Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat – nyt ennakkotilattavissa!

Matka on ollut pitkä, raskas ja täynnä tunnevuoristoratoja, mutta tänään on suuri päivä. Tänään minun on suuri ilo ilmoittaa, että sijoituskirjani nimeltään Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat on vihdoin mahdollista ennakkotilata Tammen verkkokaupasta! Kirjan tämänhetkinen julkaisupäivä on 2.3.2023, mutta se voi aikaistua, jos saamme editoinnit ja taitot nopeammin kuntoon.

Olen dokumentoinut kirjoitusmatkaani kirjoitussarjassa matkani tietokirjailijaksi ja tekstisarja tulee jatkumaan myös tämän ilmoituksen jälkeen. Sillä, vaikka kirja on vihdoin ennakkotilattavissa, on matka tietokirjailijaksi vasta puolessa välissä, jos vielä sitäkään. Saanko siis esitellä, Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat!

Virallisen markkinointimateriaalin mukaan Viisas sijoittaja -kirja kertoo henkilökohtaisten ja universaalien tarinoiden ja esimerkkien keinoin, kuinka osakesijoittajana on mahdollista menestyä niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, kunhan tuntee osakemarkkinoiden lainalaisuudet. (Erityisen ajankohtaista juuri nyt!)

Mitä voimme oppia siitä, että pörssi on ainoa paikka maailmassa, jossa ihmiset juoksevat ulos alennusmyyntien alkaessa ja sisään alennusmyyntien loppuessa? Entä miksi osingot aiheuttavat sijoitusmenestystä haittaavaa riippuvuutta sijoittajissa? Kirjoittaja laittaa myös itsensä likoon ja kertoo paitsi onnistumisistaan sijoittajana myös tekemistään virheistä ja niistä saamistaan opeista.

Samalla teos osoittaa, että sijoittajan tärkein kyky ei ole äly, vaan tunneäly. Viisas sijoittaja tunnistaa omat virheensä ja puutteensa ja pystyy oppimaan niistä. Samalla hän kontrolloi vain niitä asioita, joita pystyy – ja menestyy näin sijoittajana.

Ja tämä tiivistääkin suhteellisen hyvin sen, mitä halusin kirjalla saavuttaa. Halusin kirjoittaa sijoituskirjan, joka käsittelee ei pelkästään sijoittamisen kovaa tiedettä, vaan myös humaania puolta, joka on mielestäni huomattavasti tärkeämpi osa sijoittamista suurimmalle osalle sijoittajista. Etenkin huonoimmat sijoitukset kun usein teemme juuri tunteidemme ja impulssiemme takia, emme sijoitusasiantuntevuuden puutteiden takia.

Ei kuitenkaan huolta, kirja ei ole pelkkää psykologista mambojamboa ja anekdootteja vaan mukana on myös paljon kovaa dataa ja analyysiä erilaisista sijoitusstrategioista sekä siitä, mikä menestyneitä ja epäonnistuneita sijoittajia yhdistää – ja toisaalta, mikä ei yhdistä. Kumoan myös paljon sijoitusmyyttejä, jotka elävät yllättävän vahvassa suomalaisessa sijoitusskenessä unohtamatta huumoria ja omia tarinoitani, jotka kietoutuvat aina jokaisen luvun opetukseen. Jos taas mietit, miten kirja eroaa kaikesta muusta sijoituskirjallisuudesta, kirja käsittelee käyttäytymistaloustieteen aiheita huomattavasti laajemmin kuin yksikään suomalainen sijoituskirja aiemmin ja täyttääkin tämän myötä mielestäni selkeän aukon suomalaisessa sijoituskirjallisuudessa.

Kirjan nimi kuvastaa myös juuri tätä. Sain itse päättää kirjan nimen ja vaikka nimi-ideoita kirjalle löytyi pöytälaatikosta varmaan yli 30, nimi Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat tuntui juuri eikä melkein oikealta.

Jos olet pitänyt muista sijoitusaiheisista teksteistäni, voin luvata, että tulet myös kirjasta pitämään, sillä siihen käytetty aika ja panostus tulee näkymään niin substanssin laadussa kuin myös tekstin jouhevuudessa. Kirja on yksinkertaisesti paras tekstikokonaisuus, mitä olen koskaan sijoittamisesta tehnyt. Kirjan pituudesta huolimatta, en kyllästynyt kirjan oikolukemiseen edes 10. kierroksella, joka kertoi itselleni ennen kaikkea tekstin vetävyydestä.

Kirjan kansi oli yksi asia, johon minulla meni hetki tottua, mutta alkushokin jälkeen, oli se juuri sitä mitä pyysin. Pyysin graafikolta kannen, joka ei näytä siltä, että tässä on taas yksi vakava musta tai sininen sijoituskirja lisää, vaan halusin, että kansi kuvaa myös sijoittamisen humaania puolta ja erottuu joukosta.

Stereotyyppinen guruhahmo (jonka voi vaikka mieltää allekirjoittaneeksi, kun sijoituskirjailijaminällä juuri tuollainen vaatetus on), partoineen zen-asennossa keltapunaisessa väriympäristössä oli suunnilleen viimeinen asia, mitä mieleeni tulee sijoituskirjoista! 3D-hahmo oli myös jotain, mitä en ollut koskaan nähnyt minkään kirjan kannessa ja vetosi nörtti-minään. Testasimme myös blogia lähempänä olevia vihreitä värejä kannessa (esim. kurssipylväissä), mutta se ei tuntunut toimivan yhtä hyvin. Tehtävä saavutettu siis. Kirja tulee varmasti erottumaan muiden sijoituskirjojen massasta niin kantensa kuin sisältönsä puolesta – toivottavasti positiivisesti!

Kävin myös pitkän keskustelun kustantajan kanssa hahmon ulkonäöstä, koska en halua kirjan kannella viestiä, että sijoittaminen vain miehille olisi. Tarpeeksi moni naishenkilö kuitenkin kustantajalta ja kaveripiiristäni vakuutti, ettei nykyisestä muodosta ole haittaa, joten sain asiasta mielenrauhan.

Ja lopuksi, alta näet kirjan alustavan sisällysluettelon (pienet muutokset vielä mahdollisia lukujen nimiin).

I. Mestarisijoittajista
II. Mitä tämä kirja pyrkii saavuttamaan
III. Osakesijoittamisesta

1. Luku: Sijoittamisen perusteet kuntoon
2. Luku: Sijoittaminen on paljon muutakin kuin osinkoja
3. Luku: Äkkirikastuminen on sijoittajan tavoitteista huonoin
4. Luku: Osakemarkkinoilla et voi luottaa kuin itseesi
5. Luku: Osakesijoittaminen ei ole herkkähermoisille
6. Luku: Osakkeen hinnan merkitys on ylikorostunut
7. Luku: Onnistuneet sijoituspäätökset, epäonnistuneet sijoituspäätökset
8. Luku: Hajauta oikein
9. Luku: Et tule koskaan olemaan osakemarkkinoilla kontrollissa – hyväksy se
10. Luku: Arvo ja laatu eivät ole synonyymejä
11. Luku: Putoava puukko haavoittaa sijoitustuottojasi kuolettavasti
12. Luku: Sijoitusmaailma ei pysty muuttumaan, mutta sinä pystyt


IV. Tunne itsesi ja osakemarkkinat
EPILOGI – sijoitusstrategiasta sijoituspäätökseen

Luvut ovat ylätason otsikkoja ja monessa luvussa mennään huomattavasti otsikkoa syvemmälle jokaiseen ilmiöön liittyen. Samalla sivuan myös paljon muita aiheita lukuihin liittyen – kuten esimerkiksi osinkoluvussa käsittelen laajasti niin osinkoja, omien osakkeiden ostoja kuin ylipäätänsä sitäkin, mitä itse asiassa on arvon luonti osakkeenomistajille ja onnistuneita ja epäonnistuneita case: esimerkkejä kaikkiin näihin liittyen.

Kirja pyrkii etenemään siten, että alussa aloittelevakin sijoittaja pystyy asiat sisäistämään ja menemään kohti syvempiä sijoittamisen syövereitä mitä pitemmälle kirja menee.

Ennakkotilaa Viisas sijoittaja jo tänään ja saat kirjan huippuedullisesti!

Pohdin pitkään, mikä kustantaja olisi oikea ja näyttää siltä, että Tammi oli kuin olikin täysin oikea kustantaja kirjalleni. Monella muulla kustantajalla 350-450 sivuinen (tarkka sivumäärä asettunee johonkin tähän fonttikoosta ja rivivälistä riippuen) kovakantinen uutuus-sijoitustietokirja olisi helposti maksanut yli 50 euroa (tai jopa enemmän), mutta ei Tammella.

Nyt ennakkotilatessasi Viisaan sijoittajan Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 pystytkin saamaan kirjan 30% alennuksella, jolloin hinnaksi tulee vain 24,50 euroa! (Hinta ilman alennusta 35€). Tarjous on voimassa vain ennakkotilausajan.

Olen äärimmäisen iloinen, että pystyn tällaisen tarjouksen blogin lukijoille tarjoamaan ennakkotilauksien ajaksi ja vielä näin joulun alla, sillä hinta on äärimmäisen edullinen. Kirjan pystytkin siis ennakkotilaamaan jo tänään suoraan kotiovellesi Tammen verkkokaupasta täältä! (onnistuu ilman tunnuksia).

Muista myös, että voit vähentää ennakkotilatun sijoituskirjan veroilmoituksessa sijoitusten kuluna jo tänä vuonna, joka siis vähentää sijoitusvoitoistasi ja osingoistasi maksamaa veroa!

Ja ai niin, kuten saatoit kirjan kannesta huomata, Omavaraisuushaasteen takana kirjoittelee henkilö nimeltä Esa Juntunen. Tähän nimeen saatat tottua nopeasti, kunhan kirjan markkinoinnin aloitan kunnolla myös muualla talousmediassa. Mutta ainakin vielä blogi ja sometilit tulevat kantamaan tuttua Omavaraisuushaasteen nimeä. Esa Juntusesta lisää seuraavassa blogikirjoituksessa.

Kiitos vielä tuhannesti sinulle, olit ollut blogissa lukijana mukana tästä päivästä tai aivan alusta lähtien. Ilman sinua en olisi koskaan kirjaa saanut aikaiseksi. Jokainen blogilukija ja kommentoija on ollut se, joka on kirjoittamisesta tehnyt minulle tarkoituksellista ja kirja onkin kirjoitettu kaikille Suomen sijoittajille.

Olen äärimmäisen ylpeä kirjan lopputuloksesta, jota olen työstänyt aktiivisesti yli kaksi vuotta (ja passiivisesti paljon enemmän) ja johon olen kuluttanut enemmän aikaa kuin mihinkään projektiin elämässäni koskaan. Kirjaan nivoutuu myös kaikki, mitä olen sijoittamisesta oppinut viimeisen 14 vuoden aikana. Toivon, että kirja on myös lukijoille niin sijoitustuottoja parantava, tajuntaa laajentava, että viihdyttävä kokemus.

Kirja tulee julkaisupäivämääränä myyntiin myös e-kirjana, että äänikirjana, mutta olen kirjaa kirjoittaessa pyrkinyt kirjoittamaan ennen kaikkea kirjaa, jonka haluaa kovakantisena ja fyysisenä, jotta siihen voi palata aina kun tarvitsee ajatuksia, tukea ja vakaumusta omiin sijoituksiin.

Tilaa siis Viisas sijoittaja tänään täältä ja vie sijoitus- ja itsetuntemuksesi aivan uudelle tasolle!

50 kommenttia artikkeliin ”Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat – nyt ennakkotilattavissa!”

  • Kiitos! Hyvä kysymys, lisään tekstiin, kun se sieltä unohtui. Kirja tosiaan tulee niin kovakantisena, äänikirjana kuin e-kirjana ihan julkaisupäivänä, mutta nyt ennakkotilauksessa on tuo perus kovakantinen, koska pyrin kirjoittamaan kirjan sellaiseksi, että sen voi aina välillä kirjahyllystä kaivaa, kun tarvitsee uutta pontta ja tukea sijoittamiseen.

   Vastaa
   • Lukija on tiettävästi jo valittu? Jos toiveen aiemmin äänikirjoja käyttäneenä voi vielä heittää, niin Aku Laitinen.

    Kuitenkin on tullut ostettua liikaa, mutta kirja mennee fyysiseen ostoon vuoden vaihteen jälkeen, kun puskuria on taas käytettävissä.

    Vastaa
 1. Mahtavaa, paljon onnea kirjan julkaisusta! Ansaitset sen, kun olet jaksanut niin käsittämättömän pitkäjänteisesti pitää tätä blogia.

  Alkoi naurattaa, koska itse olen panostanut juuri osinko-osakkeisiin tänä vuonna. Täytyy siis lukea tämä kirja 😉

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Paljon tosiaan on töitä tullut tehtyä sijoittamiskirjoittamisen kanssa ja tämä kirja päälle, niin olen kyllä tyytyväinen toimialisuuteeni. Ja osinko-osakkeet ovat erittäin mielenkiintoinen aihe, josta löytyy paljon syvyyttä ja erilaisia näkökulmia, joten ehdottomasti kannattaa kirja lukaista, jos ne ovat lähellä sydäntä.

   Vastaa
 2. Paljon onnea hienosta työstä! Kiitos myös aktiivisuudesta bogin kanssa! Hienoa, miten olet jaksanut päivittää tätäkin ja kirjoittaa mielenkiintoisia ja asiapitoisia tekstejä (sellaisia blogeja on harmittavan vähän nykyään).

  Ehdottamasti kiinnostavin tulossa oleva raha-aiheinen kirja ja sopivasti erilainen kuin muut olemassa olevat sijoituskirjat 🙂

  Vastaa
 3. Tätä on odotettu pitkään. Onnittelut kirjan julkaisusta!

  Pitää vielä ensi kuun puolelle asti harkita, tilaanko kirjan vai kuuntelenko äänikirjapalvelusta myöhemmin. Kai tämä siis on tulossa bookbeatiin, storyteliin ja nextoryyn?

  Tarjous on kyllä edullinen!

  Vastaa
  • Kiitos paljon! On tosiaan tulossa äänikirjana ja ainakin Bookbeatiin aluksi, koska muistaakseni Tammi ja Bookbeat kuuluu samaan konserniin (eli WSOY:hyn). Voi olla myös, että tulee noihin kahteen muuhunkin heti julkaisussa tai viimeistään aikanaan.

   Vastaa
 4. Tässä olisi erinomainen joululahja juniorille, jonka tiedän sijoittavan ylijäämää osakkeisiin. Täytyy vaan keksiä, miten toteuttaa lahjakortin kirjan digiversiolle.

  Vastaa
 5. Mahtavaa, täytyy laittaa tilaukseen, kun näitä blogitekstejä tulee aina odotettuakin. Mites sijoituskirjallisuudesta tehtävä verovähennys toimii tässä tapauksessa, kun kyseessä on ennakkotilaus ja kirjan saa vasta ensi vuonna. Voiko vähentää jo tänä vuonna, jos maksukin tänä vuonna?

  Vastaa
 6. Onnea huikealle saavutukselle. Ei ole pahan hintainen ennakkotilauksena ja melkein tekisi mieli hankkia jo pelkkänä kunnianosoituksena, mutta hyllyssä tällä hetkellä pari muutakin ostettua sijoituskirjaa. Miten olet pohtinut tuota kirjan markkinointia? Liikeneekö esimerkiksi sijoitusblogiyhteisölle muutama kirja arvosteluja vastaan, jos pyytää?

  Vaikka kirjan myynti onkin luonnollisesti etusijalla, niin miten näet kirjastolainauksen arvon? Ne keitä aihe, kirjoittaja tai blogi kiinnostaa, niin varmaan kirjan ostavat. Muut jättävät väliin, mutta saattaisivat kirjan ehkä kirjastosta lainata. Myyntiä se saattaa kannibalisoida, mutta toisaalta lainasta saa muistaakseni korvausta 26 senttiä/laina. Samalla tukee myös kiertotaloutta, eikä ”turhaa” kuluttamista.

  Vastaa
  • Kiitos valtavasti! Joo itselläni on itse asiassa palaveri kustantamon markkinointiporukan kanssa toivottavasti ennen joulua, jossa saan vähän näkemystä ja ideointia kirjan markkinointia varten. Itselläni on vähän ideoita, mutta markkinointi on oikeastaan se aihe, mistä vähiten tiedän ja jota vähiten osaan, että katsotaan mitä tulee 😀 Tuo kirja-arvosteluja vastaan kirjan antaminen on mielestäni varsin hyvä optio!

   Kirjastolainaus on mielestäni aina täysin validi vaihtoehto ja itsekin olen suuri kirjaston käyttäjä, kun luen sen 40-50 kirjaa vuodessa. Olen toki pyrkinyt tekemään kirjasta niin hyvän, että se paikan sijoittajan kirjahyllyssä ansaitsee, mutta tämä toki jää aina lukijan päätettäväksi. Uskon itse vahvasti siihen, että jos kirja on tarpeeksi hyvä, niin lainauksen jälkeen se lopulta pysyvästi tiensä ihmisten kirjahyllyyn löytää. Näin ainakin käynyt omille lempikirjoilleni.

   Vastaa
 7. Onneksi olkoon! Hieno suoritus! Laitetaan pukin konttiin.

  Kuinka paljon tienaa esim.
  -äänikirjasta
  -fyysinen kirja ostettuna kaupasta/verkkokaupasta
  -saako rahaa siitä, että kirjasto ottaa kirjan valikoimaan ja vaikuttavatko lainausmäärän korvauksiin?

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Kirjoitin tuossa yhdessä aikaisemmassa tekstissäni tuosta kirjalla tienaamisesta sekä kustannussopimuksesta. https://www.omavaraisuushaaste.com/kustannussopimus/

   Tekstissä avaan asiaa niin tarkasti, kun voin asiaa avata sopimussalaisuuden rajoissa. Mutta käytännössä äänikirjasta kirjailija saa vain murto-osan verrattuna kiinteään kirjaan. Ja toisaalta, kirjasto on ostaja siinä missä muutkin, eli kun kirjasto ostaa kirjan, se lasketaan käsittääkseni mukaan myytyihin kirjoihin.

   Lainausmäärillä sitten saa joka vuosi lainauskorvausta, joka tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan teosten kirjastolainaamisesta. Tämä summa on myös suhteellisen pieni eli puhutaan kymmenistä senteistä per lainaus.

   Kirjalla voi tienata, mutta 99% kirjailijoistahan pitkälti apurahalla töitä tekee ja myös itse pystyisin tekemään rahaa paljon helpommin blogillani kuin kirjan kirjoittamalla. 2-3 kaupallista postausta blogissa tienaisi yhtä paljon kuin 500-600 myytyä kirjaa. Tämän takia, onneksi on myös päivätyö 😀

   Vastaa
  • Kiitos paljon! Jos olet tietokoneella tilaamassa niin lahjakortin voi syöttää siinä vaiheessa, kun siirryt kassalle.

   Mobiililla ja padilla se on samassa kohtaa kun syötät toimitusosoitetta, mutta hieman piilossa. Alekoodin voi syöttää kohtaan ”Näytä tilauksen yhteenveto”, joka löytyy toimitusosoitekenttien yläpuolelta. Tämän kohdan voi avata ja siitä löytyy kenttä Lahjakortti ja alennuskoodi.

   Toivottavasti tämä auttoi!

   Vastaa
 8. Onnittelut vielä kerran kirjan julkaisusta! Onko suunnitelmissasi muuten esitellä kirjaa/keskustella kirjasta missään kirjakaupassa tms. paikan päällä?

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja hyvä kysyyms. Jos kirjakaupat tai kirjastot huolivat, niin mikäpä ei! Kun tiedän omista esiintymisistäni kirjakaupoissa/ sijoitustapahtumissa/ kirjatapahtumissa/ podcasteissa/ muussa mediassa, niin teen ehkä jonkinnäköisen kalenterin, josta pääsee käsiksi kaikkiin näihin mihin minut on huolittu, jos kiinnostaa tulla katsomaan.

   Vastaa

Jätä kommentti