Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat nyt kaupoissa ympäri Suomen!

Tätä päivää olen odottanut jostain 16-vuotiaasta lähtien – eli puoli elämää sitten – kun päätin, että kirjan haluan joskus kirjoittaa. Esikoiskirjani on vihdoin kaupoissa ympäri maan ja olen ihan virallisesti kirjailija! Tänään olikin siis Viisaan sijoittajan virallinen julkaisupäivä ja jos olet ennakkotilannut sen, sen pitäisi kolahtaa myös postiluukustasi aivan lähiviikkoina! Postitukset muistaakseni alkavat kirja.fin ja Adlibriksen suunnilta viimeistään viikon päästä positiivisesta ongelmasta johtuen – kirjan kysyntä yllätti kaikki odotukset!

Jos taas fyysisen kirjan sijaan nautit e-kirjan lukemisesta tai äänikirjan kuuntelusta, löytyy Viisas sijoittaja tästä päivästä lähtien Ari-Matti Hedmanin lukemana nyt ainakin Bookbeatistä*, Storytelistä, Nextorysta tai Elisa kirjasta!

Entä nyt, kun kirja on ulkona ja kaupoissa?

Nyt kun kirja on kirjoitettu, editoitu ja julkaistu on aika nostaa jalat pöydälle ja nauttia hyvin ansaitusta lomasta! Tai sitten ei. Nyt oikeastaan alkaa se itselleni raskain ja vaikein osuus – eli kirjan markkinointi, haastattelut, esiintymiset jne. joissa olen niin kaukana epämukavuusalueellani kuin olla ja voi näin kirjoittaja-introverttina. Rakastan kirjoittamista ja edes ison sijoituskirjan tekeminen ei juuri tuntunut työltä, vaan se oli oikeastaan aika kivaa, vaikka aikaa veikin.

Olen viime päivinä kiertänyt erilaisissa podcasteissa ja haastatteluissa ja tulevilla viikoilla allekirjoittanutta kuuleekin niin Syö, nuku, säästä, Ylen Pörssipäivä sekä Mimmit Sijoittaa podcasteissa. On ollut mielenkiintoista päästä puhumaan erinäisistä asioista kirjan ja blogin ympärillä, koska olen tottunut vain kirjoittamaan. Spoiler alert: en ole aivan yhtä hyvä podcast-esiintyjä vielä kuin kirjoittaja! Tämän lisäksi tein haastattelun HS-visioon ja sekin juttu tulenee ulos viimeistään ensi viikolla.

Kirjan markkinointi jo pelkästään blogissa on kuitenkin tuntunut erittäin vieraalle, koska en ole laisinkaan myyjähenkinen ihminen ja koen sen jollain tavalla vastenmielisenä. Paradoksaalista, koska samaan aikaan haluan kuitenkin kirjalleni mahdollisimman paljon lukijoita! Tämä todennäköisesti on jonkinnäköinen kirjailijoiden syntymävika.

Olen kuitenkin käynyt jonkun verran keskusteluja kustantamoni tiedottajan kanssa ja lupasin, että hän jos minut johonkin saa, niin haastattelun teen. Vaikka TV:ssä, joka tuntuu erittäin kauhistuttavalta jo pelkkänä ajatuksena.

Samaan aikaan kuin olen kauhuissani, olen ehkä jopa vähän innoissani. Tämä on se vaihe kirjailijuutta, jota ehkä eniten juuri odotin – juuri sen takia, että se on niin kaukana siitä, mitä normaalisti teen ja missä olen omimmillani. Haluan kehittyä ja haastaa itseäni myös verbaalisen ulosantini sekä esiintymistaitojeni osalta, joten kirjan markkinointi antaa siihen täydellisen tilaisuuden. Harva asia kun on oikeasti kehittävää, jos se ei ole aidosti haastavaa ja vähän pelottavaakin.

Tämän lisäksi pysähdyn hetkeksi oikeasti juhlistamaan tätä saavutusta ja pidänkin kavereilleni kirjajulkkarit (epäviralliset, koska virallisia ei juuri enää nykyään järjestetä). Tämän lisäksi avaan vihdoin Pohjois-ja Etelä-Korean rajalta ostamani pohjoiskorealaisen yhdeksästä perinteisestä korealaisesta yrtistä tehdyn 25%:n Ohbalju-alkoholijuomapullon, jonka hankin Etelä-Koreassa vaihdossa ollessani. Kun ostin sen lupasin itselleni ja sen aikaiselle korealaiselle tyttöystävälleni, etten avaa sitä ennen kuin olen esikoiskirjani saanut julkaistua. Nyt onkin vihdoin aika katsoa, onko juomaa enää missään juomakunnossa! Korealaisen legendan mukaan se, joka juo Ohbaljua elää pitkään kuin korppi ja vaalentuneet karvat sekä hiukset muuttuvat takaisin mustaksi.

Kirjan julkaisu oli minulle paljon isompi juttu kuin koskaan ajattelin

Kirjan kirjoittaminen on kenelle tahansa iso juttu. Ja tiesin, että se on sitä myös minulle, koska olen siitä puoli elämääni haaveillut. Siltikään en osannut ajatella, kuinka iso juttu se oikeasti oli. Koin itse asiassa ensimmäistä kertaa elämässäni hengenahdistusta, kun aivoni vihdoin tajusivat, että siinä se kirja nyt ihan oikeasti on. Olen keskimäärin aina optimistinen ja positiivinen ihminen, mutta kirjan julkaisu näiden positiivisten tunteiden lisäksi aiheuttikin ihan aitoja kauhun ja ahdistuksen tunteita.

Aluksi olin vain hämilläni tuntemuksista ja kävin ihan lääkärillä asti, mutta sitten pohdin hiihtolomalla mistä tuntemukset tulevat ja tajusin – pelkäsin, että mitä jos kirja olisikin ihan roskaa ja se saisi murskavastaanoton.

Tämä oli itselleni täysin poikkeuksellinen kokemus, koska olen nuoresta asti ollut niin harrastuksissa kuin työelämässäkin isoissa ja kovan paineen tilanteissa ja selvinnyt niistä varsin mallikkaasti. Kaiken tämän jälkeen tuntuu, että kirjan kirjoittaminen oli se yksi minua isompi asia. Ja samalla niin tärkeä, että se parin viikon kauhuperiodin aiheutti viikkoina ennen julkaisua. Hämmentävää, mutta samaan aikaan ihan hyvä merkki – minäkin olen loppupeleissä vain ihminen.

Ja itse asiassa jännitti niin paljon, että menin verikokeisiin huonon olon takia, joissa yksi sydämeen liittyvä veriarvo oli koholla, jonka myötä kävin EKG:ssa, sydänultrassa ja jopa sydänmagneetissa edeltävällä viikolla kardiologin suosituksesta! Helpotuksekseni verikoe oli kuitenkin false positive ja kaikki näyttikin tutkimuksissa täydelliseltä, mutta kertoo hyvin siitä kuinka keho ja mieli ovat yllättävän kovassakin yhteydessä.

Voinkin helposti sanoa, että tämä on koko elämäni tähän mennessä merkittävin päivä – niin iso panostus, työ, omistautuminen ja rakkaus lajiin kirjan kirjoittaminen itselleni oli.

Toivotan kommentit, palautteet, kritiikin ja korjaukset avosylin vastaan

Seuraavaksi saapuukin haastattelujen lisäksi se toinen itselleni jännittävin ja kauhistuttavin osuus – eli ihmiset oikeasti lukevat tai kuuntelevat kirjaani! Ja tämähän johtaa siihen, että lukijoilla toivottavasti on myös mielipide kirjasta. Tätä varten toivonkin, että annat kirjasta arvion (ihan perustähtiarvion tai jopa kommentin kera) käyttämissäsi kanavissa! Voit tehdä sen esim. kirjan Helmet-sivulla tai vaikka Viisaan sijoittajan Goodreads-sivulla tai lähettämällä viestiä ihan allekirjoittaneelle.

Ja jos taas luet kirjaa ja huomaat, että kirjassa on typo tai jopa asiavirhe, jota emme miljoonalla oikolukukerralla saaneet kiinni, laita minulle viestiä omavaraisuushaaste@gmail.com, niin saan sen tuleviin painoksiin korjattua. Toivon, että näitä ei kirjassa ole, koska näimme niin paljon vaivaa kirjan oikolukuun, mutta täydellisyys on vaikeaa.

Jos taas sinulla tulee mitä tahansa kommentteja, palautetta, ruusuja tai risuja kirjaan liittyen, niin otan kaiken iloisena vastaan. Voit olla minuun yhteydessä sähköpostilla, Omavaraisuushaasteen somekanavissa tai vaikka blogin kommenteissa. Tuttuun tapaani, vastaan kaikkialla! Tai jos huomaat minut jossain sijoitus- tai kirjatapahtumassa, aina saa tulla vetämään hihasta.

Kirjoittaminen on niin yksinäistä työtä, että aina kun pääsen jakamaan ajatuksia ja kokemuksiani kirjoituksista, olen äärimmäisen iloinen ja se antaa kirjoittamiselle sen tarkoituksen, jonka avulla yksinäistä puurtamistakin jaksaa vuodesta toiseen. Tästä johtuen podcastit ovatkin uudesta formaatista huolimatta olleet itselleni erittäin tervettä vaihtelua. Dialogi kaikkien lukijoiden kanssa ja omien ajatuksien jakaminen onkin koko tämän tekemisen palkinto.

Ja jos et kirjaa ennättänyt ennakkotilata, ei hätää! Voit tilata sen nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* ja myös Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 vielä ainakin tänään 30% alennuksella!

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

20 kommenttia artikkeliin ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat nyt kaupoissa ympäri Suomen!”

 1. Voit olla ylpeä suoriutumisestasi Ylen Pörssipäivässä! Sen lisäksi, että viime vuonna me lukijat saimme sinulle kasvot, saimme nyt myös äänen. Äänesi on erittäin miellyttävä ja ulosantisi sujuvaa. Kuulostit myös mukavan rennolta ja humoristiselta! Nautin kovasti jakson kuuntelusta samalla, kun tein kotihommia. Vaikka itsellekin kirjoittaminen ja tekstit on mieleisin formaatti, olisi kyllä hienoa, kun voisi kuunnella Omavaraisuushaaste-podcastia ihan säännöllisesti! Hyvä, kun juhlit tätä etappia!!

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Tämä on huojentavaa kuulla, koska kaikki podcast-nauhoitukset ovat tähän mennessä mielestäni menneet vähän niin ja näin, kun aina tuntuu, että olisi pitänyt sanoa tämä ja tuo myös. Olen tottunut ajattelemaan kirjoittamalla, en puhumalla, joten parannettavaa podcast-esiintymisissä vielä kuitenkin on.

   Ja kiva kuulla myös tuo kommentti äänestä. Varmaan aika yleinen ongelma, mutta en itse kestä kuunnella omaa ääntäni, koska en luonnollisesti kuulosta yhtään samalta kuin luulen kuulostavani 😀

   Vastaa
   • Höps!

    Meni oikein hienosti ainakin meidän Syö.nuku.säästä podissa! Ilman tätä kirjoitustasi en olisi edes tiennyt että jännitit. Tiesit hyvin mistä puhuit, pidit tempon luontevana, puhuit asiaa ja osasit heittää huumoria kylkeen. Eli teit juuri sen mitä audiokanavassa kuuluukin. Eli toistoja vaan että alat itsekin uskomaan siihen että introverttiys on hyvä asia- myös markkinoinnissa! Maltetaan vielä viikko niin päästään kuulemaan sinua myös meidän podissa.

    Vastaa
 2. Ihan mielettömän luonteva ja kiinnostava esiintyminen Pörssipäivässä! Pakko kehua. Olet kirjoittanut paljon siitä kuinka esiintyminen menee kauas epämukavuusalueellesi. Lisätään siihen vielä päälle nörtähtävät harrastuksesi (no offence 😄), joten stereotypisesti odotin epävarmempaa esiintymistä ainakin aluksi.

  Sain myös puheestasi aikaisempaa paremman käsityksen siitä, että tiedät oikeasti aika paljon enemmän sijoittamisesta kuin tämän blogin kautta on minulle välittynyt. En tiedä mistä se johtuu ja varmaan itsekin pidät sitä nurinkurisena ajatuksena. Kannattaa siis kuitenkin jatkaa noita esiintymisiä mahdollisimman paljon! Olisipa äänikirjaversio itsesi lukema. Miellyttävä äänikin 😊

  Vastaa
  • Huh, tämä kyllä lämmitti mieltä valtavasti! Ehkä viitsin kuunnella itseäni ainakin hetken tuosta podcastista 😀 Ja olen kyllä ihan aidosti nörtti ja ylpeä siitä, haha. Aina ollut, ja aina tulen olemaan.

   Veikkaan, että ehkä tuo oman osaamisen syvyys ei välttämättä välity blogiteksteistä aina läpi, koska pyrin välttämään sijoitusjargonia ja blogiteksteissä harvemmin pääsee niihin syvimpiin asioihin kiinni, koska rajattu sanamäärä. Mutta hienoa, että podcast esiintymisessä tuo osaaminenkin vähän näkyy ja veikkaan, että kirjassa näkyy jopa vieläkin paremmin.

   Vastaa
 3. Moi. Kirja vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Seuraavaan painokseen huomioitavaa: sivulla 33 kerrotaan että OMXH25 sisältää 25 Hgin pörssin arvokkainta yritystä. Nasdaqin sivuilta: ”The index consists of the 25 most actively traded stocks on the Helsinki Stock Exchange”. Eli pitäisi olla Hgin pörssin vaihdetuinta yritystä. Tsemppiä!

  Vastaa
  • Jes, kiitos paljon huomiosta, tämä on tärkeä korjata! Laitan korjauslistaan. Onneksi ei kauhean iso virhe, kun 25 vaihdettuus ja markkina-arvo menee onneksi suurimman osan ajasta käsi kädessä, mutta tärkeä yksityiskohta joka tapauksessa.

   Vastaa
 4. Hei, minäkin kuuntelin tänään Pörssipäivän ja koska teen töitä, jossa voin olla koko ajan luurit korvilla, jatkoin kirjasi pariin. Onnittelut myös minun puolestani luontevasta ja sujuvasta esiintymisestä Pörssipäivässä. Mistään ei huomannut että olisit ollut hitusenkaan epävarma, hyvin meni.

  Ilman että spoilaan mitään, täytyy mainita, että koska olen 48-vuotias nainen, kirjan alku huvitti minua erityisesti. Ehdin tänään kuunnella noin kolmanneksen kirjasta. Se osoittaa suurta perehtyneisyyttä ja antaumustasi aiheelle.

  Ehkä jonkin verran vierastan suht yleistä kirjoitustapaa, jossa esitetään ensin (jonkin verran kärjistäen) kaikenlaisia virheitä, joita pääosin toiset ihmiset tekevät ja sen jälkeen kerrotaan, miten asia pitäisi tehdä. Eli hyviä neuvoja ja ohjaustakin voi antaa ilman hieman moittivalta tuntuvaa alustusta tai esipuhetta. Onnea joka tapauksessa hienosta saavutuksesta ja sen ihan varmasti edessä olevan telkkarikeikankin voit ottaa ihan rennosti, hyvin se menee 🙂

  Vastaa
  • Kiitos paljon tsempistä! Hauska kuulla, että Pörssipäivää noin aktiivisesti kuunnellaan. Itse olen tosiaan huono podcast- ja äänikirja kuluttaja, kun sisäinen boomerini kuluttaa vain kirjoja.

   Ja joo, kirjan idean pohjana oli juuri ne virheet, koska itse olisin halunnut sijoitusuran alussa, että joku olisi kertonut minulle, mihin kaikkeen tulen törmäämään ja millaisia virheitä tulen tekemään – koska suurin osa meistä tekee ne aivan identtiset virheet. Moittiva sävy ei ollut ainakaan tarkoituksena (paitsi toki silloin kun esitän suoraa kritiikkiä esim. talousmediaa kohtaan), vaan vain se brutaalin rehellinen lähestyminen yleisesti sijoittajien kuin myös omaan tekemiseenkin. Pilkettä silmäkulmassa myös yritin aina pitää yllä kirjaa kirjoittaessa, joten toivottavasti sekin sieltä tulee läpi!

   Vastaa
 5. Hei! Onnittelut sinulle kirjasta. Eilen pääsin vauhdilla kirjan pariin ja pakko sanoa että on kyllä erinomainen teos! Oli todella herättelevää tekstiä ja tajusin itseni olleen juuri pörssissä se uhkapelaaja vailla järkevää pitkäjänteistä strategiaa. Vaikka tämä laiva on tuurilla onnistuneesti seilannutkin niin aion ehdottomasti päivittää omaa salkkuani, keskittyä itselleni paremmin sopiviin indeksirahastoihin ja poimia sopivia, tarkoin harkittuja osakkeita mielenkiinnosta mukaan. Mukavaa kevään jatkoa!

  Vastaa
  • Kiitos aivan valtavasti! Ja olen äärimmäisen iloinen, että kirja on onnistunut herättämään juuri noita omaan sijoitustekemiseen liittyviä ajatuksia, se oli yksi pääajatuksista kirjaa kirjoittaessa. Ja hienoa kuulla myös, että sijoitusmenestystä on tullut jo nyt, joten varmasti vielä tarkoituksenmukaisemmalla tekemisellä menestys on vieläkin parempaa!

   Vastaa
 6. Minimalistisen elämäntyylini takia en osta kirjoista enää fyysisiä kopioita. Osaatko äkkiseltään kommentoida onko kirjailijalle kannattavampaa lainata teos kirjastosta vai lukea e-kirjana jostain äänikirjapalvelusta? Helmetissä näytti jo olevan aikamoinen jono, mutta jonottelen mielelläni jos siitä karttuu kirjailijalle edes muutama lati enemmän.

  Vastaa
  • Tämä varsin ymmärrettävää, itselläkin vain erittäin rajattu kokoelma omasta mielestäni parhaita kirjoja hyllyssä. Olen itse asiassa tuota kirjailijoiden kompensaatiota tutkinut viime aikoina paljon ja kirjoitan siitä varmasti aikanaan kokonaisen tekstin, mutta käytännössä korvaus euroissa isommasta pienempään menee seuraavassa järjestyksessä.

   1) Kovakantinen
   2) Pokkari
   3) E-kirjan osto
   4) E-kirjan luku kirjapalvelun kautta
   5) Äänikirjan kuuntelu
   6) Kirjastolainaus

   Mutta suosittelen luonnollisesti kuluttamaan juuri sitä kautta, mikä itsestä tuntuu parhaalta. Itse rakastan fyysisiä kirjoja, jonka takia olen kova kirjaston fani.

   Vastaa
 7. Onnittelut! Oli myös mainio ja asiallinen haastattelu visiossa. Tää on hauska miten sama kaveri voi olla esikuvana monta kertaa elämässä. Ensin veljesi kanssa Hyvinkään liigassa yli 15v sitten, jossa teitte mulle ensimmäisen Pokemon-korttipakan ja nyt sitten viimeisen kolmen vuoden ajan tämän blogin muodossa 😀

  Vastaa
 8. Kirja vaikuttaa hyvältä. Ihan kuin saisi lukea sinun kirjoittamaa ylipitkäksi venynyttä blogia 😀
  Tulin vain kommentoimaan kun sivulla 68 kirjoitat että P/E luku kertoo, kauanko kestää että osake on maksanut itsensä takaisin. Siihen olisi hyvä lisätä selvennyksenä että nimenomaan jos nykyinen tulos toistuu maailman loppuun asti.
  Yleensähän yritysten tulosten odotetaan kasvavan vuosittain, eli P/E 20 osake todennäköisesti maksaa itsensä takaisin alle kahdessakymmenessä vuodessa.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja hauska kuulla, että olen äänen onnistunut viemään myös kirjaan, välillä vähän pelkäsin, että ääni muuttuu liian ”tietokirjamaiseksi”, mutta onneksi ei!

   Ja hyvä huomio, täytyy lukea luku ajatuksella itsekin ja katsoa, onnistuuko tuo siitä välittymään vai olisiko yhden sanan lisääminen paikallaan, että viesti menee varmasti oikein perille kaikentasoisille lukijoille.

   Vastaa
 9. Onnea! Todella monipuolinen ja laadukkaasti tehtyä taustatyötä! Upeaa työtä kokonaisuudessaan! 🙂

  Ainoa hyvin pieni typo, joka osui silmään löytyi sivun 461 lopusta, jossa on ilmeisesti lipsahtanut ylimääräinen n-kirjain ”Vai”-sanaan: ”Vain onko vastuullisuus sitä, että toimit suuripäästöisellä alalla, mutta pyrit tekemään muutosta parempaan?”

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Kiva kuulla, että kirjassa näkyy siihen kulutettu aika ja panostus myös lukijalle.

   Ja kiitos paljon tarkkavaisuudesta! Kolmas painos on kohta jo lähdössä painoon ja sitä ennen ehdin vielä typon korjata, joten tämä tuli erittäin hyvään kohtaan!

   Vastaa

Jätä kommentti