On tarkalleen kolme päivää enää aikaa siihen, että sijoituskirjani Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat on vihdoin kaupassa! Et todennäköisesti ole pystynyt ohittamaan tätä, jos olet blogiani edes vähän viime aikoina seurannut, mutta ei hätiä. Kun kirja on ulkona, tulen kirjoittelemaan siitä todennäköisesti vähemmän blogiini ja toivottavasti enemmän sitten muihin medioihin. Lupaankin, että tämä on toiseksi viimeinen teksti vähään aikaan, missä kirjaani mainostan (viimeinen tulee luonnollisesti ulos virallisena julkaisupäivänä eli tänä torstaina).
Haluan kuitenkin tarjota kaikille lukijoilleni mahdollisuuden tilata kirjani ennakkotilauksessa, koska tarjous ennakkotilauksessa niin edullinen on. Jos siis olet sijoituskirjastani kiinnostunut, pystyt saamaan sen vielä kolmen päivän ajan alennettuun hintaan kustantajani Tammen verkkokaupasta alennuskoodilla VIISASSIJOITTAJA30 alle 25 euron hintaan täältä. Jos taas olet miettimässä myös muiden kirjojen tilaamista samanaikaisesti, löydät kirjan myös Adlibriksestä täältä* ilman alennuskoodia lähes samaan hintaan.
Jos taas olet äänikirjojen ystävä, kirjan pystyy laittamaan jo omaan lukulistaan ainakin Storytel-palvelussa ennakkoon ja mahdollisesti myös muissa äänikirjapalveluissa. E-kirja tulee myös myyntiin samaisena julkaisupäivänä.
Tämänpäiväisessä tekstissä syvennytäänkin numeroihin Viisaan sijoittajan sekä muiden suomalaisten sijoituskirjojen takana!
Viisas sijoittaja ja suomalaisen sijoituskirjan pituus
Kuten talousblogille sopii, katsotaan nyt viikko ennen Viisasta sijoittajaa hieman numeroiden avulla. Millaisia numeroita kirjan takaa löytyy tähän mennessä?
Kirja on siis 512 sivua pitkä. Itse tekstiä on n. 486 sivua ja loput 26 sivua ovat itse asiassa lähdeluetteloa! Tämä saattaa tuntua pitkältä lähdeluettelolta ja juuri sitä se onkin. Lähdeluettelon koko kuvastaa sitä, kuinka kirjan kirjoitusprosessi oli itse asiassa paljon pitempi kuin aktiivisesti sitä tekemäni kolme vuotta. Tiesin aina, että haluan sijoituskirjan kirjoittaa, joten olin ottanut mielenkiintoisia tutkimuksia ja faktoja talteen viimeiset 5-6 vuotta. Osan näistä faktoista sain sijoitettua kirjaan luontevasti, osa jäi edelleen odottamaan vuoroaan.
Mietitään viittä suomalaista sijoituskirjaa, jotka ovat suurimmalle osalle varmasti tuttuja, ja niiden pituuksia.
1. Seitsemässä päivässä sijoittajaksi: 324 sivua
2. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin: 346 sivua
3. Sijoita kuin guru: 237 sivua
4. Tähtäimessä osakkeet: 394 sivua
5. Kaikki rahasta: näin säästin kymppitonnin vuodessa: 324 sivua
Yllätyin, että yksikään näistä ei rikkonut edes 400 sivun rajaa. Muistan, kun palautin käsikirjoitukseni kustannustoimittajalle ensimmäisen kerran ja olin vähän huolissani, että onko kirja tarpeeksi pitkä. Kustannustoimittaja totesi, että ensimmäinen versio kirjastani olisi todennäköisesti yli 600 sivua! Tämä vähän järkytti ja uskonkin, että kirjaan jäi kaiken editoinnin ja karsinnan jälkeen vain se timanttisin ja oleellisin. Innolla odotankin juuri sinun palautettasi asiasta, kun kirjan aikanaan saat käsiisi.
Tärkeintä kuitenkin on, että kirja on edullinen, vaikka siinä mielenkiintoista luettavaa moneksi päiväksi onkin, sillä olin vähän huolissani myös siitä, että paksusta kirjasta tulisi automaattisesti joku 50 euron opus.
Viisas sijoittaja ja suomalaisen sijoituskirjan myynti- ja lainaluvut
Jos taas mietitään myyntilukuja, olen niistä kertaalleen kirjoittanut, mutta nyt voin hieman lukuja päivittää. Kirjasta on siis vihdoin myyty ensimmäinen painos loppuun! Ensimmäisen painoksen koko oli 1 500 kappaletta, joten kirjaa on siis myyty ainakin 1 500 kappaletta, joka on hurja määrä suomenkieliselle fyysiselle tietokirjalle. En olisi koskaan uskonut, että kirja myy edes ensimmäisen vuotensa aikana näin hyvin, joten olen samaan aikaan häkeltynyt ja onnellinen. Tämä myös antaa toivoa siitä, että pääsen toivottavasti ensi vuonna raportoimaan realistisia lukuja siitä, kuinka paljon kirjailija suunnilleen tienaa milläkin eri kirjaformaatilla.
Kirjoja kuitenkin kulutetaan myös muilla tavoilla kuin ostamalla ne fyysisenä, e-kirjana tai kuuntelemalla äänikirjana. Sillä Suomessa on itse asiassa yksi maailman parhaista kirjastosysteemeistä, jota itsekin käytän aktiivisesti! Miltä numerot siis näyttävät Viisaan sijoittajan osalta siellä? Itselläni ei ole pääsy kuin pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkon dataan (Helmet). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot.
Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että Helmet-kirjastoissa kirjalle on jo 79 varausta. Jos luin Helmetiä oikein, niin Helmet on tällä hetkellä hankkinut kirjaa 26 kappaletta, joten tämänkin jonon purkautumiseen menee ainakin kolmisen kuukautta ja toki toivon, että jono jopa kasvaa, kun pääsen aidosti kirjaa markkinoimaan se julkaisun jälkeen valtavirtamediassa, jolloin kirjaston pitää hankkia kirjoja lisää!
Teoriassa tämän pitäisi olla mahdollista, sillä referenssinä muutama sijoitusbestseller Helmetin tilastoista näyttää seuraavaa.
1. Seitsemässä päivässä sijoittajaksi: Varauksia 115, kirjasto ostanut 90 kappaletta,
2. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin: Varauksia 49, kirjasto ostanut 95 kappaletta.
3. Sijoita kuin guru: Varauksia 13, kirjasto ostanut 42 kappaletta.
4. Tähtäimessä osakkeet: Varauksia 110, kirjasto ostanut 35 kappaletta.
5. Kaikki rahasta: näin säästin kymppitonnin vuodessa: Varauksia 4, kirjasto ostanut 123 kappaletta.
Olen itse suuri kirjastojen fani ja uskon siihen, että jos kirja on aidosti hyvä, kirjan lainannut henkilö sen myös kirjahyllyynsä hankkii. Teen näin myös itse ja toivon, että kirjani vakuuttaa mahdollisimman monen, koska olen pyrkinyt sen kirjoittamaan juuri kirjahyllykirjaksi, jonka avulla voi itseään muistuttaa esim. pysymään kylmänä pörssiromahduksessa tai olemaan liikaa innostumatta sijoituskuplien rakentuessa pörssin kulmaan.
Muiden kirjojen myyntilukuja minulla ei valitettavasti ole, mutta Miten sijoitan pörssiosakkeisiin itse asiassa pyörii aika tasaisesti suomalaisten tietokirjojen top20-30:ssä, joten siitä suhteellisen luotettavia tietoja on. Tutkimukseni mukaan sen uusin painos myy aina n. 4000 – 7000 kappaletta per vuosi, koska onhan teos aito klassikko. Tämä on valtava määrä ja jos pääsen edes lähelle tätä tasoa ensimmäisenä vuotenani Viisaan sijoittajan kanssa, joku voi herättää minut unesta.
Muuten kirjastovaraukset ovat aika mielenkiintoista katsottavaa, sillä kirjalla, josta on eniten kappaleita, on myös vähiten varauksia. Sinänsä luonnollista, mutta samaan aikaan on mielenkiintoista nähdä, kuinka vähän Helmetillä on esim. Tähtäimessä osakkeet kirjaa tai Sijoita kuin Gurua, jotka ovat molemmat erinomaisia sijoitustietokirjoja. Noh, Viisasta sijoittajaa toki on vieläkin vähemmän – ainakin vielä!
Kirjallisuusala ei ole täysin reaaliaikainen lukujen kanssa
Olen yhden asian oppinut matkallani tietokirjailijaksi. Kustantajalta on yllättävän vaikea saada reaaliaikaisia numeroita oikeastaan mihinkään liittyen. Syynähän tähän on se, että kustantaja myy kirjat usein kirjakaupoille sekä muille alan yhtiöille, joista sitten myynnin tapahtuessa myyntiluvut hitaasti, mutta varmasti valuvat kustantajalle. Sama pätee äänikirjoihin ja e-kirjoihin, koska niitä eivät kustantamot itse hallinnoi.
Olen saanut tässäkin tekstissä itse mainitsemani luvut pitkälti useasti kysymällä ja itse selvittämällä. Proaktiivisesti kustantamot eivät juuri näitä tietoja kirjailijoille tarjoile, mikä itselleni tilastoja rakastavana henkilönä oli pieni pettymys. Uskon, että aika pitkälti lukuja tulee vain silloin, kun on kirjailijan palkkapäivä – eli vain kerran vuodessa.
Kun IT-kehityspäällikön työtä teen päivätöikseni, näen kuitenkin jo sieluni silmin kirjailijalle suunnatun PowerBI-dashboardin, jossa näkyisi reaaliaikaisesti esim. kirjan myynti, äänikirjojen kuuntelu ja vaikka kuinka monta ihmistä äänikirjaa kuuntelee juuri tällä hetkellä! Ehkä joku päivä. Sitä odotellessa, tulen tarjoilemaan aina väliaikatietoja kappaleista (ja etenkin euroista), kun niitä korviini kirjaan liittyen osuu ja tällä tavoin pystyn avaamaan kirjailijan elämän talouden mystiikan verhoa huomattavasti kokemusteni kautta.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Lähti tilaukseen – kiitos alennuskoodista! Ison työn olet kyllä tehnyt kirjahankkeessa ja onkin hyvin kiinnostavaa päästä tutustumaan tarkemmin teokseen.
Kiitos paljon! Juuri sain kirjailijakappaleet kotiini ja on kyllä palkitseva tunne. Toivotaan, että kirja onnistuu viihdyttämään ja herättämään ajatuksia!
Turun seudun kirjastojen Vaski-järjestelmässä varauksia näyttäisi olevan 34 ja teoksia tilattu 19. Oma varaukseni on sijalla 3, joten odotan tätä innolla. En ylipäätään osta kirjoja, mutta olen sitäkin innokkaampi kirjaston käyttäjä ja toivon toki, että tekijät saisivat lainoistakin asianmukaisen korvauksen.
Turussa tilattu melkein yhtä monta kirjaa kuin Helsingissä käsittääkseni, hienoa nähdä! Ja ymmärrän hyvin, olen itsekin suuri kirjastojen fani ja ostan itselleni vain erityisen hyvät kirjat – jollaisen toivon toki oman kirjan olevan jonkun mielestä.