.
1. Ansiotuloista tehtävät verovähennykset
1.1. Työmatkakulut-vähennys
1.2. Tulonhankkimisvähennys
1.3. Kotitalousvähennys
1.4. Työasuntovähennys
1.5. Täydennyskoulutusvähennys
1.6. Muita vähennyksiä
2. Pääomatuloista tehtävät verovähennykset
2.1. Tulonhankkismiskulut pääomatuloista
2.2. Lainojen korkojen vähennys
2.3. Pääomatulojen tappioiden vähennys
2.4. Takaisin maksetut osakaslainat
2.5. Jälkimarkkinahyvitys
2.6. Mitä tehdä, jos ei ole pääomatuloja, mutta on pääomasta aiheutuneita kuluja tai korkoja, joista voi tehdä vähennyksiä?
2.7. Minun verovähennykseni 2019
3. Verovähennykset – yhteenveto
1. Ansiotuloista tehtävät verovähennykset

Ansiotuloja saa erittäin todennäköisesti meistä jokainen. Ansiotuloja on kaikki palkasta kaikenlaisiin sosiaaliturviin lapsilisästä, työttömyysturvaan ja eläkkeeseen sekä opintorahaan. Jokainen meistä voi siis saada verovähennyksiä ansiotuloista, koska kaikilla meillä on ansiotuloja.
1.1 Työmatkakulut-vähennys
Työmatkakuluvähennys on nimensä mukaisesti vähennys työmatkastasi aiheutuneista kustannuksista. Työmatkavähennyksessä pystyt vähentää kuluja, jotka ovat syntyneet matkalla asunnon ja työpaikan välillä. Yläraja, mitä voit vähentää kustannuksia on 7000 euroa. Omavastuu työmatkakuluvähennyksessä on 750 euroa, joten jos kulusi vuoden aikana ovat alle 750 euroa, et vähennystä saa. Täyden 7000 euron vähennyksen saatkin, jos sinulla on syntynyt kuluja 7750 euroa tai enemmän.
Työmatkakuluvähennyksessä voit vähentää kuluja ”halvimmasta” vaihtoehdosta, millä voit verottajan mukaan mennä töihin. Useimmiten tämä on julkinen kulkuväline eli juna tai bussi. Siitä huolimatta, millä olet töihin mennyt, voit verovähennystä hakea yleensä aina julkisen liikenteen kustannusten mukaan samalla matkalla. Eli, vaikka olisit mennyt töihin autolla koko vuoden, tulee sinun hakea korvausta julkisen liikenteen hinnaston mukaisesti.
Verottajalle käy parhaiten jos lasket kuinka paljon kuukausilippu maksaa työreitilläsi ja kerrot tämän hinnan 11. Miksi 11? Koska olet käytännössä ollut vain 11 kuukautta töissä, sillä loma-ajalta ei saa tehdä vähennystä.
Esimerkki. Jos asut Järvenpäässä ja käyt töissä Helsingin keskustassa, voit hakea VR:n sivuilta vain hinnan, kuinka paljon maksaa kuukausilippu välillä Järvenpää-Helsinki (vuonna 2018, 144,20 euroa) ja kerrot tämän 11. Täten voit verotuksessa vähentää 11×144,20 =1586,20 euroa. 750 euron omavastuun voit saada vähennystä 836,20 euron mukaan.
Ainut poikkeus, jolloin voit hakea oman kulkuneuvosi käytön mukaan verovähennystä, on mikäli joku näistä ehdoista täyttyy:
1. Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä työmatkallasi.
2. Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä. Esimerkiksi jos kävelymatkasi kotoa pysäkille on kaksi kilometriä ja matkan määränpäässä kävely pysäkiltä työpaikallesi on myös kaksi kilometriä, on kävelymatka yhdensuuntaisella matkalla yhteensä neljä kilometriä
3. Odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia
4. Matkasi alkaa tai päättyy klo 00.00 – 05.00 välisenä aikana.
On muitakin kulkuneuvoja kuin oma auto ja verottaja onkin antanut jokaiselle erilaiselle kulkuvälineelle arvon sen mukaan, kuinka paljon saat tehdä vähennyksiä per kuljettu kilometri kyseisellä kulkuneuvolla. Euro/kilometrimäärät ovat seuraavat vuodelta 2018.
1. Oma auto 0,24 e/km
2. Työsuhdeauto 0,19 e/km
3, Moottoripyörä 0,15 e/km
4. Mopo 0,09 e/km
5. Polkupyörä 85,00 e/vuosi
1.2. Tulonhankkimisvähennys
Tulonhankkimisvähennys on siitä mielenkiintoinen, että jokainen meistä saa sitä jo valmiiksi, vaikka emme sitä hakisi. Veroilmoituksessa on valmiina tulonhankkimisvähennys ja palkkatuloa saaville se on jo automaattisesti 750 euroa.
Voit kuitenkin lisätä vähennyksiä tulonhankkimisvähennyksenä tämän 750 euron päälle. Ylimääräisiä menoja voi tulla esim. työvaatteista, jotka joutuu hankkimaan itse. Voit saada vähennyksiä myös esim. päätelaseista! Toinen yleinen voi olla esim. laitehankinnat (esim. tietokone), jota käyttää työssään. Muita yleisiä kuluja ovat mm. ammattikirjallisuus sekä työhuonevähennys. Tietokoneesta voit tehdä vähennykset esim. 3 vuoden poistoina eli jos tietokone maksaa 1000 euroa, voit vähentää 333 euroa tietokoneesta, kolmena peräkkäisenä vuotena (jos käytät sitä joka vuosi töiden tekoon).
Ylimääräisiä menoja voi tulla esimerkiksi työvaatteista. Työhuoneesta voit vähentää verotuksessa sen mukaan, kuinka paljon teet töitä kotona. Käytännössä jos teet kerran viikossa vaikka etätöitä perjantaisin, olet oikeutettu 420 euron verovähennykseen.
Huomattavaa on, että mikäli näistä tulevat tulonhankkimiskulut ovat kuitenkin pienemmät kuin automaattisesti vähennettävä 750 euroa, et vähennystä saa. Jotta voit saada verovähennykset tulonhankkimiskuluista, pitää tulonhankkimisvähennyksien summan ylittää automaattisen vähennyksen määrä.
1.3. Kotitalousvähennys
Kotitalousvähennystä voi saada kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Käytännössä ideana kotitalousvähennyksessä on se, että maksat ammattilaiselle jostain kotitaloustyöstä. Periaatteessa vain mielikuvitus on rajana kotitalousvähennyksen kanssa. Tässä muutama idea, mistä voi hakea kotitalousvähennyksiä.
– Remontti
– Sukujuhlien, syntymäpäivien tai vaikka ylioppilasjuhliin ulkopuoliselta tilatulta ruuasta
– Piha-, puutarha- ja lumityöt
– Siivooja
– Lasten, vanhusten ja vammaisten hoiva ja hoito, joksi lasketaan myös kaupassakäynnissä, läksyissä tai pankki- ja apteekkiasioinnissa avustaminen.
– Valaistusta varten tehtävistä sähköasennustöistä
– Ulko-oven lukon, hälytys- ja turvajärjestelmän sekä turvalukon asennuttamisesta
– Kevyiden piharakennelmien, kuten aidan, laiturin, terassin, pation tai valokatoksen rakennuttamisesta tai korjauttamisesta
Vaihtoehtoja on siis erittäin paljon ja useasti vain mielikuvitus on tässä rajana.
Tärkeintä kotitalousvähennyksessä on kaksi asiaa. Ensinnäkin, voit hakea verovähennystä vain jos palvelut, joita olet ostanut, ovat yrityksen, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Toisena, voit hakea vain sitä osuutta, joka on lasketettu tehdystä työstä.
Voit vähentää 50% arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Koska maksimikotitalousvähennys, mitä voit saada vuodessa on 2400 euroa ja omavastuu on 100 euroa, voit saada maksimivähennyksen, kun vähennät verotuksessa työtä yhteensä 5000 euron edestä.
Hyvä on myös huomata, että voit tehdä kotitalousvähennystä myös seuraavissa paikoissa tapahtuvissa töistä, kunhan maksat ne itse:
1) Omassa kodissa
2) Vapaa-ajan asunnossa
3) vanhempien tai isovanhempien kodissa.
Huom! Sinun ei tarvitse omistaa asuntoa, asuminen tai oma käyttö riittää.
1.4. Työasuntovähennys
Perheellinen ihminen voi vähentää verotuksessa myös vuokramenot. Mutta tämä vain silloin, jos henkilö on joutunut hankkimaan työn takia kakkosasunnon. Tässä tärkeänä pointtina on myös se, että kodin ja työpaikan välillä pitää olla vähintään yli sata kilometriä. Voit vähentää verotuksessa vuokramenoja 450 euroa kuukaudessa. Vähennys on 450 euroa kuukaudessa.
Tämä pätee vain perheelliseen. Jos asut yksin, et pysty vähennystä saamaan tällä perusteella. Pystyt saamaan vähennyksen työasunnosta vain, jos sinulla on kaksi varsinaista työpaikkaa eri paikkakunnilla.
1.5. Täydennyskoulutusvähennys
Täydennyskoulutusvähennyksen voi saada käytännössä kaikesta koulutuksesta, josta maksat itse ja joka kehittää osaamistasi nykyisessä työssäsi. Eli jos saat täydennyskoulutusta ns. työsuhde-etuna ja työpaikkasi kustantaa tämän, et voi hakea koulutusvähennystä. Mutta jos teet täydentäviä kursseja esim. avoimessa yliopistossa tai muussa maksullisessa koulutuksessa, voit koulutusvähennystä hakea.
Korkeakoulutetuille yleisesti tällaisia ovat esim. MBA-tutkinnot, jos se tarvitaan osaamisen kehittämiseen nykyisessä ammatissa. Myös ammattiin syventävät tutkinnot ja koulutukset ovat koulutusvähennykseen piiriin kuuluvia. Näiden lisäksi voit hakea koulutusvähennystä myös esim. kielikursseista, jos tarvitset kyseistä kieltä töissäsi.
1.6. Muita vähennyksiä
Yksi suuri syy, miksi AY-liitot ovat niin suosittuja Suomessa, on se, että ne ovat aika lähellä verovapain organisaatiojärjestys koko Suomessa. Sen lisäksi, ettei AY-liitto maksa veroja esim. omistamiensa osakkeiden osingoista, saa AY-liikkeisiin kuuluva henkilö vähentää liiton jäsenmaksun verotuksestaan. Jos kuulut myös liiton työttömyysrahastoon (jota en suosittele, koska yksittäiset työttömyysrahastot ovat sinulle usein kannattavampia kuin liiton omat työttömyysrahastot – kannattaa tehdä vertailu oman liiton kassan ja JATTK:n välillä), voit vähentää myös työttömyysrahastomaksun verotuksessa.
Voit myös olla oikeutettu harkinnanvaraiseen verovähennykseen veronmaksukyvyn alentumisesta johtuen pelkkien suurten sairauskulujen perusteella, jos molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät:
- sinun ja perheenjäsentesi yhteenlasketut sairauskulut ovat verovuonna vähintään 700 euroa
- sairauskulut ovat samalla vähintään 10 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojesi yhteismäärästä. Puhtaat tulot tarkoittavat suomeksi tulot – kulut, jotka ovat aiheutuneet tulojen hankkimisesta.
Kuten todettu, tämä vähennys on harkinnanvarainen. Veronmaksukyvyn alennysvähennyksen määrään ja siihen, onko oikeutettu vaikuttaakin perheenjäsenten tulot sekä varallisuus. Myös verovapaat tulot otetaan huomioon. Perheenjäsenillä verottaja tarkoitetaa puolisoa ja alaikäisiä lapsia.
Myös jos sinulla on pitkäaikaissairaus voit saada verovähennystä! Verotuksen invalidivähennyksen voi saada jokainen, jolla on sairauden tai vamman takia pysyvä vähintään 30 prosentin haitta-aste. Lääkäreiden käyttämässä luokituksessa se vastaa käytännössä haittaluokkaa 6.
2. Pääomatuloista tehtävät verovähennykset
Pääomatuloja saa myös erittäin moni suomalainen. Tiivistettynä pääomatulo on varallisuutesi tuottama tulo. Tällaisia ovat omaisuuden luovutuksesta saatu voitto, tietyt korkotulot, osinkotulo, vuokratulo, henkivakuutuksen tuotto- ja voitto-osuus. Pääomatuloja ovat myös metsätalouden pääomatulo sekä jaettavan yritystulon ja yhtymän osakkaan tulo-osuuden pääomatulo-osuus. Näistä kaikista saatavat verovähennykset kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mikäli pääomatuloja saa.
2.1. Tulonhankkimiskulut pääomatuloista
Kuten ansiotuloista, myös pääomatuloista voi tehdä tulonhankkimiskuluja. Tulonhankkimiskulut määräytyvät pääomatuloissa samalla tavalla kuin ansiotuloissa. Voit vähentää pääomatulojen tulonhankkimiskuluina esim. puhelin- ja it-kulut sekä ammattikirjallisuuden (esim. sijoituskirjallisuus tai asuntosijoituskirjallisuus).
Tulonhankkimiskuluina voi vähentää pääomatuloista myös työhuonevähennyksiä, mikäli olet aktiivinen sijoittaja. Määrän voit määritellä itse, mutta sen täytyy olla järkevässä suhteessa siihen, kuinka paljon aikaa ja rahaa kuluttaa sijoittamiseen (1000 euron sijoitusomaisuudella siis on todennäköisesti tarpeetonta yrittää tehdä vähennystä työhuoneesta).
Talouskirjallisuuden ja talousalan ammattilehtien kulut saa vähentää, mutta yleisten sanomalehtien tilaus- tai ostomaksuja (esimerkiksi Helsingin Sanomat) ei saa vähentää, vaikka niistä luettaisiinkin päivän talousuutiset ja pörssikursseja. Myös maksulliset kurssit sekä esim. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenyys on täysimääräisesti vähennettävissä pääomaverotuksessa.
Aktiivisella sijoittajalla vähennyskelpoisia voivat myös olla tietokoneeseen ja nettiin liittyvät kulut. Myös omistamasi yrityksen yhtiökokoukseen menemisen matkakulut voidaan hyväksyä vähennyskelpoisiksi esimerkiksi silloin, kun osinkotulot yhtiöstä ovat riittävän suuret tai matkalla on muutoin merkitystä tulonhankinnan kannalta.
Omana kulunaan on myös arvopapereiden, arvo-osuuksien tai muun näihin rinnastettavan omaisuuden hoitoon ja säilyttämiseen kuuluvat kulut. Verovähennykset näistä omaavat 50 euron omavastuun ja voit merkata tänne kaikki kulut. Tavallisella suomalaisella sijoittajalla kulut kertyvät lähinnä arvo-osuustilin sekä sijoitusrahastojen hallinta- ja säilytyskuluista.
2.2. Lainojen korkojen vähennys
Myös lainan koroista pystyy saamaan verovähennyksiä. Saat kuitenkin vähennyksiä vain lainoista, jos laina on asuntolaina tai jos laina on otettu tulonhankkimista varten (esim. sijoitusasuntolaina). Myös muista sijoituslainoista pystyy saamaan korkovähennyksen.
Asuntolainassa kuitenkin vähennys on erilainen. Mikäli asuntolaina on asuntoon, jossa asut, voit vähentää vuonna 2019 25% koroista verotuksessa. Mikäli kyseessä kuitenkin on laina sijoituasuntoon, voit vähentää 100% koroista verotuksessa.
2.3. Pääomatulojen tappioiden vähennys
Pääomatulojen tappioiden vähennyksestä pystyt saamaan vähennyksiä pääomatuloihisi nimensä mukaisesti tappioista, jotka sinulle on koitunut pääomien osalta. Tällainen esimerkki on esim. jos myyt osakkeita tai rahasto-osuuksia tappiolla.
Mikäli sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja tai pääomatuloja on vähemmän kuin vähennettäviä myyntitappioita, vähennys siirtyy seuraaville viidelle vuodelle. Voit siis vähentää 3 vuoden takaisiakin pääomatappioita tänä vuonna verotuksessa, mikäli sinulla pääomatuloja on.
Kuten myös pääomatulojen verotuksessa, 1000 euroa on raha. Et saa myöskään hakea verovähennystä, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa. Myös tappiota pitää siis tehdä isommalla kädellä, jotta voit hakea vähennyksiä.
2.4. Takaisin maksetut osakaslainat
Pääomatulona verotetun osakaslainan takaisinmaksuerät saa myös vähentää pääomatuloista. Kuten osakkeissa ja rahastoissa, vähennykset on tehtävä viiden vuoden kuluessa lainan nostamisvuodesta. Jos verotettavia pääomatuloja ei ole tarpeeksi, vähennys tehdään ns. alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista (josta kohta tekstissä lisää).
2.5. Jälkimarkkinahyvitys
Jälkimarkkinahyvitys on korkoa vastaava hyvitys, joka on kertynyt joukkovelkakirjalainoista. Harva meistä sijoittaa joukkovelkakirjalainamarkkinoille, mutta heille, jotka sijoittavat jälkimarkkinahyvitystä kertyy joukkovelkakirjan luovutusta edeltäneen koronmaksupäivän ja luovutuspäivän väliseltä ajalta. Hyvitys saadaan tai maksetaan joukkovelkakirjan luovutuksen yhteydessä.
Joukkovelkakirjalainan oston yhteydessä ostaja voikin maksaa jälkimarkkinahyvitystä myyjälle. Jälkimarkkinahyvitys on tällöin ostajalle tulonhankkimismenoa, ja hän voi vähentää sen omassa verotuksessaan.
2.6. Mitä teen, jos minulla ei ole pääomatuloja, mutta minulla on lainakorkoja, josta voisin tehdä vähennyksiä?
Ei huolta, pystyt saamaan samoista koroista, joista oli aiemmin puhetta myös verovähennykset, vaikka sinulla ei pääomatuloja olisikaan. Mikäli sinulla ei ole pääomatuloja tai niitä ei ole tarpeeksi vähennyksen tekemiseen, vähennys tehdään niin sanottuna alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista.
Alijäämähyvitys käytännössä siis yhdistää ansiotulojen ja pääomatulojen verovähennykset. Sen määrä on 30 % samana verovuonna syntyneestä pääomatulojen alijäämästä. Toisin kuin yleensä pääomaverotuksessa, vain verovuonna syntyneet vähennettävät otetaan huomioon.
Enimmäismäärä alijäämähyvityksessä on 1 400 euroa, mutta sitä voidaan korottaa 400 eurolla, mikäli sinulla on yksi lapsi ja 800 eurolla, mikäli sinulla on kaksi tai yli kaksi lasta.
2.7. Verovähennykset 2019 – minun verovähennykseni
Listasin yllä paljon kaikkea kaikenlaisiin tilanteisiin, mutta katsotaan vielä käytännön tasolta, miltä omat verovähennykseni näyttivät. Seuraavassa siis minun verovähennykseni tältä vuodelta.
Ansiotuloista:
1) Ammattiliiton jäsenyys (Ekonomit)
Olen KTM, joten kuulun Ekonomit-ammattiliittoon. Muuten en varmaan kuuluisi liittoon, mutta saan niin hyvät tarjoukset Danske Bankiin Ekonomiliiton etujen kautta, että minun yksinkertaisesti kannattaa maksaa vähän päälle satasen jäsenmaksu vuodessa siitä. Ja päälle saan vielä verovähennykset liittojäsenyydestä, joten jään loppujen lopuksi paljon plussalle jäsenyydestä!
2) Työmatkakulut vähennys
Viime vuonna en matkaillut töiden toimesta omalla rahalla kauheasti (työpaikka usein kustantaa juna- ja bussiliput työmatkoilla), joten haen näitä, mutta voi olla, että tänä vuonna kulut jäävät alle omavastuun. Eipä siinä mitään menetä!
Pääomatuloista:
1) Osakkeiden säilytys- ja kaupankäyntikulut
Ensimmäisenä olen käynyt aika paljon osakekauppaa viime vuonna. Lähinnä sen takia, että ostin erittäin paljon osakkeita ja puhdistinkin hieman osakeasalkkuani vuoden lopuksi. Näistä saa kivasti vähennyksiä.
2) Tulonhankkimiskulut (Työhuone, tietokone, Financial times)
Koska sijoitan astetta aktiivisemmin, salkkuni on jo vähän päälle 100 000 euroa, haen osittaista työhuonevähennystä ja vähennystä myös poistoina tietokoneestani. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna haen myös vähennystä Financial Times-tilauksestani, josta en ole aiemmin hakenut. Jälleen, kaikesta kannattaa hakea, aika sitten näyttää, mitkä menevät läpi!
3) Pääomatulojen vähennystappio
Koska pääomatulojen vähennystappio säilyy monta vuotta, voi olla, että minulla on vielä vähennyksiä myös ensi vuodelle.
4) Ensiasunnon asuntolainan korkojen verovähennys
3. Verovähennykset – rahaa joka kuuluu sinulle
Vaikka olen suuri hyvinvointivaltion fani, on suomalainen verotus tällä hetkellä erittäin monimutkainen viidakko kaikkine vähennyksineen. Vaikka veroilmoituksen täyttäminen tuntuu usein täydeltä työltä, se on kuitenkin erittäin hyväpalkkaista työtä suurimman osan ajasta! Kun vietät tunnin verovähennyksiä täyttäessäsi, saatat saada helposti verovähennyksiä tuhansia euroja. Tuntipalkka tuhat euroa tai yli? Kyllä kiitos.
Veroilmoituksen täyttämisen osaaminen on aivan perus taloudenhallinnan ytimessä ja kuuluu kansalaistaitoihin siinä missä uiminenkin. Aivan kuten Suomessa on paljon vesistöjä, on Suomessa myös paljon veroja. Älä siis maksa enää senttiäkään ylimääräisiä veroja vaan maksimoi verovähennyksesi hyöty jo tämän vuoden veroilmoituksessa!
Vai jäikö vielä jotain mainitsematta? Saa ja pitää täydentää ja antaa omat parhaat vinkit verovähennyksiin yksityistaloudelle, koska en varmasti kaikkea saanut tähän ensimmäisellä yrityksellä, vaikka laajan tutkimustyön teinkin. Ja mikäli silmään osuu joku ajatusvirhe, niin saa korjata.
Moi
Kohtaan 1.4. on tullut muutos. Verottaja oli antelias ja työasuntovähennyksen määrä nousi vuonna 2019 250€->450€.
T. Osinkovirta
Hyvä bongaus, en ollut itse korotusta huomannut! Mielenkiintoisesta paikka kyllä korottivat, luulisi, että tuo ei niin yleistä nykyään enää ole.
Ei ole veroilmoitusta näkynyt ei. Haitari oli 18.3-21.4.
Todella säälittävä tunarointia verottajalta.
Kannattaa ottaa Suomi.fi ja Omavero käyttöön, jos et ole vielä ottanut! Itsekään en ole veroilmoitusta saanut postissa (saa nähdä tuleeko nyt ollenkaan kun palautin niin nopeasti muutokset), mutta käsittääkseni Omaveroon ja Suomi.fihin se tulee paljon nopeammin kuin postissa jokaiselle suomalaiselle.
Kiitos kattavasta kirjoituksesta.
Jäin kuitenkin vielä miettimään tuota kohtaa 2.1 omaisuuden säilytys- ja hoitokulut.
Osakkeiden oston ja myyynnin yhteydessä perittävä kaupankäyntikulu huomioidaan osana hankinta- ja myyntihintaa, joten kaupankäyntikulut otetaan huomioon laskettaessa luovutusvoittoa tai -tappiota. Tämän takia niiden vähentäminen säilytysmenoina johtaisi kaupankäyntikulun kaksin kertaiseen vähennykseen verotuksessa. Kaupankäyntikuluja ei voi käsitykseni mukaan vähentää erikseen tulonhankkimismenoita pääomatuloista.
Ote verottajan sivuilta:
Arvopaperien säilytys- ja hoitokulut
”Arvopaperien, arvo-osuuksien ja muun näihin rinnastettavan omaisuuden hoidosta ja säilyttämisestä johtuneita menoja, kuten arvo-osuustilin tilinhoitomaksuja, ei lueta omaisuuden hankintamenoon. Niitä ei vähennetä luovutusvoiton verotuksessa myöskään voiton hankkimisesta johtuneena menona. Tällaiset kulut voidaan vähentää maksuvuotena pääomatuloista siltä osin kuin niitä on verovuonna maksettu yhteensä yli 50 euroa (tuloverolain 54 §). Sijoitusrahaston osuudenomistaja ei saa vähentää sijoitusrahaston hallinnointipalkkioita, joita rahastoyhtiö ei peri suoraan osuudenomistajilta, vaan rahaston varoista.”
Lähde:
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopaperien_luovutusvoittojen_verotu/
Erittäin hyvä pointti, mitenköhän missasin tuon. Olisi kieltämättä mielenkiintoista tietää, toimiiko tämä samalla tavalla myös kansainvälisillä välittäjillä (Lynx jne.) kun itsellä ei ole niistä kokemusta. Täytyy selvittää ja tarkentaa tekstiä tuon osalta, kiitos korjauksesta!
Osakesäästäjien liiton vuosimaksu (34e) voi myös vähentää verotuksesta. Ymmärsinköhän oikein että tossaki olla 50e omavastuun edestä vähennettävää että voi laittaa liiton maksun vähennyksiin?
Joo tosiaan OSKL:n voi vähentää pääomien verotuksessa samalla tavalla kuin ammattiliitot tuloverotuksesta, mutta siihen ei päde tuo 50 euron omavastuu ja sen voikin vähentää täysimääräisesti. 50 euron omavastuu koskee vain sijoitusten hoito -ja säilyttämiskuluja.
Jos hakee työhuonevähennystä (edes osittaista), niin onko siinä vaarana, että jos jäisin työttömäksi palkkatöistä niin tuon työhuonevähennyksen takia olisin viranomaisten silmissä yritäjä enkä täten oikeutettu esim.työttömyystukeen? Voiko siis sivutoiminen työhuonevähennys johtaa tuollaiseen skenaarioon?
Erittäin hyvä kysymys! Googlailin asiaa aika paljon ja en ainakaan löytänyt mitään mainintaa siitä, että työhuonevähennys vaikuttaisi tällä tavalla työttömyystukeen.
Sijoittamisesta ja työttömyydestä puhutaan esim. täällä.
https://blogi.nordnet.fi/voiko-tyoton-saastaa/
ja https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=34&t=19886
Laitoin nyt vielä kysymyksen Kelalle aiheeseen liittyen, niin saa varmistuksen. Kysymys (ja tuleva vastaus), löytyy täältä: https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=34&t=63590
Vastausta siis odotellessa!
Kiitos, olen itsekin tuota jonkin verran googlettanut ja yrittänyt asiaa selvittää, mutta en ole tyhjentävää vastausta vielä löytänyt. Näyttää siltä, että tuo Kelan kyselysikin (hyvin hoksattu) johti umpikujaan, koska ohjasivat vain eteenpäin kohti te-keskusta.
Olen itse toistaiseksi jättänyt työhuonevähennyksen tuon takia tekemättä, sillä vaikka säästän ja sijoitan yksityishenkilönä enkä esim. Sijoitusyhtiön kautta, niin pahoin pelkään tuon johtavan pahimmillaan tulkintaan yrittäjyydestä. Olen laskenut, että vähennyksestä saamani hyöty on pieni vs. Mahdollinen menetetty ansiosidonnainen jos jäisin työttömäksi. Asiahan on sikäli spekulointia ennen kuin työttömyys eteen tulee, mutta olen töissä alalla, jossa toisaalta palkat ovat erittäin hyvät (=korkeampi ansiosidonnainen) mutta sen vastapainoksi yt-rinki pyörii yleensä parikin kertaa vuodessa (viimeiset 10-vuotta). Lienee siis vain ajan kysymys, milloin asia on ajankohtainen.
Kiitos kuitenkin vaivannäöstä 😀👌
Aa, niinpä näyttääkin. Noh, TE-palveluihin ei harmikseni ole yhtä kätevää kysymyskanavaa kun Kelalla. Tuossa kuvaamassasi tilanteessa tuo toimintatapasi kuulostaa varsin fiksulta, parin sadan euron vähennys ei tunnu kauheasti, jos mahdollinen palkanalentuma ilman tuota on kuitenkin monia (kymmeniä?)tuhansia euroja.
Asia jäi kuitenkin vaivaamaan, joten pyrin ottamaan asiasta jotenkin kuitekin selvää 😀 Päivittelen tänne kommentteihin jos joskus saan vastauksen tuohon, joten jos eksyt tänne kommentteihin taas joskus, voi olla, että vastaus vihdoin täällä on!
Sieltäpä tulikin hyvin Kelamainen vastaus 🙂
Aina 😀
Moi!
Tuosta oman auton käytöstä puuttui yksi kohta: Jos olet ns. Erikoisalalla töissä, esim. Raksa, ja työskentelysi edellyttää työkalujen/koneiden jne. Kuljetusta, tällöin voit vähentää kulut oman autosi mukaan.
Kiitos lisästä, täytyy muokata!