Viisaan sijoittajan 15 minuuttia julkisuudessa

Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat on ollut ulkona nyt kuukauden verran ja tämä mennyt kuukausi on ollut todennäköisesti oudoin elämässäni. Kirja on saanut paljon enemmän mediahuomiota sekä myös lukijoilta paremman vastaanoton kuin olisin koskaan elämässäni osannut toivoa tai uskoa.

Olet saattanut huomata haastatteluni esimerkiksi HS Visiossa tai kuulla ääneni Ylen Pörssipäivä-podcastissa, mutta loppujen lopuksi menoa on ollut huomattavasti tätäkin enemmän. Tänään siis katsaus kaikkiin mediaesiintymisiini tähän mennessä koottuna yhteen helppoon paikkaan.

Tulen jatkossa todennäköisesti koostamaan nämä kaikki joko omalle sivulle blogiini tai sitten Viisas sijoittaja- sivun alle, koska uskon, että tämän kuukauden jälkeen kirjani ja sitä myötä myös minä tulen todennäköisesti suhteellisen tasaisesti (toivottavasti) sijoitusmediassa näkymään.

Samalla jutuista ja podcasteista oppii varmasti enemmän myös allekirjoittaneesta, vaikka toki blogissani olen melkein kaiken itsestäni jo vuosien varrella kertonut.

Lehtijutut minusta ja Viisaasta sijoittajasta tähän saakka

Lehtijutut ovat todennäköisesti tärkein julkisuuden kanava juuri kirjoille, koska ihmiset, jotka lukevat lehtiä, ovat todennäköisimpiä juuri ostamaan fyysisen kirjan. Olen itse edelleen kaiken fyysisen ystävän ja ostan edelleen kirjoja sekä myös videopelini mieluiten fyysisinä. Sanomalehdet itse asiassa kyllä luen digitaalisena ihan vain, koska muuten ne täyttävät paperiroskikseni niin nopeasti.

Seuraavassa kaikki lehtijutut, joita olen päässyt tekemään Viisaan sijoittajan julkaisun jälkeen. Linkit juttuihin, silloin kun ne ovat myös digitaalisessa muodossa.

1. HS Visio: ”Lapsena Esa Juntunen tottui siihen, ettei rahaa ole paljon – Teininä hänestä tuli kuitenkin sijoittaja” (Maksumuuri)

2. Viisas Raha: ”Sijoitusvirheet kansissa” (Tällä hetkellä vain fyysisessä lehdessä sekä e-lehdessä kaikille Suomen osakesäästäjien jäsenille)

3. Kauppalehti Optio: ”Sijoituskirjailija Esa Juntunen pihistelee kaupassa ja säästää 70 prosenttia nettotuloistaan osakkeisiin: ”Opin ymmärtämään, mitä oikeasti tarvitsen” (Maksumuuri)

HS Visio, Viisas Raha ja Kauppalehti Optio ovat kaikki isoja medioita, joten näihin oli siistiä päästä heti kirjan julkaisun myötä. Erityisen mielenkiintoista oli nähdä, mitkä ovat ne täkyt, jotka päättyivät lopulta otsikoihin ja juttuihin. Kuten huomaa, kaikki lehdet ottivat hieman erilaisen näkökulman, mikä oli hauska nähdä.

Extra: Kauppalehti Optio (Vain fyysinen lehti 22.3.2023): ”Kello tikittää tuottoa”

Tämä Kauppalehden juttu oli erittäin mielenkiintoinen ja itse asiassa en olisi itse huomannut sitä, jos tiedottajani Tammelta ei olisi tästä huomauttanut, sillä en itse saanut jutusta mitään tietoa Kauppalehdeltä. Juttu itse asiassa kertoo arvokkaisiin kelloihin sijoittamisesta! Joten miten Viisas sijoittaja liittyy siihen? Juttu oli itse asiassa aika mielenkiintoisesti rakennettu, sillä siinä haastateltiin kelloihin sijoittavaa henkilöä, mutta tekstiin oli sekoitettu otteita kirjastani! Tämä oli aika hauska nähdä kun kirja oli ollut ulkona tässä kohtaan vain 3 viikkoa – ehkä kirja oli tehnyt jutun toimittajaan vaikutuksen?

Podcast vierailuni tähän saakka

Podcastit toisaalta ovat hyvä tapa ujuttautua heidän tietoisuuteensa, jotka tykkäävät erityisesti audiosisällöstä. Ja kuten olen aiemminkin maininnut, tämä on se puoli, jossa olen erittäin aloittelija. En käytännössä kuuntele podcasteja tai äänikirjoja laisinkaan, vaan luen kirjoja ja katson Youtube-videoita. Myös esiintymiskokemukseni on käytännössä pyöreä nolla, paria työpaikalla pitämääni esitystä lukuun ottamatta.

1. Ylen pörssipäivä -podcast ”Viisaasti osakemarkkinoilla – vieraana sijoituskirjailija Esa Juntunen”
2. Mimmit sijoittaa -podcast (tarvitsee Podimo-tunnukset) ”Taloudellisesti riippumaton 39-vuotiaana?”
3. Syö, nuku, säästä -podcast ”Viisas Sijoittaja tunne itsesi ja osakemarkkinat. Vieraana Esa Juntunen”

Podcastit olivat myös mielenkiintoisia siitä, että jännitin niitä varmasti noin 49383 kertaa enemmän kuin lehtijuttujen tekemistä. Lehtijutut itse asiassa saa aina etukäteen itselle luettavaksi, joten esimerkiksi asiavirheiden korjaaminen on suhteellisen helppoa niissä. Podcastissa kuitenkin suusta pääsee mitä pääsee ja sen jälkeen se on nauhalla!

Podcastit, joissa kävin olivat myös huomattavan erilaisia. Ylen Pörssipäivä podcastissa puhuttiin paljon kirjasta ja ihan osakesijoittamisesta eli ns. hc-sijoitusjutuista. Mimmit sijoittaa podcastissa taas oli huomattavasti rennompi ote ja sai puhua paljon enemmän suoraan itsestään. Syö, nuku, säästä -podcast taas oli ihan ensimmäinen, jonka nauhoitin ja siinä tuntui, että en mitään saanut sanotuksi vaan puoli tuntia vain katosi ilmaan pitkälti niin suuren jännittämisen takia.

Miltä 15 minuuttia julkisuudessa on tuntunut ja mitä olen siitä oppinut?

Kirjan luomisprosessin lisäksi minua aidosti kiinnosti haastattelujen ja podcastien tekeminen ihan vain sen takia, että pääsen hieman näkemään kulissien taakse. Olin erityisen kiinnostunut ns. perinteisestä mediasta, koska jos olet blogiani sekä kirjaani lukenut, olen mediakriittinen silloin, kun sille on omasta mielestäni syytä – ja talousaiheista puhuttaessa tämä tapahtuu valitettavan usein. Tässä siis muutama pointti, jota olen oppinut 15 minuutista julkisuudessani mediasta ja juttujen tekemisestä, jotka ainakin itselleni olivat uusia asioita.

1. Lehtijuttuihin tulee ehkä 20% kaikesta, mitä haastattelussa keskustellaan – ja usein lauseita saatetaan jopa leikata jutussa kesken. Jonka myötä jotkut lauseet menettävät kontekstinsa täysin ja siksi saattavat kuulostaa vähän hassuilta.

2. Kaikki toimittajat (ja podcastaajat) tekivät etukäteistyönsä erittäin hyvin ja selvästi jokainen haastattelija oli niin lukenut blogiani, että kirjaani ennen haastattelua ja sen näki hyvistä kysymyksistä jokaisessa haastattelussa.

3. Valokuvauksen kohteena oleminen on juuri niin epäluonnollista kuin muistin, että se oli. Olet saattanut nähdä esim. kirjaani varten otettuja kuvia ja niitä otettiin puolentoista tunnin verran, että saatiin tarpeeksi hyviä. Lehtijuttujen kuvaamisessa aikaa on yleensä 10-20 minuuttia ja näin amatöörikuvattavana, kuvat ovat onnistuneet vaihtelevasti!

4. Allekirjoittaneesta ei saa ainakaan vielä kauhean hyviä klikkiotsikoita. Olin oikeastaan jopa positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka neutraaleja juttuja ja otsikoita tähän mennessä on ollut. Toki tämä saattaa vähän vähentää juttujen näkyvyyttä, mutta ovat ehkä enemmän omantyylisiäni.

5. On yllättävän vaikeaa olla hokematta samoja asioita jokaisessa haastattelussa, koska kysymykset kuitenkin ovat pitkälti saman aihealueen ympärillä. Toisaalta olen miettinyt, että kuuluuko tämä asiaan, koska yleensä jokaisella medialla on erilainen yleisö? Nyt ymmärrän politiikkojakin vähän paremmin, kun tuntuu, että jokainen vaaliväittely on aina samoja valmiiksi harjoiteltuja lauseita alusta loppuun, jolloin kun on yhden vaaliväittelyn nähnyt, on nähnyt ne kaikki.

6. Suomessa on liian vähän ns. sijoitusvaikuttajia (inhoan sanaa, mutta kaipa sitä minun on oikeasti jatkossa käytettävä) ja suurin osa toimittajista oli innoissaan juttelusta jonkun muun kuin tutun naaman kanssa. Uskonkin, että uudelle sukupolvelle sijoituskeskustelussa on paljon tilaa – myös TikTokin ulkopuolella. Ja samalla uskon, että myös uudelle Viisaan sijoittajan kaltaiselle sijoituskirjallisuudelle on hyvin kysyntää ja tilaa.

Näiden lisäksi olen saanut paljon puhujapyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin ja viimeksi olin juuri Witted Megacorpin afterworkeilla puhumassa kirjastani englanniksi. Huhtikuussa vuorossa on eräs sijoituskerho ja toukokuussa olen panelistina Pörssisäätiön opiskelijoiden Pörssipäivässä. Tällä hetkellä pyrin vain olemaan paikallinen Yes-man eli sanomaan kaikkeen kyllä, mitä eteeni tulee, niin saan lisää harjaantuneisuutta esiintymiseen sekä opin paremmin myös, mikä ihmisiä oikeasti kiinnostaa.

Vaihtelu on ollut samaan aikaan virkistävää, että raskasta näin seitsemän vuoden anonyymin bloggaamisen jälkeen – etenkin kun introverttinä olen aina etenkin esiintymispäivien jälkeen erittäin väsynyt. Mutta tällä hetkellä, että minulla on vielä paljon opittavaa, joten otan innolla jokaisen mahdollisuuden vastaan, mitä elämä tällä hetkellä vastaan heittää!

————————————–

Sijoituskirjani Viisas sijoittaja-tunne itsesi ja osakemarkkinat on siis nyt ulkona ja voit tilata kirjan nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 vain 21 euron hintaan.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

Jätä kommentti